Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od nighthawk787 » 15 kvě 2013, 07:38

hildo tu nejde o klapky na očiach, nik netvrdí že d7100 je horší, v mnohých veciach je naozaj technologicky silnejší, ide o to či to naozaj využiješ v takej miere aby sa to výrazne podpísalo na kvalite tvojej tvorby.
Profíci čo sa živia fotením sa rehocú nad tým čo za blbiny sa riešia na fórach. Svadobná fotografka používa canon 30d, fotečky ako víno, švagrov známy zas nikon 50d a tak by som mohol pokračovať do zblbnutia. Na druhej strane sú takí čo potrebujú mať to najnovšie ( zámerne nepíšem najlepšie, novšie pre mňa neznamená automaticky lepšie)
Marketing nám masíruje mozgy a stávame sa tak dobrovoľnými sponzormi canonu pentaxu nikonu atď. atď.
No a kým sa tu dohadujeme kto ďalej dociká, tak firmy kujú pikle ako nás obrať o ďalšie peniažky a nám uteká svetlo.
Často aj to zlaté :wink:

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 15 kvě 2013, 07:39

nighthawk787 píše:máš pravdu, ale ak budem mať výstavné ambície tak budem fotiť jedine na kinofilm, snímače sa dynamickým rozsahom stále nechytajú
To je komická neznalost... ;-). Pokud se nebavíme o speciálních nanofilmech, ale o tom, co si může běžný smrtelník koupit, tak nejlepší černobílý film měl reálné rozlišení mezi 8-9 MPX a rozsah cca 11 EV. A to se bavíme o černobílém filmu, nikoliv barevném.

Obrazově ho dnes překonávají i entry APS-C, natož špička FF. Neni na tom vůbec co řešit.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 15 kvě 2013, 08:06

to nighthawk787:

Plně souhlasím s tím, že technicky skvělé fotky se dají dělat i Canonem 30D, Pentaxem K10 nebo Nikonem D200. To není úplný výčet, těch modelů je samozřejmě víc.
Na druhou stranu některá tvrzení od "uray" na téma Nikon D7100 mi přijdou opravdu z cesty a neurčitá mlžení typu "elho-cid" také.

Přeji všem Pentaxistům, aby nový model DSLR od Px byl alespoň tak špatný jako Nikon D7100 nebo Canon 5D MkII.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 15 kvě 2013, 08:07

Hildo - prosím buď konkrétní. děkuji

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 15 kvě 2013, 09:43

Ne je to moje chyba - konkrétní jsem měl být já!

Takže K-5 vs 5DMkII:

Na 5D mě pozitivně překvapilo ostření - fakt se chytá dobře i tam, kde K-5 váhá. Zvlášť na ten středový bod. Přepínání bodů joystickem je příjemnější, ale na druhou stranu skoro nemá smysl ho řešit, protože body jsou stejně všechny moc blízko středu. A ten středový nejde zafixovat HW páčkou jako na K-5, pořád musím klikat na joystick abych ho zvolil.

Pozitivně mě překvapila obrazová kvalita - ve většině případů K-5 poráží na hlavu. Ten zbytek případů je famózní DR toho snímače v K-5, ale ten potřebuju jen zřídka. IMO není fér, že v DxO Marku je K-5 hodnocená výš než MkII.

Negativně mě samozřejmě překvapila váha a velikost. Když se mi u pasu houpe K-5 s DA16-50 tak o ní skoro ani nevím. MkII s EF24-70 jsou dohromady skoro dvě kila a fakt se to pronese.

Negativně mě taky převapilo jak moc jem zvyklý na některé vychytávky Pentaxu - možnost posunout si snímač na stativu, mít ve všem stabilizaci, mít na těle tlačítko jehož funkci si můžu zvolit, mít konfigurovatelné auto ISO a hlavně mít TAv režim.

No a ve finále pro mě klady K-5 převažují nad klady MkII. Nedostatky AF jsem se neučil zvládat s K10D a K-5 už mi v tom plně postačuje. A obrazová kvalita K-5 je pro mě mírně řečeno overkill. Takže větší váhu dávám přívětivosti ovládání a hračičkám, které jsou ale pro mnohé fotografy jistě marginální.

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 15 kvě 2013, 09:51

To je komická neznalost... ;-). Pokud se nebavíme o speciálních nanofilmech, ale o tom, co si může běžný smrtelník koupit, tak nejlepší černobílý film měl reálné rozlišení mezi 8-9 MPX a rozsah cca 11 EV. A to se bavíme o černobílém filmu, nikoliv barevném.

Obrazově ho dnes překonávají i entry APS-C, natož špička FF. Neni na tom vůbec co řešit.[/quote]

na túto tému ja na webe mnoho hádok, sem to nepatrí, ja si stojím za tým čo som napísal.
Výstavné ambície+kinofil -> profi výbyva, teda aj profi film nie kinofilm za 50centov z krámu na rohu :)

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 15 kvě 2013, 10:17

elho_cid píše:Ne je to moje chyba - konkrétní jsem měl být já!

Takže K-5 vs 5DMkII:

Na 5D mě pozitivně překvapilo ostření - fakt se chytá dobře i tam, kde K-5 váhá. Zvlášť na ten středový bod. Přepínání bodů joystickem je příjemnější, ale na druhou stranu skoro nemá smysl ho řešit, protože body jsou stejně všechny moc blízko středu. A ten středový nejde zafixovat HW páčkou jako na K-5, pořád musím klikat na joystick abych ho zvolil.

Pozitivně mě překvapila obrazová kvalita - ve většině případů K-5 poráží na hlavu. Ten zbytek případů je famózní DR toho snímače v K-5, ale ten potřebuju jen zřídka. IMO není fér, že v DxO Marku je K-5 hodnocená výš než MkII.

