Nákup stativu
Moderátor: Moderátoři
Re: Nákup stativu
K mojim požiadavkam (viď predošlá strana) sa po dlhom pátraní najviac blíži (okrem ceny) asi toto: http://www.megafoto.sk/Manfrotto-manfro ... ob-804rc2-
Myslíte že by to mohlo bezproblémovo fungovať? (monokulár, K5 + DA*300, prípadne monokulár + K5)
Možno ak by sa kúpil lacnejší monokulár, tak by sa dalo niečo na ten statív priložiť a navýšiť tú cenu okolo tých 200E.
Myslíte že by to mohlo bezproblémovo fungovať? (monokulár, K5 + DA*300, prípadne monokulár + K5)
Možno ak by sa kúpil lacnejší monokulár, tak by sa dalo niečo na ten statív priložiť a navýšiť tú cenu okolo tých 200E.
Alebo tento? http://www.megafoto.sk/Giottos-vitruvia ... ava-5-sekc
Pôsobí ešte skladnejším dojmom. Menej sa mi páči hlava - mám radšej tie dlhšie páčky na ovládanie (lepšie sledovanie objektov).
Pôsobí ešte skladnejším dojmom. Menej sa mi páči hlava - mám radšej tie dlhšie páčky na ovládanie (lepšie sledovanie objektov).
JoV: ten set Manfrotto 055XPROB + 804 RC2 ma kamos na Canon 7D + 70-200/2,8 II L. Niesom som mu to z BA. Je to dost velke (pre mna teda) na caste nosenie do hor a vahu tiez poznat. Ale je to fakt kvalitna zostava, tuha, presna, pevna. Tu hlavu som chcel aj ja kupit, ale som si to nakoniec rozmyslel (kvoli mojej poziadavke na hmotnost).
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl: já zase nedám na kulovou hlavu dopustit. Možná je to tím, že jsem max. spokojen s hlavou Giottos MH 1301. V nynější modelové řadě jej nahradil model MH 1312 Destičku na ni mám MH 656
Utahovat netřeba nijak silně a drží dobře. Druhým šroubem se nastavuje tuhost koule a třetí šroub je pro otáčení s úhlovým měřítkem pro panoramata. Koule má hladký a dobře tlumený chod.
Koupit se dají a více info najdeš tady: http://www.fotofilter.sk/k40-stativove-hlavy/
Utahovat netřeba nijak silně a drží dobře. Druhým šroubem se nastavuje tuhost koule a třetí šroub je pro otáčení s úhlovým měřítkem pro panoramata. Koule má hladký a dobře tlumený chod.
Koupit se dají a více info najdeš tady: http://www.fotofilter.sk/k40-stativove-hlavy/
K-5 IIs, Sigma 17-50/2.8 EX DC, Sigma 10-20/3.5 EX DC, Sigma 70-200/2.8 II APO EX,
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
Mám už asi čtyři roky hlavu Giottos MH 1311 s rychloupínací destičkou 652 a nedám na ní dopustit. Jediný, co se mi na tom pokazilo je to, že vytekla integrovaná vodováha. Jinak mám to v sestavě s Manfrottem 190XPROB. Pro mě naprosto dostačující sestava, akorát je to poměrně těžký na dlouhý nošení => cca. 2400 g. Obecně doporučuju ke stativům stone bag - poměrně levnej má v nabídce Vanguard, protože buď se tam nechá při focení odkládat vybavení, nebo se tam může třeba hodit šutr pro stabilizaci stativu. Ještě jsem si nechal od bráchy na soustruhu vytočit stabilizační bodce, který jsem lepidlem na kov zalepil do noh stativu, takže v případě potřeby krásně stativ píchnu do země a to se hodí skoro pořád.Robo píše:lennyl: já zase nedám na kulovou hlavu dopustit. Možná je to tím, že jsem max. spokojen s hlavou Giottos MH 1301. V nynější modelové řadě jej nahradil model MH 1312 Destičku na ni mám MH 656
Pentax K5 + dvě limetky HD 15/4 a SMC 40/2,8
Zo statívami nemám nejaké velké skúsenosti - mám velký, ale lacnejší Velbon s trojcestnou hlavou a pidistatív s gulovou.
