Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od k.e.n » 21 srp 2014, 13:55

Přesně tak, však to píšu, spousta elektronických blbostí, které sice na papíře/krabici vypadají zajímavě, ale nejenže je entryuživatel nevyužije, většinou ani neví, k čemu jsou. A nacpané v okuchaném těle. A proto je v tomhle Pentax uživatelsky přívětivější a nabízí víc, lepší materiály, ergonomii, ovládání a kompatibilitu. Těch udivených, co měli nejprve vybraný plastový drek od Canonu, a pak vzali do ruky Pentax (a už ho nepustili) jsem už zažil. Kupodivu ani jednoho, co by šel v tomhle cenovém spektru opačným směrem.
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 21 srp 2014, 14:05

ceny v EU su uplne od veci

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 21 srp 2014, 14:07

Asi jsem už dementní, ale měl jsem dojem, že píši o entry level konkurenci Pentaxu.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 21 srp 2014, 14:23

V pohodě, já jsem to pochopil. Však jsem také byl kdysi u konkurence. Naštěstí jsem před těmi sedmi lety narazil na tohle fórum, díkyněmuž jsem byl zachráněn. Jakoby se člověk léta pijící smrdutou vodu z pádské nížiny poprvé napil z horského potůčku!
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 srp 2014, 14:32

k.e.n píše:Přesně tak, však to píšu, spousta elektronických blbostí, které sice na papíře/krabici vypadají zajímavě, ale nejenže je entryuživatel nevyužije, většinou ani neví, k čemu jsou. A nacpané v okuchaném těle. A proto je v tomhle Pentax uživatelsky přívětivější a nabízí víc, lepší materiály, ergonomii, ovládání a kompatibilitu. Těch udivených, co měli nejprve vybraný plastový drek od Canonu, a pak vzali do ruky Pentax (a už ho nepustili) jsem už zažil. Kupodivu ani jednoho, co by šel v tomhle cenovém spektru opačným směrem.
S tímhle asi taky souhlasim...

... ale nemyslim si, že to z našeho pohledu něco mění. Já jsem já. Mám své požadavky a potřeby. Stejně jako je mají další uživatelé. Věc proto mohu hodnotit ze svého pohledu. Ano, je hrozně fajn, že Pentax nabízí v entry oblasti něco, co jiné značky ne. Ale je přece nesmysl se zkoušet vtělit do potřeb entry zákazníka a uklidňovat se tím, že to Pentax dělá dobře.

Já bych třeba tomu entry zákazníkovi odpověděl, že možná s Pentax dostane za stejnou cenu intuitivnější mašinu... ale tuhle vlastnost mu v budoucnu možná vynahradí to, že nebude mít možnost si koupit lepší stroj, jaký by si představoval.

Je to prostě o té pyramidě potřeb. Nemyslim si, že je řešení donekonečna okouzlovat nějaké zástupy nových začátečníků a zároveň přicházet o armádu skalních fanoušků, kteří naštvaně brblají na netu. A to stále dokolečka, protože nakonec odejdou i ti začátečníci.

Když má člově děravej hrnec, může zvýšit proud vody do něj... to nic nemění na tom, že ten hrnec stojí za starou bačkoru a pokud ho neucpe, za starou bačkoru stát bude.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 srp 2014, 14:35

k.e.n píše:V pohodě, já jsem to pochopil. Však jsem také byl kdysi u konkurence. Naštěstí jsem před těmi sedmi lety narazil na tohle fórum, díkyněmuž jsem byl zachráněn. Jakoby se člověk léta pijící smrdutou vodu z pádské nížiny poprvé napil z horského potůčku!
Ale BTW... jestli svojí působnost u techniky Pentax vnímáš jako tohle srovnání. Pak je u Tebe vše v naprostém pořádku a gratuluju k dobrému výběru ;-) !

Ačkoliv to v mejch postech tak často nevypadá. Věřim, že uživatelé jako Ty existují... jen se bohužel obávám, že jich není dostatečné množství na to, aby to značku mohlo udržet.

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 21 srp 2014, 15:34

take k tomuto chci neco napsat.

Kdysi jsem byl u canonu, protoze to bylo ze kdo ma canon ma neco.

Kdyz jsem mel foto krizi a techniku jsem prodal, tak jsem se pak pozdeji rozhodoval, jakou znacku vybrat.
Osahal jsem si canon, nikon a narazil jsem na pentax. Pro mne osobne to bylo jak najit jehlu v kupce sena.
K-5 mi sedla presne do ruky, vse pro mne logicke, nastaveni intuitivni, ani se navod nemusel cist.

