Power Zoom funkce ???

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Power Zoom funkce ???

Příspěvek od jir_ist » 25 led 2007, 08:49

Vlastním jeden objektiv, který má funkci POWER ZOOM. Před tím než jsem přešel na digital jsem používal jenom kompletně manual kamery. Na prvním digi *ist DS byl bajonet KAF, takže tato funkce neexistovala, můj K10D ovšem má KAF2 včetně této funkce.
V knížce k objektivu je tato funkce odbyta asi třemi větami, ze který se dozvím jenom jak funkci zprovoznit, popis bez vysvětlení že je tam přepínání na AS,A a P a přepínací knoflík a to je všechno. Zkoušel jsem to intuitivně v praxi, moudrý z toho nejsem, žádný rozdíl ve funkci Power Zoom a Auto Zoom atd..... Ne, že bych to nějak chtěl používat, chci mít kompletní kontrolu nade vším (jsem stará škola), ale když už tam ta funkce je, docela rád bych věděl jak to vlastně pracuje a co se od toho dá čekat.....
Protože to bylo už na některých analogových Pentaxech, určitě někdo může vysvětlit ?????
V příručce je uvedeno jenom možnost:
1) Image Size Tracking
2) Zoom Clip
3) Zoom Effect
Pak je jedna věta, která má něco vysvětlit, ale je úplně nesmyslná. Není to poprvé kdy se Japonci snaží vyjádřit v angličtině a vyjde absolutně nepochopitelná struktura věty bez jakéhokoliv smyslu...
a následuje jenom popis přepínače:
P=Power Zoom
A=Auto Zoom
AS=Auto Zoom Set
Ani slovo o tom, jaký je rozdíl mezi Auto a Power Zoom a jak nastavit přepínače k dosažení funkcí 1,2,3.....
Samozřejmě, že vím, že musí být nastaven objektiv na Power Zoom prstencem.... také nepotřebuji pomoci s angličtinou, je to můj druhý jazyk, ale jaký je rozdíl mezi P_A_AS a která poloha je třeba k dosažení možnosti 1_2_3.....

díky předem.......... jirka
jir_ist

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 25 led 2007, 09:51

ty tři funkce měly umět zhruba toto.
zoom effect - realizoval funkci, že během expozice změnil ohnisko objektivu od nejkratší po nejdelší. oproti dělání této funkce rukou, to stuhnul přesně a rovnoměrně i při krátších časech
zoom-clip- na objektivu šla nastavit ohnisková vzdálenost na kterou se šlo rychle vrátit.
image size tracking - pokud jsem to dobře pochopil, tak pokud se objekt přibližoval nebo vzdaloval, tak objektiv měnil ohnisko tak, aby byl stejný výřez, nebo lépe řečeno aby objekt byl pořád stejně velký vzhledem k políčku.

dubraro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

powerzoom

Příspěvek od dubraro » 25 led 2007, 13:14

Kdyby bylo jak a kam, poslal bych ti manuál k Z-1, tam je to velmi podrobně popsáno i s ukázkami.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 25 led 2007, 14:02

děkuji vám oběma, ty funkce mi vycházejí i z překladu slov, mne spíš bolí jak co nastavit..... ale asi mi pomůže ten manuál od dubraro....
díky jirka
jir_ist

petrpa
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrpa » 16 úno 2007, 16:03

Co si pamatuju ze sve Z1p doby. Tak pokud jsem mel nasazeny PWZ objektiv, mel jsem moznost se prepnout do zvoleneho rezimu. Fungovalo to nasledovne. Na objektivu mas takovy posuvny prepinac a tlacitko SET. Posuvny prepinac aktivoval vyber rezimu PWZ. To se resilo standardne pres displej. Zbytek se pak ridil pres SET. Napr. u drzeni vyrezu, stacilo nastavit kompozici a stisknout SET, pokud se bud clovek nebo objekt zacal pohybovat, tak objektiv zacal zoomovat v potrebnem rozsahu, aby udrzel kompozici.

Pokud ma K10D opravdu PWZ funkce, tak pokud posunes packu do druhe polohy, tak by jsi mel mit moznost si na fotaku vybrat rezim.

Petr
jir_ist píše:děkuji vám oběma, ty funkce mi vycházejí i z překladu slov, mne spíš bolí jak co nastavit..... ale asi mi pomůže ten manuál od dubraro....
díky jirka

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 16 úno 2007, 21:29

petrpa, díky za příspěvěk.... problém není v tom, že by člověk nevěděl jak co nastavit na vlastním objektivu atp., to je celkem jasné. Problém ale je, že ačkoliv K10D podporuje tuto funkci, tak nemá žádné informace a funkce na displeji, takže si moc režim nevybereš :-)
dubraro mi poslal dost nabitou příručku k jednomu Pentaxu, kde jsou tomu věnovány asi 4 informace, ale zase se tam počítá s tím, že se objeví nastavování na displeji a přes vlastní kameru se to ovládá. To ovšem není případ u K10D, v příručce ke K10D jenom věta že to podporuje a příslušné kontakty za bajonetem, ale ani zmínka jak by to mělo pracovat atp.atp. Takže zatím jsem skončil v tomto bodu. Ale jak už jsem řekl, stejně bych to asi nepoužil, takže mne to zase tolik nepálí :-) .... ale díky za zájem.... jirka
jir_ist

petrpa
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrpa » 17 úno 2007, 09:28

Jirko, tak to je jasne :-) V tom pripade jedinou fuknci je, ze to napaji ten motoricky zoom - cili pouze ti motor zoomuje jak natacis zoomovacim krouzkem. Takhle to mela udelane treba moje MZ-S nebo MZ-5/3 a mozna i neco jineho. Funkce ze Z1p dostupne nebyly. Petr

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 17 úno 2007, 10:22

petrpa, jo, to je jediné co K10D s PWZ dělala :-)... pouze to žralo baterky a k ničemu to není :-)..... jak jsem řekl, stejně si raději rozhoduji o všem sám, manuálně.... :-) jirka
jir_ist

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“