Manuální objektivy - měření expozice - funguje/nefunguje

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

dubraro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubraro » 19 úno 2007, 14:32

Ještě doplněk:
Mezi body 3/ a 4/ samozřejmě PUSTÍM tlačítlo AE-L a/nebo Preview :)

U plně manuálních objektivů, např. M42 s redukcí, to funguje stejně, jen z praktických důvodů se vymění body 1/ a 2/. Tedy nejprve zaostřím, pak zacloním, pak měřím.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 19 úno 2007, 16:16

Ano, postup je jak popsal Roman, více používám ten B, síla zvyku.

K tomu testu clony:
Roman napsal:
jednoduchý test: Vezměte objektiv do ruky, nastavte nejvyšší clonu, otočte objektiv zadní čočkou k sobě a potlačte rychle prstem na páčku trčící vzadu z objektivu. Clona se musí bleskově naplno otevřít, nesmí být okem patrné zpomalení mezi zatlačením na páčku a otevřením clony.

Tento test není zrovna pro můj problém, úplně přesný. Bajonetové objektivy pentax jsou ve stavu kdy nejsou na těle a mají nastavenou max clonu (nebo) "zavřené", po nasazení na tělo se odcloňují, a v okamžiku expozice se vlastní pružinkou zavírají. Což je přesně naopak než třeba u závitových Praktic, pentaxů, kde se clona ovládala přes kolíček. Nebo u P645, kde taky je clona otevřená a vyvinutím síly na páčku se zavírá.
Já neměl rozebráno tolik objektivů , takže nedokážu posoudit jestli některé mají při otevírání problémy se zpožděním každopádně v případě mého objektivu ten test nic nevyřeší jelikož posunutím na páčku clona reaguje okamřitě a neoznám jestli jde ztuha proto, že jde ztuha, nebo proto, že má tuhší pružinku. Ten důležitá okamžik je ten, jak rychle přejde z otevřené do zavřené polohy. tady jde ta moje hladce leč pomaleji než by měla, což způsobuje tu přeexpozici.

Abych se ještě vrátil ještě k funkčnosti objektivu řady A, na digitěle. K tomu, co jsem napsal bych ještě dodal:
-Lze ostřit jen na středový bod )
-P-TTL funguje i z vestavěným bleskem, pokud je clonový kroužek na A

v českém návodě jsou tady opět trochu nepřesné a zavádějící informace na str. 177 a 178 (k *ist DS), kde je funkce P-TTL zmiňována pouze při současném použití AF360FGZ a vestavěného blesku. Co se týče režimu TTL, píšou že se odalí na plný výkon.
Poslední informace, na straně 178 říká: "při použití objektivů série A nebo objektivů typu Soft nelze výstup vestavěného blesku ovládat a odpálí se s plným výkonem." To taky není pravda, zřejmě se z překladu někde vytratilo, objektiv řady A v poloze mimo A nebo typu SOFT (SOFT efekt je řízen nastavením clony, proto zde vůbec není poloha A).....
Nevím na kolik se tyto chyby promítly i do dalších čekých verzí manuálu.

Petr
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Petr » 19 úno 2007, 16:46

Tak dnes jsem zkoušel měřit expozici dle doporučení Jirky. Bohužel bez očekávaného efektu. Stále musím používat korekci u jednotlivých clon. Objektivem to není. Zkoušel jsem ho na kinofilmovým těle a při změně clony o 1 EV se mi změní čas o 1 EV. Máte nějaké doporučení co bych měl zkontrolovat případně vyzkoušet. Používám středoformátové objektivy přes bajonet. redukci K/P67. Díky

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

nakonec

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 02:25

To že se musí měřit s nastavenou zavřenou_clonou snad je mimo diskuzi, nemyslel jsem, že by mohl někdo očekávat něco jiného než špatnou expozici.... Když mluvím o "manuálním" objektivu, tak mluvím o objektivu, který pracuje se zavřenou clonou to snad je jasné...
Tohle opakuji pořád dokola, mluvím o jednoduchých mezikroužcích a Bellows bez kontaktů atd.atd. Jděte si to přečíst znovu....Předpokládal jsem, že každý umí číst!
Jak vidno, vy máte problémy s měřením u objektivů, kterým se kdysi řikalo AUTO, které jsou po celou dobu naplno otevřené a jen na moment expozice se zacloní. Tedy úplně jiný problém, který jsem neřešil ! Mojí potřebou bylo najít způsob správného měření na makro s plně manuálními objektivy a to mi pracuje !
Protože takový objektiv nemám, abych si to v praxi ověřil, to co níže popisuji je jen teoretická dedukce z logiky věci, kterou si musí někdo ověřit prakticky. Řešil bych to takhle, nejdřív na "nečisto" jenom jestli to pracuje. Může být i problém v tom, že mechanický "čudlík" v kameře, který zavírá clonu při expozici není přesně v místě, kde by měl být atp.
Tedy ta logická dedukce:
1.) Nastavím na kroužku objektivu potřebnou clonu, např.8, pak přehodím páčku ON/OFF na to Preview, tedy podle příručky, bez ohledu na to že mi informace zhasne. Držím páčku v téhle pozici a podívám se zepředu do objektivu, jestli skutečně "mechanika čudlíku" funguje a zavírá clonu na objektivu ! Jestliže tedy zavírání clony je přiměřené nastavení na kroužku objektivu (tedy cca.8, či 16 jak chcete).
2.) V tomto momentu, tj. při držení Preview, ZALOKUJI zároveň EXPOZICI (AE-L), kamera nemá jinou možnost než změřit skutečné množství světla procházející zavřenou clonou (nezapomenout že se v Menu nastavuje jak dlouho toto zalokování je funkční ve vteřinách v Metering Operating Time).
3.) Pustit páčku ON/OFF z Preview zpět na ON (expozice by měla zůstat zalokována tak jak byla se zavřenou clonou po dobu nastavených vteřin)..... no a stisknout spoušť !

Jestli všechno proběhlo takhle na zkoušku_nečisto v pořádku, pak už se pochopitelně nemusíte dívat do objektivu, kontrolovat zavření clony, ale normálně fotit.
Ještě jedna důležitá věc... Je docela možné, že si neuvědomujete že máte třeba nastaveno AE Lock with AF. Potom nečekejte, že vám vyjde jiná expozice než ta, při které zaostřujete, tedy "plnou díru", protože po určitou (vámi nastavenou) dobu je expozice zalokována, tudíž se nemění ani v momentu, kdy vy stisknete spoušť a mechanika vám zavře clonu na vámi nastavenou hodnotu!!! To je pochopitelně pak těch pravidelných +1clona= 1 EV podexpozice, +3clony= 3 EV podexpozice !!! Skoro to vypadá na tenhle zádrhel, že kamera už má v paměti expozici při plně otevřené cloně a pochopitelně ji drží a nezmění ji tedy na ten zlomek vtřeniny kdy exponujete se zavřenou clonou. Ale snad tak naivní nejste a nestěžujete si na něco, co je zaviněno vaší blbostí, s odpuštěním... :-) Nevidím to jinak, než že si kamera v momentu snímku drží v paměti expozici naměřenou při otevřené cloně, a to může být tím že je zmatek v nastavení... tedy zkontrolovat si jestli je Off AE Lock with AF, a potom jak dlouho máte nastaveno AE Lock ve vteřinách podržení expozice. Nebo špatná kombinace obou ! Uvědomte si, že nejkratší čas pro držení expozice v paměti jsou 3 vt., takže většinou se spoušť zmáčkne dřív než uplynou ty 3vt. Rozhodně nemůžete počítat že takový objektiv bude na nějaké focení sportů .
Už zase lituji, že jsem vůbec něco řekl, nicméně vzhledem k tomu že je to naposledy :-) :-) pozdravy a přání všeho dobrého..... jirka
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 20 úno 2007, 07:37, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

Petr
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Petr » 20 úno 2007, 07:16

Jirko, to byla reakce na můj příspěvek?? Já mám problémy s měřením s objektivem který má přepínání na automatickou a manuální clonu. Při měření používá mauální clonu (obraz při změně clony více a více tmavne) , protože automatická lze použít pouze se středoformátem pentax 67. Bohužel nemám čas do detailu popsat způsob měření, ani si přečíst tvou reakci (pouze zběžně) takže se tomu budu věnovat až doma, ale podle mne určitě mi K10D měří špatně. Snad nejsem tak blbej, že bych to nepoznal. Nicméně může se stát, že na něco zásadního zapomínám............. PS redukce kterou používám nemá žádný přenos informací z objektivu na tělo.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 07:45

Petře, ne to nemluvím k tobě a tvému problému, mluvím OBECNĚ, tedy ke každému a k nikomu zvlášť. Já ani nevím jak ta redukce z 645 na kinofilm vypadá, jak se tam přenáší clona atp., takže k tomu nemohu nic říct. Ale v tvém případě bych se podíval jestli nemáš to nastavení vazby AF s AE-L a potom jak dlouho máš nastaveno to "držení expozice". To, že ti obraz tmavne je dobré znamení, protože jestli už nemáš v paměti tu expozici při otevřené cloně, pak expozimetr nemůže prakticky měřit nic jiného než SKUTEČNOU hladinu světla (EV) při té zavřené cloně.
Kdyby byl na vině expozimetr, měřil by blbě pořád ! Hledej příčinu v tom co jsem podtrhl. Ale nejsem jasnovidec ani prorok, vlastně to nemohu ani odzkoušet. Je to jen prakticko_teoretická dedukce.... jirka
jir_ist

dubraro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubraro » 20 úno 2007, 07:53

