To nevadí ne? Buď dáš pár nápověd, nebo to někdo hodně rychle uhádnepalo2811 píše:Poprosím niekoho iného nech to zoberie za mňa, mám pofotené len neuhadnutelné alebo zasa veľmi známe lokality.
BTW, ta pověst mi byla hned povědomá, ale na služebce nic nemám, tak jsem nechal hádat další
Milí přátelé, přede dvěma lety jsme uspořádali zajímavou anketu: naši diváci měli odpovědět na otázku, co se jim vybaví při slově Blaník.
Pro 5 % respondentů byl Blaník značkou televizoru Tesla. 3 % ho považovala za větroň a 2 % za kino na Václavském náměstí. 1 % ze sta dotazovaných - byl to člen lidových milicí – odpovědělo…řeklo…, že Blaník je krycí název pro klidový stav útvarů v mrtvém období mezi významnými výročími. Plných 89 % diváků správně určilo, že Blaník je hora, v níž podle pověsti dříme české vojsko.
Tato anketa nám tedy potvrdila, že blanický mýtus je v našem národě dodnes živý. Nejsme s touto pověstí v Evropě sami. Podobnou horu mají například Britové, Dánové, Němci - ti mají dokonce dvě – nevím, co s tím teď budou,…po sjednocení Němecek... no, nepředbíhejme. Akční rádius Blaníku pokrývá pouze Čechy, Moravu a Slezsko. Slováci mají samozřejmě svou vlastní, samostatnou, nezávislou horu: je to hora Sitno u Bánské Štiavnice.