Nákup stativu

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
feri2303
Významný člen
Významný člen

Re: Nákup stativu

Příspěvek od feri2303 » 15 říj 2014, 09:36

Sám mám Triopo a som v danej cene veľmi spokojný. Pri Tvojom rozpočte by som vsak uvažoval o ľahkom znackovom karbone. Aj kvôli záťaži v lese a zabehnutom servise keby niečo...
Nad materiálom uvazuj aj z toho pohľadu že v zime ti ku karbonu neprimrznu prsty a podľa mňa lepšie tlmi vibrácie.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 15 říj 2014, 09:39

pokud mohu tak k tomu Gitzu. Určitě bych ke tvé sestavě volil dvojkovou hlavu. A asi bych volil GT2331, sice je méně skladnější než čtyř sekční. Ale když jsem si ho tehdy vybíral, tak se mě zdál pěvnější.
STŘÍBRU ZDAR

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 15 říj 2014, 10:24

Čtvrtek: prosím ťa čo myslíš pod "dvojkovou hlavou"?

Ďakujem za pripomienku ohladom tých sekcií. V tabulke čo som si robil mám zohladnený aj tento parameter, len som doteraz nemal možnosť priameho porovnania 3 vers. 4 a viac sekcií. Ale pokial je to citelný rozdiel v pevnosti, tak budem pozerať po 3 sekčných.

Takže sa mi týmto (počet sekcií nôh + osvedčené značky + materiál karbón (bazalt?)) výber zužuje na tieto:
Gitzo: GT2331 (na doporučenie Čtvrtka, aj keď je hliníkový), Basalt GT1830 ?
Manfrotto: MT190CxPRO3, MT294C3
Velbon: Sherpa Pro CF-535, Sherpa Pro CF-530
Giottos: MTL8361B

Máte niekto skúsenosti z niektorým z nich?

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 15 říj 2014, 10:43

Ja by som si vybral typ ktorý má zaistenie polohy nohy pomocou matice, kamošovi sa ulomila tá páčka na klipsovom systéme
Obrázek
Ja som mal kedysi tiež podobný patent a prišlo ni to také nepraktické, preto ked budem kupovať volím tento systém zaistenia polohy nohy - minimálne sa to neodlomí
Obrázek
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 15 říj 2014, 11:11

Liší se to podle velikosti a zatížení. Např. hlava GITZO GH1780 - jedničková řada, GITZO GH2780 - dvojková řada atd.
U stativů stejné řady je to podobné. Např. GITZO GT2532 - dvojková řada (první číslo) a tři sekce nohou (předposlední číslo), GITZO GT2542 - dvojková řada a čtyři sekce nohou, GITZO GT3532- trojková řada a tři sekce.
STŘÍBRU ZDAR

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 15 říj 2014, 19:59

Ivan-K píše:Ja by som si vybral typ ktorý má zaistenie polohy nohy pomocou matice, kamošovi sa ulomila tá páčka na klipsovom systéme
Ja som celkom spokojný s "klipsňami" na našom starom statíve. Minule ako som skúšal nejaký maticový, tak mi prišiel trochu nepohodlnejšií. Ale to je určite len otázka zvyku. Predavač tiež vyzdvihoval ten maticový systém. Takže tento parameter by som nechal na remízu.

Inak sa mi celkom páči to univerzálne ukončenie kde sa dá voliť medzi gumou a hrotom. Sem tam sa človek dostane na lad a ten hrot sa môže zísť. Myslím že v tom mojom výbere to mal nejaký s tých statívou, len už neviem ktorý. Budem si to musieť zajtra pozrieť.
Čtvrtek píše:Liší se to podle velikosti a zatížení. Např. hlava GITZO GH1780 - jedničková řada, GITZO GH2780 - dvojková řada atd.
U stativů stejné řady je to podobné. Např. GITZO GT2532 - dvojková řada (první číslo) a tři sekce nohou (předposlední číslo), GITZO GT2542 - dvojková řada a čtyři sekce nohou, GITZO GT3532- trojková řada a tři sekce.
No tomuto rozumiem, len som nechápal prečo spomínaš tie hlavy keď som pred tým písal že už mám vybratú hlavu Velbon PH-157Q.

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 15 říj 2014, 21:16

přehlédl jsem to ;)
STŘÍBRU ZDAR

macek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od macek » 15 říj 2014, 23:11

Ten Velbon E 530 bude zřejmě malý. Mám starou verzi Sherpa Pro CF 630 a ta by byla akorát.
PK-3, Fa20/2,8, FA 31/1,8, FA 77/1,8, DFA 100/2,8WR

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 16 říj 2014, 05:55

Macek: Podla tabulkových parametrov je tá 530ka o 3cm menšia oproti 630ke čo mi príde ako zanedbatelný rozdiel.

