Pevné objektivy z druhé ruky
Moderátor: Moderátoři
Re: Pevné objektivy z druhé ruky
Na jiné bajonety se vykašli. Max zkus M42, ale to musíš koupit ještě redukci. Zatím zkus raději něco s bajonetem PK.
Jinak kup zcela libovolný starý objektiv, cenu neztrácejí, a v momentě kdy se Ti okouká, tak ho zase za prodáš, s minimální ztrátou. Sám si tak vyzkoušíš, co Ti vyhovuje nejvíce.
Jinak kup zcela libovolný starý objektiv, cenu neztrácejí, a v momentě kdy se Ti okouká, tak ho zase za prodáš, s minimální ztrátou. Sám si tak vyzkoušíš, co Ti vyhovuje nejvíce.
Zdravím kolegium a přikládám další dotaz k tématu.
Rozhodl jsem se v začátku dát spíše přednost manuálním objektivům s K bajonetem a používání objektivů s M42 odložit, dokud nebudu mít dostatek zkušeností. Pokud se dohodneme, tak od ypres.bass koupím Chinona 50/1,7, který nabízí ve zdejším bazaru. Postupně budu šetřit na novou pevnou 35 s AF.
Takže k předmětu dotazu:
Něco jsem o tom četl na netu a rád bych si ještě ujasnil detaily týkající se samotného pořízení snímku. Jak jsem zjistil, jednou z celkem použitelných metod focení s manuálními skly je nastavení M, nebo Av režimu, zapnout na těle AF-S režim ostření, změření expozice a pak při namáčknuté spoušti doostřovat. Taky by mě zajímalo, jak je to s nutností u některých objektivů "vyzkratovat" kontakty hliníkovou folií. Jak se vlastně chová takové spojení objektivu s tělem.
Díky za odpověď
Hačuč
Rozhodl jsem se v začátku dát spíše přednost manuálním objektivům s K bajonetem a používání objektivů s M42 odložit, dokud nebudu mít dostatek zkušeností. Pokud se dohodneme, tak od ypres.bass koupím Chinona 50/1,7, který nabízí ve zdejším bazaru. Postupně budu šetřit na novou pevnou 35 s AF.
Takže k předmětu dotazu:
Něco jsem o tom četl na netu a rád bych si ještě ujasnil detaily týkající se samotného pořízení snímku. Jak jsem zjistil, jednou z celkem použitelných metod focení s manuálními skly je nastavení M, nebo Av režimu, zapnout na těle AF-S režim ostření, změření expozice a pak při namáčknuté spoušti doostřovat. Taky by mě zajímalo, jak je to s nutností u některých objektivů "vyzkratovat" kontakty hliníkovou folií. Jak se vlastně chová takové spojení objektivu s tělem.
Díky za odpověď
Hačuč
-
- Významný člen
Tak K bajonet vybral si si tú horšiu cestu no nič budeš používať len M a kombináciou zeleného bodu lebo inak Ti bude merať a exponovať lem na plnú dieru . Na fotíš veľa rovnakých fotiek prvú pod exponovanú a druhú zeleným tlačítkom nameranú správne .Netvrdím že sa nedá naučiť myslieť na to pred každým cvakom ale stále je to nepohodlné a zdržiava to .
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
u M42 se toto neděje? Pakliže ne, jde o dost podstatný rozdíl. Jak probíhá pak pořízení snímku?
díky za info
Hačuč
díky za info
Hačuč
-
- Významný člen
Na m42 si pricloniš trebars na f8 a v režime AV ti nameria expoziciu on line a foíš a fotíš potom odcloníš na f4 a fotíš a fotíš .Ale pozor s priclonením sa dostáva menej svetla a horšie sa ostrý ale za bežného dňa nie je problém na f8 zaostriť a keď je šero odcloníš do takej miery aby si pohodlne zaostril často krát stačí f 5,6
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
U objektivů. které nastavují rovnou pracovní clonu (M42 a další) si zacloníš a fotoaparát na Av změří expozici (a pak záleží ovšem an podmínkách a kompenzaci atd.). Ale zaclonění samozřejmě znamená méně světla v hledáčku. Takže ti možná bude vyhovovat u statických snímků -zaostřit, zaclonit a exponovat.
