Kvalitné objektívy a vysoké iso

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Pentax ala co teď s tím???

Příspěvek od Ivan-K » 20 zář 2014, 20:34

Ivan-K píše:Na neostrosť pri vyššom ISO to chce poriadne sklo, niektoré robí patlanicu už pri ISO1250, iné bez problému zvláda ISO2500
Ja som napísal presne toto, chyba bola iba v tom že to slovíčko neostrosť som nedal do uvodzoviek, ked že som použil následne slovo "patlanica", tak som myslel že každý to pochopí
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 20 zář 2014, 20:53

ok, v duchu žabomyšich vojen pokračujeme ďalej: každé sklo robí "rovnakú patlanicu" nezávisle na nastavení ISO (aspoň ja neviem o takom, čo by malo nastavenie ISO na sebe), proste to, čo píšeš, je záležitosť ďalšieho spracovania. Ale ok, kľudne do toho zahrňme aj spracovanie, len by to už naozaj chcelo nejaké ukážkové obrázky, lebo fakt netuším, čo si mám pod tým predstaviť. ;)

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 20 zář 2014, 20:59

Pak tedy netuším, proč lidi vyhazují desetitisíce za objektiv, když jim udělá stejnou patlanici jako seťák za 2k.
Zase mi něco v životě uniklo.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 20 zář 2014, 21:00

hilda4sea píše:Pak tedy netuším, proč lidi vyhazují desetitisíce za objektiv, když jim udělá stejnou patlanici jako seťák za 2k.
Zase mi něco v životě uniklo.
To nerieš. :mrgreen:

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 20 zář 2014, 21:50

Bedo: on má ale v zásadě pravdu... ten mechanismus jsem poměrně podrobně vysvětlil. OK, možná to neřekl 100% správně, ale výsledek to nijak nemění.

ISO samozřejmě nemá a nemůže mít vliv na optický projev skla. Nicméně v reálném použití, kdy se fotka dosotřuje a odšumuje... tam je třeba brát v potaz i to, že na ISO 100 lze prostě doostřovat agresivněji, než na citlivosti vyšší. A lepší skla s dobrým přenosem kontrastu není třeba tolik doostřovat.

Takže na ISO 100 může být třeba majitel seťáku s ostrostí (po SW doostření) spokojen. Ale na ISO 800 už to doostření udělat nemůže a spokojen tolik nebude. Zatímco majitel kvalitnějšího skla doostřovat tak agresivně nemusí a z jeho pohledu tam ta ostrost bude i na vyšší citlivosti.

Myslim, že to je logické a můžeš si to snadno vyzkoušet sám. Fotky v raw Ti nic podobného neukáží (logicky).

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 21 zář 2014, 06:34

Miky: nemusel si to písať znova, čítal som aj Tvoj prvý popis, logicky to možno znie, ale nič podobné u seba nepozorujem, preto by som chcel vidieť nejaký príklad. Dosť často sa tu vedú žabomyšie vojny o tom, že "ten snímač je príliš malý", tamten zasa má "v DxO len 13EV dynamický rozsah", objektív "je blato" a len málokedy je to ilustrované aj nejakým obrázkom, aby si človek mohol urobiť nezávislý názor. Lebo ako sa vraví "papier znesie všetko" (ja by som dodal, že internetové diskusie hádam ešte viac) a Ivanove tvrdenie bolo z môjho pohľadu v poslednej dobe jedno z najabsurdnejších, preto by som rád od neho videl aj nejaké obrázky, ktoré by jeho slovám dodali váhu. Ešte raz opakujem, že je to foto fórum, takže kde inde by obrázky mali byť prirodzeným argumentom, ak nie tu? Na matematickom fóre tiež nebudú brať nejaké tvrdenie vážne, pokiaľ nebude podložené rovnicami...

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 zář 2014, 06:52

Bedo.: třeba někdo budem mít chuť a čas ty snímky 30 minut připravovat...
... já osobně si ale myslim, že je to v tomhle případě zbytečné, stačí si to rozdělit do 3 tvrzení a klidně si napadni a ověř (to zabere pár minut) jakékoliv, kterému nevěříš

1. Agresivní SW dodostření pomůže udělat "ostrý vzhled fotky" i s obyčejným "ne až tak ostrým" skelm.
2. Agresivní SW doostření zvýrazňuje šum.
3. S kvalitním sklem není třeba fotku tak agresivně doostřovat "pro ostrý vzhled fotky".

