stabilizace v těle

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Radik
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

stabilizace v těle

Příspěvek od Radik » 28 úno 2008, 11:24

Dobrý den vespolek, již nějakou dobu pročítám forum PFS a delší dobu mám již zcela jasný plán o koupi K20D letos v květnu. Fotím aktivně něco kolem 5 let, něco snad ve mně je a to lepší ještě doufám objevím s novým strojem :)
Znáte to, když člověk dlouho přemýšlí, vždycky se nějakej ten červík pochybností objeví. Ten poslední ze zakousl, když mi kamarád sdělil: "no jo, ale co když s tím někde trošku bouchneš? Celá slavná stabilizace je v háji!" . On mně nechtěl přímo zrazovat od koupě (i když je nikonista...pche), možná chtěl jen upozornit na problémy, které s tím měly jiné značky (tuším Minolta?)...
Takže otázka je nasnadě: mám se toho obávat, raději s ním nikde nebouchat (to je ideální stav, ale při mé práci se to bohužel stát výjimečně může) nebo jsem tzv. mimo mísu a tělo není o nic náchylnější na poškození než jiné aparátky. Samozřejmě myslím na K20D a otázka je směřovaná spíš na zkušenosti majitelů K10Dčka.[/b]

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Šedivec
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šedivec » 28 úno 2008, 11:34

S K10 jsem sice ještě nemlátil, ale předtím jsem měl Minoltu A1 se stabilizací a ta toho zažila hodně. Od ťukanců po trefení kamenem od kola auta. Na stabilizaci to ale nemělo vliv. Aspoň jsem si ničeho nevšiml...
K 10,Sigma 17-70, DA 18-55, Sigma 70-200/2,8HSM, Sigma 28-80, Metz 48 AF-1, Sandisk Extreme III 2GB, Tamrac Velocity 8

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 28 úno 2008, 12:02

Ne zebych s K10kou mlatil umyslne ale parkrat uz jsem si tuknul a vsechno zatim v pohode.
Tak pravil Dr.Chocholousek

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 28 úno 2008, 12:19

Čip na pentaxoch nieje s telom pevne spojený,stabilizácia čipu je elektromagnetická,t.j.čip držia na mieste a pohybujú ním magnety.preto pri vypnutí foťáku je čip automaticky vystredený.To isté sa týka aj nárazu.Minolta mala mechanický prenos a nepočul som že by s tým mali nejaké preblémy.

Radik
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radik » 28 úno 2008, 12:25

děkuji za uklidňující informace!!!

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 úno 2008, 13:55

Musíš se smířit s tím, že přístroj se stabilizací vydrží míň, než ten bez stabilizace. Ale vzhledem k tomu, jak brutálně K10D oklepává prach, moc citlivý ten mechanismus asi nebude.

Na druhou stranu stejně za dva až tři roky neodoláš a koupíš modernější tělo. A vzhledem k ceně, za kterou bys to staré tělo prodal, tě ani nebude mrzet mírné opotřebení. Ale když koupíš za 50000 světelný teleobjektiv se stabilizací a ona se za tři roky ochodí, takže z něj pak ostrou fotku nedostaneš, to zmrzí...

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 28 úno 2008, 14:32

pre elho_cid:neprečítal si si pozorne čo som napísal-čip nieje nijako mechanicky spojený s telom preto sa stabilizácia nemôže opotrebiť

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 úno 2008, 15:05

Všechno se opotřebovává. Přinejmenším výkonnost těch elektromagnetů bude klesat jak jim budou krystalizovat jádra. Bude to trvat dlouho, ale nakonec všechno umře.

Sakra, asi bych měl přestat poslouchat doom metal... :-)

Rava
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Rava » 28 úno 2008, 18:51

Je to trochu mimo mísu, ale nechci zakládat nové vlákno, jak funguje stabilizace se zoomem? Zatím jsem ji nepoužívala, protože používám krátké časy, ale furt mi to vrtá hlavou - když se musí nastavit ohnisková vzdálenost, jak potom zoomovat? Asi se zase ptám blbě, ale vážně by mě to zajímalo.

TomášFencl
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od TomášFencl » 28 úno 2008, 19:14

Zatím nemám zkušenost, ale představuju si to tak, že u nových objektivů, které údaj o nastavené ohniskové vzdálenosti přenáší do těla, to bude fungovat samo. U těch, které to nepřenáší, bych asi v menu nastavil max. ohniskovou vzdálenost - ta bude na stabilizaci nejnáročnější, pokud pak nastavím kratší ohnisko tak si myslím, že to nebude vadit - ale to by si asi člověk musel vyzkoušet.

Je to jen můj teoretiký názor, jak je to ve skutečnosti snad osvětlí někdo, kdo to zkusil a má praxi...
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ

GhostDW
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od GhostDW » 28 úno 2008, 19:33

U objektivu, co prenaseji udaj o hniskove vzalenosti funguje automaticky, u starsich objektivu se pri zapnuti fotoaparatu zepta na pribliznou.
Alespon u mne to tak je.
K5 IIs; Tamron 17-50/2,8; Pentax 50-135/2,8; DA35/2,4; DA50/1,8; Metz 58-AF1

zbyna
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbyna » 29 úno 2008, 09:11

TomášFencl píše:U těch, které to nepřenáší, bych asi v menu nastavil max. ohniskovou vzdálenost - ta bude na stabilizaci nejnáročnější, pokud pak nastavím kratší ohnisko tak si myslím, že to nebude vadit - ale to by si asi člověk musel vyzkoušet.
Me spatne fungovala indikace ohniskove vzdalesnosti na Tamronu 28-75 - pri ohniskove vzdalenosti 28mm se mi do tela dostaval udaj 75mm. Bohuzel stabilizace kompenzovala PRILIS - fotky byly casto rozmazane pravdepodobne ne mou vinou. Tim padem bych doporucil radsi nastavovat tu kratsi vzdalenost pripadne radsi u zoomu bez prenosu informace vypinat stabilizaci uplne.

I kdyz mozna ma nekdo opacne zkusenosti :)

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“