Skôr sa teraz začínam zamýšlať nad transportnou velkosťou. Keďže predpokladám že hlavu nebudememe zo statívu zakaždým dávať dole (a nepatrí zrejme k najmenším), tak by bolo dobré aby to bolo čo najskladnejšie. A keď už sme pri skladnosti, tak moja ďalšia myšlienka je ako veškerú výbavu šikovne transportovať. Ak by sa niečo ušetrilo na statíve, možno by vyšlo na nejaký fotobatoh. Len neviem či vyrábajú taký velký aby sa do neho vošiel foťák s nasadenou 300kou, monokulár, kopa ďalších serepetičiek (18-135ka, GPS, filtre, ďalekohlad a pod.) a v ideálnom prípade aj statív. A ešte aby bol aj zaplatitelný. To by som asi chcel vela.
Ono najradšej by som mal aj statív zabalený v batohu hlavne kvôli polovníkom, nech zbytočne nešpekulujú. Sám som z polovníckej rodiny, divinu s brusnicami mám rád, ale stretol som už zopár korunovaných debilov, ktorým by som nie že nedal zbraň, ale rovno by som im odobral všetky občianske práva, vrátane práva hlasovať. Ale to už dosť odbočujem od témy. :)
Inak sa mi páči celkom tento systém: http://www.wexphotographic.com/brand/?lowepro/optics
Treba pozrieť prvé video. Celkom šikovné. Akurát že náš monokulár bude asi o tretinu (ak nie o viac) väčší a pochybujem že by sa tam zmestila aj fotovýbava.
Škoda že to musíme takto finančne rozplánovať dopredu. Keby sme to kupovali postupne, tak by nebol problém si najprv kúpiť monokulár a potom skúšať ostatné príslušenstvo a tomu prispôsobovať ceny jednotlivých zložiek. Takto cez internet si netrúfam vybrať správny batoh.

macek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od macek » 16 říj 2014, 14:42

V tabulkách parametrů je neskutečný maglajz, navíc je rozdíl ve výškách Sherpa pro CF530, Geo E530, někde se uvádí výška s hlavou a podobné kousky.
Sherpa Pro CF-530 výška 158 (max), 56 složená.
Sherpa Pro CF-630 výška 167 (max), 60 složená.
Spíš jsem upozorňoval na to aby sis to zkontroloval, Jesli bys šel do toho Sherpa Pro CF-530 v Prolaice, tak cena vypadá slušně.

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 16 říj 2014, 15:08

heh, ked uz si robis tu tabulku, tak som uz velakrat zistil ze oproti katalogom casto nesedi hmotnost, dlzka v zlozenom stave a podobne srandy, vacsinou v moj neprospech.
Jedinou pozitivnou vynimkou bol ministativ Hama Traveller mini pro, kde bola hmotnost uvadzana aj s taskou :shock: a stativ sa dal skratit v zlozenom stave tym ze sa otocil stredovy stlpik aj s hlavou medzi nohy stativu. Cim bol naraz mensi o nejakych 7 cm.

Takze aka je jedina sanca? Zobrat na predajnu batoh v ktorom ho budes prenasat a vyskusat. Ak vecer nezabudnem, poslem foto ako prenasam vo fotobatohu svoj velky stativ, mozno Ti to pomoze pri vybere.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 16 říj 2014, 15:12

Rozmerovo malé v zloženom stave sú len "travel" statívy. Ja pokukujem po Giottos VGRN9255, ten má v zloženom stave 40cm.
Inak platí že tieto turistické statívy nemajú velkú tuhosť - nosnosť, je to dané práve počtom sekcií, čím viac tým menší statív v zloženom stave
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 16 říj 2014, 20:22

Páni ďakujem za reakcie.

Macek: Myslíš že sa o tej Sherpa Pro CF-530 oplatí uvažovať? Bolo by + keby bol aj statív aj hlava od jednej firmy a z jednoho obchodu kvôli papierovačkám.

VYzerá to že na batoh asi z projektu nebude nárok, takže môžeme kúpiť drahší statív - teda do tých cca 315 eur.
Mal som dnes cestu okolo Ephota, tak som sa tam na pár minút zastavil a chytil si do ruky nejaké vyše 400 eurové Gitzo a musím povedať že je to paráda. Perfektné prevedenie, pôsobí dosť pevno a je úžasne lahučký. Podla papierov mal výšku do 160 cm a zdal sa mi dosť vysoký aj bez povytiahnutia stredovej tyče. Čiže niečo podobné ako ten Sherpa, len mám pocit že ten Sherpa má trochu djhšiu tú stredovú tyč (čiže asi bude menej stabilný).

