Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: K3 prvni dojmy

Příspěvek od miky_lbc » 10 čer 2014, 19:08

Já bych to spíše doplnil, že nebýt tady vlákno s vtipy, tak jsem 1/2 lidí ani nechodí :-).

Osobně mě to mrzí. Ale pokud ty vlákna někdo čtete opravdu podrobněji, tak ví WO co GO. Spousta nás tady celkem konstruktivně řeší nějakej problém... třeba, že AF neostří správně. A vyměňují si svoje poznatky a teorie (neostří na sluníčku apod.), které jim reálně mohou při focení pomoci. Protože běžného pokročilého uživatele nenapadne, že by to třeba mohlo mít větším množstvím světla problém apod.

No a pak tady jsou lidi, kteří do podobné klidné debaty vždycky něco zamečí. Že to je rukama, že oni odpad nemají (ovšem srovnávají často jiná skla, užití, nasazení a dokonce i těla... samozřejmě vždy bez příkladu), že fototechnika neni důležitá... a vrchol je třeba nějaké úžasné srovnání 80tis Pentaxe se 180tis konkurencí, na čež se začnou rojit historky, jak kdosi s o 100 tis levnějším foťákem dělá lepší fotky, než někdo s ním.

A hold díky tomu občas vystartuje i někdo z lidí, kteří většinou nad mektama mávají rukou. A vypadá to tady tak, jak to vypadá.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 10 čer 2014, 19:41

miky lbc...

moc se nerozciluj.. nikdo uceny z nebe nespadl a treba konkretne jsem mel moznost srovnat 5DMarkII a K-5 kdyz jsem fotil svagrovi svatbu ve skalnim hradu sloup, kde neblo videt skoro na krok....
A mohu rici ze kdyz jsem srovnal 5DmarkII s 50,1.4 a K-5 s DA 34/2.4 tak tam nebyl vyrazny rozdil, ze bych si sedl z FF na zadek a rekl si tvl 5Dmark je spica, zahazuju Pentax a jdu do do marka.

Kazdemu je jasne, ze pentax ma problem s AF... to nikdo nevyvraci...
Nokdo tady nemekta, myslim si ze jsem tu uz jedno srovnani delal.

O co mi slo bylo ze FF neni dogma a v hodne velkem procentu pripadu se jim pentax vyrovna.
A i na webu se pise, ze K-5 ma vetsi dyn. rozsah nez 5DMark..

a jestli nekoho moje troufalost srovnavat FF s K-3 urazila, tak se mu "hluboce" omlouvam.. ;-)
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 10 čer 2014, 19:56

Osobne si myslim, ze nejvetsi problem spousty lidi tady je, nemluvit vubec k dane veci a vlaknu... nechapu, ze kazda druha diskuze musi byt zahnojena debilni debatou na tema jak stoji Pentax celkove za hovno a Canikon jsou skveli... porad dokola stejne omilani stejnych veci jako by to vsichni uz 100x neslyseli a nevedeli.
Toto vlakno bylo docela zajimave a rad jsem si procital postrehy uzivatelu K-3, at pozitivni, tak negativni, pripadne zkusenosti s K-3 a jednotlivymi objektivy apod. Bohuzel se opet naslo par lidi, kteri bud K-3 nevlastni nebo ani nemelo v ruce, ale maji ve vsem naprosto jasno... a uz to zacalo...
Takze prosim, nez zacnete zase neco psat, prectete si nazev vlakna a pokud to neni k veci, presunte to do jineho vlakna (treba Full frame Pentax a dalsi) nebo si zalozte jine... Diky.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 10 čer 2014, 20:30

laurel píše:miky lbc...

A mohu rici ze kdyz jsem srovnal 5DmarkII s 50,1.4 a K-5 s DA 34/2.4 tak tam nebyl vyrazny rozdil, ze bych si sedl z FF na zadek a rekl si tvl 5Dmark je spica, zahazuju Pentax a jdu do do marka.
A to je přesně to, o čem mluvim.... já nemam problém s tim, když někdo napíše nějakou negativní věc ke konkurenci, popřípadě pochválí Pentax apod. Sám jsem K3 chválil v několika směrech.

