Skúsenosti Pentax vs Oly micro OM-D (zvažujem zmenu)

Moderátor: Moderátoři

wolflike
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Skúsenosti Pentax vs Oly micro OM-D (zvažujem zmenu)

Příspěvek od wolflike » 01 pro 2015, 09:02

Schneider píše:Ja som tiež jeden z tých čo prebehli. Mal som moju K-30 kým nedodýchala a keďže nebolo peňazí nazvyš uvažoval som čo kúpiť za prachy s predaných skiel. Vo výbere som mal Olympus OM-D E-M10 a Fujifilm XT-10. Priorita bola mať malý skladný foťák, ktorý je hlavne rýchly lebo moja malá dcéra je riadne šidlo. Samozrejme nechcel som ostať len pri setových sklách a tak som sondoval aj dostupnosť nejakých kvalitnejších skiel. A to bol aj veľký dôvod prečo som šiel do Olympusu. Dá sa tam proste vyskladať vcelku slušná zostava za prijateľnú cenu čo sa o Fuji rozhodne povedať nedá. Tam keď som videl tie ceny mi prišlo zle (druhá vec je že tie sklá sú fakt špičkové).
Moja skúsenosť s Olym je veľmi pozitívna po týždni už sme boli zohraná dvojka. Ovládanie je veľmi intuitívne zvykol som si na to vcelku rýchlo ani rozmery mi nevadia drží sa celkom fajn. Mal som obavy z hľadáčika ale skutočne oproti K-30 som nemal pocit že by bol nejaký menší. Najviac som sa obával šumu. aj som si spravil fotky na porovnanie z oboch strojov K-30 aj OM-Déčka a subjektívne mám pocit že tam nie je nejaký výrazný rozdiel. Aj fotky na ISO 6400 sú stráviteľné. Dynamický rozsah je super... Poriešil som si zatiaľ 45mm f 1,8 a bol som z neho doosť vyškerený :-)
Ono je to o tom naozaj čo človek potrebuje. Ja som chcel malý výkonný fotoaparát s výstupom ako DSLR. A v mojom OM-Déčku som ho rozhodne našiel.
Na druhej strane zas jeden môj kamarát, ktorý fotil tiež dlhé roky na Pentax to popredal a šiel do Fuji len on mal trochu o dosť väčší rozpočet :-) a taktiež je veľmi spokojný.
Pekne fotky, prosim ta, ktore z tych na tej tvojej stranke su fotene tym novym Olympusom? Tie zabery su krasne a bolo by dobre vediet pre porovnanie.
Inak je to zaujimave citat nazory a skusenosti: ty si zvolil Olympus, pretoze si chcel nieco rychle na neposedne sidlo a mnohi iny prave rychlost a schopnost ostrit na pohybujuce objekty oznacuju u tohoto systemu za prepadak.
Tak clovek vyber si, ale asi ozaj plati ze kolko ludi, tolko nazorov

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 01 pro 2015, 09:13

Prosím vás,je na tomto fóre vôbec niekto s pentaxom?
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

slavek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavek » 01 pro 2015, 09:22

To víš, že jsou, Klingo - jen jich většina nemá dlouhodobé zkušnenosti s jiným systémem, tak nemohou plnohodnotně přispívat do diskuze ;) a jen si spokojeně fotíme, protože patříme k těm, co s Pentaxem (zaplať pánbůh) nemají a neměli problémy... místo šetření na změnu systému šetříme na FF, protože na Zko nemáme a mít nebudeme :D
K-1, K-1, K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW

a další...

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 01 pro 2015, 09:52

Mna len zaraza,ako by mohol sudny clovek,ktory to s fotografiou mysli vazne,vobec uvazovat o olympuse. Pozrel som si fotky sneidera a tam je naozaj jedno,cim je to fotene. Pokial ale nebude robit velke fotky. A tam ked polozis vedla seba fotku z olyho a trebars nikona ff(o 645-ke ani nehovorim) tak by si musel byt totalne slepy aby si nevidel rozdiel. Kvetinky ti odpichne pekne aj lepsi kompakt,ale skus odfotit celu postavu. To uz je ina kava.Jedine keby si fotil z podhladu alebo niekde na kraji utesu,aby si mal pozadie dost daleko.Na to je nejaky mft,hoci aj s najlepsim objektivom primaly.Stale tvrdim,ze vacsine ludi,aj tu na fore by stacil vyspely kompakt.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 01 pro 2015, 10:53

Samozrejme. S tym suhlasim. Iba doplnim:Co foti a naco to foti.

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 01 pro 2015, 12:05

Klingo píše:Mna len zaraza,ako by mohol sudny clovek,ktory to s fotografiou mysli vazne,vobec uvazovat o olympuse....
OMG a proč ne vážně? dyť i spousta profíků má živnost postavenou na x let starém těle (APS-C) a seťáku a těch nejlevnějších skel... a fungují a jsou spokojeni oni k klienti.
Každý systém má své plusy a mínusy... není potřeba to hanit, nebo takto lidi "urážet"

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 01 pro 2015, 12:15

Preboha,musis rozlisovat profesionalov a PROFESIONALOV. To ze sa niekto zivi fotenim na tablo a deticiek v skole nic neznamena.A ze su zakaznisi spokojny znamena iba ze maju male naroky,pretoze naozajstnu pracu profesionala nikdy nevideli.

