Jaký soft na RAW?

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

V čem zpracováváte RAW?

Adobe Lightroom/CR
41
45%
Phase One: Capture One
5
5%
Zoner Photo Studio
17
18%
Bibble
4
4%
Stačí soft od Pentaxu
7
8%
Jiný
18
20%
Nefotím do RAWu, jen občas, je to pro běžné použití pitomost (ano, to tvrdí spolužák, majitel K-5)
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 92

jirifno
Významný člen
Významný člen

Re: Jaký soft na RAW?

Příspěvek od jirifno » 28 pro 2011, 21:24

Oxi píše:Skusal ste niekto paint.net?
http://www.getpaint.net/index.html
je free, podporuje vrstvy, ma dost pluginov, jeden z nich je na RAW subory a mal by podporovat import arw, cf2, cr2, crw, dng, erf, mef, mrw, nef, orf, pef, raf, raw, sr2, x3f
Abych pravdu řekl, tak já ne i když jsem ho dostal ke grafickému tabletu. Možná ho zkusím, ale asi zůstanu u PS.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 21:26

C1 měl vždy špičkový výstup, o tom žádná. No a pomalost Zoneru - to je to, co mi vadí. Připadá mi fakt pomalý oproti C1... Proč fotíš do DNG? Lightroom přece .pef snad zná, ne?
To vůbec neznám, kouknu když tak. Ale moc si od free nějak neslibuji. Někdy jsou free aplikace úplně super, ale u těch na fotky mi to zatím nějak nepřipadá...

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 28 pro 2011, 21:34

Zná PEF,ale to DNG jen pro strýčka příhodu.Začal jsem ho používat v době když jsem měl starý Zoner a nemohl přelouskat právě PEF a musel jsem je převádět do DNG a už jsem u toho zůstal.Ale už ani nevím kolikátka to byla :(
STŘÍBRU ZDAR

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 pro 2011, 21:34

Zoner14 je o dost rychlejší než 13. Jinak s K10D by mě ani nenapadlo fotit nějak víc do jpg, ale s K-5 to není až tak nerozumné. Odstrňuje aberace, výborně odšumuje a má i (na zrcadlovku) velmi dobré vyvážení bílé. Když fotím nějakou akci o 200 a víc fotkách denně, nemám čas na to abych se pak patlal s rawem.

Bob van Sikorski
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bob van Sikorski » 28 pro 2011, 21:38

za sebe můžu říci dva softy:

- Photivo - zatím se mi jeví ultramegabrutální, vynikající na silně podexponované fotky a veškerý myslitelný pre - post processing
- Rawtherapee - zatím se mi jeví jako nej soft na přepaly (tam kde bible nechá bílej flek, rawtherapee mi dokázalo vykouzlit na základě okolí reálně a korektně vypadající části obličeje)

v obou případech jde říci, že mají velmi dlouhou "křivku učení" a oba jsou extrémně náročné na RAM a výkon CPU. ale odvděčí se. cena je pak samozřejmě bezkonkurenční.
hw: K200D + O-ME53 + klínová matnice, 8xEneloop, Tamron 18-200, Porst Color Reflex MC Auto 55/1.2, (v šuplíku 18-55 II, Vivitar 50/2.0, Jupiter 135/3.5, MD Rokkor 45/2.0, MC Rokkor-X PG 50/1.4); sw: DNG; Photivo/Rawtherapee + GIMP

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 28 pro 2011, 21:47

elho_cid: mám 14ku, je rychlejší, ale s RAWem mi připadá fakt trošku těžkopádná. No jako taky jsem skoro uvažoval na K-r fotit do JPG, jak jsem zkoušel tu chybu, tak jsem jinak nefotil a připadalo mi to daleko přijatelnější, než výstup z Olympusu. Hlavně se mi líbí, jak jde nastavit odšum pro každou citlivost zvlášť. Korekci aberace a zkreslení objektivu nevím, jestli použít - jestli není lepší to dělat až v PC kontrolovaně. Vyplatí se mi to zaplé? A co korekce přepalů a stínů? Používat? Ale celkově z ní lezou hezké JPG. Varianta, co mě napadla, je fotit do RAW+. Karty stojí pusu dnes, disky do PC taky...pokud fotka vyjde dobře, člověk vezme jen JPG a hned ho použije, RAW bu´d smaže, nebo hodí do archivu. A když nevyjde, je tu RAW na úpravu... já byl zvyklý vždycky provést korekci světel/stínů, u Olyho byly díky menšímu dynamickému rozsahu snímače časté, tady to možná dost odpadne. Pak kontrast, trošku přidání sytosti, živosti...fotky byly jinak takové nijaké, neměly šťávu moc. Odoostření a odšum jsem měl v C1 na standartu, nebylo nutné se s tím babrat jsem zjistil.