Zaujímalo by ma v čom sú výhody/nevýhody teleskopických nôh zložených z 5, alebo 3 sekcií (viď vyššie spomenuté statívy Giottos a Manfrotto). Viac sa mi páči ten 5 sekciový kvôli menšiemu rozmeru v zloženom stave, na druhú stranu vyžaduje viac úkonov pri rozkladaní a skladaní. Neviem ako je to so stabilitou oproti 3 sekciám.
Tak isto sa neviem rozhodnúť ktorá s tých hláv je lepšia. Na tej trojcestnej je asi výhoda tých vyčuhujúcich páčok (lepšia ovládatelnosť?), na druhú stranu tie páčky bude zrejme treba kvôli transportu odmontovávať (ak je to tak, tak to mi príde dosť nešikovné).
Potom zase neviem nakolko sa tá gulová hlava hodí pod monokulár. Nikdy som kvalitnú gulovú hlavu nepoužíval, tak si neviem celkom predstaviť ako pohotovo sa s ňou dá pracovať. Inak sa mi celkom pozdáva jej skladnosť.
Rozmery sú dosť závažná veličina, keďže je predpoklad že to budeme vláčiť kilometre na chrbáte.
Popozeral som si nejaké videá, ale s toho moc múdrejší nie som. Takže by som poprosil skúsenejších "stativárov" aby sa k tomuto vyjadrili. Dík.
Zaujímalo by ma v čom sú výhody/nevýhody teleskopických nôh zložených z 5, alebo 3 sekcií (viď vyššie spomenuté statívy Giottos a Manfrotto). Viac sa mi páči ten 5 sekciový kvôli menšiemu rozmeru v zloženom stave, na druhú stranu vyžaduje viac úkonov pri rozkladaní a skladaní. Neviem ako je to so stabilitou oproti 3 sekciám.
Tak isto sa neviem rozhodnúť ktorá s tých hláv je lepšia. Na tej trojcestnej je asi výhoda tých vyčuhujúcich páčok (lepšia ovládatelnosť?), na druhú stranu tie páčky bude zrejme treba kvôli transportu odmontovávať (ak je to tak, tak to mi príde dosť nešikovné).
Potom zase neviem nakolko sa tá gulová hlava hodí pod monokulár. Nikdy som kvalitnú gulovú hlavu nepoužíval, tak si neviem celkom predstaviť ako pohotovo sa s ňou dá pracovať. Inak sa mi celkom pozdáva jej skladnosť.
Rozmery sú dosť závažná veličina, keďže je predpoklad že to budeme vláčiť kilometre na chrbáte.
Popozeral som si nejaké videá, ale s toho moc múdrejší nie som. Takže by som poprosil skúsenejších "stativárov" aby sa k tomuto vyjadrili. Dík.
JoV
Obecně platí zásada, že čím chci stativ pevnější, tím by měl mít méně sekcí, takže 5 a více sekční stativy se na vážnou práci nedoporučujou. Rozdíl poznáš hlavně při použití delšího teleobjektivu (zejména ve větru) a při dlouhých expozicích (v řádech sekund). Ideální je si stativ vyzkoušet a třeba při zkoušce torzní tuhosti Ti to něco napoví o stabilitě a tuhosti stativu. Torzní zkoušku uděláš tak, že rozbalíš stativ, povytáhneš středový sloupek zhruba o 15 cm, rukou tu vysunutou část obejmeš a zkoušíš otáčet kolek vlastní osy, přitom sleduješ průhyb nohou stativu, resp. sekcí. Ještě lepší je k tomu nasadit na stativ foťák s delším teletem, abys viděl o kolik se vychyluje objektiv do stran => v podstatě tím simuluješ chování sestavy v silném větru.
Obecně platí zásada, že čím chci stativ pevnější, tím by měl mít méně sekcí, takže 5 a více sekční stativy se na vážnou práci nedoporučujou. Rozdíl poznáš hlavně při použití delšího teleobjektivu (zejména ve větru) a při dlouhých expozicích (v řádech sekund). Ideální je si stativ vyzkoušet a třeba při zkoušce torzní tuhosti Ti to něco napoví o stabilitě a tuhosti stativu. Torzní zkoušku uděláš tak, že rozbalíš stativ, povytáhneš středový sloupek zhruba o 15 cm, rukou tu vysunutou část obejmeš a zkoušíš otáčet kolek vlastní osy, přitom sleduješ průhyb nohou stativu, resp. sekcí. Ještě lepší je k tomu nasadit na stativ foťák s delším teletem, abys viděl o kolik se vychyluje objektiv do stran => v podstatě tím simuluješ chování sestavy v silném větru.