Ale podobnej OT sem prostě nepatří. Bavíme se tady o K3 a Ty napíšeš to viz vejš... že jsi onehdá někde byl a někdo tam fotil s 5DII a ty bys šel do K5 :-)). Vždyť je to komické a technicky zaměřený člověk na podobnej plk musí reagovat, jinak se mu bude blbě spát :-).

Ať už sis z 5DII nesedl na zadek z jakéhokoliv důvodu, tak pokud porovnáváš AF (pokud ne, tak už jsi v kontextu debaty úplně mimo), tak pokud na 5DII byl nasazený 1,4 objektiv a na Pentaxu 2,4... je to dost nefér srovnání.
Ale to je samozřejmě šumák... jen je to ukázka přesně toho, o čem jsem psal. A pravděpodobně i Jasánek, se kterým souhlasim.

Pojďme se vrátit k technickému rázu fóra... tohle je vlákno o K3, tak se tady primárně vyjadřujme lidi, kteří K3 máme a fotíme s ní. Třeba moje K3 v neděli dosáhla na 50 tis expozic a tohle je poslední fotka s pořadovým číslem 50091. Zaostřená +- správně... tak budu doufat, že v příštích 50 tis už bude na 100% :-). Přemýšlím, jestli mají těla svůj věk... moje K3 by bylo už tak okolo 40ti lidskejch let :-).

Obrázek

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 11 čer 2014, 03:38

seru to :-)

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 11 čer 2014, 07:26

K-3 by som za 5DMKII nevymenil ani keby mi ten skaredy kanon davali zadarmo, mam na to svoje dovody, nemal by som nan co poriadne nasadit, aby som mal poriadny sirokac co zvladne pekne slnko a hviezdicky, to by som musel ist do zeissa, objektivy od canonu stoja za velke hovno, v protisvetle su priserne a ta ostrost u sirokych zoomov na FF je velka bieda - videl som vystupy zo 16-35 L II, je to na bliti, a to bolo zaclonene

dalsia vec su tolko ospevovane canonacke tele, ostre by mozno boli, ale to protisvetlo, to je nieco priserne!
mam kamaratov ktori si radsej kupili sigmy, alebo tamrony

co sa tyka rozlisenia, nevidim jediny dovod vymenit K-3 za 5DMKII, pri fotkach krajiny by som si v nicom nepolepsil a FF mi stale neprinesie tu malu hlbku ostrosti a bokeh ako ma 6x7, nevidim velky rozdiel medzi APS-C a FF, mozno nejaky LEICA noctilux by pomohol, ale za ake prachy ...

Predsa len K-3 je kompaktnejsi, vode odolnejsi a funkcia Auto HDR, ta ma skutocne dostala:

gallery/displayimage.php?album=17&pid=1 ... play_media

ja Af na 99 percent nepouzivam, pre mna CANON rozhodne NIE!!!
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od kordoz » 11 čer 2014, 07:50

nie je to len o FF vs APS-C

je to aj o tom, preco Pentax a preco nie Canon (Nikon)
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 11 čer 2014, 07:59

Sam jsem mel Canon (400D), pak sem mel moznosto fotit celej den svatbu s 5DMark II .. a pri porovnani s pentaxem, me osobne vice sedi pentax. Lepe se drzi, ovladani je lepsi (s K-3 vylepsenima je to jeste lepsi).

co se obrazove kvality tyce, mel jsem srovnani vystupu K-5 s DA 34/2.4 a 5DMark II 50/1.4, oboje na 1600 ISO a vysledek byl podobny.. jinak receno nijak velky rozdil jsem nevidel.. proste sumelo to oboje v podobne mire...

A jak jsem uz psal.. FF nei dogma a rici, kdo ma FF je buh a automaticky ma lepsi fotky mi prijde jak kdyz nekdo pise ze fotit jedine na kinofilm, jinak to neni fotografovani. ;)
Pentax FF MX + 50/f1.7

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 11 čer 2014, 08:28

osobne si myslim, ze je jedno kdo ma jakou znacku, pokud se mu s technikou dobre foti, ma z toho vystupy, ktere ocekava.
pak je jedno jeslti je to mobil, m4/3, APC, FF ci stredoformat.
I kdyz 645z se mi hodne libi. .-)

ja si vybral pentax, protoze se dobre drzi, je tichej, dela fotky co ocekavam a vyber skel k nemu je pro mne optimalni.