Natrafil som inak aj na toto: http://www.fotovideoshop.sk/shop/action ... 350b.xhtml . Vyzerá to celkom zaujímavo, ale trochu ma rušia tie trojsekčné nohy.

Možno sa mi podarí v sobotu nakuknúť do Prolaiky a pozrieť čo tam majú "naživo".

macek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od macek » 17 říj 2014, 00:09

JoV: poslouchej na co to vlastně chceš? Jak dlouho budeš hledět do toho dalekohledu? Pokud budeš pozorovat, tak ten stativ musí být pevný a zároveň "pohodlný" ideálně něco dostatečně vysokého pro tebe, jenom nohy bez středového sloupku. My ti tu různě radíme, ale zároveň na focení stačí něco nižšího (bývá to u těch ultralehkých stativů) chvilka nepohodlí při komponování, předsklopení zrcátka cvak a jde se dál. Ty zřejmě chceš něco na dívání na delší dobu a to bude něco jiného. Jsi z Bratislavy, nenajde se někdo kdo by ti půjčil nějaký stativ na vyzkoušení, třeba na týden? Po týdnu budeš mnohem lépe vědět co vlastně potřebuješ. :D

Tady řeší stativy Velbon s dlouhýma objektivama.
http://www.luminous-landscape.com/forum ... 524.0;wap2
Na focení ta CF530 v pohodě (má zárověň gumové koncovky i kovové hroty) na tvoje použití si to promysli.

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 17 říj 2014, 06:26

Macek: Na čo to chcem som už síce písal, ale zopakovať to určite nie je na škodu. Aspoň ma to núti k zamysleniu a zosumarizovaiu doterajších poznatkov a rád.
Takže primárne je ten statív určený k monokuláru na pozorovanie vtáctva a ostatnej živej hávede. Keďže monokulár má uhlový hladáčik a čuní sa do neho viacmenej z hora, tak k nemu nepotrebujeme nejaký ultravysoký sstatív. Teraz k starému menej výkonnému monokuláru máme taký sranda "ratlíkový" statívik od Hamy a na pozorovanie poplantávajúcich potvoriek to je použitelné. Foťák by som na to nedal. No ale môžu byť prípady keď človek pozoruje spoza nejakej prekážky (tŕstie, kosodrevina, kríky a pod.), kde by sa mohol hodiť aj vyšší statív. Ten monokulár má možnosť natočiť sa v objímke takže sa dá do neho pozerať aj odspodu. Ale keďže som to nikdy naživo neskúšal tak netuším kolko krát by sme túto možnosť využili, ale keďže sa dosť často vyskytujeme v oblastiach trstin, tak možno aj dosť.
No a teraz z novou výbavou by som rád vyskúšal digiscoping a to už vyžaduje od statívu aj istú pevnosť. Nižšia výška opäť nie je problém. Neviem presne aké výsledky mám od toho digiscopingu očakávať, nejak som zatial nevypátral aký ekvivalent ohniska to dá a či nebudú kvalitnejšie fotky z DA*300 (aj s prípadným orezom).
No a v neposlednom rade by som chcel skúsiť aj fotenie zo statívu. Doteraz som príležitostne využíval náš starý lacný "video" Velbon čo sme dostali grátis k nášmu prvému 3Mpx 10x ultrazoomu Olympus (hlavne na príležitostné rodinné foto kde bola žiadaná aj moja "maličkosť"). Ten statív je dosť o ničom - minule som skúšal fotiť mesiac 300kou a mám pocit že z ruky som mal lepšie výsledky. :( Ešte ako tak je použitelný na širšie ohnisko, keď som skúšal fotiť blesky, alebo ohňostroj.
Inak zo sebou stále nosím taký pidistatívik od Hamy za nejakých bývalých 300 korún slovenských a musím povedať že pokial človek nájde vhodný múrik, kameň, alebo pník, tak slúži perfektne. Nemám problém na neho dať aj 300ku. Na príležitostné rodinné foto na horách, alebo na nejaké detaily celkom stačí.
Takže to sú moje veškeré skúsenosti s prácou zo statívom. No a teraz je príležitosť si rozšíriť obzory, nič ma to nebude stáť (až na tieto špekulácie), takže by som nerád šlapol vedla. :)

Teraz len nájsť ten ideálny kompromis medzi cenou, nositelnosťou (váha, rozmery) a pevnosťou.
Ako som večer písal - tá výška do tých 160cm sa mi zdala "na živo" dostatočná, teda ak by sme oželeli možnosť toho spomínaného pozorovania nad hlavou. Ak by sme chceli niečo vysoké tak asi ako jediná alternatíva by ostal Triopo GE-3232X8C ( http://www.mini-max.sk/stativy-monopody ... iv-monopod ).

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“