Má zmysel používať na digitáli skylight filter ked sa dá modrastý nadych odstrániť v post procese? Alebo farebné filtre?
Zostali mi totiž po analogovej zrkadlovke nejake filtre a neviem, či ich mám predať alebo sú využitelné aj na K-50.
Konkretne Skylight Marumi 62 mm, Cirkularny Polarizačný Marumi 62mm, ÚV Tiffen 58 mm a nejake farebné Hamy - modrý, oranžový...
Využitie starych filtrov
Moderátor: Moderátoři
Využitie starych filtrov
K-3, K-10 D, star lens: *DA 16-50/2.8; *DA 50-135/2.8; *DFA 50/1.4; *DA 300/4; limited lens: FA 77/1.8 ltd; other lens: samyang 8/3.5
Re: Využitie starych filtrov
Ja pouzivam SKY nebo UV spis jako mechanickou ochranu skla.
CPL vyuzijes urcite. ten postprocesem nenahradis.
CPL vyuzijes urcite. ten postprocesem nenahradis.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
-
- Pokročilý uživatel
Re: Využitie starych filtrov
Barevné smysl nemají - pokud si nepořídíš foťák co umí jen černobílou
Žere to světlo a člověk i AF prd vidí (zkoušel jsem kombinaci Biometar 120/2,8 silný red filtr - fakt děs.
UV nepoužívám - resp. vytáhl bych ho jen kdybych šel fotit třeba motorku zezadu - prostě kde čekám odletující štěrk či písek atp. jako ochrana dobrý
CPL ale jednoznačně používej - ať už krajinky, vodu nebo focení v muzeích či focení aut a dalších lesklých věcí je to nenahraditelné. To co umí soft je furt jen berlička proti tomuto králi filtrů
Žere to světlo a člověk i AF prd vidí (zkoušel jsem kombinaci Biometar 120/2,8 silný red filtr - fakt děs.
UV nepoužívám - resp. vytáhl bych ho jen kdybych šel fotit třeba motorku zezadu - prostě kde čekám odletující štěrk či písek atp. jako ochrana dobrý
CPL ale jednoznačně používej - ať už krajinky, vodu nebo focení v muzeích či focení aut a dalších lesklých věcí je to nenahraditelné. To co umí soft je furt jen berlička proti tomuto králi filtrů
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...