K-5II vs. K-3

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: K-5II vs. K-3

Příspěvek od fakt » 07 bře 2014, 19:56

bedo. píše:
matak77 píše:Já bych ty vědátory nebral moc vážně. Tuhle třeba tvrdili, že špenát obsahuje úplně nejvíc železe a za pár let zjistili, že si spletli desetinou čárku a je to vlastně taková úplně obyčejná listová zelenina :D
A jo, to som nejako nezachytil. Čo teda obsahuje najviac železa? :D

Kovadlina.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 07 bře 2014, 20:33

posledný OT: jasné, že aj vedecké názory sa vyvíjajú, ale nie vždy nové teórie nahradzujú staré, často ich len dopĺňajú (Newton->Einstein). Ale teória informácie je čistá matematika. Obávam sa, že by bez nej nefungovalo kopec "samozrejmých vecí" - telefóny, komplet digitálne audio a TV, ešte aj také blbé čítanie z disku v počítači využíva od čias GMR technológie DSP. A všade, kde dochádza k vzorkovaniu analógového signálu sa používajú AA filtre, inak by vznikli aliasy (a napr. pri tom čítaní dát z disku by to bol celkom problém).

Výrobcovia foťákov ich začali vynechávať, lebo:
0. vďaka zväčšujúcej sa hustote elementov na snímačoch si to "mohli dovoliť"
1. dá sa to reklamne využiť - pochopiteľne porovnanie nedoostreného obrazu ukáže "zásadný" rozdiel v prospech aparátu bez AA filtra. Že je rozdiel spôsobený hlavne aliasingom sa už taktne zamlčí (keďže veľa ľudí nerozozná aliasing od šumu, nie je to vôbec náročné, moiré sa nevyskytuje až tak často)
2. výrobcovia ušetria pri výrobe a ešte tie aparáty predajú drahšie
3. veľká časť zákazníkov si kúpi aparát so "seťákom", ktorý obyčajne dobre poslúži aj ako AA filter (nikde nie je napísané, že sa AA filter musí nachádzať v aparáte) a tým pádom problém s aliasingom vôbec nevznikne. Samozrejme, toto sa dá využiť na potlačenie aliasingu/moiré aj u aparátu bez AA filtra - stačí objektív mierne rozostriť, alebo zacloniť tak, aby sa o rozostrenie postarala difrakcia.

Z môjho hľadiska je prínos odstránenia AA filtra zanedbateľný voči nevýhodám, ktoré to prináša (určitý prínos tam môže byť vďaka tomu, že reálna implementácia AA filtra sa môže od teoretickej mierne líšiť). Takmer ideálne to vyriešil Pentax s AA simulátorom, ktorý dáva fotografovi na výber a navyše mám pocit, že aj implementácia AA filtra chvením snímača zodpovedá teórii lepšie ako jeho implementácia optickou cestou (čo sa presnosti týka).

Ono to je aj tak jedno, nech si kúpi každý to, čo sa mu páči - len som si myslel, že trochu osvety by nezaškodilo. :mrgreen:

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 07 bře 2014, 20:44

Hele ty "odborníku" a ty máš s K-5IIs osobní dlouhodobou zkušenost? Že nám tady dokolečka radíš jak zamezit něčemu, co ani jeden z nás majitelů/uživatelů nepozoruje..
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 07 bře 2014, 20:59

matak77 píše:Hele ty "odborníku" a ty máš s K-5IIs osobní dlouhodobou zkušenost? Že nám tady dokolečka radíš jak zamezit něčemu, co ani jeden z nás majitelů/uživatelů nepozoruje..
nechajme to radšej tak, debata vedená takýmto štýlom by nikomu nič nepriniesla...

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 07 bře 2014, 21:21

To ctvrtek:

Jsem z ceske lipy ale jezdivam do M. Boleslavi a Praha taky neni problem.

Kazdopadne koukam, ze vybrat cokoliv mezi K-5II az K-3, tak je tu milion zastancu kazde varianty. ;-)
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 07 bře 2014, 21:26

laurel: ak by Ti nechýbal hľadáčik, tak aj K-01 je velice dobrá alternatíva... ;)

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 07 bře 2014, 21:29

bedo:
Takže to co mě AA filtr rozmaže ve foťáku, tak to musím pracně ostřit v softu a s určitě né stejnou kvalitou. ;)
Aliasing, v tom případě se bavíme o skoro jednotlivých pixelech, kdo zkoumá fota po pixelu a na papíře si toho ani nevšimneš. Takže K-3 by na tom měla být lépe než K-5IIs, 24mpx vs. 16mpx. Řekl bych že v tom i dost záleží jak se s tím i popere Raw converter.
ps: toť můj skromný názor ;)
Naposledy upravil(a) Čtvrtek dne 07 bře 2014, 21:34, celkem upraveno 1 x.
STŘÍBRU ZDAR

