Makro objektiv: Kratke alebo dlhe ohnisko
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Makro objektiv: Kratke alebo dlhe ohnisko
Caute!
Hned na zaciatok sa ospravldlnujem ak sa to tu uz preberalo alebo tak ale je toho tu vela a nechce sa mi to hladat vo vsetkych tych forach,preto dufam ze bduete zhovievavy:).
Takze ako jeden z dalsich objektivov si chcem osbtarat Makro objektiv,planujem k nim casom dokupit aj Makroobjektiv.
Takze z mojich skusenosti by som volil radsej makro s dlyhym ohniskom) predsa len take motyle se nedaju moc fotit z 20cm)jak ohnisko kratke. Predpokladam ze dlhe ohnisko zaostruje z dlhsej vzdialensoti jak kratke.
Mam v plane pouzivat aj Medzikouzky.Moje tipy su len z rady objektivov znacky Tamron a Sigma,Pentax sa mi zda trochu moc drahy. Objektivy na ktore mam zalusk:
SIGMA AF 70/2.8 EX DG MACRO Pentax
SIGMA AF 105/2,8 EX DG MACRO Pentax
TAMRON AF SP 90/2,8 Di MACRO 1:1 Pentax
MOj hlavny favorit je ta Sigma 105/2,8. KaŽodpadne poraddte aj ine alebo povedzte co by ste mi doporucili,ci som si vybral dobre ci uplne nieco ine alebo ci radsej kratke ohnisku a preco:)
Moc diky...
Hned na zaciatok sa ospravldlnujem ak sa to tu uz preberalo alebo tak ale je toho tu vela a nechce sa mi to hladat vo vsetkych tych forach,preto dufam ze bduete zhovievavy:).
Takze ako jeden z dalsich objektivov si chcem osbtarat Makro objektiv,planujem k nim casom dokupit aj Makroobjektiv.
Takze z mojich skusenosti by som volil radsej makro s dlyhym ohniskom) predsa len take motyle se nedaju moc fotit z 20cm)jak ohnisko kratke. Predpokladam ze dlhe ohnisko zaostruje z dlhsej vzdialensoti jak kratke.
Mam v plane pouzivat aj Medzikouzky.Moje tipy su len z rady objektivov znacky Tamron a Sigma,Pentax sa mi zda trochu moc drahy. Objektivy na ktore mam zalusk:
SIGMA AF 70/2.8 EX DG MACRO Pentax
SIGMA AF 105/2,8 EX DG MACRO Pentax
TAMRON AF SP 90/2,8 Di MACRO 1:1 Pentax
MOj hlavny favorit je ta Sigma 105/2,8. KaŽodpadne poraddte aj ine alebo povedzte co by ste mi doporucili,ci som si vybral dobre ci uplne nieco ine alebo ci radsej kratke ohnisku a preco:)
Moc diky...
Myslím, že ani s jedním z nich nemůžeš šlápnout vedle. Mám Sigmu 105/2,8 ještě bez DG a myslím je slušná. Má vlastnosti jako všechny Sigmy - malinko teplejší barevné podání, nemá ráda protisvětlo, velká.... Jinak jsem s ní spokojený - velmi slušná kresba, limiter ostření, používám ji také jako krátký teleobjektiv (samozřejmě je pomalejší jako každé makro). Verze bez DG by mohla jít sehnat za rozumné peníze v bazaru. Tamron co jsem viděl fotky je super ostrý, ale stejně by se mi nejvíc líbil Pentax
.

Sigma 105 mm F2.8 EX DG MACRO ostri od 31,3 cm
více na :
http://www.sigma-foto.cz/sigma-katalog/ ... -dg-macro/
Od 16.5.2008 Sigma ČR plošně slevnila!
více na :
http://www.sigma-foto.cz/sigma-katalog/ ... -dg-macro/
Od 16.5.2008 Sigma ČR plošně slevnila!
DA* 300/4; Metz 58; Manfrotto 190XPROB
-
- Pokročilý uživatel
Na včely a podobný neposedný, plachý nebo bodavý hmyz mi přijde ohnisko kolem 100 mm pořád moc krátké (tedy pro zvětšení 1:1). Pracovní vzdálenost od přední čočky objektivu je cca 12 cm nebo méně, jestli se dobře pamatuju.
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
Na neco delsiho uz to chce ale nejake zkusenosti.... Ja bych to pro zacatek videl na tu sigmu nebo tamronka a uvidis co dal. Preci jen sigma 180mm je temer 2krat drazsi.... Myslim ze i elho-cid uznal ze zacinat s tak dlouhym makrem neniu nejlepsi napad...donAntonio píše:Na včely a podobný neposedný, plachý nebo bodavý hmyz mi přijde ohnisko kolem 100 mm pořád moc krátké (tedy pro zvětšení 1:1). Pracovní vzdálenost od přední čočky objektivu je cca 12 cm nebo méně, jestli se dobře pamatuju.
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Aha no z vatsej dialky uz mam nejake skusenosti ale pytam s aco je lepsie...
Ako zo starym fotakom kompaktom som vedel fotit na blyzko teraz fotim makro 1:2 s teleobjektyvom a to musis z dialky a uz som si na to zvykol. a je lepsie pre mna podla mojich skusenosti mat dlhsie skolo a zvatsej dialky...
Ale hovorim cisto s makroobjektivom som este nefotil necham si poradit .
Nebola by dobra volba a komporims ta SIgma 70/2,8?
Ako zo starym fotakom kompaktom som vedel fotit na blyzko teraz fotim makro 1:2 s teleobjektyvom a to musis z dialky a uz som si na to zvykol. a je lepsie pre mna podla mojich skusenosti mat dlhsie skolo a zvatsej dialky...
Ale hovorim cisto s makroobjektivom som este nefotil necham si poradit .
Nebola by dobra volba a komporims ta SIgma 70/2,8?
Já Sigmu 70/2.8 mám.
Já ji bral jsem ji jako portrétní objektiv s tím, že to makro je tam jaksi navíc.. Jako čistý makro na hmyz je krátká. Vzdálenost přední čočky objektivu od fotografovaného objektu je při 1:1 cca 3-4 cm. To už většinou vyplaší i hodně statečnýho čmeláka. O nějakých motýlech nebo vážkách si se při 1:1 fakt nedá moc uvažovat..
Jinak je to pohodový sklo. Přepínač AF/MF (pro pentax) není (klasicky se přepíná jenom na těle foťáku). Moje má problémy se sluncem dopadajícím zboku na čočku, kde se dělá závoj, ale dá se to vklidu pohlídat. Jinak jako všechny Sigmy má nahouby oboje krytky..
Já kdybych se dneska rozhodoval o prvním makru, tak si asi připlatím za stovku od pentaxu..
Já ji bral jsem ji jako portrétní objektiv s tím, že to makro je tam jaksi navíc.. Jako čistý makro na hmyz je krátká. Vzdálenost přední čočky objektivu od fotografovaného objektu je při 1:1 cca 3-4 cm. To už většinou vyplaší i hodně statečnýho čmeláka. O nějakých motýlech nebo vážkách si se při 1:1 fakt nedá moc uvažovat..
Jinak je to pohodový sklo. Přepínač AF/MF (pro pentax) není (klasicky se přepíná jenom na těle foťáku). Moje má problémy se sluncem dopadajícím zboku na čočku, kde se dělá závoj, ale dá se to vklidu pohlídat. Jinak jako všechny Sigmy má nahouby oboje krytky..
Já kdybych se dneska rozhodoval o prvním makru, tak si asi připlatím za stovku od pentaxu..