Všechny ostřící body?
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Všechny ostřící body?
Dobrý večer,
mám jeden možná hloupý dotaz - umí nějaké PX tělo snímat s aktivními všemi ostřícími body najednou? Např. těla Canon toto používají na objekty v pohybu. Na mé K100D S. je pouze Auto, Multisegment (kde se vybere jeden z bodů), bodový. Děkuji za odpověď.
mám jeden možná hloupý dotaz - umí nějaké PX tělo snímat s aktivními všemi ostřícími body najednou? Např. těla Canon toto používají na objekty v pohybu. Na mé K100D S. je pouze Auto, Multisegment (kde se vybere jeden z bodů), bodový. Děkuji za odpověď.
multisegment neni ostreni ale mereni expozice co vim. K10D ma na zadni strane volic ktery ma tri polohy Auto (fotak automaticky vybira body zaostreni a je schopen si objekt mezi nimi predavat v pripade prubezneho ostreni) bodovy (uzivatel si zvoli ostrici bod) a ostreni na stredovy ostrici bod...
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
snad jsem dobře pochopil otázku,ale..jak by jsi chtěl mít více ostřících bodů? jeden by ostřil na člověka metr před objektivem a druhej na temelín, co stojí kilometr za člověkem..mam pocit že by se to tlouklo jak bylo řečeno.. můžeš si vybrat buď konkrétní ostřící bod,nebo si ho foťák vybere sám. Já mam permanentně nastaven prostřední s tim,že šipkama si body můžu měnit
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To používáš jako já. Tu funkci o které jsem psal, jsem už četl na několika webech a slyšel od pár lidí. Bohužel jsem teď ani jeden článek nenašel Chápu, jak to myslíš ty. Teď jsem našel u Nikonu tuto větu "...alebolamac píše:snad jsem dobře pochopil otázku,ale..jak by jsi chtěl mít více ostřících bodů? jeden by ostřil na člověka metr před objektivem a druhej na temelín, co stojí kilometr za člověkem..mam pocit že by se to tlouklo jak bylo řečeno.. můžeš si vybrat buď konkrétní ostřící bod,nebo si ho foťák vybere sám. Já mam permanentně nastaven prostřední s tim,že šipkama si body můžu měnit
so zvýhodneným stredom (75% váhy sa kladie na stred a 25% na okraje" - je to u D3, který má 51 ostřících bodů, ale to není podstatný. Z té věty mi i přijde, jakoby by to bylo to, co jsem myslel - ne že by vyloženě ostřil všemi body, ale zřejmě si mezi nimi sám přepíná ty nejvhodnější, přitom se nejedná o Auto (celoplošný) ostření.
Opakuju jeste jednou ujasni si rozdil mezi ostrenim a ostricimi body a na druhe strane merenim expozice.... Zvyhodneny stred je zase moznost mereni expozice a s ostrenim nema zhola nic spolecneho.Marek25 píše:To používáš jako já. Tu funkci o které jsem psal, jsem už četl na několika webech a slyšel od pár lidí. Bohužel jsem teď ani jeden článek nenašel Chápu, jak to myslíš ty. Teď jsem našel u Nikonu tuto větu "...alebolamac píše:snad jsem dobře pochopil otázku,ale..jak by jsi chtěl mít více ostřících bodů? jeden by ostřil na člověka metr před objektivem a druhej na temelín, co stojí kilometr za člověkem..mam pocit že by se to tlouklo jak bylo řečeno.. můžeš si vybrat buď konkrétní ostřící bod,nebo si ho foťák vybere sám. Já mam permanentně nastaven prostřední s tim,že šipkama si body můžu měnit
so zvýhodneným stredom (75% váhy sa kladie na stred a 25% na okraje" - je to u D3, který má 51 ostřících bodů, ale to není podstatný. Z té věty mi i přijde, jakoby by to bylo to, co jsem myslel - ne že by vyloženě ostřil všemi body, ale zřejmě si mezi nimi sám přepíná ty nejvhodnější, přitom se nejedná o Auto (celoplošný) ostření.
Pentax K20D,
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Chapem asi co si chcel povedat - nastavit taky rezim, aby fotak sam zvolil
"focusing point" podla pohybu.
K10D ma moznost nastavit Auto select vzadu na tele - vtedy su aktivne vsetky ostriace body a fotak sam zvoli na co zaostrit, packu vpredu
treba nastavit na AF-C (continuos)
Chce to ale SDM objektiv a taky nemam.
Neviem ako je to na starsich digi Pentaxoch, ale ked nemaju SDM,
myslim ze to bude horsie.
"focusing point" podla pohybu.
K10D ma moznost nastavit Auto select vzadu na tele - vtedy su aktivne vsetky ostriace body a fotak sam zvoli na co zaostrit, packu vpredu
treba nastavit na AF-C (continuos)
Chce to ale SDM objektiv a taky nemam.
Neviem ako je to na starsich digi Pentaxoch, ale ked nemaju SDM,
myslim ze to bude horsie.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
fotak presotruje pri AF.C i bez SDM objektivu. Staci si zvolit automaticky zaostrovaci bod a fotak si uz pak sam predava body. Nekdy se ale stava, ze to zaostri napriklad az na druheho zavodnika ve skupine, coz je dost blby . Taky to chce aby bod pro zasotreni byl kontrastni aby se to stihalo presotrovat...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
nějak mi teda uchází smysl otázky- K10 ostří buď na několik bodů současně- Auto-nebo lze nastavit ostření na bod ve středu, a nebo na bod, který chcete mimo střed a se kterým se dá pohybovat kolem dokola- to by ale měly mít všechny 10 stejný
When everything is comming your way, you´re in the wrong lane
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Každá DSLR ostří jen na jeden bod. Ono to ani jinak tecnicky nejde. K10D umožňije vybrat jeden ze tří režimů výběru ostřícího bodu.
1. Auto - Fotoaparát sám vybere jeden z 11 ostřících bodů, ale algoritmus výběru jsem nikde nenašel. Podle všeho to vypadá, že hledá nejkontrastnější.
2. Sel - výběr ostřícího bodu provádí fotograf. Výběr zustane nastaven až do další změny výběru nebo do změny režimu.
3. Středový bod (většinou nejpoužívanější - já ho používám téměř výhradně) kdy je vybraný středový bod. Výhodou je, že umožňije indikaci ostření i s manuálními objektivy.
1. Auto - Fotoaparát sám vybere jeden z 11 ostřících bodů, ale algoritmus výběru jsem nikde nenašel. Podle všeho to vypadá, že hledá nejkontrastnější.
2. Sel - výběr ostřícího bodu provádí fotograf. Výběr zustane nastaven až do další změny výběru nebo do změny režimu.
3. Středový bod (většinou nejpoužívanější - já ho používám téměř výhradně) kdy je vybraný středový bod. Výhodou je, že umožňije indikaci ostření i s manuálními objektivy.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8