Pentax K10D a ostrenie s SDM objektivmi
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Nie, nie, WB s tym nema nic spolocne. Myslel som vlnovu dlzku(lambda) svetla. Tzn. svetlo na poludnie ma inu vlnovu dlzku ako svetlo pri zapade slnka alebo rano pri vychode slnka, prip. po zapade a tak tak isto ako aj svetlo zo ziarivky alebo ziarovky a s tymto ma Pentax AF najvacsi problem, lebo je kalibrovany len na jednu zlozku svetla(tusim zelenu). Preto to robi, co to robi
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
H?? to sa da nastavit v menu?? standardne alebo hacknuty FW??CyberSammy píše:...nastaveny na inu farbu svetla v menu...
inac ta zelena je pravda - koncertne foto so zelenym alebo zltym nasvietenim v poho, modra - zavisi od toho, ako je objekt nasvieteny, ale vacsinou v poho; a cervena - cele zle... ale ta cervena je znama vec, ta byva v peetchi hned ako prva a robi najvacsie problemy
PENTAX ma s AF najvacie problemy - chcelo by to predikciu a nejake standardizovane sceny v pamati, inovovat technologiu, ...
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
-
- Pokročilý uživatel
S tym nastavenim v menu som to myslel tak, ze ak si napr. nastavis korekciu pre dany objektiv napr. aby ostril dobre pod ziarovkovym svetlom, tak cez den Ti bude backfocusovat a naopak. Preto som hovoril, ze ak si si v menu K20D vyladil 16-50tku pod nejakym zdrojom svetla, tak pod inym sa moze spravat inak. Ja som si moj nastavil tak, ze je na hranici BF cez den a hranici FF pod ziarovkou a vysledky su celkom fajn. Teda, aby som to upresnil, cakal som od toho servisu viac, ale budem sa musiet na cas uspokojit..
edit: zda sa, ze korekcia +20 bude u mna idealna..
edit2: po vyhrani sa s korekciou v servisnom menu mi K10D ostri teraz so vsetkymi objektivmi uplne bez problemov a to aj cez den, aj v noci
edit: zda sa, ze korekcia +20 bude u mna idealna..
edit2: po vyhrani sa s korekciou v servisnom menu mi K10D ostri teraz so vsetkymi objektivmi uplne bez problemov a to aj cez den, aj v noci
-
- Pokročilý uživatel
Tazko povedat.. ak je korekcia ostrenia s SDM sklami globalna SW zalezitost K10D, potom aj novy objektiv, ktory tam nebol, bude ostrit spravne. Ak vsak robili nieco aj s objektivmi tak potom nie.. Hmm, ale ten servis nebola ziadna vyhra. Resp. iba malinko to pomohlo, ale nakoniec som si musel fotak "doladit" svojpomocne doma cez servisne menu a az teraz mi AF pracuje spravne. Dnes som bol fotit vonku a uz som pozeral aj fotky a ani jedna nie je zle zaostrena. Niekto tu spominal, ze sa nemeni len SW v tele, ale aj nieco v objektivoch, takze sa skor priklanam k tomu, ze po kupe noveho objektivu to nebude nan vyladene.Machro píše:Chcem sa opytat ... ak posle predajca K10D v zaruke do Nemecka spolu s tromi objektivmi a po navrate si kupim dalsi objektiv, tak aj tak nebude K10D vyladena na ten novy, ktory nebol v Nemecku?
HSM
Tak otestoval som moju novu Sigmu 70-200 HSM II s K10, spravil som tie odporucane testy zo zaostrenim na 70mm f2,8. Potom som nastavil rovnaky pociatocny bod ( 2,5m ) ale zazoomoval som na 200mm, zaostril, odzoomoval ( ale uz nepreostril ) a exponoval. Obrazky boli zaostrene totozne, co bolo vidno este pred samotnynm exponovanim ( mam klinovu matnicu ). Pokus som opakoval niekolko krat z roznych vzialenosti (vramci bytu) s rovnakym vysledkom - vsetko spravne zaostrene.
