Všechny ostřící body?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Všechny ostřící body?

Příspěvek od Marek25 » 26 říj 2008, 20:16

Dobrý večer,

mám jeden možná hloupý dotaz - umí nějaké PX tělo snímat s aktivními všemi ostřícími body najednou? Např. těla Canon toto používají na objekty v pohybu. Na mé K100D S. je pouze Auto, Multisegment (kde se vybere jeden z bodů), bodový. Děkuji za odpověď.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 26 říj 2008, 20:44

multisegment neni ostreni ale mereni expozice co vim. K10D ma na zadni strane volic ktery ma tri polohy Auto (fotak automaticky vybira body zaostreni a je schopen si objekt mezi nimi predavat v pripade prubezneho ostreni) bodovy (uzivatel si zvoli ostrici bod) a ostreni na stredovy ostrici bod...
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

lamac
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lamac » 26 říj 2008, 22:17

snad jsem dobře pochopil otázku,ale..jak by jsi chtěl mít více ostřících bodů? jeden by ostřil na člověka metr před objektivem a druhej na temelín, co stojí kilometr za člověkem..mam pocit že by se to tlouklo :) jak bylo řečeno.. můžeš si vybrat buď konkrétní ostřící bod,nebo si ho foťák vybere sám. Já mam permanentně nastaven prostřední s tim,že šipkama si body můžu měnit

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 26 říj 2008, 22:47

lamac píše:snad jsem dobře pochopil otázku,ale..jak by jsi chtěl mít více ostřících bodů? jeden by ostřil na člověka metr před objektivem a druhej na temelín, co stojí kilometr za člověkem..mam pocit že by se to tlouklo :) jak bylo řečeno.. můžeš si vybrat buď konkrétní ostřící bod,nebo si ho foťák vybere sám. Já mam permanentně nastaven prostřední s tim,že šipkama si body můžu měnit
To používáš jako já. Tu funkci o které jsem psal, jsem už četl na několika webech a slyšel od pár lidí. Bohužel jsem teď ani jeden článek nenašel :( Chápu, jak to myslíš ty. Teď jsem našel u Nikonu tuto větu "...alebo
so zvýhodneným stredom (75% váhy sa kladie na stred a 25% na okraje" - je to u D3, který má 51 ostřících bodů, ale to není podstatný. Z té věty mi i přijde, jakoby by to bylo to, co jsem myslel - ne že by vyloženě ostřil všemi body, ale zřejmě si mezi nimi sám přepíná ty nejvhodnější, přitom se nejedná o Auto (celoplošný) ostření.

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 26 říj 2008, 23:03

Marek25 píše:
lamac píše:snad jsem dobře pochopil otázku,ale..jak by jsi chtěl mít více ostřících bodů? jeden by ostřil na člověka metr před objektivem a druhej na temelín, co stojí kilometr za člověkem..mam pocit že by se to tlouklo :) jak bylo řečeno.. můžeš si vybrat buď konkrétní ostřící bod,nebo si ho foťák vybere sám. Já mam permanentně nastaven prostřední s tim,že šipkama si body můžu měnit
To používáš jako já. Tu funkci o které jsem psal, jsem už četl na několika webech a slyšel od pár lidí. Bohužel jsem teď ani jeden článek nenašel :( Chápu, jak to myslíš ty. Teď jsem našel u Nikonu tuto větu "...alebo
so zvýhodneným stredom (75% váhy sa kladie na stred a 25% na okraje" - je to u D3, který má 51 ostřících bodů, ale to není podstatný. Z té věty mi i přijde, jakoby by to bylo to, co jsem myslel - ne že by vyloženě ostřil všemi body, ale zřejmě si mezi nimi sám přepíná ty nejvhodnější, přitom se nejedná o Auto (celoplošný) ostření.
Opakuju jeste jednou ujasni si rozdil mezi ostrenim a ostricimi body a na druhe strane merenim expozice.... Zvyhodneny stred je zase moznost mereni expozice a s ostrenim nema zhola nic spolecneho.
Pentax K20D,

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 27 říj 2008, 18:41

Tak co uz si prisel na tu zahadu? A jak to vypada s kamosem amikem?
Pentax K20D,

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 27 říj 2008, 22:49

Nekoumal jsem nad tím, byl jsem celej den v práci. Kámoš byl už včera dostupnej na ICQ, ale de facto jsme se jen mihli. Stačil jen napsat, že když je teď USD za tolik, tak jestli není lepší počkat...?

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 16 bře 2009, 14:24

Chapem asi co si chcel povedat - nastavit taky rezim, aby fotak sam zvolil
"focusing point" podla pohybu.

K10D ma moznost nastavit Auto select vzadu na tele - vtedy su aktivne vsetky ostriace body a fotak sam zvoli na co zaostrit, packu vpredu
treba nastavit na AF-C (continuos)

Chce to ale SDM objektiv a taky nemam.

Neviem ako je to na starsich digi Pentaxoch, ale ked nemaju SDM,
myslim ze to bude horsie.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 16 bře 2009, 14:50

fotak presotruje pri AF.C i bez SDM objektivu. Staci si zvolit automaticky zaostrovaci bod a fotak si uz pak sam predava body. Nekdy se ale stava, ze to zaostri napriklad az na druheho zavodnika ve skupine, coz je dost blby :). Taky to chce aby bod pro zasotreni byl kontrastni aby se to stihalo presotrovat...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Beech
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Beech » 26 bře 2009, 17:35

nějak mi teda uchází smysl otázky- K10 ostří buď na několik bodů současně- Auto-nebo lze nastavit ostření na bod ve středu, a nebo na bod, který chcete mimo střed a se kterým se dá pohybovat kolem dokola- to by ale měly mít všechny 10 stejný
When everything is comming your way, you´re in the wrong lane

Tomáš
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš » 27 bře 2009, 09:43

Každá DSLR ostří jen na jeden bod. Ono to ani jinak tecnicky nejde. K10D umožňije vybrat jeden ze tří režimů výběru ostřícího bodu.
1. Auto - Fotoaparát sám vybere jeden z 11 ostřících bodů, ale algoritmus výběru jsem nikde nenašel. Podle všeho to vypadá, že hledá nejkontrastnější.
2. Sel - výběr ostřícího bodu provádí fotograf. Výběr zustane nastaven až do další změny výběru nebo do změny režimu.
3. Středový bod (většinou nejpoužívanější - já ho používám téměř výhradně) kdy je vybraný středový bod. Výhodou je, že umožňije indikaci ostření i s manuálními objektivy.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8

Beech
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Beech » 27 bře 2009, 10:22

ano v tom máš pravdu, manuální objektivy ostří jen na střed, ale já tam nic nepřepínám- i když nechám na auto, tak po nasazení man, objektivu to ostří na střed :roll:
When everything is comming your way, you´re in the wrong lane

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“