Průměr předního závitu: 77m
Minimální a maximální možná clona: f2,8-f22
Materiál těla objektivu: kombinace lehkých kovů a gumy
Bajonet: KAF
Vestavěná sluneční clona A/N: N
Prachotěsnost a voděodolnost A/N: N
Vhodné pro digitální a analogové fotoaparáty: pouze digi
Clonový kroužek A/N: Ne
Úvod
Širokoúhlý objektiv je nezřídka to první, čím fotograf zatouží rozšířit svůj "double zoom kit". Já jsem ten svůj vybíral hodně dlouho a pár jsem jich vyzkoušel, než jsem se konečně usadil s DA14. Nejdříve Sigmu 10-20 (na kamarádově Nikonu) potom DA12-24 a DA15. Mezitím jsem zkoušel fotit s 20mm objektivy na film a koupil jsem si i rybí oko DA10-17 abych vyzkoušel extrémní zorné úhly.
Mechanické zpracování
Tím si mě DA14 získal nejvíc. Jedním slovem nádhera! Ochmatával jsem různé limitedy, DA* a FA* objektivy, EX Sigmy a L Canony, ale DA14 se mě osobně z AF objektivů zamlouval nejvíc.
Tělo je z kovu, podobně jako FA*, ale bez té stříbrné barvy. Ostřící kroužek je z nějaké tvrdé gumy, což je zase výhoda oproti tenkým kovovým kroužkům na Limitedech. Má samozřejmě QSF a dráha ostření je tak akorát (cca 60°) - ne příliš krátká na MF a ne moc dlouhá pro svižný AF.
Vnitřní ostření znamená větší odolnost proti prachu - škoda, že objektiv není WR, protože sklo s IF by neměl být problém utěsnit.
Sluneční clona (z plastu) je bajonetová s okénkem na polarizák, velmi snadno se sundává i nasazuje.
Optika
Nedělal jsem žádné formální testy, na ty se podívejte na photozone.de - podle mých zkušeností docela odpovídá skutečnosti, pokud se okrajem rozumí polovina okraje delší strany snímku a extrémním okrajem zase samotný roh. S ostrostí v rozích u DA14 trochu bojuji, ale běžné okraje mi na K10D problém nedělají.
Je třeba zapomenout na zjednodušené poučky o hloubce a rovině ostrosti a trochu experimentovat. U DA14 jako by se hloubka ostrosti, velká uprostřed, ztenčovala směrem k rohům snímku. Pokud chcete S DA14 vyfotit perfektně prokreslenou super ostrou krajinku, hlídejte si rohy a manuálně ostřete tak, aby byly ostré k vaší spokojenosti. Ve zbytku plochy se HO většinou postará o to ostatní. AF s focus/recompose moc nefunguje, určitě ne na vzdálenosti pod 1m. Jasně že je možné nastavit f>16 a utlouct to hrubou silou, ale to je zase ve hře difrakce.
Vnitřní ostření u širokáče může trochu zkomplikovat kompozici. S K10D ten potíž nemám, ale kdo vlastní K-7 a 100% hledáček, může mít problém s "zoom" efektem ostření. DA14 má totiž zorný úhel odpovídající 14mm jen při zaostření na nekonečno. Na minimální zaostřovací vzdálenost se zorný úhel trochu zúží a spíš odpovídá nějakým 15mm.
Nad 1m (tedy u krajinek) je zoom efekt téměř nepozorovatelný, ale kdy by se omezoval na krajinky, když DA14 dovede zaostřit nějakých cca 5cm před přední čočku? Pak objektiv dosahuje na ultraširokáč úctyhodného zvětšení 1:5 a poskytuje opravdu nevšední pohled na svět - není zrovna lehké takhle nafotit nějaký hmyz, ale na close-up fotky květin je výborný.
V protisvětle se DA14 chová velice vzorně - i přes velkou přední čočku je proti prasátkům vcelku odolný. Ne jako DA15, ale dá se.
Bokeh na f2,8 je moc pěkný - to je dobré vědět, protože to je clona při které se asi projeví nejvíc. Těším se, až budu mít foťák s použitelným vyšším ISO, pak DA14 na různých oslavách dozná velkého uplatnění. Na vyšší clony bohužel občas vyleze nepěkně hranatý šestiúhelníček.
Kéž by tvůrce napadlo ty lamely zakulatit!
Chromatické aberace tu jsou - ale dobrá zpráva je, že při vyvolávání z RAW jdou krásně odstranit. Jsem docela háklivý na nepěkné efekty na větvičkách proti obloze. S DA14 to není problém, dokud na obloze není přepal. Subjektivně mi připadá, že z DA širokáčů jsem měl s aberacemi nejmenší potíže právě na DA14.
Plusy
- + Extrémní úhel pohledu při zaostření nablízko
+ Bytelná konstrukce
+ f2,8
- - Šestiůhelníčky v bokehu
- Nemá WR
- Velké filtry (nemusí mít slim, ale vadí mu běžný cokin držák)
Ukázkové fotky:
f9:
f20:
f2,8, zaostřeno na blízko, netrefil jsem HO přesně jak jsem zamýšlel:
f6,3 - všimněte si malého lučního koníka na žlutém kvítku - skoro makro:
f8 - zase close-up:
f10 - větve jak má být:
f4 a problém s dolním rohem - vylezl mi z HO: