Výběr blesku
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Výběr blesku
Ahoj Pentaxfriends,
potřeboval bych pár tipů při výběru blesku. Nejdřív radši nastíním způsob použití a příležitosti:
- blesk používám z 98 % na "rodinné foto" v menších až středních místnostech
- pokud to jde, používám záblesk odrazem o strop
- pro situace kdy nepůjde blikat o strop počítám s doplněním o Lumiquest Pocket Bouncer
- nechci se zabývat s výpočty síly záblesku, vzdálenosti, clony atp.
Mám pro tyhle varianty preferovat blesky s P-TTL (řada FGZ), nebo postačí TTL (řada FTZ)?
Kandidáti s P-TTL:
- Pentax AF360FGZ
- Metz 48 AF-1
- Sigma EF 530 DG ST
Kandidáti s TTL:
- Pentax AF400FTZ
- Pentax AF500FTZ
atd.
potřeboval bych pár tipů při výběru blesku. Nejdřív radši nastíním způsob použití a příležitosti:
- pro situace kdy nepůjde blikat o strop počítám s doplněním o Lumiquest Pocket Bouncer
Mám pro tyhle varianty preferovat blesky s P-TTL (řada FGZ), nebo postačí TTL (řada FTZ)?
Kandidáti s P-TTL:
- Pentax AF360FGZ
- Metz 48 AF-1
- Sigma EF 530 DG ST
Kandidáti s TTL:
- Pentax AF400FTZ
- Pentax AF500FTZ
atd.
Re: Výběr blesku
Pokud chceš odraz o strop, můžeš hned vyřadit Pentax AF360FGZ, který neumí vyklápět hlavu nahoru.vkramar píše:Ahoj Pentaxfriends,
Kandidáti s P-TTL:
- Pentax AF360FGZ
- Metz 48 AF-1
- Sigma EF 530 DG ST
Kandidáti s TTL:
- Pentax AF400FTZ
- Pentax AF500FTZ
atd.
Používám Metz 32 MZ3 (TTL) a Mez 58 AF1(P-TTL) na *istD, který TTL umožňuje. U TTL lesku je potřeba dost hlídat přepaly zblízka. P-TTL dává mnohem vyrovnanější světlo = preferoval bych P-TTL.
Mám pocit, že ne vsechny nové foťáky TTL podporují = Z hlediska budoucnosti bych šel do P-TTL. TTL bych bral pouze za nějakou hodně dobrou cenu (asi nějakého staršího Metze za pár stovek).
U Metz 48 (asi i u Sigmy) máš vysokorychlostní synchronizaci, která se mi v poslední době začíná líbit ve slunečních letních dnech na vysvícení obličejů.
Re: Výběr blesku
Nahoru dokaze, len do stran to nejde otocit...macek píše: Pokud chceš odraz o strop, můžeš hned vyřadit Pentax AF360FGZ, který neumí vyklápět hlavu nahoru.
bjan ma predbehol...
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
Ahoj, já tady budu za největšího zpátečníka, ale dopracoval jsem se ke stavu, kdy tvrdím, že celý slavný P-TTL je mi naprosto k ničemu. Pořídil jsem si blesk Sigma EF Super a řešil jsem, jak je to možný, že se mi poměrně často v záběru vyskytuje někdo, kdo vypadá jak po dvoudením tahu (ospalý napuchlý přivřený oči). Ano může za to předblesk u P-TTL.
Takže dneska když fotím nějakou akci, tak jde blesk na manuál, udělám 2-3 kontrolní záblesky, a pak už do toho moc nehrabu. Ve spojení s RAWem a pevnými objektivy mi to přijde jako nejlepší kombinace. Nebýt toho že moje stará Jasica měla na kontaktu 250V, tak bych ji mohl klidně používat úplně stejně.
Ale jde pouze o moji zkušenost. Nefotím reportážní fotky a mám čas si nastavit co chci.
Takže dneska když fotím nějakou akci, tak jde blesk na manuál, udělám 2-3 kontrolní záblesky, a pak už do toho moc nehrabu. Ve spojení s RAWem a pevnými objektivy mi to přijde jako nejlepší kombinace. Nebýt toho že moje stará Jasica měla na kontaktu 250V, tak bych ji mohl klidně používat úplně stejně.