Juraczech: takže vravíš že skôr to Manfrotto? Čím viac nad ním uvažujem, tým sa mi menej pozdáva. Okrem transportnej velkosti, ma na ňom najviac ruší tá hlava s tými čúhajúcimi pákami do všetkých strán. Skladať a rozoberať to pri každom použití musí byť riadna otrava a nosiť to poskladané bude asi problém. Na mojom súčastnom Velbone je iba jedna takáto rúčka a to sa dá zložiť celkom šikovne (inak za vela nestojí).
Zase sa trochu bojím aj tej gulovej hlavy od Giottosu, neviem si predstaviť ako sa to bude správať s tým monokulárom.
Škoda že v najbližšej dobe budem mať pomerne málo času obiehať obchody, aby som to mohol naživo vyskúšať. Aj tak je otázne či budú mať súčastne oba na predajni.
Zase sa trochu bojím aj tej gulovej hlavy od Giottosu, neviem si predstaviť ako sa to bude správať s tým monokulárom.
Škoda že v najbližšej dobe budem mať pomerne málo času obiehať obchody, aby som to mohol naživo vyskúšať. Aj tak je otázne či budú mať súčastne oba na predajni.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Jak jsem psal..
FEISOL CT-3332 a kulovka CB-40D super kombinace. Stativ ma 3 clanky, je neskutecne lehkej a i pomerne stabilni.. a ta kulovka.. ja jsem z ni vyprdenej jeste pul-roku po koupi..
FEISOL CT-3332 a kulovka CB-40D super kombinace. Stativ ma 3 clanky, je neskutecne lehkej a i pomerne stabilni.. a ta kulovka.. ja jsem z ni vyprdenej jeste pul-roku po koupi..
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net
JoV: tá Velbon hlava, čo máš, je PH-157Q, či niečo iné? Lebo na tej sa mi veľmi ľúbi, ako u Velbonu vymysleli ovládanie tou jednou pákou (a pritom to nie je guľová hlava). Osobne občas rozmýšľam nad nohami (potom ma to vždy prejde a na cesty vezmem so sebou GorillaPod ), ale hlava by asi zostala táto, z môjho pohľadu jej nič nechýba. Samozrejme ak sa človek zmestí do povolenej záťaže, ale ja nič veľké nemám, moja najväčšia kombinácia K10+F70-210+2xTC sa zmestí do 1,5kg.
Tak já jsem neřekl, že máš koupit Manfrotto. Napsal jsem, že s tento stativ vlastním a mám s ním dobré zkušenosti. Na výběr je spousta stativů, více či méně kvalitních. Osobně se spíš přikláním k evropským stativům, než asijským a to hlavně z důvodu dostupnosti náhradních dílů. Stalo se mi u Manfrotta, že jsem potřeboval náhradní díl, našel jsem si katalogové číslo, objednal u dovozce a za pár týdnů jsem ho měl. Pokud vím, tak stejně to funguje u Gitza. Pokud je limitujícím faktorem pro Tebe hmotnost, šel bych cestou carbonovou, ale pokud budeš chtít kvalitu bude to něco stát. Jestli k tomu je pro Tebe ještě zásadní přepravní délka stativu, tak je třeba se zamyslet nad tím, jak velký stativ potřebuješ => tím chci říct, jestli pak není lepší uvažovat o nižším stativu s méně sekcemi. A co se týče hlavy, tak každý má jiné požadavky - třícestnou pákovou jsem krátkou chvíli měl, ale vadilo mi to, že je pro mě neskladná, méně pohotová než kulová a těžká byla taky dost. Nejvíce se mi líbí kulové hlavy od Gitza, ale cena kolem 5000,- je pro mě moc, proto jsem šel do hlavy od Giottosu.JoV píše:Juraczech: takže vravíš že skôr to Manfrotto? Čím viac nad ním uvažujem, tým sa mi menej pozdáva. Okrem transportnej velkosti, ma na ňom najviac ruší tá hlava s tými čúhajúcimi pákami do všetkých strán. Skladať a rozoberať to pri každom použití musí byť riadna otrava a nosiť to poskladané bude asi problém. Na mojom súčastnom Velbone je iba jedna takáto rúčka a to sa dá zložiť celkom šikovne (inak za vela nestojí).