Je jasny ze HW problemy jsou vsude.. napric znackama, napric formatama.. nekdo tomu pomuze, nekdo o tom radsi nepise aby nebyl za blba..

opet porovnani s autama.. na nektere auta se vice nadava a na drazsi moc ne, coz neznamena, ze jsou lepsi. mam znameho u mercedesu a rika, ze tolik servisnich oprav u jiny znacky nezazil.. porad se tam neco s.re jen o tom majitel nemluvi aby nebyl za debila ze si koupil auto za 2 mega je je to srot. ;)
Pentax FF MX + 50/f1.7

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 11 čer 2014, 08:32

Naštěstí díky neustálému vývoji a marketingovým hemzům bude vždy možnost tvrdit, že za nepovedené fotky může foťák. Abych pravdu řekl, tak ty „nejlepší fotky, které jsem nikdy neudělal“ nemám kvůli špatnému AF, ale jednoduše kvůli tomu, že foťák byl zrovna v brašně. A mám pravdu. A profík, co fotí milion fotek za pětiletku, ten to svede na AF. A má pravdu.

Co se týče Canonu a Nikonu, všechna čest se všemi těmi jejich etalony nejlepších skel, AF fungujícím ve tmě, na Slunci i za rohem a blesky o chlup z bobra rychlejšími. Jenže mají prostě jednu obrovskou, nepřekonatelnou slabinu, kterou sebelepším vývojem nenapraví a marketingoví guruové nepřelstí. A přes to holt nejede vlak, ať si testy říkají, co chtějí… :D
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 11 čer 2014, 08:42

Tou nevyhodou mas na mysli co? :-)

jinak musim souhlasit, ze kolikrat jedu autem rano a naskytne se mi super kompozice a ja si rikam.. tvl proc ssebou nemas fotak, nezastavis a nevyfotis?

Druhy den jedu, v ten samej cas, pripravenej s fotakem, stativem, proste makeapictureready a co myslis? UPLNY KULOVY kompozice v hajzlu, co bylo vcera je v tahu a uz se nezopakuje.

nehlede na to ze si fakt myslim, ze jak se chovas k technice, tak ti technika slouzi.
kdyz kolikrat vidim, jak se lidi chovaji k fotakum, jak to mrsknout hlava nehlava s tim, ze je to odolny tak to musi vydrzet a pak se divej, ze to nefunguje spravne.

osobne se snazim minimalizovat moznost jakekoliv ujmy, padu ci podobne. Tak me to rodice naucili si vazit veci a kdyz uz se neco podobneho stane, tak je to velka souhra pruseru a nahod a to je tak 1-3% ze vsech pripadu.

Ale volsovy ruce a oci neukecas. ;-)
Pentax FF MX + 50/f1.7

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 11 čer 2014, 10:54

Když jsem si ty 3 (teleportované) stránky pročetl, tak jsem se odebral na fórum canonistů. Možná, že jsem hledal málo, nebo špatně, ale nenašel jsem tam ohnivou diskusi na téma je Pentax lepší/horší než Canon.
Tady na fóru se mi jeví dvě skupiny diskutujících:
a) výhradní pentaxisté - jinou DSLR neměli,
b) praktikující s více systémy, nebo přešli ze systému X na Pentax.
Podle toho se většinou odvíjí diskuse a skupina b) bývá kritičtější.
Zásadně nepočítám, když si někde někdo něco zkusil celé odpoledne. Dnešní DSLR jsou natolik sofistikované stroje, že za odpoledne se s ním ani nenaučím pracovat. Myslím, že takový měsíc používání už může někoho opravňovat k tomu, aby řekl k foťáku něco podstatného.

