Záběrový úhel pro různé ohniskové vzdálenosti
Moderátor: Moderátoři
-
- Moderátor
Záběrový úhel pro různé ohniskové vzdálenosti
Občas je o tom tady diskuze takže jsem připravil html formulář, který vám po zadání ohniskové vzdálenosti vypočte teoretický záběrový úhel objektivu. Je to pouze teoretický výpočet vycházející z rozměru snímacího čipu a bude odpovídat (alespoň přibližně) pouze "normálním" objektivům. Tento výpočet nebude fungovat pro speciální objektivy typu makro nebo fish-eye. Pro porovnání jsem do výpočtu přidal ještě přepočet pro kinofilm a pro Pentax 645.
http://www.volny.cz/tomas.fencl/uhel.html
Berte to jen jako malou pomůcku k orientaci.
Pokud by někdo chtěl ještě přidat další rozměry - třeba kompakty - není to problém, jen bych potřeboval vědět rozměr snímacího čipu a pokusím se doplnit.
Snad vám to bude fungovat a bude k užitku.
A ať vám výpočtem vyjde cokoli, přeji hodně příjemných chvil při focení...
http://www.volny.cz/tomas.fencl/uhel.html
Berte to jen jako malou pomůcku k orientaci.
Pokud by někdo chtěl ještě přidat další rozměry - třeba kompakty - není to problém, jen bych potřeboval vědět rozměr snímacího čipu a pokusím se doplnit.
Snad vám to bude fungovat a bude k užitku.
A ať vám výpočtem vyjde cokoli, přeji hodně příjemných chvil při focení...
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
Dík za hezkou počítací tabulku. Asi by bylo dobré i sdělit, co myslíš tím úhlem záběru, aby to mělo větší vypovídací hodnotu.. Takže úhlopříčně, jak to bývá zvykem uvádět, nebo jinak? Mě by se líbil údaj velikosti úhlu v šířce políčka negativu n. obrazového souboru (a možno i bez korekce na viditelnou plochu v hledáčku). A kdyby to ukazovalo taky Pentax 6x7 (55*70 mm), pak úplná nádhera:-)
-
- Moderátor
-
- Moderátor
Dal jsem do odkazu upravenou a rozšířenou verzi přepočtu podle přání některých z vás.
Pro Klingo: nedaří se mi odpovědět Ti mailem tak že takto - klidně použij, je to jen jednoduchá matematika, nic složitého v tom není. Pokud to někomu pomůže, jsem rád.
Pro Klingo: nedaří se mi odpovědět Ti mailem tak že takto - klidně použij, je to jen jednoduchá matematika, nic složitého v tom není. Pokud to někomu pomůže, jsem rád.
Tomáš
Dík za povolenie,už som to hodil na stránku http://www.pentaxfoto.eu/index.php?clanek=7,aj v tejto novej verzií ,tam si to neskôr môžu všetci nájsť.Výborný nápad.
Krásná prácička! Tabulka se hodí třeba pro získání rychlého přehledu o počtu potřebných snímků na panorana (vodorovně i svisle). Takže díky za ni!TomášFencl píše:Dal jsem do odkazu upravenou a rozšířenou verzi přepočtu podle přání některých z vás.
-
- Moderátor
Asi to může být z několika důvodů:
- uváděný rozměr čipu neříká nic o využité ploše - třeba nová K20D má uvedeno celkově 15,1 MPix, ale pro snímek využívá "jen" 14,6 MPix což je rozdíl zhruba 3.5 % a tento rozdíl bude asi v ploše čipu.
- druhá věc může být rozdíl mezi konstrukčním úhlem záběru toho kterého objektivu vůči využité ploše obrázku. DSLR s objektivem FF využije jen část plochy, kterou ten objektiv dokáže pokrýt.
- no a pak to taky může být dáno konstrukcí objektivu, ono když by sis zkusil třeba z jakého úhlu může přicházet paprsek do foťáku (bez objektivu) tak, aby dopadl na čip a nestínil mu bajonet, tak bude jasné, že by to mohlo být tak maximálně 60° (možná i méně), ale objektiv pokryje třeba 90° takže paprsky neprochází objektivem přímo, ale musí se různě lámat tak, aby to těch 90° pokrylo.
Jak jsem psal na záčatku, tady uvedený výpočet je jen a pouze teoretický, praxe bude trochu jiná.
- uváděný rozměr čipu neříká nic o využité ploše - třeba nová K20D má uvedeno celkově 15,1 MPix, ale pro snímek využívá "jen" 14,6 MPix což je rozdíl zhruba 3.5 % a tento rozdíl bude asi v ploše čipu.
- druhá věc může být rozdíl mezi konstrukčním úhlem záběru toho kterého objektivu vůči využité ploše obrázku. DSLR s objektivem FF využije jen část plochy, kterou ten objektiv dokáže pokrýt.
- no a pak to taky může být dáno konstrukcí objektivu, ono když by sis zkusil třeba z jakého úhlu může přicházet paprsek do foťáku (bez objektivu) tak, aby dopadl na čip a nestínil mu bajonet, tak bude jasné, že by to mohlo být tak maximálně 60° (možná i méně), ale objektiv pokryje třeba 90° takže paprsky neprochází objektivem přímo, ale musí se různě lámat tak, aby to těch 90° pokrylo.
Jak jsem psal na záčatku, tady uvedený výpočet je jen a pouze teoretický, praxe bude trochu jiná.
Tomáš