Potom som skusil zaostrit na vzialenost cca 1,1m na 200mm a f2.8, vypol som AF a na zaosterny objekt ( text ) som exponoval s clonami 4; 5,6; 8 a 11. Jedine co sa menilo, bola hlbka ostrosti pred a za objektom - vsetko umerne narastalo ( tak ako pred tak aj za zaostrene miesto ). Vobec sa neprejavil spominany problem. Bol som uz v predajni prekvapeny ako krasne a presne Sigma ostri. Vyskusal som aj Pentax 50-135 ale ten mal mierny BF/FF na 135mm. Skusal som 2ks ale obidva sa spravali rovnako. Nebol cas robit podrobne testy, ale mne stacilo ze Pentax nezaostril na vzdialenost cca 3m presne, co Sigma zvladla uplne hravo a presvedcivo. Pentax mal rychlejsi AF ( subjektivne ), vahovo podstatne lahsi, ale nemal collar a navyse ostril s BF/FF takze volba padla na Sigmu. A urobil som asi dobre a po precitani tohto vlakna ma rozhodnutie potesilo a vobec ho nelutujem ( aj ked som po tyzdnovom kazdodenno - celodennom noseni na krku lutoval ze som nebral Pentax aj s miernym BF/FF ).
P.S. K10 ma FW 1.30 a je z prvej varky donesenej na SK ( ta sa tusim predala behom dna ) ), nebol v servise.
Este ma zarazilo to, ze Sigma ostri presne aj napriek skorigovanemu BF/FF cez firmware na Tamron 17-50. Tamron ked som kupil, tak som musel stelovat a prisposobit ho na moje telo co sa mi podarilo.
Nechapem preco nie je Sigma nijako ovplyvnena mojou korekciou ( jedine ze by mala defaultne FF/BF totozny s Tamronom ??? ). Mozno Pentax nemal z vyroby ziadny FF/BF ale ovplyvnilo ho moje nastavenie v menu. To uz ale nezistim, mam Sigmu a som zatial spokojny )
Potom som skusil zaostrit na vzialenost cca 1,1m na 200mm a f2.8, vypol som AF a na zaosterny objekt ( text ) som exponoval s clonami 4; 5,6; 8 a 11. Jedine co sa menilo, bola hlbka ostrosti pred a za objektom - vsetko umerne narastalo ( tak ako pred tak aj za zaostrene miesto ). Vobec sa neprejavil spominany problem. Bol som uz v predajni prekvapeny ako krasne a presne Sigma ostri. Vyskusal som aj Pentax 50-135 ale ten mal mierny BF/FF na 135mm. Skusal som 2ks ale obidva sa spravali rovnako. Nebol cas robit podrobne testy, ale mne stacilo ze Pentax nezaostril na vzdialenost cca 3m presne, co Sigma zvladla uplne hravo a presvedcivo. Pentax mal rychlejsi AF ( subjektivne ), vahovo podstatne lahsi, ale nemal collar a navyse ostril s BF/FF takze volba padla na Sigmu. A urobil som asi dobre a po precitani tohto vlakna ma rozhodnutie potesilo a vobec ho nelutujem ( aj ked som po tyzdnovom kazdodenno - celodennom noseni na krku lutoval ze som nebral Pentax aj s miernym BF/FF ).
P.S. K10 ma FW 1.30 a je z prvej varky donesenej na SK ( ta sa tusim predala behom dna ) ), nebol v servise.
Este ma zarazilo to, ze Sigma ostri presne aj napriek skorigovanemu BF/FF cez firmware na Tamron 17-50. Tamron ked som kupil, tak som musel stelovat a prisposobit ho na moje telo co sa mi podarilo.