Takže postupne:
bedo: pokial viem tá hlava je napevno spojená zo statívom. Je to lacný statív čo sme niekedy dávno dostali ako bonus k Olympusu 740UZ. Je to taký plastový šunt (hlavne tá hlava) ktorý bol fajn k tomu Olympusu, ale k niečomu väčšiemu je to už na zváženie, hlavne ak sa vysunie stredový stĺpik. Ale ovláda sa sa to naozaj šikovne. Nevravím že je celkom nepoužitelný, ale nie je to ono.
juraczech: našim limitujúcim faktorom sú asi viac peniaze ako hmotnosť, takže po prezretí čo je v ponuke (a dostupné - musí to byť kvôli nákupu na faktúru kupované v našom bežnom obchode) mi vyšli práve tie dva. Nikto mi tu zatial nedal inú alternatívu do tej sumy.
No a čo sa výšky týka - písal som že ma je doť (čo sa výšky týka, a bohužial v poslednom čase aj šírky ), takže čím vyšší tím lepšie. Pokial ide o použitie monokuláru zo zalomeným hladáčikom, tam s menšou výškou nemusí byť až taký problém, ale ak by som na to nasadil foťák (aj keď by to bola skôr výnočná udalosť - väčšinou fotím z ruky), tak by som sa pokial možno rád čo najmenej hrbiť.
bedo: pokial viem tá hlava je napevno spojená zo statívom. Je to lacný statív čo sme niekedy dávno dostali ako bonus k Olympusu 740UZ. Je to taký plastový šunt (hlavne tá hlava) ktorý bol fajn k tomu Olympusu, ale k niečomu väčšiemu je to už na zváženie, hlavne ak sa vysunie stredový stĺpik. Ale ovláda sa sa to naozaj šikovne. Nevravím že je celkom nepoužitelný, ale nie je to ono.
juraczech: našim limitujúcim faktorom sú asi viac peniaze ako hmotnosť, takže po prezretí čo je v ponuke (a dostupné - musí to byť kvôli nákupu na faktúru kupované v našom bežnom obchode) mi vyšli práve tie dva. Nikto mi tu zatial nedal inú alternatívu do tej sumy.
No a čo sa výšky týka - písal som že ma je doť (čo sa výšky týka, a bohužial v poslednom čase aj šírky ), takže čím vyšší tím lepšie. Pokial ide o použitie monokuláru zo zalomeným hladáčikom, tam s menšou výškou nemusí byť až taký problém, ale ak by som na to nasadil foťák (aj keď by to bola skôr výnočná udalosť - väčšinou fotím z ruky), tak by som sa pokial možno rád čo najmenej hrbiť.
Podle Tvých požadavků bych zkusil nakombinovat sestavu nějak takhle:
Nohy stativu Triopo GX-1027 = cca. 2400,- CZK.
Hlava: Giottos MH 1312 s platformou 652 = cca. 2300,-CZK.
Váhově se v pohodě vejdeš do 1,5 kg, výška dostatečná a cenově budeš cca. 20E nad Tvým požadavkem, což dle mého není nějakej brutus peníz navíc.
Váhově se v pohodě vejdeš do 1,5 kg, výška dostatečná a cenově budeš cca. 20E nad Tvým požadavkem, což dle mého není nějakej brutus peníz navíc.
Pozrel som či sa dá u nás niečo také zohnať, našiel som som jeden obchod čo túto značku ponúka dokonca na našej ulici.juraczech píše:Podle Tvých požadavků bych zkusil nakombinovat sestavu nějak takhle:
Pôjdem sa tam pozrieť.
Našiel som v ich ponuke aj toto: http://www.mini-max.sk/product/default/2306
Ja viem že tie nohy majú viac sekcií, ale inak tie parametre nevyzerajú zle (z môjho laického pohladu).
Ten tebou doporučený má pri max. výške iba 140 cm, čo sa mi aj keď prirátam nejakú výšku hlavy zdá málo.
JoV:
Mensie Triopo mam par tyzdnov, kupoval som tiez v Mini-Maxe. Moje postrehy najdes medzi recenziami: viewtopic.php?f=34&t=4441
Mensie Triopo mam par tyzdnov, kupoval som tiez v Mini-Maxe. Moje postrehy najdes medzi recenziami: viewtopic.php?f=34&t=4441
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.