Barevný prostor - aRGB, sRGB aj.
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
fjo:
no som si nevýhodnosti LCD momentálne vedomí. Ale ako mám vedieť či mám vymeniť ten môj HP 9500 alebo nie. nemá rozmazané rohy a kontras a jas mám na 50% - a zdá sa mi byť zachovalý. Ako sa dá zistiť jeho gamut nikde to napísané nie je.
no a chcel by som pokiaľ možno nový a preto sa mi zdá byť ten ViewSonic G90fB 19" CRT veľmi zaujmavá možnosť ( 3 roky záruka ) . Staršie CRTčka budú mať už predsa len čoto za sebou..
no som si nevýhodnosti LCD momentálne vedomí. Ale ako mám vedieť či mám vymeniť ten môj HP 9500 alebo nie. nemá rozmazané rohy a kontras a jas mám na 50% - a zdá sa mi byť zachovalý. Ako sa dá zistiť jeho gamut nikde to napísané nie je.
no a chcel by som pokiaľ možno nový a preto sa mi zdá byť ten ViewSonic G90fB 19" CRT veľmi zaujmavá možnosť ( 3 roky záruka ) . Staršie CRTčka budú mať už predsa len čoto za sebou..
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- Významný člen
Kajfik
No ale je pravdepodobné že môj obyčajný kancelársky CRT bude lepší ako kancelársky LCD. A ja by som chcel AdobeRGB.. tak by som zbytočne kupoval také LCD.Tak relevantne ti neumim odpovedet ale koukl jsem ze to tve hapecko je obycejne kancxelarske crt - takze predpokladam ze je navrzene aby to zvladalo word, excel a outlook:)
No pokud mas dost mista na stole a je pravda ze ten ViewSonic je dobry tak proc ne....
JA osobne bych uz dneska do crtecka nesel, leda ze bych dostal eizo nebo iiyamu zadarmo... Proto ty moje reakce... Muj stavajici postoj je nasetrit si na Lenovo L220x. Neni to sice zazrak ale za tech 8500,- to je pro amaterske potreby luxus:)
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No nic v zlom, ale ocividne nevies nic o nastaveniach tvojho fotoaparatu
aRGB alebo sRGB nastavujes pre vystup do JPEG nie do raw.
raw je vsetko to co zachytil snimac. Nieje prevedeny do ziadneho farebneho priestoru! To robi az soft pri spracovani, preto si v tomto softe nastav vystup jpeg v aRGB miesto sRGB a vsetko bude OK
aRGB alebo sRGB nastavujes pre vystup do JPEG nie do raw.
raw je vsetko to co zachytil snimac. Nieje prevedeny do ziadneho farebneho priestoru! To robi az soft pri spracovani, preto si v tomto softe nastav vystup jpeg v aRGB miesto sRGB a vsetko bude OK
aCIDfire píše:Mám takovej problém s aRGB:
Fotky nechávám dělat v Creative labu, kde chtěj teď vstupní data v Adobe RGB 8bit, začal jsem fotit s nastaveným AdobeRGB prostorem ve foťáku do DNG. Když chci fotku uložit do tiffu, ať už v Lightroomu 1.4.1 nebo Photoshopu CS3 se mi tyto RAWy objeví jako sRGB, ačkoli
byly foceny do aRGB, když si dám v Proof menu nast.Adobe, tak se mi zobrazí správně AdobeRGB prostor, sytější barvičky,když však soubor uložim jako TIFF 8 bit, tak ať tam zaškrtnu přidat ICC AdobeRGB(1998)
nebo ne (u monitoru žádný profil nemám nastaven), v exifu pak AdobeRGB nevidím. Ještě jsem zkoušel na závěr před oložením "převedení do profilu", ačkoli už by soubor z foťáku měl být v
AdobeRGB a to se nějak nezměnilo. Tak se chci zeptat, jak to udělat, abych měl výsl. TIFF soubor co nesu do labu v AdobeRGB prostoru, když už v tomhle bar. prostoru umí jejich lab pracovat, aniž bych snímek
sám nedegradoval na sRGB. Psal jsem jim i email, ale zatím mi neodpověděli, tak se chci zeptat na váš názor.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
O nastavení fotoaparátu toho vím dost, mě šlo o finální uložení upraveného RAWu, kdy byl ve foťáku nastavený bar. prostor AdobeRGB, tudíž se např.zaznamenal větší rozsah odstínů v zelené barvě/ne do JPEG, ale do TIFFu, zda se barevný prostor AdobeRGB uloží ve snímku automaticky, když ho tam zaškrtnu, nebo do toho snímku tam někam musím "přibalit" adobeRGB ICC profil. Když jsem to několikrát uložil, TIFF snímek se hlásil jako sRGB:( místo aRGB.
