Moderátor: Moderátoři
H?? to sa da nastavit v menu?? standardne alebo hacknuty FW??CyberSammy píše:...nastaveny na inu farbu svetla v menu...
Tazko povedat.. ak je korekcia ostrenia s SDM sklami globalna SW zalezitost K10D, potom aj novy objektiv, ktory tam nebol, bude ostrit spravne. Ak vsak robili nieco aj s objektivmi tak potom nie.. Hmm, ale ten servis nebola ziadna vyhra. Resp. iba malinko to pomohlo, ale nakoniec som si musel fotak "doladit" svojpomocne doma cez servisne menu a az teraz mi AF pracuje spravne. Dnes som bol fotit vonku a uz som pozeral aj fotky a ani jedna nie je zle zaostrena. Niekto tu spominal, ze sa nemeni len SW v tele, ale aj nieco v objektivoch, takze sa skor priklanam k tomu, ze po kupe noveho objektivu to nebude nan vyladene.Machro píše:Chcem sa opytat ... ak posle predajca K10D v zaruke do Nemecka spolu s tromi objektivmi a po navrate si kupim dalsi objektiv, tak aj tak nebude K10D vyladena na ten novy, ktory nebol v Nemecku?
Po servise mi ostri 50-135 uplne spravne(aj bez korekcie), ale 16-50 nie a problem je v tom, ze 16-50 je opticky decentrovana a posielam ju naspat na reklamaciu. Potom tipujem, ze bude ostrit aj 16-50 spravne.Jised píše:Tak jsem si vyzvedl v Pentax servisu K10D (vymena packy stabilizace) a serizeni pro SDM 16-50, 50-135
Tento vikend bych chtel neco nafotit a na srazu uz bych snad mohl mit nejake poznatky.
No tak uvidime,
Zdravi jirka
Chcem sa opýtať CyberSammy že či používaš na korekciu nepresností ostrenia ten istý program ako cikorsky. Ak áno tak napíš či sá dá dobre odstrániť aj vada typu BF/FF týmto programom aj na DA* 16-50. Díkycikorsky píše:takže přátelé - slunce svítí, holyk krásný a ten 50-135 - ten ostří uplné skvěle...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jal jsme se hned hledat program na to, abych se mohl dostat do debug modu pri K10D pri firmware 1,30 (o kterem mluvil sipas) - našel jsem:
http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... ust-4.html
je to ten v komentu od zebooka: http://www.pentaxforums.com/forums/339899-post54.html
Stahl jsme si ho, nainstaloval: instal heslo: penta-club.ru
Pripojil pres USB fotak, prepnul pomocí programu do Debug modu - vypl fotak.
Zapl jsem fotak (sviti Debug Mode v rohu LCD) - Menu > Set - up - sipka nahoru > tam je menu na Adjust AF - tam jsem pro BF pohýbal posuvnikem o cca 70 jednotek doprava - vyzkoušel pak pár fotek, bylo to málo,tak jsem ještě asi 50 přidal... a co myslíte... je to jako nebe a dudy. Clona 2,8 už dělá celkem fotky jen s mírným BF.
POtom jsme pomocí programu zase pres USB vypnul debug mod.
Ještě si s tím trošku pohraju, otestuju, ale - alespoň mi to takto fungovalo - a udělal jsme to za cca hodinku. Zkoušel jsme taky nasadit jiné objektivy - sigmu 105, pentax 12-24 - a zda se, že u nich je ostřeni nezměnené - alespooň po tech pár fotkách, co jsme udelal jsme nejakou výraznou zmenu nepostrehl...
Takže sice nevim, jak to funguje, jak to pracuje, ale jedno je jisté - slunce svítí a 50-135 ostří mnohem líp... jak rikam, uplne mám z toho radost - ještě to zkusím obkouknout, pripradne s tim ješté pohýbat, ale ikdyby to tak zustalo, je to o dost lepší než to puvodne bylo.
Teda tolik má dnešná zkusenost
Cikorsky