Nechapem preco nie je Sigma nijako ovplyvnena mojou korekciou ( jedine ze by mala defaultne FF/BF totozny s Tamronom ??? ). Mozno Pentax nemal z vyroby ziadny FF/BF ale ovplyvnilo ho moje nastavenie v menu. To uz ale nezistim, mam Sigmu a som zatial spokojny )
-
- Pokročilý uživatel
Ten problem sa vyskytuje len s Pentax SDM objektivmi. Sigma HSM funguje spravne. Ak mas korekciu nastavenu na sirokouhly objektiv, tak tele objektiv takmer neovplivni. Je to na dlhe vysvetlovanie, ale v skratke je korekcia hlavne dobra vtedy, ked sa ostri na menej kontrastny objekt alebo v horsom svetle. Vtedy sa korekcia prejavi aj na tele objektive.
info update
Tak jsem si vyzvedl v Pentax servisu K10D (vymena packy stabilizace) a serizeni pro SDM 16-50, 50-135
Tento vikend bych chtel neco nafotit a na srazu uz bych snad mohl mit nejake poznatky.
No tak uvidime,
Zdravi jirka
Tento vikend bych chtel neco nafotit a na srazu uz bych snad mohl mit nejake poznatky.
No tak uvidime,
Zdravi jirka
K5-II(s), DA 15mm f/4 Ltd, DA 21mm f/3,2 Ltd, DA*50-135/2,8 SDM, DA 50 mm F 1,8, DA 35 mm F 2,4 AL, HD DA 55-300 mm F 4,0-5,8 ED WR, HD DA AF Rear Convertor 1,4x AW, AF-540FGZ, Tamrac Exp.5, Carbon Giottos MTL 8350 / ball head MH 7001-652 / Pano KAIDAN
-
- Pokročilý uživatel
Re: info update
Po servise mi ostri 50-135 uplne spravne(aj bez korekcie), ale 16-50 nie a problem je v tom, ze 16-50 je opticky decentrovana a posielam ju naspat na reklamaciu. Potom tipujem, ze bude ostrit aj 16-50 spravne.Jised píše:Tak jsem si vyzvedl v Pentax servisu K10D (vymena packy stabilizace) a serizeni pro SDM 16-50, 50-135
No tak uvidime,
Zdravi jirka
Chcem sa opýtať CyberSammy že či používaš na korekciu nepresností ostrenia ten istý program ako cikorsky. Ak áno tak napíš či sá dá dobre odstrániť aj vada typu BF/FF týmto programom aj na DA* 16-50. Díkycikorsky píše:takže přátelé - slunce svítí, holyk krásný a ten 50-135 - ten ostří uplné skvěle...
jal jsme se hned hledat program na to, abych se mohl dostat do debug modu pri K10D pri firmware 1,30 (o kterem mluvil sipas) - našel jsem:
http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... ust-4.html
je to ten v komentu od zebooka: http://www.pentaxforums.com/forums/339899-post54.html
Stahl jsme si ho, nainstaloval: instal heslo: penta-club.ru
Pripojil pres USB fotak, prepnul pomocí programu do Debug modu - vypl fotak.
Zapl jsem fotak (sviti Debug Mode v rohu LCD) - Menu > Set - up - sipka nahoru > tam je menu na Adjust AF - tam jsem pro BF pohýbal posuvnikem o cca 70 jednotek doprava - vyzkoušel pak pár fotek, bylo to málo,tak jsem ještě asi 50 přidal... a co myslíte... je to jako nebe a dudy. Clona 2,8 už dělá celkem fotky jen s mírným BF.
POtom jsme pomocí programu zase pres USB vypnul debug mod.
Ještě si s tím trošku pohraju, otestuju, ale - alespoň mi to takto fungovalo - a udělal jsme to za cca hodinku. Zkoušel jsme taky nasadit jiné objektivy - sigmu 105, pentax 12-24 - a zda se, že u nich je ostřeni nezměnené - alespooň po tech pár fotkách, co jsme udelal jsme nejakou výraznou zmenu nepostrehl...
Takže sice nevim, jak to funguje, jak to pracuje, ale jedno je jisté - slunce svítí a 50-135 ostří mnohem líp... jak rikam, uplne mám z toho radost - ještě to zkusím obkouknout, pripradne s tim ješté pohýbat, ale ikdyby to tak zustalo, je to o dost lepší než to puvodne bylo.
