elho_cid píše:Ne je to moje chyba - konkrétní jsem měl být já!
Takže K-5 vs 5DMkII:
Na 5D mě pozitivně překvapilo ostření - fakt se chytá dobře i tam, kde K-5 váhá. Zvlášť na ten středový bod. Přepínání bodů joystickem je příjemnější, ale na druhou stranu skoro nemá smysl ho řešit, protože body jsou stejně všechny moc blízko středu. A ten středový nejde zafixovat HW páčkou jako na K-5, pořád musím klikat na joystick abych ho zvolil.
Pozitivně mě překvapila obrazová kvalita - ve většině případů K-5 poráží na hlavu. Ten zbytek případů je famózní DR toho snímače v K-5, ale ten potřebuju jen zřídka. IMO není fér, že v DxO Marku je K-5 hodnocená výš než MkII.
Negativně mě samozřejmě překvapila váha a velikost. Když se mi u pasu houpe K-5 s DA16-50 tak o ní skoro ani nevím. MkII s EF24-70 jsou dohromady skoro dvě kila a fakt se to pronese.
Negativně mě taky převapilo jak moc jem zvyklý na některé vychytávky Pentaxu - možnost posunout si snímač na stativu, mít ve všem stabilizaci, mít na těle tlačítko jehož funkci si můžu zvolit, mít konfigurovatelné auto ISO a hlavně mít TAv režim.
No a ve finále pro mě klady K-5 převažují nad klady MkII. Nedostatky AF jsem se neučil zvládat s K10D a K-5 už mi v tom plně postačuje. A obrazová kvalita K-5 je pro mě mírně řečeno overkill. Takže větší váhu dávám přívětivosti ovládání a hračičkám, které jsou ale pro mnohé fotografy jistě marginální.
To se v podstatě shoduje i s mojim dlouhodobým názorem na 5DII.
Hodně lidí (ktěří v drtivé většině nedrželi 5DII v ruce) neustále nadávají na AF... ale pravda je taková, že ten AF je poměrně jistý a z mého pohledu poráží třeba AF K5 minimálně o hlavu. Obrazová kvalita je famózní... člověk to ale nejvíc začne cítit až při komplexních úpravách nebo velkém tisku.
Ty ostatní věci jsou hodně o preferencích. Třeba já osobně raději preferuju velká těla... nicméně chápu lidi, kteří to mají obráceně. Třeba funkci pohybu čipu na stativu jsem kromě testování nikdy nepoužil... neříkám, že to je špatná funkce, ale vždycky jsem raději udělal korekci na stativu, než jít do menu přístroje a něco tam vymejšlet. Je to i hodně o tom, jakej má člověk stativ.
Co se mi jednoznačně na K5 líbí více je rozložení tlačítek a ergonomie ovládání.