Uprava M objektívu na A
Moderátor: Moderátoři
Uprava M objektívu na A
Rád by som prerobil M sklo na A. Podľa toho čo som na nete našiel a čo som prakticky vyskúšal by to nemal byť väčší problem. Až sa čudujem že sa tým niekto nezaoberá. Je predsa plno krásnych manuálnych objektívov kde by to stálo za to.
http://www.aohc.it/images/k2e.gif
Ak ste sa o to zaujímali, určite viete ze je na KA bajonete tela 6 kontaktov (+1 digital od bajonetu KAF). 5 z nich vytŕča a 1 je mierne v tele (je označovaný hviezdičkou * ). Kontakt nastane keď na clonovom krúžku zvolíte A, tým sa kontakt (klobúčik, alebo gulička) mierne vysunie. Bez toho telo s objektívom nekominikuje, resp. ho ignoruje.
Zvyšných 5 kontaktov sa dotýka kovového bajonetu objektívu, čim sa vlastne kontakty skratujú. Podľa binárnej tabuľky ktoré kontakty sú vyskratované, telo zistí na akej minimálnej a maximálnej clone vie objektív pracovať. Piny ktoré nemajú byť vyskratované sú bežne v bajonete objektívu zaizolované. Čo som videl tak pravdepodobne len vyvŕtaním otvoru a zaliatím plastom / epoxidom.
Urobil som tiež pokus: Podľa binárnej tabuľky som alobalom vyskratoval kontakty a vložil guličku do zapusteného * kontaktu. Po zapnutí telo rozpoznalo rozsah svetelnosti a dalo sa fotit bez nasadeného objektívu.
Rád by som to vyskúšal aj naostro. Mám v zásobe starý, nie veľmi kvalitný objektív SUN AUTO ZOOM 85-210/4.5, ktory navyše neostrí dobre na nekonečno. Takže ho na pokus môžem obetovať. Prípadne ak má niekto starý M objektív na náhradné diely s funkčnou clonou a bajonetom, bude to ideálny kandidát.
Keď sa podarí, chcel by som prerobiť Rikenon XR 50/1,7. Zároveň sa nám otvoria možnosti na nákup lacnejších M skiel s A funkčnosťou.
A o čo mi týmto ide?
Zháňam pentaxáka v Bratislave s dielničkou / výbavou na presné navŕtanie dier do bajonetu. Predpokladám že bude vhodná stojanová vŕtačka s možnosťou upevnenia vrtáku veľkosti 2 - 3. Prípadne by mohla byť silnejšia mikrovŕtačka. Šiel by do toho niekto?
http://www.aohc.it/images/k2e.gif
Ak ste sa o to zaujímali, určite viete ze je na KA bajonete tela 6 kontaktov (+1 digital od bajonetu KAF). 5 z nich vytŕča a 1 je mierne v tele (je označovaný hviezdičkou * ). Kontakt nastane keď na clonovom krúžku zvolíte A, tým sa kontakt (klobúčik, alebo gulička) mierne vysunie. Bez toho telo s objektívom nekominikuje, resp. ho ignoruje.
Zvyšných 5 kontaktov sa dotýka kovového bajonetu objektívu, čim sa vlastne kontakty skratujú. Podľa binárnej tabuľky ktoré kontakty sú vyskratované, telo zistí na akej minimálnej a maximálnej clone vie objektív pracovať. Piny ktoré nemajú byť vyskratované sú bežne v bajonete objektívu zaizolované. Čo som videl tak pravdepodobne len vyvŕtaním otvoru a zaliatím plastom / epoxidom.
Urobil som tiež pokus: Podľa binárnej tabuľky som alobalom vyskratoval kontakty a vložil guličku do zapusteného * kontaktu. Po zapnutí telo rozpoznalo rozsah svetelnosti a dalo sa fotit bez nasadeného objektívu.
Rád by som to vyskúšal aj naostro. Mám v zásobe starý, nie veľmi kvalitný objektív SUN AUTO ZOOM 85-210/4.5, ktory navyše neostrí dobre na nekonečno. Takže ho na pokus môžem obetovať. Prípadne ak má niekto starý M objektív na náhradné diely s funkčnou clonou a bajonetom, bude to ideálny kandidát.
Keď sa podarí, chcel by som prerobiť Rikenon XR 50/1,7. Zároveň sa nám otvoria možnosti na nákup lacnejších M skiel s A funkčnosťou.
A o čo mi týmto ide?
Zháňam pentaxáka v Bratislave s dielničkou / výbavou na presné navŕtanie dier do bajonetu. Predpokladám že bude vhodná stojanová vŕtačka s možnosťou upevnenia vrtáku veľkosti 2 - 3. Prípadne by mohla byť silnejšia mikrovŕtačka. Šiel by do toho niekto?
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
-
- Významný člen
Re: Uprava M objektívu na A
Neviem ale nie je v objektíve ten kontakt na niečo zapojený keby to bolo také jednoduché tak by sa o tom vedelo už dávno ?
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
Myslím, že vo veľkom to ľudia nerobia z dvoch dôvodov:
1. chcú mať staré sklá v pôvodnom stave
2. stále dúfajú, že Pentax vráti do tela "clonový simulátor" - potom by sa zasa dala clona bez obmedzení nastavovať clonovým krúžkom a žiadne modifikácie objektívov by neboli potrebné. Dúfam, že ak naozaj pracujú na retro tele, tak bude ako sa patrí, t.j. vrátane clonového simulátora a poriadneho hľadáčika.