MaSka píše:Bajonetové objektivy pentax jsou ve stavu kdy nejsou na těle a mají nastavenou max clonu (nebo) "zavřené", po nasazení na tělo se odcloňují, a v okamžiku expozice se vlastní pružinkou zavírají.
Kristeježíši, vy jste puntičkář! Ano, dívejte se, jak rychle nebo pomalu se clona zavírá při povolení páčky. V každém případě, "zatuhlá" clona je okem jasně patrná. Lamely musí chodit rychle TAM i ZPĚT.
Myslím, že se raději přidám k jir_ist a nebudu se na tomto webu aktivně projevovat.

dubraro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubraro » 20 úno 2007, 07:59

Petr píše:Objektivem to není. Zkoušel jsem ho na kinofilmovým těle a při změně clony o 1 EV se mi změní čas o 1 EV. Máte nějaké doporučení co bych měl zkontrolovat případně vyzkoušet.
Petře, bohužel jste o sobě nenapsal, kde bydlíte. Jestli je to v Praze nebo na Ostravsku, můžeme se domluvit, přineste svůj aparát a určitě na to příjdeme rychleji než sáhodlouhým dopisováním s řadou nedorozumění.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 08:01

DUBRARO :-) :-) :-) .....vydržať !!!!!
Předávám ti žezlo, jsem vyčerpán :-) :-) Teď teprve zjišťuji, že tvůj postup na str.2 jenom opakuji a "znovu vymýšlím" na str. 3 (nevšiml jsem si ho).
Ale pořád jsem přesvědčen že celý problém je v tom jestli kamera skutečně měří světlo při otevřené či zavřené cloně, tedy kdy přijde naměřená expozice do paměti (jestli snad není dokonce ono spojení AF a AE-L), jak dlouho je "zalokována" čili podržena v paměti. Vlastně tedy parametry nastavené v menu a potom jak rychle ty úkony za sebou dělám, jestli je to či není v rámci nastavené doby pro to "zalokování", jestli doba vlastního snímání_exponování snímku je ve shodě s tou požadovanou expozicí (skutečně naměřenou při zavřené cloně)..... Expozimetr nemyslí, udělá to o co je požádán ! A kdyby byl vadný, je vadný s každým objektivem....logicky, ale netvrdím nic tak, jako že jediný mám pravdu !!! Posté opakuji, že je to logická prakticko_teoretická dedukce..... já takový objektiv nemám....
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 20 úno 2007, 09:52, celkem upraveno 2 x.
jir_ist

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 20 úno 2007, 08:15

Jeliož jsem byl podruhé označen za šťouru, beru si to k srdci. A jelikož to přišlo od lidí, jejihž příspěvky jsou hojné a kvalitní (nejsou to uživatelé, jejihž 20 příspěvků by bylo 20 otázek,ale odpovědí kvěci) a dávám si závazek, že své příspěvky budu psát asi méně a přesněji. Vyhnu se psaní ve spěchu plnému překlepu a někdy nepřesných nebo špatně vyložitelných informací, protože z toho plynou zbytečně dlouhé diskuze o tom, jak to kdo myslel a vysvětlování nedorozumění.

Toto je diskuzní forum. Pokud je špatné něco upřesnit nebo vyjádřit jiný názor, nevím jak dál.
Každopádně pokud přestaneme z jakýhkoliv důvodů přispívat, ztratí to fórum smysl. A ztratí na tom ti, co hledají radu.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 08:19

MaSka.
Já bych se necítil dobře, kdybych to měl být v tvé hlavě já, kdo tě považuje za "šťouru"..... pravda, někdy se sice poněkud míjíme v tématu, ale to jsme si vysvětlili, takže bych to slovo o tobě nepoužil :-) Byl bych rád, kdybych vycházel s každým kdo o to stojí jen v dobrém..... jirka
jir_ist

Honza
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Honza » 20 úno 2007, 08:37

Tak tady mluví každý o jiných objektivecha jsou z toho nedorozumnění. Občas je doré přečíst si úplný prvopočátek diskuze. Nicméně Jir_istovy "všeobecné" rady jsou podnětné, a zmíněné nastavení AE Lock with AF bude možná zakopaný pes většiny zoufajících s K10D.

