w_tas píše: ↑25 lis 2019, 16:43Majitel fotáku taky nevěděl. Foták má krátce. Našli jsme míru zvětšení a dobu náhledu ve zvětšení ve vteřinách. Vypnutí ne. Asi jsme špatně hledali.
Šlo o rodinnou oslavu a fotili jsme jen v interiéru za umělýho osvětlení. Trochu jsme zkusili oba stroje porovnat. Já K1 + FA limiteds vs A7III + 55 1.8 sonnar).
Překvapilo mě pár věcí. Jednak hmotnost bezzrcadlovky je opravdu moc příjemná, hned tak nebolí ruka. Pak všechny fotky ze Sonky byly přepálený. Nastavení o -1 ev bylo tak akorát. Výstup A7 byl méně kontrastní než z K1 (oba foťáky raw, hodnoty na nulách) i barevně jakoby bez šťávy a naopak v přímým porovnání s nasazenou 43 na K1 byla A7 s 55/1.8 (sonnar) ostřejší, jakoby měla větší rozlišení. Přitom opak je pravdou (24 vs 36).
Na AF bych potřeboval víc času, abych se s tím naučil. Ale i za tu chvilku to na mě působilo jako foťák z jinýho desetiletí. Prostě se namáčkne, automatika najde tvář, popřípadě oko z větší blízkosti a vyfotí. Fotka je ostrá, hotovo. To u K1 není samozřejmostí.
Jsem trochu nahlodanej na bezzrcadlovku, ale vždycky je tam něco, co mě od výměny odradí. Třeba možnost výběru nějaké série malých charakterních pevných skel jako jsou u Pentaxu limited... Moc se mi líbí Voigtlandery, jen kdyby měli AF.
Určite sa do kedže mne sa nezapína zväčšenie pri menualnom ostreni, musel by som to ale pohľadať a nemám pri sebe foták....
Ja som pri umelom osvetlení s týmto nemal problem, je este potrebne pozrieť či nemal v menu nastavenú korekciu expozície nahodou ... ono na naštudovanie menu treba veľa času je tam toho mraky ozaj a zo začiatku to pripade veľmi nelogické
S tým kontrastom máš pravdu fotky z K1 boli kontrastnejšie v surovom výstupe raw, ale to nie je veľmi dôležité pri fotení do raw a následnej úprave...
V ostrení a tom ako sa chová ostrenie je diametraln rzdiel, oproti K1 sa dá naň spoľahnúť a človek sa nebojí experimentovať a môže sa viac sústrediť na samotnú kompozíciu ako rozmášľať nad tým či mu foťák zaostrí na miesto ktoré potrebuje ... zmena príde asi s dalšou generáciou ktorá by mala mat ostrenie z A9 a to funguje trocha inak...
tak takto keby si to bral tak fotíš len starými sklami s MF ... ono ten charaktteristický výstup si všimne tak pár percent ludé aj to len z foto branže, bežný divák a zákazník v tom rozdiel neuvidí.. a keby si chcel už iný výstup si vezmeš batis/loxiu