Teda tolik má dnešná zkusenost
Cikorsky
-
- V.I.P člen
Já nevím,ale bylo by to dobré.O 16-50 - a obecně v těchto rozsazích od všech výrobců - jsem slyšel, že je konstrukčně extrémně složitá sestava, kde se vše ladí komplikovaněji a snadno se dá slušně "rozházet".
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
-
- Pokročilý uživatel
Nazdar.
Nedávno som kúpil staršiu K10D.
Tiež riešim problém s BF/FF.
na 50-135 je to niekoľko milimetrov až centimetrov, napr portret foteny cca na 4m na 135mm f4 - ostrene na oko, ale ostre je ucho.
večší rozdiel bol na sigme 24-70 na ohnisku 24mm f- myslim cca 5,6 vzdialenosť objektu cca 8m - rovina ostrosti ďaleko za objektom - asi 10m.
boli to nahodne fotky, vobec jedny z prvych na K10, nerobil som zatial podrobne testy, ešte len zisťujem problematiku.
product ID mam 1
Serviced bit set (value
FirmWare 1.3
skušam rozchodit softik na korekciu AF, sťahovaný podľa CyberSammy ale mam s tým problém. pri inštalácii som si nechal vytvoriť ikonku na ploche, no cez ňu nastane nejaký problém pri spustení, vraj chýba nejaký súbor. keď to ale spustím z program files, už mi niečo nabehne, no zrejme to nefunguje ako má.
-zapojím foťák k pc cez kabel
-spustim softík od ruských bratov
-kliknem connect to DSLR, na okne softiku sa "rozsvieti" menu "debug mode settings"
-prepnem na "debug mode switched on" - nič sa nestane ani po vypnuti a zapnuti foťaku ako to popisuje CyberSammy v svojom prispevku na zaciatku šiestej strany tohto fóra.
v čom je problem???
windows mi chybne inštaluje softver? niečo robím zle ???
HELP PLS
cely natešeny som kupil K10D a teraz toto...
CyberSammy kukam že si z Kysuckého Nového meta!!!
Ja som zo Svrčinovca, nemrkneš sa mi na to? pridem kedykoľvek.
zatiaľ dik
Nedávno som kúpil staršiu K10D.
Tiež riešim problém s BF/FF.
na 50-135 je to niekoľko milimetrov až centimetrov, napr portret foteny cca na 4m na 135mm f4 - ostrene na oko, ale ostre je ucho.
večší rozdiel bol na sigme 24-70 na ohnisku 24mm f- myslim cca 5,6 vzdialenosť objektu cca 8m - rovina ostrosti ďaleko za objektom - asi 10m.
boli to nahodne fotky, vobec jedny z prvych na K10, nerobil som zatial podrobne testy, ešte len zisťujem problematiku.
product ID mam 1
Serviced bit set (value
FirmWare 1.3
skušam rozchodit softik na korekciu AF, sťahovaný podľa CyberSammy ale mam s tým problém. pri inštalácii som si nechal vytvoriť ikonku na ploche, no cez ňu nastane nejaký problém pri spustení, vraj chýba nejaký súbor. keď to ale spustím z program files, už mi niečo nabehne, no zrejme to nefunguje ako má.
-zapojím foťák k pc cez kabel
-spustim softík od ruských bratov
-kliknem connect to DSLR, na okne softiku sa "rozsvieti" menu "debug mode settings"
-prepnem na "debug mode switched on" - nič sa nestane ani po vypnuti a zapnuti foťaku ako to popisuje CyberSammy v svojom prispevku na zaciatku šiestej strany tohto fóra.
v čom je problem???
windows mi chybne inštaluje softver? niečo robím zle ???
HELP PLS
cely natešeny som kupil K10D a teraz toto...
CyberSammy kukam že si z Kysuckého Nového meta!!!
Ja som zo Svrčinovca, nemrkneš sa mi na to? pridem kedykoľvek.
zatiaľ dik
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4
CyberSammy - cikorsky, SORRY, som si vas zamenil, cikorsky je z KNM a popisoval použiťie toho softiku
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4