Tim chci rici, ze vyber znacky mozna ani neni o srovnani technickych dovednosti, ale o pocitu, ze tohle mi sedne a to ne.

Muzu rici, ze kdyby byl za stejnou cenu canon, nikon v podobnem technickem stavu a umelo to podobne, tak bych si vybral zase Pentax. Je to osobni preference z nejakeho duvodu. Neni to slepa duvera ve znacku. Verim, ze tu mnozi vi co tim myslim.

Osahal jsem si D610, foti krasne o tom zadna, ALE.. nesedi mi v rukach jako K-3 (neporovnavam parametry).

Pokud budu chtit jit vys, asi zrejmne 645Z ci neco co bude na trhu..

Prechod na jinou znacku bucu zvazovat az pujde celej pentax do kopru ci kremikoveho nebe..
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net

juraczech
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od juraczech » 21 srp 2014, 19:53

No když už jsme u toho, jak jsme se dostali k Pentaxu, tak já jsem po kinofilmových dobách které jsem napřed strávil s Minoltou a pak s Canonen EOS 33V přešel na digi taky Canon, vyzkoušel několik těl a tím nejlepším, co jsem měl byl EOS 5D I. S 17-40/4 L a 50/1,8 to splňovalo všechny moje tehdejší požadavky a musím říct, že třeba zadní Canoní otočnej volič byl a stále je pro mě jedno z nejlepších řešeních... Když jsem měl fotokrizi, tak jsem to prodal, chvíli fotil jen na kinofilm a pak jsem pořídil Nikon D90. Chtěl jsem něco menšího, s dobrým portfoliem dostupných objektivů toto nebyla špatná volba. No ale nesedli jsme si tak úplně, jak jsem čekal a navíc co by nepravidelný čtenář PhotoLife a dnes pravidelný čtenář ČS Fotografie jsem chtěl už dost dlouho vyzkoušet panem Karbusickým opěvovaný Pentax. A musím říct, že hlavní věcí, co mě uchvátila, byla a je nabídka malých, řemeslně perfektně zpracovanýchLimited skel. Když k tomu připočtu vychytávky jako SR, utěsněný těla i nižších modelů tak jsem prostě neodolal. Po nějaké době musím říct své výhrady a to je xkrát probíraný AF (mám K5), který je o mnoho horší než na Canonu 5D nebo Nikonu D90!!!, tady má prostě Pentax, co dohánět. No a kdyby třeba řemeslně i funkčně (kovový bajonet, těsnící manžeta, ultrazvukové zaostřování ) dotahoval objektivy jako je 35/2,4 nebo 50/1,8 do podoby, jako je nikoní G řada, tak by pro mě byl Pentax tou nejskvělejší volbou. Prostě takhle je to třeba super výstup z Ltd. skel, ale s kompromisem nedotaženýho AF. A protože nejsem ani srdcař, ani ultras, tak červíček občas hlodá (hlavně, když fotku nevy.kurvim já, ale AF......)
Pentax K5 + dvě limetky HD 15/4 a SMC 40/2,8

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 21 srp 2014, 20:40

cport píše:Miky: opravdu si myslis, ze v takove firme to funguje stylem "bud delame to (AF), a nebo delame ono (K-S1)"? :-)
Ano... přesně to si myslim ;-).

Jasně, určitě ne doslovně touhle formou. Ale obecně je to tak, že ta firma má okruh nějakejch svejch priorit a cílovejch skupin. A cílovou skupinou a prioritou Pentaxu prostě není člověk, který si půjde za bezmála 20 klacků koupit portrétovej monofokál a naivně očekávat, že to bude ostřit alespoň jako 5 let stará konkurence za 1/2 ceny. Ale nějakej entry uživatel, kterého sice vyděsí informace, že objektiv se dá sundat... ale zase to na druhou stranu svítí, tak si to koupí.

Je to stejné, jako když si fajnšmekr chce pořídit kvalitní lampovej zesilovač a zjistí, že jeho značka už takové nemá, místo toho má naprosto průměrné digitály, které mají dotykový display a hrají všema barvama. Někdo z toho bude odvařenej, ale ten fajnšmekr hold hledá něco jiného ;-).