Některé M42 objektivy (mám takové dva - Penrtacon 135/2,8 a 200/4) mají u clonového kroužku ještě kroužek na blokování - nastaví se maximální clonové číslo. To se dá pro tento postup použít - chceš fotit na clonu 11, tak si nastavíš maximum 11, odcloníš, zaostříš a zacloníš na doraz.
Popravdě - stejně prakticky pořád fotografuji s těmito skly na manuál (M).
Některé M42 objektivy (mám takové dva - Penrtacon 135/2,8 a 200/4) mají u clonového kroužku ještě kroužek na blokování - nastaví se maximální clonové číslo. To se dá pro tento postup použít - chceš fotit na clonu 11, tak si nastavíš maximum 11, odcloníš, zaostříš a zacloníš na doraz.
Popravdě - stejně prakticky pořád fotografuji s těmito skly na manuál (M).
Body: K-5II, K10D, ZX-7
K-mount : set Da 18-55WR, DA 18-55mm a DA 50-200mm, FA 50/1,4, FA 28-70/4
M42: 29/2,8 + 50/1,8 + 135/2,8 + 200/4
K-mount : set Da 18-55WR, DA 18-55mm a DA 50-200mm, FA 50/1,4, FA 28-70/4
M42: 29/2,8 + 50/1,8 + 135/2,8 + 200/4
Aha, už mi svítá. U objektivů s bajonetem K bude tedy praktičtější využívat stejně jenom režim M. To by pro mě snad neměl být takový problém a půjde jen o otázku získání cviku. V podstatě teď fotím téměř výhradně na M. U M42 je pak možné fotit relativně pohodlně i na Av režim. V tom tedy vidím zásadní rozdíl, nikoli nepřekonatelný.
Díky, taková diskuze mi pomůže víc, než týden na netu strávený pročítáním cizích problémů a snažením se o pochopení. Alespoň teď, na začátku.
Co soudíte o volbě Chinona 50/1.7?
Dík
Hačuč
Díky, taková diskuze mi pomůže víc, než týden na netu strávený pročítáním cizích problémů a snažením se o pochopení. Alespoň teď, na začátku.
Co soudíte o volbě Chinona 50/1.7?
Dík
Hačuč
To je kapku nepřesné. Ne u bajonetu K, ten je i u nových skel. U objektivů s označením K v názvu. Ale když koupíš Ačkové sklo,tak Av funguje normálně,a clonu nastavíš buď na aparátu,nebo kroužkem na obj.
A upřímně, je podle mě Ačková řada Pentax skel příjemnější k používání než M42ky..
A upřímně, je podle mě Ačková řada Pentax skel příjemnější k používání než M42ky..
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
Ano, upřesním -> měl jsem na mysli manuální skla s K bajonetem.
CHtěl bych informace o objektivu Sigma 20-40/2.8 EX DG ASPHERICAL . Pentax 20-40 je pro mě moc momentálně drahej, ale rozsahově i světelností by se mi hodil. Hledal jsem dál a našel jsem tu Sigmu. Mohl by někdo podat reference. Už se sice nevyrábí ale náhoda je ?? děkuji.
Zdravím,
nakonec jsem na základě zde uvedených rad pořídil A 50/1,7 a chtěl bych se podělit o čerstvé zkušenosti. Objektiv mám nasazený prakticky pořád od minulé středy a sžívám se s ním. Rozhodně je problém trefit se s jemným ostřením, i když mám oči v pořádku. Tam, kde to situace umožňuje ostřím s pomocí Live view. Jinak to vlastně spíš odhaduji a dělám třeba i tři fotky, než jsem 100% spokojen. Záchytné ostření a indikace zaostření fungují v pohodě, ale přeci jenom ruce tu rychlost a přesnost autofokusu nemají.