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 01 pro 2015, 12:33

Kamarád měl půjčené na víkend OMD. Pro porovnání jsem mu půjčil svoji K-30. OMD po víkendu vrátil a dál o něm neuvažuje. Zkoušel referenční fotky z mého stativu. Jediné, co rušilo kvalitu měření, byl objektiv. On měl seťák a já jej nemám, takže dostal Sigmu 35/1,4. Na seťáku nastavil po přepočtu cca stejné ohnisko a clonu (zde by se dalo také diskutovat). Při dobrém osvětlení to takový rozdíl nebyl. P+Sigma méně aberovala a měla v kresbě více detailů po zvětšení 1:1. Ale ouha v místnosti, ve které bylo málo světla. Tam už Oly neostřil a P neměl problém. Z mého pohledu žádný posun z doby, kdy jsem Oly užíval.
Asi by to chtělo stejné sklo pro přesné porovnání, ale zase jsme fotily se starým LowEnd tělem K-30, které stojí polovinu, než porovnávané tělo od Olyho.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 01 pro 2015, 12:41

Proč by nemohla vzniknout perfektní fotka klidě se starým křápem? když josu k tomu podmínky? není spíš "profesionalitou" to, že dokážu fotit s tím co má? Na co jsi fotil přet 10ti lety ? a to vážně nemáš žádnou dobrou fotku z té doby než jsi měl 645

O té technice to jistě taky je, ale není to TO hlavní co dělá fotku dobrou. Posrat na fotce se toho dám moc ale většinou to vůbec nesouvisí s technikou.
Neodsuzuj lidi, co fotí děti ve škole, nebo na tabla - to je omezené myšlení... když jsou zákazníci spokojení, znamená jen to, že byla dobře práce odvedena. Co by jinak měla splňovat ta opravdová profesionální fotografie?

Mám vysvětlit někomu, kdo chce fotku A4, že je blbec protože to chce aspoň A1 a nejde to vlastně vyfotit na Olympus?
Super moment, super atmosféra, super světlo ale já to smažu protože to není naozajsná fotografia :-D
Promiň, ale vypadá to spíš tak, že si sám před sebou potřebuješ obhájit techniku co máš tím, že o ostatní zesměšňuješ.

palo2811
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od palo2811 » 01 pro 2015, 13:04

uray píše: Promiň, ale vypadá to spíš tak, že si sám před sebou potřebuješ obhájit techniku co máš tím, že o ostatní zesměšňuješ.
To platí aj opačne kúpiť si Oli a tvrdiť že je to lepšie ako FF alebo MF je ubohé
Pentax K10
Nikon D610

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 01 pro 2015, 13:23

Uray-prosím bez osočovania. Netvrdim ze obsahovo dobra fotka sa neda urobit aj mobilom. Skus ale vytlacit plagat a si v prdeli.Posli fotku na sutaz vo vystavnom formate a potom vypravaj.Ja si nemusim nic dokazovat.Vyhraval som sutaze aj fotkami zo zenita.Ak ale davas iba na veb,potom je zbytocne o niecom diskutovat.

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 01 pro 2015, 13:44

osočováním myslíš tohle?
Mna len zaraza,ako by mohol sudny clovek,ktory to s fotografiou mysli vazne,vobec uvazovat o olympuse.
Já se nechci hádat jen se mi nelíbí takový tón. Když jsem naposledy posílal fotku do soutěže, tak chtěli na papíře A5.

Palo2811: to bych ani netvrdil. Jsou to jiné světy, na něco je lepší FF, na něco micro4/3 a na něco střední formát... nikdy jsem to nezpochybňoval. Dokonce si myslím, že E-M1ka popírá jednu z výhod micro4/3 a to velikost... E-M1 a takový 17mm/1,8 má v podstatě velikost SonyA7R a 35/2,8. Olympus je rychlejší (11snímků/s rychlé ostření) a Sony má víc jak dvojnásobné rozlišení. Oba objektivy jsou skvělé a mají podobný "look". Rozdíl světelnosti potírá rozdíl výkonu čipů.

Nebudu ale psát, že s Olympusem to někdo nemůže myslet focení vážně. to je nahlavu.

cibo
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od cibo » 01 pro 2015, 13:52

No zacina sa to dobre vyvijat :D este vydrzte kym sa do seba pustite idem si pre popcorn :lol: ako sa vlastne vola tato epizoda zabomysich vojen? :) myslim ze to je imperium vracia fullframe :lol:
Joj ved ked chce ten olympus tak mu nekazte radost.
Mne tiez bol vyhovarany eos M a odkedy ho mam tak k-r lezi doma :D
Naposledy upravil(a) cibo dne 01 pro 2015, 13:59, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-r
Pentax A 50mm F1,7

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 01 pro 2015, 13:58

Uray-Asi nevieš čo píšeš: Promiň, ale vypadá to spíš tak, že si sám před sebou potřebuješ obhájit techniku co máš tím, že o ostatní zesměšňuješ.
No a prispevok nad tymto-pytal radu,tak ju dostal.Na to co chce fotit-hrátky s hĺbkou ostrosti,olympus nieje vhodny. Potom ale prisli prispievatelia s tym,aky je oly dokonaly ale zrejme necitali zadanie.

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 01 pro 2015, 19:37

Poměrně zajímavá a věcná polemika nabrala dle mého nevhodný směr, je to škoda. Začaly se porovnávat věci neporovnatelné v příliš osobní rovině. Poslední příspěvky se mi zdají nedůstojné členů (pilířů) tohoto fóra. Opakuji, že jsem poměrně ortodoxním příznivcem Px, ale dehonestace jiných(a výkonově menšího - slabšího systému) a příspěvků jeho uživatelů se mi zdá zbytečná. Na druhé straně uživatelé Olyho by měli už z principu vyššího druhu uznat převahu Px. A uživatelé Px zase aspoň vyšší mobilitu nebo cenovou dostupnost Olyho. Zkusme se focením více bavit....

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“