stabilizace v těle
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
stabilizace v těle
Dobrý den vespolek, již nějakou dobu pročítám forum PFS a delší dobu mám již zcela jasný plán o koupi K20D letos v květnu. Fotím aktivně něco kolem 5 let, něco snad ve mně je a to lepší ještě doufám objevím s novým strojem
Znáte to, když člověk dlouho přemýšlí, vždycky se nějakej ten červík pochybností objeví. Ten poslední ze zakousl, když mi kamarád sdělil: "no jo, ale co když s tím někde trošku bouchneš? Celá slavná stabilizace je v háji!" . On mně nechtěl přímo zrazovat od koupě (i když je nikonista...pche), možná chtěl jen upozornit na problémy, které s tím měly jiné značky (tuším Minolta?)...
Takže otázka je nasnadě: mám se toho obávat, raději s ním nikde nebouchat (to je ideální stav, ale při mé práci se to bohužel stát výjimečně může) nebo jsem tzv. mimo mísu a tělo není o nic náchylnější na poškození než jiné aparátky. Samozřejmě myslím na K20D a otázka je směřovaná spíš na zkušenosti majitelů K10Dčka.[/b]
Znáte to, když člověk dlouho přemýšlí, vždycky se nějakej ten červík pochybností objeví. Ten poslední ze zakousl, když mi kamarád sdělil: "no jo, ale co když s tím někde trošku bouchneš? Celá slavná stabilizace je v háji!" . On mně nechtěl přímo zrazovat od koupě (i když je nikonista...pche), možná chtěl jen upozornit na problémy, které s tím měly jiné značky (tuším Minolta?)...
Takže otázka je nasnadě: mám se toho obávat, raději s ním nikde nebouchat (to je ideální stav, ale při mé práci se to bohužel stát výjimečně může) nebo jsem tzv. mimo mísu a tělo není o nic náchylnější na poškození než jiné aparátky. Samozřejmě myslím na K20D a otázka je směřovaná spíš na zkušenosti majitelů K10Dčka.[/b]
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
S K10 jsem sice ještě nemlátil, ale předtím jsem měl Minoltu A1 se stabilizací a ta toho zažila hodně. Od ťukanců po trefení kamenem od kola auta. Na stabilizaci to ale nemělo vliv. Aspoň jsem si ničeho nevšiml...
K 10,Sigma 17-70, DA 18-55, Sigma 70-200/2,8HSM, Sigma 28-80, Metz 48 AF-1, Sandisk Extreme III 2GB, Tamrac Velocity 8
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Musíš se smířit s tím, že přístroj se stabilizací vydrží míň, než ten bez stabilizace. Ale vzhledem k tomu, jak brutálně K10D oklepává prach, moc citlivý ten mechanismus asi nebude.
Na druhou stranu stejně za dva až tři roky neodoláš a koupíš modernější tělo. A vzhledem k ceně, za kterou bys to staré tělo prodal, tě ani nebude mrzet mírné opotřebení. Ale když koupíš za 50000 světelný teleobjektiv se stabilizací a ona se za tři roky ochodí, takže z něj pak ostrou fotku nedostaneš, to zmrzí...
Na druhou stranu stejně za dva až tři roky neodoláš a koupíš modernější tělo. A vzhledem k ceně, za kterou bys to staré tělo prodal, tě ani nebude mrzet mírné opotřebení. Ale když koupíš za 50000 světelný teleobjektiv se stabilizací a ona se za tři roky ochodí, takže z něj pak ostrou fotku nedostaneš, to zmrzí...
-
- Moderátor
Zatím nemám zkušenost, ale představuju si to tak, že u nových objektivů, které údaj o nastavené ohniskové vzdálenosti přenáší do těla, to bude fungovat samo. U těch, které to nepřenáší, bych asi v menu nastavil max. ohniskovou vzdálenost - ta bude na stabilizaci nejnáročnější, pokud pak nastavím kratší ohnisko tak si myslím, že to nebude vadit - ale to by si asi člověk musel vyzkoušet.
Je to jen můj teoretiký názor, jak je to ve skutečnosti snad osvětlí někdo, kdo to zkusil a má praxi...
Je to jen můj teoretiký názor, jak je to ve skutečnosti snad osvětlí někdo, kdo to zkusil a má praxi...
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
Me spatne fungovala indikace ohniskove vzdalesnosti na Tamronu 28-75 - pri ohniskove vzdalenosti 28mm se mi do tela dostaval udaj 75mm. Bohuzel stabilizace kompenzovala PRILIS - fotky byly casto rozmazane pravdepodobne ne mou vinou. Tim padem bych doporucil radsi nastavovat tu kratsi vzdalenost pripadne radsi u zoomu bez prenosu informace vypinat stabilizaci uplne.TomášFencl píše:U těch, které to nepřenáší, bych asi v menu nastavil max. ohniskovou vzdálenost - ta bude na stabilizaci nejnáročnější, pokud pak nastavím kratší ohnisko tak si myslím, že to nebude vadit - ale to by si asi člověk musel vyzkoušet.
I kdyz mozna ma nekdo opacne zkusenosti