V čom je K10D lepšia...

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

MichalN
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

V čom je K10D lepšia...

Příspěvek od MichalN » 27 lis 2007, 10:09

Vždy, keď si čítam staršie príspevky a snažím sa nájsť niečo užitočné pre praktické použitie (som začiatočník), tak narážam často na problémy s k10-kou. Občas ma chytí panika čo som si to kúpil za des a pritom zatiaľ nemôžem povedať nič negatívne (klop-klop na drevo).
Je to pochopiteľné a akési prirodzené pre nás ľudí, že hovoríme o niečom iba keď je zle. To pozitívne akoby bolo samozrejmosťou a netreba o tom hovoriť, a potom sa vytvára negatívny obraz o danej veci.
Veľmi by ma, verím, že nie len mňa, potešili aj pozitívne ohlasy, skúsenosti, prax... v čom je K10D dobrá, možno lepšia ako konkurencia, čo sa mi na tom stroji páči, je iné, čo zvládol dobre... Viem, že nie každý má možnosť bezprostredne porovnávať, ale aspoň tí, ktorí tú možnosť mali alebo majú, by mohli niečo dobré šupnúť do placu.

PS pre admina: Ak si myslíš, že táto téma je kravina, tak to jednoducho vymaž. :oops:
Michal

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

nijel
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel » 27 lis 2007, 14:34

Když jsem vybíral co koupit, tak se mi K10D nejlíp ovládala, takže pro mě měla nejlepší egonomii :-). Pak samozřejmě stabilizace v těle a jinak nic moc světoborného nevymyslím, tak možná až si kolega koupí D200, tak budu mít víc s čím porovnávat :-).

Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Vláďa » 27 lis 2007, 23:01

K10 je lepší foťák než já fotograf. Pracuji na změně pořadí. :D
Myslím že za ty peníze nic lepšího není
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ

MichalN
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalN » 21 led 2008, 17:22

Cez víkend som bol nútený ísť fotiť do dažďa. Ej, či som bol rád, že mám telo odolné proti stekajúcej vode! Všetko dobre dopadlo... :lol:
Michal

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 22 led 2008, 02:33

Vláďo To byla brilantní odpověď :) ať to obrácení pořadí netrvá dlouho :wink:
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 22 led 2008, 10:40

No ja myslim ze to neni spatny napad, napsat jak se osvedcuje K10D v praxi.
Mne se osvedcilo jednak odolne telo - fotil jsem treba na pousti kde foukal vitr a vsude byl neprijemny jemny prach (za celou dobu jsem nezaznamenal zadny novy prach na cipu, a to jsem obcas i menil objektivy), pak jsem si zase naopak mohl dovolit fotit za mirneho deste (nasadil jsem slunecni clonu aby neprselo na predni cocku objektivu a o vic jsem se nestaral ;-) ) Jo a moje K10D je dokonce pokrtena sampanskym ze Silvestra v Santiagu, kde se nikdo neohlizel na to ze nekdo foti. Byla sice zalepena, ale vse jsem umyl mokrym hadrem a je zase jako nova :-)
Pak se mi, jak uz jsem tu nekde psal, osvedcila moznost vyvolat fotky primo ve fotaku, to je vyborne kdyz jste na cestach a chcete dat fotky treba na net.
Co se tyka ergonomie - ovladani a drzeni, tak myslim neni treba nic dodavat, vse co bylo doposud napsano je pravda, tady si japoncici dali opravdu zalezet :-)
to Vlada: pekne si to napsal :-)
K-5, DA* 16-50/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma EF-500 DG Super, (DA 16-45/4)
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 25 led 2008, 23:02

Mě akorát trochu vadí šum při ISO 400-1000, čekal jsem menší, kanoni to maj líp zvládnutý :(, snad to bude v K20D lepší :) Si řeknete, že stačí Noise ninja atp., jenže potom ta ztráta detailů tam prostě je, jen je to rozžehlený. Jinak K10D rulez:)
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 25 led 2008, 23:32

...K10D pro me byla prvni vlastni DSLR a nemel jsem nikdy analog (i kdyz bych to do budoucna rad zmenil... i kdyz, kdo vi, jaka bude K30D :-D :-D)... ale ma cesta k ni byla trnita... po zamilovani do C 20, 30 a pak i 40D a naprostem propadnuti N D200 jsem poznal nenapadnou divku jmenem Pentax K10D... nejdrive jsem se ji moc nevenoval, ne ze by se mi nelibila, ale diky memu poblazneni tim, co rika "vetsina" jsem si neuvedomoval jeji kvality. Az prislo na vec porovnani... a nasledovalo vystrizliveni. Canon dela dobry snimace, Nikon vyborna a spolehliva tela... ale Pentax... Pentax dela fotaky pro lidi, co foti srdcem. A dela to fikane. Kazdy si musi na jeji kvaliti prijit sam. Sam musi odhlait jeji kouzlo, hodnotu i jeji naprostou oddanost svemu najiteli.