Ale jde pouze o moji zkušenost. Nefotím reportážní fotky a mám čas si nastavit co chci.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je informace kterou jsem potřeboval. Díky.elho_cid píše:Tvuj fotak umi P-TTL i klasicke TTL, ktere nedela predblesk, takze je na foceni lidi v beznych podminkach je lepsi (min mrkani).
P-TTL je presnejsi, zvlast pri vyssim ISO. Vzhledem k nulove podpore klasickeho TTL na novych modelech bych asi byt tebou vzal blask, ktery umi obe varianty.
Předpokládám ale, že předzáblesk by měl pracovat pouze v režimech blesku s redukcí červených očí. Vzhledem k tomu, že foťák má režimy "Auto" "Zapnuto" "Auto s redukcí" a "Zapnuto s redukcí", tak by zmiňovaný problém vlastně neměl být problémem...
Takže vzhledem k poměru cena/směrné číslo, k možnoti vyklopení lampy ve dvou osách a podpoře P-TTL vede Sigma EF 530 DG ST (nebo starší EF 500 DG ST).
P-TTL
Ten předzáblesk (o kterém kolega mluvil) neslouží k redukci červených očí, ale k měření světelných podmínek v režimu P-TTL.
Jinak Sigma 530DG-ST neumí synchro s krátkými časy, což je IMHO docela důležité. Umí to až 530 SUPER. A umí to i METZ 48. Ten se mi jeví jako nejvhodnější P-TTL z hlediska poměru cena/výkon.
Jinak pokud budeš uvažovat časem o novém těle, rozhodně kup P-TTL, protože např. K10D (a asi ani nové PX) nepodporuje TTL.
Jinak Sigma 530DG-ST neumí synchro s krátkými časy, což je IMHO docela důležité. Umí to až 530 SUPER. A umí to i METZ 48. Ten se mi jeví jako nejvhodnější P-TTL z hlediska poměru cena/výkon.
Jinak pokud budeš uvažovat časem o novém těle, rozhodně kup P-TTL, protože např. K10D (a asi ani nové PX) nepodporuje TTL.
K10D, DA 16-45/4, FA 35/2, FA 50/1.4, Sigma 70-300 APO, Metz 48 AF-1
Jak píše martin71, nejde o redukci červených očí, ale o měřící předblesk. Tento jde zlomek vteřiny před hlavním zábleskem (žádný dvouvteřinový probleskávání jak u red eye) a nejde normálně od hlavního záblesku rozpoznat. Bohužel jistý procento tvorů (podlě mě je to alespoň 10% lidí) je na něj schopno zareagovat přivřením očí. U Nikonů na to mysleli a dá se u aretace expozice AE-L nastavit i VF-Lock, kdy si blesk jednou z předmrkne, a pak si tuhle hodnotu zaaretujete. Nevím jak K20, ale K100 a K10 tuhle vychytávku nemělo. Pak zbývá ještě předsklopit zrcátko s 2s samospouští. Tady si člověk promrkne a do 2 vteřin oči zase otevře. Bohužel to má tu nevýhodu, že v té chvíli je sklopený zrcátko, takže v hledáčku je vidět houby.. No jak říkám já se propracoval k tomu, že P-TTL nepoužívám. Ale nikomu to nevnucuju. Chtěl jsem napsat, že ty přivřený oči musíš znát i s interním bleskem, ale u DSka asi ještě nebyl používaný P-TTL..
Tak tak. Kdyz jsem vybiral ja, bral jsem jeste v potaz rezim A, coz je naprosty automat dle cidla blesku. Hodi se pro dalkove odpaleni (radiem), kdy se nemusi laborovat s nastavenim a hlavnim duvodem bylo eliminovani tech zavrenych oci u P-TTL. Takze volba byla nakonec drazsi. Metz 58 AF-1.
K5 IIs; Tamron 17-50/2,8; Pentax 50-135/2,8; DA35/2,4; DA50/1,8; Metz 58-AF1
já řešim podobnej problem-co byste říkali na tohle: http://cgi.ebay.com/Vivitar-DF400MZ-P-T ... .m14.l1318