Fuji X

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Fuji XT-1

Příspěvek od chalejkum » 19 říj 2014, 09:22

...jaky je rozdil medzi fuji x-pro1 vs fuji xt-1 a xe2? jeste jedna technicka otazka jak ma fujina vyresenou optickou stabilizaci? :D...

AFY
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 19 říj 2014, 09:31

Hilda-Ked už ukazuješ fotky,ukáž všetko,napríklad aj túto.Pobla tejto fotky by som si ten objektív rozhodne nekúpil.Bokeh je príšerný.Ostrosť proste nieje všetko.https://www.flickr.com/photos/chyeguan_ ... otostream/
Treba si dať všetky veľkosti a na tej navačšej to dobre vidno.https://www.flickr.com/photos/chyeguan_ ... 8/sizes/k/
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 19 říj 2014, 15:25

chalejkum píše:...jaky je rozdil medzi fuji x-pro1 vs fuji xt-1 a xe2? jeste jedna technicka otazka jak ma fujina vyresenou optickou stabilizaci? :D...

AFY
X-T1 - utěněné tělo, PDAF, skvělý hledáček...
X-E2 - je vlastně X-E1 s čipem s PDAF
X-pro1 je jediná bezzrcadlovka s optickým hledáčkem
Obrazově se neliší - měl jsem X-E1 (asi rok) a X-Pro1... X-T1 jsem jen zkoušel. Podle mě z rawu lze vytáhnout vhodným sw (iridient) perfektní detaily i na vyšší iso.

Dále viz porovnávače... Optická stabilizace je klasicky v objektivu, ze stabilizovaných jsem měl jen 18-55/2,8-4 který je nejlepší seťák co jsem kdy měl (rychlost, světelnost, ostrost, konstrukce...).

zemik333
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od zemik333 » 19 říj 2014, 16:12

Hildo nechete nám namluvit, že kvůli rozdílu jednoho ekvivalentu clonového čísla APS-C vs FF neodpíchneme celou postavu od pozadí.
Vždyť jsem toto úplně v pohodě udělal s M 135 / 3,5, tzn nic moc světelnost a dlouhé ohnisko, takže jsem musel hodně poodstoupit.
V rámci objektivity dodávám, že se nejednalo o dospělou osobu, ale zase jsem měl přicloněno o stupeň.
Se současnými skly to prostě musí jít.
Já fotím na nízkou hloubku ostrosti málokdy a navíc jsem kvůli rozměrům přešel FUJI X + Olympus takže skla jsem dal už pryč, nicméně v archivu mám fotku dospělého cca od kolen nahoru z 50-135 při cloně 3,2 a odpíchnutá je dostatečně.
A s 45 / 1,8 na PENU to jde také. Není to zcela rozmatlané, ale já třeba nemám rád bokeh, kdy je zcela nečitelný. Mám raději míru, kdy lze ještě poznat to, co bokeh tvoří.

Navíc bych ještě dodal jeden poznatek. Na APS-c jsem vždy při focení obličeje trochu clonil, protože se mi nelíbí, když je ostré oko a rozmazaná špička nostu a uši. NA M4/3 s 45 / 1,8 toto dělat nemusím, takže to vychází nastejno.

Lidičky běžte raději fotit nebo alespoň na procházku, venku bylo oba dny hezky......

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 19 říj 2014, 19:03

bokeh není rozmazané pozadí :-) ale způsob podání nezaostřených částí. bokeh závisí jen na objektivu a ne na čipu. 45/1,8 Oly je parádní objektiv ale hloubka ostrosti prostě není dostatečná na "odpíchnutí" od pozadí, když se fotí z větší dálky, někomu to ale nevadí. Jeden známý s tím třeba fotí portréty kde je vidět jen hlava :) Výhoda velkých čipů také právě tkví v té možnosti mít větší HO když chci a obráceně to nejde.

zemik333
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od zemik333 » 19 říj 2014, 19:25

Milý Uray, očividně mluvíme o tom samém........

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 23 říj 2014, 22:03

Vzal jsem X-T1 večer do hospody bez blesku. Nastavení vše AUTO (nativní ISO rozsah 200-1600). Na místě nastavené AWB pomocí barevné matice. Objektiv XF 23/1,4.

Zde je jeden snímek SOOC focený přímo do JPEG na ukázku: http://2i.sk/05b1a78d5e
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 24 říj 2014, 06:09

No vida, popapefekt v "mýdlové krabičce". Na to by se Lennyl raději dívat neměl. :)
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

kingfisher
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kingfisher » 24 říj 2014, 19:01

Fuji si ide svojou cestou a ma zaujimave produkty....ale zaujala ma jedna vec pri testoch ich objektivov, a to nejednoznacnost sferickej aberacie - podla testerov na photozone niesu ich objektivy prave najlepsie skorigovane v tomto ohlade, ale zrejme to vyvazuju nejakou softverovou upravou zkreslenia - nieco ako ma napriklad Pentax pre limitedy. Mna by zaujimalo, ci ste si nieco take vsimli a ci to vobec ma nejaky vplyv na kvalitu fotky?