Ovšem fotky jím pořízené jsou super. Až budu s některou spokojen do té míry, že půjde publikovat, pochlubím se
Taky už pomalu škudlím na novou 35/2,4 s AF. Do té doby ale budu schopen avizovaný rodinný přírůstek dostatečně podrobně dokumentovat.
Díky za rady, snad to pomůže i dalším začátečníkům s podobným nápadem.
Hačuč
nakonec jsem na základě zde uvedených rad pořídil A 50/1,7 a chtěl bych se podělit o čerstvé zkušenosti. Objektiv mám nasazený prakticky pořád od minulé středy a sžívám se s ním. Rozhodně je problém trefit se s jemným ostřením, i když mám oči v pořádku. Tam, kde to situace umožňuje ostřím s pomocí Live view. Jinak to vlastně spíš odhaduji a dělám třeba i tři fotky, než jsem 100% spokojen. Záchytné ostření a indikace zaostření fungují v pohodě, ale přeci jenom ruce tu rychlost a přesnost autofokusu nemají.
Ovšem fotky jím pořízené jsou super. Až budu s některou spokojen do té míry, že půjde publikovat, pochlubím se
Taky už pomalu škudlím na novou 35/2,4 s AF. Do té doby ale budu schopen avizovaný rodinný přírůstek dostatečně podrobně dokumentovat.
Díky za rady, snad to pomůže i dalším začátečníkům s podobným nápadem.
Hačuč
Ak sa Ti zapáčil manuál, odporúčam vyskúšať Pentax M alebo A radu 28 alebo 35. Už som to tu kdesi spomínal, pred časom som si zadovážil k mojej M50/1,7 ďaľší manuál M35/2,8. Má snáď pre mňa lepšie farby ako 50-tka a je vyrovnane celoplošne ostrý. Ak budeš mať príležitosť, rozhodne skús. Nieže by bola da35 drahá, ale tento spomínaný sa dá zohnať v asi tretinovej cene.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
pentaxí 35/2,4 je na používání v prostorách s mizerným osvětlením hodně slušné sklo, i na "plnou díru" je krásně ostré
odfotil jsem s tím firemní bouling (na těle K-5 II), na drahách byla fakt tma jak v pytli, a odpadu kvůli blbému zaostření bylo minimum. já jsem si teda přibleskával, ale zas nečekám, že bys dítko fotil v tak velké tmě
odfotil jsem s tím firemní bouling (na těle K-5 II), na drahách byla fakt tma jak v pytli, a odpadu kvůli blbému zaostření bylo minimum. já jsem si teda přibleskával, ale zas nečekám, že bys dítko fotil v tak velké tmě
Materiál: Pentax K-5 II, Pentax K-r, Pentax K10, Orestor 135, Pentacon 50/1,8, Helios 44-2, CZJ Flek 35/2,4 , Sigma 17-70 2,8-4 C, Pentax 35/2,4 AL, Tamron 70-300 4-5,6
Doom bloguje, fotky dává na picasu, má rád hudbu, chová bílého Supa a silničku.
Doom bloguje, fotky dává na picasu, má rád hudbu, chová bílého Supa a silničku.
-
- Uživatel
Nechcem zakladat nove vlakno, tak nadviazem na toto. Dostal sa mi do ruk carl-zeiss-jena-flektogon-20/2,8 je plne funkcny, par fotiek som s nim nafotil cez redukciu m42 zaujimala by ma cena za kolko by ste ho ohodnotili... na eBay sa predavaju za 300$ a viac. U nma nieje pren vyuzitie...
Pentax K20D,K3,Tamron 90mm F/2.8 ,Tamron AF 17-50mm f/2,8 ,Tamron 10-24 f 3,5-4,5. Tamron 70-200mm F2.8 ,Samyang 8mm f/3.5 Fish-Eye. Pentax 15/4. Pentax 35/2,4. Pentax 50/1,8