Pentax K10D a ostrenie s SDM objektivmi

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 01 kvě 2009, 20:34

Nie, nie, WB s tym nema nic spolocne. Myslel som vlnovu dlzku(lambda) svetla. Tzn. svetlo na poludnie ma inu vlnovu dlzku ako svetlo pri zapade slnka alebo rano pri vychode slnka, prip. po zapade a tak :) tak isto ako aj svetlo zo ziarivky alebo ziarovky :) a s tymto ma Pentax AF najvacsi problem, lebo je kalibrovany len na jednu zlozku svetla(tusim zelenu). Preto to robi, co to robi :)
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 01 kvě 2009, 20:52

CyberSammy píše:...nastaveny na inu farbu svetla v menu...
H?? to sa da nastavit v menu?? standardne alebo hacknuty FW??
inac ta zelena je pravda - koncertne foto so zelenym alebo zltym nasvietenim v poho, modra - zavisi od toho, ako je objekt nasvieteny, ale vacsinou v poho; a cervena - cele zle... :D ale ta cervena je znama vec, ta byva v peetchi hned ako prva a robi najvacsie problemy
PENTAX ma s AF najvacie problemy - chcelo by to predikciu a nejake standardizovane sceny v pamati, inovovat technologiu, ...
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 01 kvě 2009, 22:03

S tym nastavenim v menu som to myslel tak, ze ak si napr. nastavis korekciu pre dany objektiv napr. aby ostril dobre pod ziarovkovym svetlom, tak cez den Ti bude backfocusovat a naopak. Preto som hovoril, ze ak si si v menu K20D vyladil 16-50tku pod nejakym zdrojom svetla, tak pod inym sa moze spravat inak. Ja som si moj nastavil tak, ze je na hranici BF cez den a hranici FF pod ziarovkou a vysledky su celkom fajn. Teda, aby som to upresnil, cakal som od toho servisu viac, ale budem sa musiet na cas uspokojit.. :)

edit: zda sa, ze korekcia +20 bude u mna idealna..
edit2: po vyhrani sa s korekciou v servisnom menu mi K10D ostri teraz so vsetkymi objektivmi uplne bez problemov a to aj cez den, aj v noci :)

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 03 kvě 2009, 13:39

Chcem sa opytat ... ak posle predajca K10D v zaruke do Nemecka spolu s tromi objektivmi a po navrate si kupim dalsi objektiv, tak aj tak nebude K10D vyladena na ten novy, ktory nebol v Nemecku?

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 03 kvě 2009, 21:04

Machro píše:Chcem sa opytat ... ak posle predajca K10D v zaruke do Nemecka spolu s tromi objektivmi a po navrate si kupim dalsi objektiv, tak aj tak nebude K10D vyladena na ten novy, ktory nebol v Nemecku?
Tazko povedat.. ak je korekcia ostrenia s SDM sklami globalna SW zalezitost K10D, potom aj novy objektiv, ktory tam nebol, bude ostrit spravne. Ak vsak robili nieco aj s objektivmi tak potom nie.. Hmm, ale ten servis nebola ziadna vyhra. Resp. iba malinko to pomohlo, ale nakoniec som si musel fotak "doladit" svojpomocne doma cez servisne menu a az teraz mi AF pracuje spravne. Dnes som bol fotit vonku a uz som pozeral aj fotky a ani jedna nie je zle zaostrena. Niekto tu spominal, ze sa nemeni len SW v tele, ale aj nieco v objektivoch, takze sa skor priklanam k tomu, ze po kupe noveho objektivu to nebude nan vyladene.

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 03 kvě 2009, 21:26

No neviem. Mam z toho celkovo nie moc dobry pocit. Zda sa, ze za denneho svetla ostri K10D dobre, ale vo stvrtok bol v Blave koncert za sera a vecer a vysledky su katastrofa.