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 28 pro 2011, 23:36

Převážně používám Zonera, začínám zkoušet testovací verze Lightroomu. Viděl jsem rozdíl mezi výstupem z PS3 a PS5 úmyslně vyvolané stejným způsobem a ten rozdíl na A2 fotce byl velmi zřetelný. Do té doby jsem tomu nepřikládal až tak zásadní důležitost.
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenc » 28 pro 2011, 23:56

JakubCh píše:Svého času byla populární Bibble, ale u té pak nějak šel do kopru vývoj, jestli se zase rozjel? Tady vidím, že ji někdo používá...
Kdo je ten další? Já hlasoval teď, a vidím jen jeden hlas. S biblí jsem spokojenej, nevím že by šel vývoj do kopru, nové verze stále vydávají, s K-x i K-5 funguje bezvadně.
Obrázek
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 29 pro 2011, 00:03

Tady na fóru o ní někdo psal (jiné vlákno), možná Ty?
Já zvažuji, že si vyzkouším, jak se K-r chová, nastavím všechny vydrbávky podle nejlepšího svědomí a začnu praktikovat to RAW+, na zpracování jen Zoner pak... Když JPG nevyjde, jak bych si představoval, tak se to vytáhne z RAWu. Ale faktem je, že velmi často asi nebude třeba na nic sáhnout. Vývoj jde dopředu a je pravdou, že Oly byl někde jinde...ale stejně na něj budu vždycky vzpomínat, stejně, jak ose vzpomíná na první ženskou :D
Lightroom je cenově pro mě mimo... Navíc, on náš Zoner kluci od z roku zlepšují, všechna čest. A mám ho za 700-, studentská verze. No, ještě chvilku tedy :D

Bob van Sikorski
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bob van Sikorski » 29 pro 2011, 09:19

já si drze dovolím se zeptat na něco všech, kteří hlasovali pro lightroom:

1. vyzkoušeli jste i dostatek jiných programů, nebo jste rovnou zakotvili u lr, protože je prostě "dostatečně kvalitní"?

2. máte jej zakoupen, nebo jste k němu přišli "alternativním způsobem"? ;-)

vím, že je tady spousta lidí, kteří vráží do foto výbavy klidně 20x tolik peněz co třeba já, ale i tak mi překvapilo, že polovina hlasujících používá program za cca 7000kč. nemyslím to nijak zle, vím že je lr skvělý (a sám jsem mimochodem loni vrazil ~1500kč do vuescanu).
hw: K200D + O-ME53 + klínová matnice, 8xEneloop, Tamron 18-200, Porst Color Reflex MC Auto 55/1.2, (v šuplíku 18-55 II, Vivitar 50/2.0, Jupiter 135/3.5, MD Rokkor 45/2.0, MC Rokkor-X PG 50/1.4); sw: DNG; Photivo/Rawtherapee + GIMP

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 29 pro 2011, 09:55

V hlasování vedle LR je za lomítkem i CR - Camera RAW a ten se používá jak u CS5, tak i u finančně dostupnějšího Elements. Neznamená to, že by si lidi kupovali jen LR za 7000. Můžou si koupit Elements za 2500, což už jde, ne?
Co se týká mně, tak si myslím, že jsem toho vyzkoušel hafo. UFRaw+Gimp, Elements, Lightroom i CS5, Pentax utility, Bible, RawTherapee, Zoner a nevím co ještě od free až po placené.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 29 pro 2011, 12:08

Tak isto vyskúšané všetky, aké existujú. Lightroom nastriedačku s Capture One, Capture farebne vernejší, no nevie to tak s dynamikým rozsahom, tak LR3 na 90%. Verzie dlhodobo skúšobné :oops:

JakubCh
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JakubCh » 29 pro 2011, 13:08

Právě u Oly dost lidí reptalo na barvy C1, tady čtu pravý opak :)
Jinak zítra mám Pentaxe zpět doma (nové tělo), tak se nemůžu dočkat, jak si budu moct začít zase hrát. Snad už bude všechno ok teď...
Co se softu týče, tak opravdu chci vyzkoušet cestu RAW+ rýpat jen do toho, co vyleze ve stavu, který se mi zdát nebude...

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 29 pro 2011, 13:19

V Lightroome 3.0 na 99.9999% vsetko, mam spraveny vlastny triediaci system, nauceny workflow, natahane a vyrobene presety, nejake pluginy. Na pressphoto je asi Lightroom najefektivnejsi.
Lightroom mam ucitelsku verziu na moj ITIC (za cca polovicu oproti pultovej cene), studentske verzie su len o malicko drahsie.
Treba vyuzivat rozne mozosti, napr na ITIC su apple hracky -8% :wink:
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 29 pro 2011, 14:33

Mě stál LR3 jako studenta 2000,-
Nestavil bych ho vedle CR, jádro je stejné, ale ten program je prostě samostatná jednotka. Není jen o vynikajícím zpracování rawu, ale o celém procesu katalogizace, třídění, zálohy, prezentace, exportu, vyhledávání, ...
Stačí se jen poddat jeho "systému" práce a velmi si zoptimalizujete workflow. Postupně přecházím na práci "pouze" s tímto programem. Je pravda trochu náročnější na výkon než třeba XnView, ale má vše, nač si vzpomenu. Ze začátku mi dost věcí přišlo praštěných, ale když jsem pochopil víc systém, zjistil jsem, že mají smysl.
JPG, raw, tiff a případně i rozdělané úpravy v PS a video - vše můžete mít v katalogu, a je úplně jedno, v jaké složce to fyzicky máte, v podstatě to ani nemusíte zrovna mít na disku, a přesto s tím pracujete

ještě k DNG - LR do něj může uložit úpravy, aktualizovat náhled atp., není nutné připojovat externí soubor
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

Odpovědět

Zpět na „Software“