K10D - Praxe a poznatky

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Jak jste spokojeni s K10D?

1. Nestoji za nic, prodam ho.
0
Žádná hlasování
2. Nejsem s nim moc spokojen
0
Žádná hlasování
3. Neni spatny, takovy prumer
0
Žádná hlasování
4. Sem s nim spokojen, ikdyz ma nejake chyby
6
22%
5. Naprosta spokojenost, super fotak
21
78%

Celkem hlasů: 27

Petr
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Petr » 08 úno 2007, 21:32

Ještě bych dodal, že je to OK - aby ses neviděsil :lol:

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Klaus
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Předmět: něco se mi v ní posouvá

Příspěvek od Klaus » 08 úno 2007, 22:11

Tak sorry přátelé,zkoušel jsem zatřást snímačem a to je tedy rachot.

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 09 úno 2007, 08:04

a pro uklidnění, můžeš zkusit s ním zatřást při nějaké dlouhé expozici 10-30s nebo času B a vypnutém antishaku. Neměl by se hnout.
Nějaký jemný posuv můžeš cítit, ale to může být nějaká jemná vůle v objektivu nebo něco jiného. Ale bude z tohojiný pocit než z pohybu snímače.

PetrU
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: něco se mi v ní posouvá

Příspěvek od PetrU » 11 úno 2007, 12:55

Klaus píše:Zní to jako blbost,v úplném tichu,když otočím tělo cca o 90 stupňů,tak slyším pohyb nějakého tělesa,typuju tak2-3 mm,myslel jsem nejdřív na baterku,ale ta sedí jako přibitá.Dělá to někomu taky?Nebo mám smůlu na kus.Jinak vše ok,zatím,dnes jsem ji přivezl.
Mně to dělá taky. Řekl bych, že to může být senzor, který řeší orientaci aparátu (na výšku, normálně či vzhůru nohama)

Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 12 úno 2007, 21:08

Jo přesně tak, to co se tam hýbe by měl být ten senzor na orientaci fotáku, ne čip. Takže se nemusíte ničeho bát, nic tam uvolněné není ;)

grCrusher
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvuk uvnitř K10D při zapnuté SR a delší expozici

Příspěvek od grCrusher » 09 bře 2007, 11:47

Zdravím všechny příznivce značky Pentax. Před pár dny jsem se stal novopečeným majitelem K10D. S foťáčkem se teprv seznamuji, ale trošku mě zarazila jedna věc. Pohyb mechanismu snímače uvnitř foťáku považuji za uzavřenou záležitost, všiml jsem si ale, že při delším expozičním čase (při experimentech s SR) jde zevnitř foťáku slyšet jemné, nepravidelné "chrčení,hrčení". Tak nevím, jestli je to normální průvodní jev zapnuté SR. Když SR vypnu tak není slyšet téměř nic, ale nějaké fragmety tohoto zvuku se občas přece jen ozvou (při pohybu aparátu). Dočetl jsem se, že snímač není ani při vypnuté redukci otřesů nijak mech. zafixován, pouze aretován mag. polem. Je tento zvuk normální? Nemůže dojít k poškození elmag. cívek SR při delší expozici (když ji třeba nechám omylem zapnutou)? V manuálu je psáno SR vypínat při použití stativu - což má svou logiku, ale žádné vyslovené varování o použití při delším čase, ani zmínka o hluku SR nikde není... Co vy na to? Slyšíte ten zvuk taky? Jo a jde to slyšet i když je foťák v klidu, třeba na stole, např při čase 2" a SR On...

Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 09 bře 2007, 13:01

No to mne nikdy nenapadlo poslouchat zvuky fotaku :-) ted sem to zkousel a slyset to jde, to je urcite ten elektromag. mechanismusecek, pac je to opravdu slyset jen kdyz je zapnuty SR. Ja bych se tim vubec neznepokojoval, oni urcite chlapci od Pentaxu vii co delaji, nejsou to hloupi chlapci ;-)

ladislav Plinta
Nový uživatel
Nový uživatel

První zkušenosti

Příspěvek od ladislav Plinta » 08 dub 2007, 14:27

Zdravím také všechny nováčky s K 10. Pečlivě jsem pročetl některé příspěvky na tomto foru a určitě se z nich poučil a věřím, že tomu bude tak i nadále . Pokud jde o výdrž baterie po prvním nabití mohu i já potvrdit její rychlý konec bez upozornění, nicméně jsem před tím udělal možná 200 zkušebních snímků vč. blesku, takže jsem pak zase až tak překvapený nebyl. V současnosti jsem udělal již minimálně stejně snímků po druhém nabití a věřím, že to bude ještě tak 2 - 3 nabití potřebovat a nechávám ji zatím v těle do úplného vybití. Je to asi pro nás začátečníky bez druhé baterie úděl a určitě mě čeká koupě , neboť stát před nějakým zajímavým námětem a mít vybitou baterii musí být černým snem každého fotografa . ( Pro zoufalce mohu doporučit, že po krátkém zahřátí baterie v ruce jsem z ní ještě pár snímků dostal). Alternativy od Minolty nebo Sony , jak jsem si přečetl na tomto foru, jsou dobrou zprávou.