Negativně mě samozřejmě překvapila váha a velikost. Když se mi u pasu houpe K-5 s DA16-50 tak o ní skoro ani nevím. MkII s EF24-70 jsou dohromady skoro dvě kila a fakt se to pronese.

Negativně mě taky převapilo jak moc jem zvyklý na některé vychytávky Pentaxu - možnost posunout si snímač na stativu, mít ve všem stabilizaci, mít na těle tlačítko jehož funkci si můžu zvolit, mít konfigurovatelné auto ISO a hlavně mít TAv režim.

No a ve finále pro mě klady K-5 převažují nad klady MkII. Nedostatky AF jsem se neučil zvládat s K10D a K-5 už mi v tom plně postačuje. A obrazová kvalita K-5 je pro mě mírně řečeno overkill. Takže větší váhu dávám přívětivosti ovládání a hračičkám, které jsou ale pro mnohé fotografy jistě marginální.
To se v podstatě shoduje i s mojim dlouhodobým názorem na 5DII.

Hodně lidí (ktěří v drtivé většině nedrželi 5DII v ruce) neustále nadávají na AF... ale pravda je taková, že ten AF je poměrně jistý a z mého pohledu poráží třeba AF K5 minimálně o hlavu. Obrazová kvalita je famózní... člověk to ale nejvíc začne cítit až při komplexních úpravách nebo velkém tisku.

Ty ostatní věci jsou hodně o preferencích. Třeba já osobně raději preferuju velká těla... nicméně chápu lidi, kteří to mají obráceně. Třeba funkci pohybu čipu na stativu jsem kromě testování nikdy nepoužil... neříkám, že to je špatná funkce, ale vždycky jsem raději udělal korekci na stativu, než jít do menu přístroje a něco tam vymejšlet. Je to i hodně o tom, jakej má člověk stativ.

Co se mi jednoznačně na K5 líbí více je rozložení tlačítek a ergonomie ovládání.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 15 kvě 2013, 10:35

Já mám tu korekci kompozice v presetu na výletové a krajinkové focení vyvedenou na Fx tlačítko. Stativovou hlavu mám dobrou, ale když použiju dlouhé sklo tak je jednodušší se ke kompozici doklikat než ladit stativ. A když fotím širokáčem, tak posun snímače efektivně funguje jako shift - malý shift, ale přece. Na nějaké pěkné budovy ve městě to pomůže.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 15 kvě 2013, 10:38

nighthawk787 píše: na túto tému ja na webe mnoho hádok, sem to nepatrí, ja si stojím za tým čo som napísal.
Výstavné ambície+kinofil -> profi výbyva, teda aj profi film nie kinofilm za 50centov z krámu na rohu :)
Na tohle téma se vedly hádky před mnoha lety... v době 6MPX APS-C zrcadlovek s EV okolo 6-7.
Dneska už neni co řešit.

BTW: já jsem mluvil o profi černobílém filmu na výstavy... barevnej film z "krámku na rohu za 50centů" má rozlišení okolo 3 MPX a EV okolo 5ti ;-).

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 15 kvě 2013, 10:43

elho_cid píše:Já mám tu korekci kompozice v presetu na výletové a krajinkové focení vyvedenou na Fx tlačítko. Stativovou hlavu mám dobrou, ale když použiju dlouhé sklo tak je jednodušší se ke kompozici doklikat než ladit stativ. A když fotím širokáčem, tak posun snímače efektivně funguje jako shift - malý shift, ale přece. Na nějaké pěkné budovy ve městě to pomůže.
Já mam na Fx "vodováhu"... jak říkám, věřim, že proto někdo to využití má, ale já jsem ho třeba nenašel. Třeba budovy si fotim jen do "rodinného alba", takže tam ten shift ani nějak extra neužiju. Ale určitě to využití někdo má.

Já osobně se cítim na K5 nejvíce limitovanej přeností AF a videem. U videa je zaostávání K5(II) cítit hrozně moc. Přecejenom mít max 5minut, které budou navíc zabírat XY Gb a ještě na ně nebude fungovat žádná HW akcelerace, je v dnešní době, kdy H.264 je standard dobré 4 roky i u lowend začízení, dost nešťastné.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 15 kvě 2013, 11:33

hilda4sea píše:Jestli je pravda, že K-30 končí, tak by logicky měla být uvedena DSLR pod K5II.
Ak skončí K-30, tak najreálnejšie asi bude že príde K-30II, trochu ju vylepšia a môžu predávať za nezmenenú cenu. K-5II podľa mňa bude nahradená úplne novým modelom a ten si myslím že tento rok príde
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 15 kvě 2013, 12:24

K-30 tento rok neskončí, to by bol drahy špas. To môžu predavat do konca roku.

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 15 kvě 2013, 12:36

Co to tu vlastne riesite, Pentax 67 foti na plachty 2x vacsie ako tzv. full frame :-)

Rad by som napisal recenziu Pentaxu 67, ale kam? pokial som dobre pozeral ziaden chlievik na recenziu fotakov tu nieje, preco? len forum
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 15 kvě 2013, 12:45

No ak zdokonalia len AF tak to až toľko stať nebude a bude " nový" model K-30II. Ono na tej K-30 ani veľmi už nieje čo zdokonaľovať. V tomto smere by mi to prišlo ako rozumný ťah, nakoľko s K-30 sa neobjavili žiadne prúsery tak ako tomu bolo v prípade K-5 trebárs ohľadom oleja na snímači
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 15 kvě 2013, 13:32

Ja len dufam, že označenie II použili prvy a posledny krat.

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“