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

HSM

Příspěvek od Lackey » 12 kvě 2009, 20:30

Tak otestoval som moju novu Sigmu 70-200 HSM II s K10, spravil som tie odporucane testy zo zaostrenim na 70mm f2,8. Potom som nastavil rovnaky pociatocny bod ( 2,5m ) ale zazoomoval som na 200mm, zaostril, odzoomoval ( ale uz nepreostril ) a exponoval. Obrazky boli zaostrene totozne, co bolo vidno este pred samotnynm exponovanim ( mam klinovu matnicu ). Pokus som opakoval niekolko krat z roznych vzialenosti (vramci bytu) s rovnakym vysledkom - vsetko spravne zaostrene.
Potom som skusil zaostrit na vzialenost cca 1,1m na 200mm a f2.8, vypol som AF a na zaosterny objekt ( text ) som exponoval s clonami 4; 5,6; 8 a 11. Jedine co sa menilo, bola hlbka ostrosti pred a za objektom - vsetko umerne narastalo ( tak ako pred tak aj za zaostrene miesto ). Vobec sa neprejavil spominany problem. Bol som uz v predajni prekvapeny ako krasne a presne Sigma ostri. Vyskusal som aj Pentax 50-135 ale ten mal mierny BF/FF na 135mm. Skusal som 2ks ale obidva sa spravali rovnako. Nebol cas robit podrobne testy, ale mne stacilo ze Pentax nezaostril na vzdialenost cca 3m presne, co Sigma zvladla uplne hravo a presvedcivo. Pentax mal rychlejsi AF ( subjektivne ), vahovo podstatne lahsi, ale nemal collar a navyse ostril s BF/FF takze volba padla na Sigmu. A urobil som asi dobre a po precitani tohto vlakna ma rozhodnutie potesilo a vobec ho nelutujem ( aj ked som po tyzdnovom kazdodenno - celodennom noseni na krku lutoval ze som nebral Pentax aj s miernym BF/FF ).

P.S. K10 ma FW 1.30 a je z prvej varky donesenej na SK ( ta sa tusim predala behom dna :)) ), nebol v servise.
Este ma zarazilo to, ze Sigma ostri presne aj napriek skorigovanemu BF/FF cez firmware na Tamron 17-50. Tamron ked som kupil, tak som musel stelovat a prisposobit ho na moje telo co sa mi podarilo.
Nechapem preco nie je Sigma nijako ovplyvnena mojou korekciou ( jedine ze by mala defaultne FF/BF totozny s Tamronom ??? ). Mozno Pentax nemal z vyroby ziadny FF/BF ale ovplyvnilo ho moje nastavenie v menu. To uz ale nezistim, mam Sigmu a som zatial spokojny :))

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 13 kvě 2009, 13:32

Ten problem sa vyskytuje len s Pentax SDM objektivmi. Sigma HSM funguje spravne. Ak mas korekciu nastavenu na sirokouhly objektiv, tak tele objektiv takmer neovplivni. Je to na dlhe vysvetlovanie, ale v skratke je korekcia hlavne dobra vtedy, ked sa ostri na menej kontrastny objekt alebo v horsom svetle. Vtedy sa korekcia prejavi aj na tele objektive.

Jised
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

info update

Příspěvek od Jised » 19 kvě 2009, 10:28

Tak jsem si vyzvedl v Pentax servisu K10D (vymena packy stabilizace) a serizeni pro SDM 16-50, 50-135

Tento vikend bych chtel neco nafotit a na srazu uz bych snad mohl mit nejake poznatky.

No tak uvidime,

Zdravi jirka
K5-II(s), DA 15mm f/4 Ltd, DA 21mm f/3,2 Ltd, DA*50-135/2,8 SDM, DA 50 mm F 1,8, DA 35 mm F 2,4 AL, HD DA 55-300 mm F 4,0-5,8 ED WR, HD DA AF Rear Convertor 1,4x AW, AF-540FGZ, Tamrac Exp.5, Carbon Giottos MTL 8350 / ball head MH 7001-652 / Pano KAIDAN

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: info update

Příspěvek od CyberSammy » 19 kvě 2009, 16:46

Jised píše:Tak jsem si vyzvedl v Pentax servisu K10D (vymena packy stabilizace) a serizeni pro SDM 16-50, 50-135

Tento vikend bych chtel neco nafotit a na srazu uz bych snad mohl mit nejake poznatky.

No tak uvidime,

Zdravi jirka
Po servise mi ostri 50-135 uplne spravne(aj bez korekcie), ale 16-50 nie a problem je v tom, ze 16-50 je opticky decentrovana a posielam ju naspat na reklamaciu. Potom tipujem, ze bude ostrit aj 16-50 spravne.

jolefoto
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jolefoto » 20 kvě 2009, 19:32

cikorsky píše:takže přátelé - slunce svítí, holyk krásný a ten 50-135 - ten ostří uplné skvěle...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jal jsme se hned hledat program na to, abych se mohl dostat do debug modu pri K10D pri firmware 1,30 (o kterem mluvil sipas) - našel jsem:
http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... ust-4.html
je to ten v komentu od zebooka: http://www.pentaxforums.com/forums/339899-post54.html

Stahl jsme si ho, nainstaloval: instal heslo: penta-club.ru

Pripojil pres USB fotak, prepnul pomocí programu do Debug modu - vypl fotak.