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 21 srp 2014, 21:24

No, když se už tady přiznáváme. Tak já jsem se dostal k Pentaxu z donucení. Musel jsem najít nějakou méně těžkou alternativu ke své FF výbavě od Canonu, se kterým jsem, jako značkou, fotil od doby AE-1 (pominu-li předchozí krátké mladické poblouznění s FDéčkem a předtím ještě EXA a Praktica).
Po přečtení povzbudivých příspěvků na zdejším fóru jsem šel do K-5. Záhy jsem zjistil, že to s tou úsporou hmotnosti není až tak velká výhra, ale tuze se mi líbí objektivy Ltd. - zejména ty s výsuvnou clonou. Připomíná mi to mé mládí. Po peripetiích s několika vadnými kusy K-5 a kličkování před SDM jsem se dopracoval až ke K-5IIs. To je moc dobrý, spolehlivý foťák, který má jedinou velkou vadu a tou je již zmíněný, zastaralý AF.
Několikrát jsem uvažoval o návratu k FF, nejen kvůli zadnímu kolečku voliče, ale nakonec jsem zůstal pro tvar těla Pentaxu - quadratisch ist praktisch.
Dnes mně na designu Pentaxu nejvíce vadí způsob volby bodů AF v hledáčku a firemní cenová politika - na výkon AF jsem si už zvykl. Když potřebuji dlouhé sklo se solidním AF, tak si půjčím od syna Canon s EF 70-200 IS a mám problém vyřešený.
Pentax jako takový se mi líbí.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Ferdo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Ferdo » 21 srp 2014, 22:33

zabocim zase ku K-S1 mne sa osobne v bielej celkom paci a z limited sklamy by to este lepsie vyzeralo.akurat biele este nemaju :D
K-1-Irix 15mm/SMC 35 mm 2,4/SMC 50 mm 1,8/Sigma 105 mm 2,8 EX DG Macro,
HD 20-40mm limited,SMC 60-250*
Kiev 80
Flexaret V

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 22 srp 2014, 08:44

ku K-s1
to ze dizajn zrkadlovky je odlisny od konkurencie (Canon 100D, Nikon D3300 atd.) je len dobre, kto sa chce odlisit ma na vyber. fotacik vyzera byt konkurencia k low end fotakom s rozmermi.

mna by skor zaujimali dalsie parametre, ako rychlost zavierky (ratam ze to bude 1/6000s), pocet AF bodov (viac ako 11 ich asi ale nebude), velkost hladacika (myslim ze bude vacsi ako napr. Canon 100D ktory som si skusal) a HLAVNE aky je to ten 20MPx snimac...

kazdopadne ja si ho nekupim, kedze mam K3, ale pre ostatnych co sa chcu odlisit (LED sa bude dat isto vypnut v menu) to bude zaujimava alternativa...klasicky setak k tomu moc ale nejde a cena tela nemoze presiahnut pri uvedeni 400euro, aby to bolo konkurencie schopne,hm

POZOR: mame tu vyklopny display, dobry tah
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 22 srp 2014, 10:46

Inak by bolo fajn porečistiť toto vlákno od K-S1 :) a založiť mu vlastné. Low Entry DSLR Pentax nemal dlhšiu dobu (K-500) mala dva rollery a "sklenený hranol" čo nikto iný neponúkal ani neponúka, a nebolo to úplne entry.
Takžeteraz s cenou vedia ísť buď ešte podstatne nižšie alebo na tomto produkte marža im porastie :) Bláznivá Ázia ukáže ako sa im zapáči tento dizajn ...

PS: A ak je to SONY snímač 20Mpx, čo asi je s 99%, tak čaká rovnako minimálny upgrade aj K-500/K-50...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 03 zář 2014, 10:10

Už som chcel napísať do vlákna s K-S1, ale presunt sa to dá hocikedy :)

Nakoniec je špecifikácia vyššia a cena tiež ako som osobne očakával:
Nie je to low entry telo, moja chyba, priznávam...

Poctivý sklenený hranol Pentaprism so 100% pokrytím,
20 Mpix
vypinateľný AA filter
ISO až 51200

Obrázek

Celkom slušná špecifikácia...
Možno by to chcelo promo fotky už s inym seťákom. Viac sa mi páčili fotky s nasadeným DA35mm 2.4 či DA50mm 1.8
Ale veľkostne sa im podarilo krásne zmenšiť túto zrkadlovku... Som zvedavy na ergonómiu až sa objaví aj v mojich rukách...
Naposledy upravil(a) vjacesslav dne 03 zář 2014, 18:44, celkem upraveno 1 x.
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 03 zář 2014, 11:07

No já nevím, hračka sice zajímavá ale vzhledem k přicházejícímu Nikonu D750 (konečně) a třeba i Canonu 7DmkII si nejsem jist, kdo ještě u Pentaxu zůstane... možná že právě takoví ti uživatelé vyděšení z vyměnitelného objektivu ale nadšení z toho, jak to krásně bliká (asi něco jak "barva jede" na biku...), to miky krásně napsal :)

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“