Pokud všechny ty tvrzení platí. Pak musí logicky platit i to, o čem se tady bavíme.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 21 zář 2014, 07:05

chalani kaslite na tu zbytocnu debatu o sume a ISO.

http://digiarena.e15.cz/samsung-odolna- ... leobjektiv

28Mpx je uz privela na APS-C, dake ovladacie prvky ako keby okopirovali od Nikonu.
Takyto trend nas asi bude cakat - bezzrkadlovky.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 21 zář 2014, 07:12

Lenze v uplne prvom prispevku bolo tvrdenie, ze objektiv prodykuje sum. Nebola tam ani zmienka o nejakom postprocese, to ste tam zavliekli miky a hilda. No a ze nejaky objektiv sposobuje sum je z prepacenim totalna hovadina. Ze niekto kupi sunku za par halierov a chce vystup ako s top skla, to je ina vec. Potom sa niet co cudovat, ze si fotku sprasi.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 zář 2014, 07:39

Já nejsem autorem toho původního postu... to, že objektiv nebude mít jakoukoliv přímou spojitost s šumem musí být jasné i každé blondýnce s IQ 80.

Vysvětloval jsem ale ten mechanismus... v jakém ohledu to tvrzení to určité míry ve výsledku může platit. Fotka vyfocená s kvalitním sklem prostě není třeba tolik doostřovat a tak snese agresivnější odšumění.

Přijde mi, že se tady bazíruje na kravinách. Pentaxáci se v tom snad úplně vyžívají. Oukej, tak to původní autor napsal tak, že to technicky nedávalo smysl. Možná ani tomu samotnému mechanismu nerozuměl (nepřemýšlel o něm). Ale ten výsledek je něco reálného. A místo toho, aby to vzal někdo jako "fakt k zamyšlení/poučení", se tady babráte v kravinách.

https://www.youtube.com/watch?v=zyltK6pmJGg

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 21 zář 2014, 08:15

...ja vam to psal hned ze mate vsichni pravdu! :D...

/osobne bych vam mohl sem postnou na posouzeni dve fotky jedna z 100-300px pri isu 500 a druha ze sigmy 70-200 pri isu 400 na posouzeni a potvrdeni meho tvrzeni ze horsi objektiv pri stejnem skoro stejnem isu a podminkach dava i horsi vysledky i kdyz sum je porad rovnaky ale asi by to nemnelo zmysl :D/

AFY
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 21 zář 2014, 08:33

chalejkum: presne to by malo zmysel, inak je to stále na úrovni žabomyšej

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 21 zář 2014, 09:22

...tak jsem uploadel do galerie druhou fotku aby se to dalo srovnat...

...cibik foteny se sigmou 70-200 zamraceno iso 400 - kresba podle mne luxusni...
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... ?pid=12428

...druha foto znamy slimak fotene 100-300 slunicko na neho svitilo iso 500 a ejhle podle mne kresba lepsi nez blato :D...
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... ?pid=11620

...pokud bych sel kvuli svetelnym podminkam s isem u obou fotek nahoru tak iso jako takove se projevi u obou rovnako /prvni tvrzeni kluza potvrzeno/ ale vysledna ostrost se razantneji zhorsi u horsiho skla daleko vic a driv /druhe tvrzeni potvrzeno/...

...a toto je ten rozdil o kterem se tu neustale zbytecne rozepisujete! proste jdete do p.dele vsichni mate pravdu!...jednoduse receno to jestli bude kresba/ostrost/bokeh luxusni zavisi nejenom od daneho skla ale i od isa...

AFY

PS timto je pro mne tato tema uzavrena :) a bylo by asi dobre celou diskusi nekam presunout...
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 21 zář 2014, 09:55

vďaka za ochotu, ale pri týchto rozmeroch bude kresba luxusná aj z iPhonu na ISO800 ;) Osobne by som si ilustráciu predstavoval takto: tu je obrázok nafotený lepším objektívom na ISO100 a ISO3200 a tu zasa horším za rovnakých podmienok (všetko RAW, aby sa vylúčili ďalšie vplyvy). Na tom by si už mohol každý sám za seba zhodnotiť, či sa kresba zhoršila výraznejšie u horšieho objektívu...

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 21 zář 2014, 10:08

Klingo píše:Lenze v uplne prvom prispevku bolo tvrdenie, ze objektiv prodykuje sum. Nebola tam ani zmienka o nejakom postprocese, to ste tam zavliekli miky a hilda. No a ze nejaky objektiv sposobuje sum je z prepacenim totalna hovadina. Ze niekto kupi sunku za par halierov a chce vystup ako s top skla, to je ina vec. Potom sa niet co cudovat, ze si fotku sprasi.
Možná bych si přečetl ještě jednou ten první post o kterém se zmiňuješ. Není ani od mikiho ani od hildy. Můžeš v odpovědi okopírovat text, který zmiňuješ - "Lenze v uplne prvom prispevku bolo tvrdenie, ze objektiv prodykuje sum....." -
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“