...K10D pro me byla prvni vlastni DSLR a nemel jsem nikdy analog (i kdyz bych to do budoucna rad zmenil... i kdyz, kdo vi, jaka bude K30D

)... ale ma cesta k ni byla trnita... po zamilovani do C 20, 30 a pak i 40D a naprostem propadnuti N D200 jsem poznal nenapadnou divku jmenem Pentax K10D... nejdrive jsem se ji moc nevenoval, ne ze by se mi nelibila, ale diky memu poblazneni tim, co rika "vetsina" jsem si neuvedomoval jeji kvality. Az prislo na vec porovnani... a nasledovalo vystrizliveni. Canon dela dobry snimace, Nikon vyborna a spolehliva tela... ale Pentax... Pentax dela fotaky pro lidi, co foti srdcem. A dela to fikane. Kazdy si musi na jeji kvaliti prijit sam. Sam musi odhlait jeji kouzlo, hodnotu i jeji naprostou oddanost svemu najiteli.
...chci tim rici, ze pro chytre lidi neni moc na vyber. Zni to skoro az monopolne, ale pro me byla nakonec K10D jasna volba, protoze jsem jeji kouzlo poznal. pokud ji beres jako celek, tak zjistis, ze opravdu nema konkurenci a minuly rok ziskana oceneni byla ziskana opravnene. Ergonomie: vyborna, cip: totozny z 2x drazsim N D200, procesor na zpracovani obrazu: fantasticky (DIGIT od C je fajn, ale C ma sve fotaky zalozene na vybornem CMOS snimaci (dobre, i sklech, ale ta skutecne dobra jsou i dost draha)), hledacek: ve svete DSLR nenajdes lepsi, formaty: prvni DSLR, ktera ma podporu Adobe DNG (vyborny format RAW a hlavne s budoucnosti - a pokud pouzivas nektery z Adobe produktu (jak Photoshop ci Lightroom), tak si logicky rozumi naramne, utesneni tela: opet, to najdes u stroju minimalne 2x drazsich... a objektivy?? ..i ten "obyc" zakladak 18-55 je mnohem dal, nez zakldak od C ci N...
...proste Pentax s K10D poradne bouchl do stolu a naznacil, ze nechce jen kopirovat jiz vyslapanou cestu (ktera ne vzdy vede spravnym smerem)... a to, co poodhalila ze svych kouzel K10D, ted K20D poradne rozjizdi... at si skarohlidove tvrdi co chteji...
...ostatne o pristupu Pentaxu k vyvoji svych produktu svedci i to, ze zakladni tela od N ci C jsou takove docela hracky, ale vezmi si do rukou K100D... to je dospely fotak... i kdyz "jen" s 6MPix snimacem...
...jestli neresis kacky, pockej na K20D... pokud resis, s naprosto klidnym srdcem si porid K10D... a jestli je fin. situace opravdu kriticka, tak zrovna pred chvili dal na Paladix nekdo inzerat na K10D za 14990,-
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=51930