Zapl jsem fotak (sviti Debug Mode v rohu LCD) - Menu > Set - up - sipka nahoru > tam je menu na Adjust AF - tam jsem pro BF pohýbal posuvnikem o cca 70 jednotek doprava - vyzkoušel pak pár fotek, bylo to málo,tak jsem ještě asi 50 přidal... a co myslíte... je to jako nebe a dudy. Clona 2,8 už dělá celkem fotky jen s mírným BF.

POtom jsme pomocí programu zase pres USB vypnul debug mod.

Ještě si s tím trošku pohraju, otestuju, ale - alespoň mi to takto fungovalo - a udělal jsme to za cca hodinku. Zkoušel jsme taky nasadit jiné objektivy - sigmu 105, pentax 12-24 - a zda se, že u nich je ostřeni nezměnené - alespooň po tech pár fotkách, co jsme udelal jsme nejakou výraznou zmenu nepostrehl...

Takže sice nevim, jak to funguje, jak to pracuje, ale jedno je jisté - slunce svítí a 50-135 ostří mnohem líp... jak rikam, uplne mám z toho radost - ještě to zkusím obkouknout, pripradne s tim ješté pohýbat, ale ikdyby to tak zustalo, je to o dost lepší než to puvodne bylo.
Teda tolik má dnešná zkusenost :D
Cikorsky
Chcem sa opýtať CyberSammy že či používaš na korekciu nepresností ostrenia ten istý program ako cikorsky. Ak áno tak napíš či sá dá dobre odstrániť aj vada typu BF/FF týmto programom aj na DA* 16-50. Díky

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 20 kvě 2009, 19:41

Já nevím,ale bylo by to dobré.O 16-50 - a obecně v těchto rozsazích od všech výrobců - jsem slyšel, že je konstrukčně extrémně složitá sestava, kde se vše ladí komplikovaněji a snadno se dá slušně "rozházet".
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 20 kvě 2009, 19:52

Ano, pouzivam ten isty SW ako cikorsky. Proste tu 16-50tku mam vadnu. Da sa s tym dobre odstranit BF/FF ak je to vseobecne posunute pre vsetky objektivy. Ak sa sprava jeden objektiv uplne inak ako ostatne, tak s tym moc zazrakov nenarobis.

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 24 kvě 2009, 13:36

Nazdar.
Nedávno som kúpil staršiu K10D.
Tiež riešim problém s BF/FF.
na 50-135 je to niekoľko milimetrov až centimetrov, napr portret foteny cca na 4m na 135mm f4 - ostrene na oko, ale ostre je ucho.
večší rozdiel bol na sigme 24-70 na ohnisku 24mm f- myslim cca 5,6 vzdialenosť objektu cca 8m - rovina ostrosti ďaleko za objektom - asi 10m.
boli to nahodne fotky, vobec jedny z prvych na K10, nerobil som zatial podrobne testy, ešte len zisťujem problematiku.
product ID mam 1
Serviced bit set (value 8)
FirmWare 1.3

skušam rozchodit softik na korekciu AF, sťahovaný podľa CyberSammy ale mam s tým problém. pri inštalácii som si nechal vytvoriť ikonku na ploche, no cez ňu nastane nejaký problém pri spustení, vraj chýba nejaký súbor. keď to ale spustím z program files, už mi niečo nabehne, no zrejme to nefunguje ako má.

-zapojím foťák k pc cez kabel
-spustim softík od ruských bratov
-kliknem connect to DSLR, na okne softiku sa "rozsvieti" menu "debug mode settings"
-prepnem na "debug mode switched on" - nič sa nestane ani po vypnuti a zapnuti foťaku ako to popisuje CyberSammy v svojom prispevku na zaciatku šiestej strany tohto fóra.

v čom je problem???
windows mi chybne inštaluje softver? niečo robím zle ???

HELP PLS

cely natešeny som kupil K10D a teraz toto...

CyberSammy kukam že si z Kysuckého Nového meta!!!
Ja som zo Svrčinovca, nemrkneš sa mi na to? pridem kedykoľvek.

zatiaľ dik
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 24 kvě 2009, 13:38

CyberSammy - cikorsky, SORRY, som si vas zamenil, cikorsky je z KNM a popisoval použiťie toho softiku :)
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“