Jde odpalovat kabelovou spouští 2 foťáky?

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Jde odpalovat kabelovou spouští 2 foťáky?

Příspěvek od JirKrato » 17 čer 2014, 16:13

Zdravím,
Sehnal jsem triggera na focení blesků (bouřek) s možností připojení přes kabel k foťáku a zajímalo
by mě jestli mi někdo ze zdejších vyvrátí nebo potvrdí moji domněnku.

Když udělám rozbočku z triggeru na 2 jacky jeden do mého foťáku a jeden do foťáku Canon 60D.
Aby jsme pokryly každej jinou část oblohy, a zapneme triggera. Co si myslíte spustěj oba foťáky?
Nebo mi to s foťákama něco udělá? Zajímá mě jak je to s impulsem od dálkové spouště do foťáku
už jsem si našel že dálkové spouště které jdou na Canon 60D jsou kompatibilní i s Pentaxem K-5ii,
ale nikde jsem nenašel jestli je to jednoduchý impuls nebo něco jiného. A může se stát že foťáky vyzkratuji?

Děkuji za odpověď.
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Twin
Významný člen
Významný člen

Re: Jde odpalovat kabelovou spouští 2 foťáky?

Příspěvek od Twin » 17 čer 2014, 22:17

Imho funguje tak, že tlačítko kabelové spouště uzavře okruh (spojí dva dráty). Ty jsou pod nějakým napětím. netuším jestli se nebudou rušit, popřípadě jestli je ve foťáku něco co by nemuselo ustát proud ze dvou foťáku... :roll: Obrázek
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90

Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 18 čer 2014, 08:47

Nevím jestli by to mohlo poškodit foťák, ale jistější by bylo použít relé se dvěma spínacími kontakty pro každou zrcadlovku. Bude to odděleno a bude se to chovat jako tlačítko na spoušti.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JirKrato » 18 čer 2014, 21:36

No mělo by to být. Zabírali by jsme při bouřce každej kousek jinou část oblohy a fotky by jsme spojovali kdyby se blesk trefil doprostřed. Jakej foťák by měl reagovat rychleji na podnět od drátové spouště jde někde najít jestli K5ii nebo 60D?
Změřili jsme že od okamžiku zaznamenání světelného snímače blesku po impuls do spouště uteče 0,000040 sekundy a zajímá mě jak dlouho od tohoto okamžiku začne exponovat fotoaparát při LiveView?

Jde někde najít jak dlouhá doba je u Pentaxe K-5ii a Canonu 60D : doba mezi vzorkováním spouště?

Jen nás to tak napadlo u piva a přemejšlím zda to jde.
jistější by bylo použít relé se dvěma spínacími kontakty pro každou zrcadlovku. Bude to odděleno a bude se to chovat jako tlačítko na spoušti.
To by mohlo být řešení zkusím to předat mému elektromechanikovi třeba by to šlo

A ještě by mě zajímalo bude fungovat trigger který funguje na Canonu 60D na mém pentaxu? Našel jsem pár dákových spouští které jsou kompatibilní jak pro Canon tak pentax, tak se domnívám že by to mělo jít... potvrdí mi to někdo?
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 18 čer 2014, 21:48

tie odpalovace su univerzalne, tj. odpaluju cez stredovy kontakt a externy blesk musis nastavovat aj tak manualne.

len si myslim, ze fotit rovnaku scenu roznymi fotakmi (systemom) a sklami a chciet nakoniec fotky spojit dokopy da strasne vela prace, urovnat ten vystup.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 19 čer 2014, 17:42

Domnívám se, že spínací napětí nebude vysoké (někdo ho může snadno změřit) a riziko poškození těl je naprosto minimální.

Řešení skrze 2 relé ale přijde na pár desítek korun, ale je třeba počítat s nutností dalšího zdroje energie pro relé + další latencí.

Já osobně bych si změřil napětí na kontaktu. Pokud budou u Canonu i Pentaxe stejné, nechal bych to být. Pokud se budou výrazně lišit, vyřešil bych skrze relé nebo polovodičově (pro malé napětí lze vyřešit rychleji a energeticky méně náročně).

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“