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 24 říj 2014, 20:34

Pokud se nepletu, tak sférická aberace je spíše problémem dalekohledů a možná na telezoomech Fuji se nějaká projevuje.
Monofokální objektivy Fuji, zejména ty z top řady, mají v testech většinou skvělá hodnocení. Osobně mám praktickou zkušenost jen s XF 23 a XF 56. Zde jsem zatím žádnou vadu nepozoroval. Chromatická aberace je zanedbatelná a pouhým okem neviditelná. Nějaká zkreslení jsem nepozoroval. Pravda je, že mám nekonfliktní ohniska (35 a 85 mm FF).
Co ale mohu vyvrátit je tvrzení ephotozine.com, že u XF 56 je zásadní rozdíl ostrosti mezi rohem a středem obrázku na plnou díru. Rozdíl tam sice je, ale je tak minimální, že se člověk musí soustředit na nalezení rozdílu (ephotozine ovšem dělal testy s X-Pro1 a já s X-T1, což může být důvodem v rozdílu - čipy nejsou totožné).
Je pravda, že Fuji X-T1 je vybavena fíčurou, která provádí SW korekci sférického zkreslení a opravu difrakce na vysokých clonových číslech. Já ji mám ale vypnutou.
Na Photozone je testováno 9 objektivů XF (7 monofokálních) a z nich celkem 5 monofokálů má nejlepší hodnocení - zelený palec.
Moje dosavadní delší zkušenost s mými objektivy 23/56 a jedna kratičká s XF 10-24/4 mně přesvědčila, že právě špičková kvalita těchto objektivů (a ještě XF 14/2,8 a XF 35/1,4 podle zkušeností jiných) představuje skutečnou konkurenční přednost systému Fuji.
Bayerova maska 6x6 systému Fuji je pro mně zatím hendikep, protože jsem dosud nenašel uspokojivý SW pro editování snímků RAW (bohužel upgrade Capture One Pro jsem s Pentaxem zanedbal). LR to sice nějak zvládá, ale JPEG z X-T1 je obvykle lepší.
Více toho zatím nemohu napsat, protože jsem zdaleka nevyčerpal použití všech možností systému.

kingfisher
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kingfisher » 25 říj 2014, 08:05

ahoj, dik za odpoved - trochu sa veru pleties ..... sfericka aberacia je problem, ktory sa koriguje u kazdeho objektivu, napr. pouzitim aspferickych sosoviek....a je to v podstate to zname sudkovite zkreslenie...

mna len zaujimalo ci sa taka softverova uprava rawu neprejavi nejak negativne....ale myslim, ze prave 56 a 23 su skvele skorigovane a touto aberciou netrpia

inak - ja sa v tom nevyznam, ale neviem si predstavit, ako by mohol mat objektiv ine vysledky na inom cipe - ved ani pri kinofilmoch sme neriesili, na ktorom filme bude mat objektiv ostrejsie okraje :D

mne sa na fuji XT-1 paci ten ich navrat k jednoduchosti - vsetky zakladne veci si nastavis cudlikmi a rolermi, clonu nastavujes na objektive - a inteligentne poloprogramy sa tomu prisposobuju, ale zas skoda, ze vie len iso200 - uvidime s cim vyrukuju najblizsie

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 25 říj 2014, 08:50

S aberací jsem to neformuloval přesně. Myslel jsem to tak, že nekorigovaná sférická aberace je spíše problémem dalekohledů. Jinak je sférické zkreslení problémem každé optické soustavy a musí se korigovat.

Vykreslení rohů na tělech s krátkou registrační vzdáleností lze ovlivnit asymetrickými čočkami před světlocitlivou diodou snímače. Fuji svůj systém uspořádání nezveřejnil (alespoň jsem ho nenašel). Např. Sony zveřejnil schéma uspořádání symetrických a asymetrických čoček.

Máš pravdu, že XF 23/56 je asi momentální špička u Fuji a na paty jim šlape XF 14/2,8.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 25 říj 2014, 09:06

kingfisher píše: mne sa na fuji XT-1 paci ten ich navrat k jednoduchosti - vsetky zakladne veci si nastavis cudlikmi a rolermi, clonu nastavujes na objektive - a inteligentne poloprogramy sa tomu prisposobuju, ale zas skoda, ze vie len iso200 - uvidime s cim vyrukuju najblizsie
ISO200 je nepříjemný, když je hodně světla. Hodně pomůže upgrade firmware, který v prosinci přinese elektronickou závěrku až do 1/32000 sec. Potom může mít ISO200 dopad na DR. Zde asi nejvíc řeknou fotky různě z webů. Pro mě to zatím není věc, kterou bych nějak vnímal jako omezení.
Jan67

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 25 říj 2014, 10:21

Jan67:

Kam chodíš na informace. Také bych to chtěl sledovat. Můžeš mi prosím dát tip. Děkuji.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 25 říj 2014, 15:04

Jan67

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“