Nastaveni objektivu M
Moderátor: Moderátoři
Nastaveni objektivu M
Kdyz na K-5 lls dam objektiv 50/1,7 nabidne mi fotak nastaveni fokalni delky. Co tam ma dat...50 nebo s crop faktorem 75? Nebo je to jedno,zkousel jsem oboje a nic se nemeni.
Naposledy upravil(a) galdra dne 16 led 2014, 17:14, celkem upraveno 1 x.
Re: Nastaveni objektivu M
galdra píše:Kdyz na K lls dam objektiv 50/1,7 nabidne mi fotak nastaveni fokalni delky. Co tam ma dat...50 nebo s crop faktorem 75? Nebo je to jedno,zkousel jsem oboje a nic se nemeni.
Nastav 50, táto hodnota potom bude aj v EXIFe. Niektoré programy hodnotu následne použijú na korekciu súdkovitého skreslenia, vinetácie a pod.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Takze je to jedno ve vztahu k foceni? Protoze autokorekce objektivu nepouzivam, nemusim si s tim lamat hlavu.
Takže hodnotu treba nastaviť aby správne fungoval Shake Reduction, viď manuál:galdra píše:Takze je to jedno ve vztahu k foceni? Protoze autokorekce objektivu nepouzivam, nemusim si s tim lamat hlavu.
Funkce Shake Reduction pracuje na základě načtení informací z objektivu
jako je fokální vzdálenost.
Jestliže fotoaparát používá objektivy DA, DA L, D FA, FA J, FA nebo
F informace z objektivu, jsou automaticky rozpoznány při aktivaci funkce
Shake Reduction.
Nastavte fokální délku, pokud používáte objektiv, ze kterého nelze
informaci o fokální délce automaticky získat
Autokorekcia funguje len pri objektívoch ktoré telo vie rozpoznať DA, DA L, D FA, FA J, FA nebo
F
KP, *ist DS, K-m (infra)
-
- Významný člen
Jedine ma čom to je pozorovať je AUTOISO a to v tom že Ti určí expozičný čas od kedy začne zvyšovať ISO.
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
No a na té SR taky. Ještě dodám, pro zoom M objektivy je potřeba nastavit fokální délku, při které exponuješ, jinak SR funguje nepřesně. V praxi si to ale nevšimneš, pokud nebudeš používat zoom typu 16-250, nebo podobný nesmysly (ty se ale v M a K variantě stejně nedělaly).
Děkuji za odpovědi, SR tomu rozumím, ale co tedy nastavit v případě manuálního objektivu 50mm - 50 nebo 75 s crop faktorem?
Nastavuješ to co je napsaný na objektivu, 50 - tak 50.
Prípadne si SR otestuj - u niekoho kľudne môže fungovať lepšie aj iné nastavenie, ako je doporučené. Algoritmy SR sú ladené podľa nejakého štatistického priemeru - aj keď ono je to celé tak trochu čierna mágia, lebo matematicky popísať chvenie rúk dvoch ľudí (alebo aj jedného človeka v rôznom čase) je v podstate nemožné. V ideálnom prípade by mal mať každý stabilizačný systém kalibračný režim, aby sa vedel doladiť podľa konkrétneho človeka...
-
- Významný člen
Podľa pána Vrabela (servisák v Exapre ) je jedno aká je tam cifra systém si to kontroluje online každý záchvev a reaguje primerane na danú situáciu .Riešil som kedysi problém s 55-300 ktorá sa hlásila ako 18-55 a nikdy som nemal problém zo SR .
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
50mm objektiv je furt 50mm objektiv, jedno jaký za ním máš čip (6x7, FF, APSC, 4/3, ...).
Jestli to SR skutečně funguje podle toho, co se nastaví, příp. jak moc významný vliv má nastavení ohniskové vzdálenosti nevím. V manuálu je myslím napsáno, že se ohnisková vzdálenost nastavuje právě kvůli SR, tak s tím takhle žiju. Kdysi jsem zkoušel nastavit 16mm a fotit s 135mm objektivem a zdálo se mi, že stabilizace nefunguje, čili že to vliv má. Ale možná to bylo jen subjektivní...
Jestli to SR skutečně funguje podle toho, co se nastaví, příp. jak moc významný vliv má nastavení ohniskové vzdálenosti nevím. V manuálu je myslím napsáno, že se ohnisková vzdálenost nastavuje právě kvůli SR, tak s tím takhle žiju. Kdysi jsem zkoušel nastavit 16mm a fotit s 135mm objektivem a zdálo se mi, že stabilizace nefunguje, čili že to vliv má. Ale možná to bylo jen subjektivní...
Jak psal Sikula, to nastavení fokální délky je kvůli SR a taky se ta hodnota zapisuje do EXIF. Vliv to určitě má a velký, SR při pohybu čipen počítá s fokální délkou a tomu přizpůsobuje rychlost a reakce protipohybu. Schválně si zkus nastavit třeba fokální délku 300mm a nasaď nějaký širokáč. Na LiveView se ti bude obraz trhat a uskakovat jak se SR bude snažit kompenzovat mnohem větší výchylky než jsou ve skutečnosti.
Pentax - nějaká krabička, která chytá světlo, moc tomu nerozumím....
Taky se připojím k dotazu.
Když mám objektiv 28-70mm tak jakou mám dát tu fokální délku?
Děkuji.
Když mám objektiv 28-70mm tak jakou mám dát tu fokální délku?
Děkuji.
U zoomu se nastavuje ta délka, při které se fotí, což je psáno i v manuálu. Prakticky by to znamenalo, že pokud přezoomuješ, měl bys fokální délku nastavit znovu. To je samozřejmě hrozný opruz a neznám nikoho, kdo by to dělal. Sám mám starý objektiv 28-80, fokální délku vždy nastavím na 85 mm (80 není v nabídce) a nezdá se mi, že by se kvalita fotky na různých délkách nějak zásadně lišila.
Tak to bych se z toho zblbnul furt to nastavovat.inutihar píše:U zoomu se nastavuje ta délka, při které se fotí, což je psáno i v manuálu. Prakticky by to znamenalo, že pokud přezoomuješ, měl bys fokální délku nastavit znovu. To je samozřejmě hrozný opruz a neznám nikoho, kdo by to dělal. Sám mám starý objektiv 28-80, fokální délku vždy nastavím na 85 mm (80 není v nabídce) a nezdá se mi, že by se kvalita fotky na různých délkách nějak zásadně lišila.