O nastavení fotoaparátu toho vím dost, mě šlo o finální uložení upraveného RAWu, kdy byl ve foťáku nastavený bar. prostor AdobeRGB, tudíž se např.zaznamenal větší rozsah odstínů v zelené barvě/ne do JPEG, ale do TIFFu, zda se barevný prostor AdobeRGB uloží ve snímku automaticky, když ho tam zaškrtnu, nebo do toho snímku tam někam musím "přibalit" adobeRGB ICC profil. Když jsem to několikrát uložil, TIFF snímek se hlásil jako sRGB:( místo aRGB.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Barevný prostor - sRGB či AdobeRGB ?
Tak nám to vyšlo mezi PEF a DNG (téměř) nerozhodně, dovolím si tedy položiti otázku druhou, řek bych že snad zásadnější: máte na "foťáku" nastavený barevný prostor sRGB či AdobeRGB? Nebo třeba když už dopředu víte že budete fotku tisknou tak mezi nimi přepínáte?
K10D, DA 18-55, DA 50-200, Velbon Sherpa 600
-
- Pokročilý uživatel
Mam takovy pocit, ze vyber sRGB/Addobe RGB je podstatny pouze pri foceni do JPG... do RAW je to jedno, tam se prostor urcuje az pri vyvolani. Ale i tak sRGB, protoze lab kam chodim, aRGB nepodporuje
Edit: a hlavne co neopusti monitor, tak sRGB, protoze drtiva vetsina lidi nema o CMS ani paru a ani odpovidajici monitory.
Edit: a hlavne co neopusti monitor, tak sRGB, protoze drtiva vetsina lidi nema o CMS ani paru a ani odpovidajici monitory.
Naposledy upravil(a) oumik85 dne 10 kvě 2010, 16:48, celkem upraveno 1 x.
-
- Pokročilý uživatel
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
dovolim si nesuchlasit, asi si este nevidel rozdiel v zobrazeni sRGB a AdobeRGB nazivo. Ked som zacal robit na monitore ktory AdobeRGB zobrazi tak som to velmi rychlo pochopil (klasicky monitor je vedla toho ako CB) Momentalne pouzivam prophotoRGB. samozrejme vsetko co ide na web musis dat sRGB lebo inak bude vacsina ludi cumet ze preco mas uletene farbymiky_lbc píše:Dle mého názoru je aRGB pro většinu fotek dost zbytečný luxus, který komplikuje další práci s fotkou a hlavně její správné zobrazení.
Takže pro běžné fotky určitě sRGB.
inac pri foteni do raw je jedno aky priestor je zvoleny, farebny priestor sa urcuje az po prevode na bezne formaty.
zaujimavy clanok na pochopenie... http://heantee.multiply.com/journal/item/45
a este pre tych neanglicky hovoriacich... http://www.ephoto.sk/plugins/printDocument/?10903
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Tiez suhlasim skor s mikym...Nie ze by AdobeRGB nemalo svoj vyznam, ale skor pre profikov s lepsim vybavenim na profi ucely. Ale pre bezne pouzitie je to zbytocny luxus. Pouzival som nejaku dobu AdobeRGB, farby boli krajsie, ale hrat sa s tymi konverziami, nastavovanim a to len na nepodstatne ucely mi prislo zbytocne.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
Můžu Tě ujistit, že viděl :-). Moje Eizo CG zobrazí 98% tohodle barevného prostoru.bigfoot píše:dovolim si nesuchlasit, asi si este nevidel rozdiel v zobrazeni sRGB a AdobeRGB nazivo.
Fakt neocenitelné pro profesionály, kteří potřebují fotit třeba fotograficky náročné sklářské výrobky. Ti aRGB spolu s 10bit náhledem ocení.
Já ale tvrdím, že běžný uživatel (a definici běžného uživatele se z mého pohledu nikdo na PF ani vzdáleně nevymyká) s ním udělá více škody, než užitku.
Už jsem viděl v prohlížeči tucty barevně "divných" fotek, které nesprávné užití aRGB (a vložení profilu) úplně zabilo. Zároveň jsem neviděl snad žádnou správně srovnanou fotku v sRGB, které by to citelně ublížilo.
Takže aRGB ano... ale pro člověka, který se nepotřebuje ptát, zdali má uživate sRGB nebo aRGB. Takový člověk, ať užije raději sRGB, protože se mnohem pravděpodobněji dostane k žádoucímu výsledku.
Barevný prostor - aRGB, sRGB aj.
Jedná se o jedno z periodicky se vracejících a zajímavých témat, kolem kterého je vždy diskuse.
Proto do tohoto vlákna přesunu starší příspěvky z vláken, které se barevného prostoru týkají.
Související vlákno, které nepřesouvám je i např.:
monitor a věrnost barev
viewtopic.php?f=4&t=2464
Proto do tohoto vlákna přesunu starší příspěvky z vláken, které se barevného prostoru týkají.
Související vlákno, které nepřesouvám je i např.:
monitor a věrnost barev
viewtopic.php?f=4&t=2464
Jan67