Osobně si myslím, že není rozdíl mezi Pentaxem a Canonem v technické kvalitě obrázku (jiné systémy SLR/DSLR nemám dostatečně vyzkoušené v praxi). To je také důvod proč mluvím pouze o Pentaxu a Canonu. S Nikonem jsem sice nějaké akce odfotil, ale nemyslím, že bych mohl sdělovat nějaké skutečně ověřené zkušenosti.

Jasná výhoda Canonu není v lepším/horším podání snímku, ale v nabídce systému, který nemá na trhu v současnosti obdobu. Druhá výhoda je, že neusnul na vavřínech a již tak rozsáhlou nabídku objektivů EF/EF-S rozšiřuje o zcela novou generaci, která je plně optimalizovaná pro digi a jejíž ceny jsou přitom přijatelné.
Pohon kruhového USM je dnes na trhu jasnou jedničkou pro kontinuální ostření. Přesto Canon investoval obrovské prostředky do vývoje a aplikace STM jehož rychlost a přesnost na ohniscích do 135 mm přesahuje možnosti USM. Navíc je zcela nehlučný a lze jej používat pro natáčení videa s AF. Pentax, a nejen on, nic takového nemá.

Kdysi znamenalo uvedení K10D přelom a ve své době to byl skutečně velmi kvalitní foťák a navíc spolehlivý. Dalším zlomem měla být K5. Možná i byla ale její nespolehlivost pohřbila její jinak slibnou kariéru. Všichni čekali, že K-3 bude FF. Není. To by nevadilo, kdyby to byl stejný zlom jako K10D. Z toho možná pramení frustrace a následná animozita pentaxistů vůči jiným značkám, zejména Canonu.

K diskusi: ano jsou tady snahy o předávání zkušeností napříč značkami, což je určitě pozitivní. Na druhou stranu jsou tady také zcela demagogické výkřiky, obvykle nepodložené žádnou relevantní zkušeností. Už jsem tady zažil srovnávání váhové a cenové. Ale smysl mi stále uniká.

No a ještě na okraj: Je zajímavé, že pentaxisté jsou ochotni ještě akceptovat Olympus nebo v nejhorším Nikon. Nakonec přeběhlíci většinou odcházejí tím směrem. Canon je prostě něco zcela nepatřičného.
Dokud nebude mít Pentax v nabídce FF s konkurence schopným AF, nebudou pentaxisté v klidu.
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 11 čer 2014, 11:42, celkem upraveno 3 x.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 11 čer 2014, 11:32

FF bude.

Kartágo musí být zničeno.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 11 čer 2014, 11:42

Já bych k tomu chtěl jen dodat, že když někdo napíše post jako Kordoz, tak s tím nemám vůbec žádný problém... ví co píše a má samozřejmě pravdu (ze svého úhlu pohledu).

AF mu je u zadnice, fotí krajinky... vybral si na to u Pentax vhodný objektiv, se kterým je spokojenej. Navíc je systém lehkej a pohodlně ho může tahat po kopcích. Za mě naprosto OK. Proč by si takovej člověk pořizoval nějakého Canona?

Vždycky mě akorát deprimuje, když sem někdo napíše nějakej mekt úplně mimo... mockrát jsem tu popisoval jakým způsobem pracuju já a v jakém nasazení. A pokud tvrdim (ať už přímo nebo nepřímo), že pro tohle nasazení nabízí konkurence za stejné peníze mnohem lepší stroje a udám důvod proč... tak na technickém foru neni adekvátní reakce typu "je to rukama, foťák k lepšímu výsledku nepomůže atd.".

Je to prostě tak, že každé užití má to svoje. Já fotim převážně komerci, fashion a advert. Na tohle použití je K3 s *55 použitelná, ale je to os*r. Někdo kdo fotí sport by třeba řekl, že na to neni K3 vůbec. Někdo fotící krajinky a tahající foťák po horách, může mít v K3 zase naprosto ideální nástroj.

Takže asi tak... a opět se odhlašuju "z debaty po ničem" :-).

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 11 čer 2014, 11:52

Miky, s tim s tebou souhlasim. Kazde odvetvi ma sve a a je na to vhodny jiny stroj ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“