...chci tim rici, ze pro chytre lidi neni moc na vyber. Zni to skoro az monopolne, ale pro me byla nakonec K10D jasna volba, protoze jsem jeji kouzlo poznal. pokud ji beres jako celek, tak zjistis, ze opravdu nema konkurenci a minuly rok ziskana oceneni byla ziskana opravnene. Ergonomie: vyborna, cip: totozny z 2x drazsim N D200, procesor na zpracovani obrazu: fantasticky (DIGIT od C je fajn, ale C ma sve fotaky zalozene na vybornem CMOS snimaci (dobre, i sklech, ale ta skutecne dobra jsou i dost draha)), hledacek: ve svete DSLR nenajdes lepsi, formaty: prvni DSLR, ktera ma podporu Adobe DNG (vyborny format RAW a hlavne s budoucnosti - a pokud pouzivas nektery z Adobe produktu (jak Photoshop ci Lightroom), tak si logicky rozumi naramne, utesneni tela: opet, to najdes u stroju minimalne 2x drazsich... a objektivy?? ..i ten "obyc" zakladak 18-55 je mnohem dal, nez zakldak od C ci N...

...proste Pentax s K10D poradne bouchl do stolu a naznacil, ze nechce jen kopirovat jiz vyslapanou cestu (ktera ne vzdy vede spravnym smerem)... a to, co poodhalila ze svych kouzel K10D, ted K20D poradne rozjizdi... at si skarohlidove tvrdi co chteji...

...ostatne o pristupu Pentaxu k vyvoji svych produktu svedci i to, ze zakladni tela od N ci C jsou takove docela hracky, ale vezmi si do rukou K100D... to je dospely fotak... i kdyz "jen" s 6MPix snimacem...

...jestli neresis kacky, pockej na K20D... pokud resis, s naprosto klidnym srdcem si porid K10D... a jestli je fin. situace opravdu kriticka, tak zrovna pred chvili dal na Paladix nekdo inzerat na K10D za 14990,- http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=51930
Pentax

MichalN
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalN » 24 úno 2008, 07:44

Tak som zase raz "objavil Ameriku" :lol:
Konečne viem, načo mám tých 11 ostriacich bodov. Stále som ostril na stredný a prekomponoval a ako som sa dozvedel, vzniká pri tom chyba ( http://www.visual-vacations.com/Photogr ... _sucks.htm )
Tak som si nastavil ostrenie na SEL, stredový bod, a môžem smerovým tlačidlom posúvať aktívny bod ako potrebujem. No a nastavil so si, že sa vrátim na stredový bod cez tlačítko AF.
Pre mnohých nič nové pod slnkom, no mňa taká flexibilita nastavenia bez vstupovania do menu a vlastne aj bez odtrhnutia oka z hľadáčika celkom potešila.
Michal

Packelnick
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Packelnick » 24 úno 2008, 12:05

MichalN píše:Tak som zase raz "objavil Ameriku" :lol:
Konečne viem, načo mám tých 11 ostriacich bodov. Stále som ostril na stredný a prekomponoval a ako som sa dozvedel, vzniká pri tom chyba ( http://www.visual-vacations.com/Photogr ... _sucks.htm )
Tak som si nastavil ostrenie na SEL, stredový bod, a môžem smerovým tlačidlom posúvať aktívny bod ako potrebujem. No a nastavil so si, že sa vrátim na stredový bod cez tlačítko AF.
Pre mnohých nič nové pod slnkom, no mňa taká flexibilita nastavenia bez vstupovania do menu a vlastne aj bez odtrhnutia oka z hľadáčika celkom potešila.
Sorry,ale jak dlouho že jsi majitelem K10D? :roll:
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 24 úno 2008, 12:10

Platí stará známá pravda, že se vyplatí měnit fotoaparát, když velikost chipu se zhruba zdvojnásobí, jinak to jsou vyhozené peníze za dílčí inovace. Já jsem třeba přešel z fotoaparátu s 4 MB na K10D, až bude mít Pentax zrcadlovku s 20MB, pak o tom budu uvažovat. Do té doby se vyplatí upgradovat firmware.
Bogo

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 24 úno 2008, 14:03

Bogo píše:Platí stará známá pravda, že se vyplatí měnit fotoaparát, když velikost chipu se zhruba zdvojnásobí, jinak to jsou vyhozené peníze za dílčí inovace. Já jsem třeba přešel z fotoaparátu s 4 MB na K10D, až bude mít Pentax zrcadlovku s 20MB, pak o tom budu uvažovat. Do té doby se vyplatí upgradovat firmware.
<rejpnutí>
Opravdu myslíš zdvojnásobení VELIKOSTI čipu? :wink:
</rejpnutí>

Není 20 Mpix na APS-C trochu moc? Dyť se těm buňkám popletou bity. :P

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

rozlišení...

Příspěvek od fjo » 24 úno 2008, 15:31

...no, asi to moc smysl nemá, když už teď ma K20D čip větší rozlišení, než i hodně kvalitní pevné sklo...
Pentax

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 24 úno 2008, 18:16

Hele chlapi, já pamatuji dobu, kdy jsem ještě na střední škole počítal šoupáním na logáru. Pokrok jde strašně rychle kupředu, všichni pamatujete dobu, kdy digitál foťák s 2MB byl super, a co jde dnes do obchodu. Někdy mám pocit, že za 10 let budeme mít všichni vzadu na hlavě USB konektor a budou nás programovat. :lol:
Bogo

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 24 úno 2008, 18:29

Bogo píše:Hele chlapi, já pamatuji dobu, kdy jsem ještě na střední škole počítal šoupáním na logáru. Pokrok jde strašně rychle kupředu, všichni pamatujete dobu, kdy digitál foťák s 2MB byl super, a co jde dnes do obchodu. Někdy mám pocit, že za 10 let budeme mít všichni vzadu na hlavě USB konektor a budou nás programovat. :lol:
matrix hadr :lol:
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“