Inspirací byl tento článek.hilda4sea píše:Cit: Jan67
.... "No a nakonec bonus, který jsem ani nečekal. Již dřív jsem skenoval středoformátové negativy s K5+makro (ca 8 fotek s následným složením do jedné v PS). Ostřil jsem na zrno přes lupu v LV.
No a teď s focus peaking je to zaostření (EDIT: ostřím manuálně M50 makro) na zrno naprosto jednoznačný a tím pádem rychlý a přesný."....
To je zajímavý postup. Pochopil jsem to správně, že vezmeš negativ, např. 6x9, a zhotovíš z něj 8 dílčích snímků APS-C. Ty pak v PS složíš (cca jako panorama) a převedeš na pozitiv?
http://www.addicted2light.com/2012/11/2 ... al-camera/
Zrovna včera jsem sehnal malý LCD (EDIT: LED, samozřejmě) panel za 400 Kč. Předtím jsem zkoušel jako zdroj světla blesk a mléčný sklo.
S tím panelem to je (zvláště po usazení do nějakého boxu) mnohem jednodušší a hlavně se lépe ostří (svítí furt).
Tento má 12W / 1150 lumen, což je tak akorát na clonu 5,6 (maximum MTF objektivu) a časy kolem 1/200 při ISO 100.
Vhodnou sluneční clonu jsem zatím nesehnal, takže jsem použil redukci filtru za 1$, napasovanou do odpadní roury (do 50Kč). Je to stabilnější než (můj) stativ. Prostor ke zlepšení je ve fixaci filmu. Ta trubka ale víceméně focené místo přitlačí ke sklu. Vysoustružený díl by byl jednoznačně lepší a přesnější.
Používám M50/4 makro s makro kroužky 32mm. Spolu s trubkou to dává zvětšení lehce pod 1:1.
Negativ 6x7 pak pomyslně rozdělím na 8 částí a ty odfotím. Chytám se hlavně podle okrajů, musí být překryv. Je to poměrně rychlý. Ostřím první snímek důkladně, pak již jen kontroluju, protože se nic němění.
Výsledek skládám v PS (photo merge). Zjistil jsem ale, že když to nechám složit celé najednou, tak to nedopadá dobře. Zatímco když to nechám složit nejdřív po horizontálních dvojicích a pak teprve tyto dvojice navzájem, nemusím na to sáhnout. Kromě toho rychlost složení po dvojicích je významně vyšší.
Celý postup pak trvá určitě déle (po čase se to ale zaběhne) než u skeneru ale kvalitou to skener EPSON V700 (za 13tis) skutečně strčí do kapsy a dle autora to je srovnatelný minimálně s Nikon Coolscan 9000, který se ojetý prodává za ca 2500$.