Chtěl bych poněkud varovat před pořizováním levných SD karet, kdy jsem sám uvažoval ( asi naposledy) takto a koupil 4 GB Emgeton ( Flexaret). Bohužel se nechytala již při vložení a naštěstí se mně podařilo ji vrátit. Velmi dobrou zkušenost mám jak se ScanDiskem Extereme III tak i s Kingstonem ( obě 2GB) - podle mne laicky je Extreme III rychlejší.

Pokud jde o kvalitu fotek, tak jsem zatím spokojen a jsem ve fázi, že zkouším všechna možná manuální nastavení při jednom objektu, abych viděl , co to vlastně dělá.Možnosti vidím obrovské. Mám ještě kompakt Olympus C70, se kterým jsem velmi spokojen , nicméně samozřejmě snímky které jsem zkoušel porovnávat na stejný objekt jsou na K 10 viditelně prokreslenější a to zejména vzdálenější objekty. Doufám, že mi skalní příznivci zrcadlovek nyní nezačnou psát, že porovnávám neporovnatelné, nicméně jsem jen amatér, tak doufám, že mi bude prominuto.

Po zkoušení RAW a JPEG jsem zatím došel k tomu, že primárně fotím do RAW , ale v USER programu jsem si nastavil JPEG a plně manuální provoz. Z dřívějších recenzí jsem čekal kvalitu JPEG horší, ve skutečnosti se od RAW moc neliší, zatím řeším vyšší nastavenou ostrosti v menu a poznám rozdíl skutečně jen na kvalitním displeji počítače ( Firmw1.11).

Takže doufám , že všechny ještě nerozhodnuté zda K10 nebo D 80 jsem naladil a svým " kolegům nováčkům" již rozhodnutým děkuji za zajímavé budoucí příspěvky. Příště již budu stručnější.

grobe
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

vikendovy zatěžkávací test

Příspěvek od grobe » 08 dub 2007, 19:52

Tak jsem tento vikend řádně otestoval mojeho týden starého Pentíka K10D. Používám jej s batterypackem, mám pro sichr i náhr. baterii a kartu Sandisk Extreme III. skla Sigma Fisheye PK(M) 16mm(2,8) CZJ flektogon MC 20mm/2,8 (M42 přes redukci) SMC FA 28-70/4 a Sigma 70-200/2,8.
test proběhl na dokumentování jedné snowboard akce na pradědu, takže vítr, proměnlivé počasí, slunce i mraky, chad i teplo, lítající sníh...dostal záhul.

co HODNĚ oceňuju (a byl to jeden z důvodů koupě právě tohoto aparátu) je voděodolnost těla a celková bytelnost.samozřejmě něco váží, ale to má jen výhody...holt kompakt to není.BIG TOYS FOR BIG BOYS 8) má velice solidní konstrukci, s batterygripem se skvěle drží a vertrikální ovládání je moc příjemné. Ostření s AF objektivy je rychlé a přesné, kompatibilita se staršími skly jen potěší a ostření s nimi je snadné díky jasné matnici. celková práce s aparátem je výborná, na ovládání jsem si lehce zvykl.

tak...a ted ta baterie... za první den padlo tak 200 snímků (sekvence, zkoušky expozice..), během focení taky prohlížení, mazání, pak přetahování do počítače. baterii jsem vyměnil až ke konci druhého dne focení, který probíhal podobně jako první, takže si myslim že vydrží celkem solidně. pravda je, že jakmile ukázal displej půl baterie, do 15minut byla k.o. Jsou to ale nové baterie, které byly nabité jen 2x. Ukazatel kapacity baterie ale nejde brát přesně, je to jen informativní.
dělám to tak, že jednu mám v batterygripu a druhou v batohu nebo při chladu v kapse at nezmrzne.

a zápory? mám i Z1p takže porovnávám.
snad jen:
- synchro s bleskem jen 1/180s (teď nemluvím o HSS) oproti 1/250s u Z1p
- 3sn/s (aspon 4sn jako Z1p by mohl mít)
ale...za ty prachy?????? myslím že nemá konkurenci.

Ja osobně jsem po krátkém používání nadmíru spokojen. digi zrcadlo je to moje první, filmových jsem už pár měl.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 05 kvě 2007, 10:42

...ať si příznivci jiných "táborů" prskají jak chtějí, tak považuji K10D za best value v současnosti...

...a jsem Pentax Friend teprve cca třičtvrtě roku a vlastníkem K10D něco přes dva měsíce. Před tím jsem měl oči pro D200, ale dnes vím, že by to byly vyhozené peníze.. ne že by D200 byla špatná, je to prima mašinka, ale K10D mi to, co potřebuji (a troufám si říci, že i něco navíc :wink: ) poskytuje za poloviční peníze...
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“