Byl bych vděčný, kdyby kdokoliv, kdo je majitelem K10D a objektivů KA a K (tedy objektivů s clonou, která se sesouvá až při expozici - ať už s áčkem na kroužku nebo ne) zmíněná nastavení v menu a pracovní postup zkusil a potvrdil, ž to funguje/nefunguje.

Navrhuji tento postup odhalení příčiny:
1) ověřit, zda objektivu nedrhne clona (např. na kinofilmovém těle)
2) provést všechna nastavení v menu (povolit clon. kroužek, off AE Lock with AF, pro Green Button Tv shift)
3) ověřit, že při nasazení objektivu se odclonil na plnou díru
4) ověřit, že při nastavení určiré clony a zmáčknutí Optical preview se sesunula do správné polohy
5) ověřit, že měří správnou expozici (tj. čas) jak při otevřené cloně, tak při různých zacloněních a že se při zaclonění o číslo i prodlužuje čas o číslo
6) ověřit, zda při exponování snímku používá foťák toto nastavení času a ne jiné

Maska, Jirist: podejte si ruce :) (Budete se muset asi hodně natáhnout :lol: )
Naposledy upravil(a) Honza dne 20 úno 2007, 08:43, celkem upraveno 1 x.

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 20 úno 2007, 08:38

Ano, Jirko, jsi jeden z nich, ale je to jen věcné konstatování,myslím, že my dva jsme si to vysvětlili a nemám s tím, žádný problém a myslím, že budeme vycházet dobře, a až zas narazím na dobrý vtip tak ti ho pošlu :D
Co se týče Romana, ten mě taky nenazval, šťourou, ale puntičkářem. Pro něj je to samozřejmé, protože ví jak clony funguje mnoho jich opravil a na rozdíl od nás většiny i ví jak to vypadá uvnitř. Z jeho pohledu je ten rozdíl, na který jsem upozornil naprosto jasný, ale každému to jasné být nemusí.
Já to neberu osobně, naopak, pročetl jsem si své příspěvky, našel spoustu překlepů a chyb a dal si předsevzetí vyjadřovat se přesněji. Vás obou si cením, z pohledu nejen z pohledu kvality příspěvků, za Romanem se dokonce chystám, už 14 dní osobně, ale časově to nestíhám. Tak jen doufám, že mě i po tom puntičkaření přijme
:D
Takže nic ve zlém, hezký den a neodcházejme do exilu, kvůli tak nicotným věcem....

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 08:48

Honzo, konečně správný a soudný návrh....
Ale protože nemám ani objektivy manuální K s A, takže ani nevím jestli jsou tam další "elektrické" kontakty pro jednotlivé clony, že tedy informace o cloně je předávána kontaktem ne mechanicky, tam by podle mne neměl být vůbec žádný problém .... takže bych jenom za sebe upřesnil, že se mluví o objektivech s bajonetem K, všechno manuální a "tlačná clona", tedy že na prstýnku bajonetu nemají žádný el. kontakt !, ale zůstávají s otevřenou clonou do momentu snímku !!!
To řešíme TEĎ a TADY.
Plně manuální objektivy M42, které po zaostření zacloníme "natvrdo" ručně jsme přece řešili předtím.

Abych to vysvětlil: Můj poslední Pentax byl Asahi Spotmatic, tedy M42 + "tlačná clona" :-), tady jsem jel v jiné značce, až teď jsem se vrátil zase k Pentaxu a můj "nejstarší" objektiv je FA typ.....takže mějte pochopení, proč mohu jen "teoreticky"...
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 20 úno 2007, 09:05, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 20 úno 2007, 09:05

já navrhuji začít mechanickou obhlídkou objektivu:
1. Zatočit clonovým kroužkem v obou směrech zkontrolovat, že se s clona s každým cvaknutím zavírá/otevírá jak má
2. udělat ten test, nastavit clonu na maximum a zkusit mechanicky zatlačit na páčku a jestli se volně a otvírá a rychle a okamžitě zavírá, doporučuji porovnat s nějakým DA objektivem, který snad má každý.

- kontrola na kinofilmovém těle bude asi problém, protože těla která měří s objektivy s polohou clony mimo A, mají na bajonetu mechanický přenos clony, a ten je odvozen přímo od polohy clonového kroužku, měření probíhá při otevřené cloně, ale tělo má clonu přenesenou mechanicky a mění čas. Neodhalí to tedy to pomalé zavírání stejně. Jestli clona chodí v plné rozsahu by měla odhalit už první zkouška viz můj bod 1.

k bodu 5 by mohlo být zajímavé udělat test:
naměřená hodnota přináhledu DOF a po chvíli AE-L vs. hodnota pomocí AE-L tj. kdy si foťák sám zacloní a změří. Pokud pomalu zavírá měl by tu bát rozdíl.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“