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 07 bře 2014, 21:33

laurel:

To bude tím, že mezi K-5 II(s) a K-3 není z uživatelského pohledu až tak velký rozdíl a proto vlastně žádná volba není špatná. V podstatě jediným kritériem by mohla být volba mezi moderním a modernizovaným.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 07 bře 2014, 21:33

laurel: já většinou přebývám v Žatci, tož můžem dát sraz někde v půli cesty. Od příští středy do konce března, krom asi 19-24.3. kdykoliv. Pak frčím na půl roku za kopečky :D
STŘÍBRU ZDAR

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 07 bře 2014, 21:37

Litomerice by mohla byt dobra volba.. mame to tak nejak stejne..
Pentax FF MX + 50/f1.7

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 07 bře 2014, 21:48

To zní dobře ;)
STŘÍBRU ZDAR

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 07 bře 2014, 21:53

Čtvrtek píše:bedo:Takže to co mě AA filtr rozmaže ve foťáku, tak to musím pracně ostřit v softu a s určitě né stejnou kvalitou. ;)
žiaľ, je to tak - ani mne sa to nepáči, ale to je tak všetko, čo s tým môžem urobiť, fyzika nepustí - ani do plného pohára nenaleješ viac vody tak, aby v ňom zostala...

To vôbec neznamená, že K-5IIs je zlý aparát, ja som naopak rád, že tí, čo ho majú, sú s nim spokojní - akurát ja mám voči aparátom bez AA filtra výhrady z toho dôvodu, že som na prejavy aliasingu citlivý (a to nielen vo foto, ale aj v audio oblasti). K-3 to rieši takmer bez výhrad... :)

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 08 bře 2014, 10:51

Soryy, přijde mi, že tahle debata je docela v kruhu :-).
Každý člověk s K3 si může snadno vyzkoušet, jaký je to rozdíl s AA nebo bez něj. Zabere mu to 5 minut. Stejně tak si může vyzkoušet, co pak s fotkou udělá doostření. Podle mého názoru není AA filtr při takhle vysokém rozlišení (malé hustotě buněk) nutný, ale zároveň jeho absence není nějaká úplně zásadní "funkce". Nikdo mi nevymluví, že správně vyfocená fotka se správnou postprodukcí z K5II, se bude od K5IIs lišit jen velice málo... na hranici pozorovatelnosti. Ale jasně... hraní s doostřováním je práce navíc a "s" varianta pro mnéhé je tak dobrým řešením.

K3 ale toho od K5II(s) přináší navíc opravdu hodně, minimálně v oblasti focení rozhodně (u videa mám stále názor, že velká část ze změn je naprosto kontraproduktivní).

Kdybych měl možnost si za stejnou cenu dneska koupit K5II a K5IIs, šáhnul bych asi po "s" variantě. Jenže K5II je už výběhový stroj a je tady novější K3.

Z mého pohledu tak nemá smysl vůbec přemýšlet o K5IIs, když je tu jen o fous dražší K3. U přemýšlení nad K5II bych to chápal, protože ten finanční rozdíl tu přecejenom už je a spořivě laděný fotograf tu dostane hodně muziky, za málo peněz. Pokud si chce někdo ale připlatit za "s"... ať už si rovnou připlatí za K3 a nekupuje technologii z roku 2000.

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 08 bře 2014, 19:34

Asi fakt bude nejlepsi se domluvit s kolgou ctvrtkem, a vyzkouset vsechny varianty.. a podle toho se rozhodnout.
Pentax FF MX + 50/f1.7

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 08 bře 2014, 19:49

to miky-lbc:

Nechtěl jsem se na to ptát, než si tvůj odkaz na focení realmodels... prohlédnu ještě na jiném počítači s jiným monitorem. Nevím jestli to je jen nešťastná shoda okolností, nebo vlastnost, ale na všech fotkách, kde je červená látka nebo kytka (kromě toho apartního prádelka s blondýnou) je červená plocha dost neprokreslená až rozpatlaná s náznakem rozpadu obrazu - mozaikování. Zaostřením to určitě nebude. Např. fotka s blondýnou a kyticí má ostatní květiny a listy jako břitva, ale ta červená kytka (myslím, že to je gerbera) uprostřed nemá ani pořádně zřetelné okvětní lístky. Rovněž bruneta s červeným kabátkem opřená o rám výlohy, či co to je, má kabátek červené barvy téměř celý v háji. Červený top na blondýně má na ramenou a okrajích rukávů artefakty.
Prosím tě je to jen nedostatek způsobený rychlým zpracováním, nebo se u K-3 vrací nešťastná červená z původní K-5?
Děkuji za odpověď.
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 08 bře 2014, 19:56, celkem upraveno 1 x.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-3, K-3 II, K-3 III“