Pre mňa platia obidva dôvody, raz za čas znesiem aj "okľuku" pomocou zeleného tlačítka - inak ani toto nebolo podporované zo začiatku (na *ist Dx telách) a Pentax to doplnil až po tlaku nespokojných užívateľov.
Ale aj tak ma zaujíma, ako to dopadne, určite sa podeľ o skúsenosti...
2. stále dúfajú, že Pentax vráti do tela "clonový simulátor" - potom by sa zasa dala clona bez obmedzení nastavovať clonovým krúžkom a žiadne modifikácie objektívov by neboli potrebné. Dúfam, že ak naozaj pracujú na retro tele, tak bude ako sa patrí, t.j. vrátane clonového simulátora a poriadneho hľadáčika.
Pre mňa platia obidva dôvody, raz za čas znesiem aj "okľuku" pomocou zeleného tlačítka - inak ani toto nebolo podporované zo začiatku (na *ist Dx telách) a Pentax to doplnil až po tlaku nespokojných užívateľov.
Podla tej binarnej tabulky a toho co som skúšal je to naozaj primitívne. Ono zase to nemohlo byť nič komplikované, veď KA bajonet sa používa od roku 1983.palo2811 píše:Neviem ale nie je v objektíve ten kontakt na niečo zapojený keby to bolo také jednoduché tak by sa o tom vedelo už dávno ?
Tiež sa mi nechce veriť že to nikto neskúšal. Hľadám o tom informácie už možno 3 mesiace. Som aspoň rád že som našel tú binárnu tabuľku.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Já jsem se zastavil také u toho co píše Palo (tohle na koleně nedám ), navíc jsem nějak neměl prostor na další bádání.
Pokud by to u objektivu byla jen mechanická záležitost tak je to řešitelné. Nejpodstatnější je přesnost umístění (*)kontaktu.
Pokud by to u objektivu byla jen mechanická záležitost tak je to řešitelné. Nejpodstatnější je přesnost umístění (*)kontaktu.
Ja by som tiež nezasahoval do srdcoviek, ale tá možnosť nakúpiť M sklá za polovicu a jednoducho si ich prerobiť je veľmi lákavá.bedo. píše:Myslím, že vo veľkom to ľudia nerobia z dvoch dôvodov:
Som síce optimista, ale aj tak neverím že Pentax zabuduje do nového tela clonový simulátor. Predsa v ich záujme je predávať nové sklá, aj keď je mi jasné že po takom tele by siahli v momente všetci K / M / A zberatelia. Ale podľa toho ako rýchlo sa medzi uživateľov rozšírili K-3ky sa predá retro telo aj bez clonového simulátora ak bude v rozumnej cene.
Dúfam že sa niekto ozve s výbavou / skúsenosťami s takouto prácou. Ja sa toho nebojím len neviem či som dosť šikovný. Totiž keď sa to nepodarí na prvý pokus, neviem či ešte nájdem odvahu na ďalši kus. Aj keď najhoršie čo sa môže stať že diery pozalievam a bude fungovať ako doteraz.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Presne tak + pozalievanie (odizolovanie) nepotrebných kontaktov.PetrSk píše:Já jsem se zastavil také u toho co píše Palo (tohle na koleně nedám ), navíc jsem nějak neměl prostor na další bádání.
Navyše sa to ťažko simuluje. Bajonet je tak presný že neexistujú pokusy s vložením papierika, alobalu a pod medzi telo a objektív. Presnosť je podstatná, ale pri vyrobení šablóny by sa to dalo. A čo som skúšal je tam tolerancia aspoň 1 mm a to už by sa mohlo dať.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Ináč presne z tohto dôvodu nefungujú niektoré manúálne neznačkové objektívy na nových telách. napr. aj v prípade toho nešťastného SUN AUTO ZOOM 85-210 je na čierno zalakovaný aj bajonet. A telo očakáva po nasadení objektívu vyskratované kontakty. Buď všetky pri M objektíve, alebo len niektoré a * kolík.
Takže som to vyriešil ostránením laku na miestach kde podľa tabuľky nemá byť izolácia a objektív funguje rovnako ako v režime M. Keby sa mi tam podarilo pridať * kolík na pružinke, bolo by z toho A čko.
Takže som to vyriešil ostránením laku na miestach kde podľa tabuľky nemá byť izolácia a objektív funguje rovnako ako v režime M. Keby sa mi tam podarilo pridať * kolík na pružinke, bolo by z toho A čko.
KP, *ist DS, K-m (infra)
to feri - jj alobal a papírek je slepá cesta, také jsem ji zkusil Projde to ale na M42 na zkratování
M42 myslíš tie smiešne činske redukcie s kľúčom?PetrSk píše:to feri - jj alobal a papírek je slepá cesta, také jsem ji zkusil Projde to ale na M42 na zkratování
KP, *ist DS, K-m (infra)
Myslím originál Pentax, čínu s kroužkem navíc jsem fakt nemyslel
edit - zkoušel jsem pár M42, najdou se i docela zajímavé kousky, redukce jsem kupoval za původní podstatně zajímavější ceny
edit - zkoušel jsem pár M42, najdou se i docela zajímavé kousky, redukce jsem kupoval za původní podstatně zajímavější ceny
ked som mal Pentacon 135/2,8 MC na M42, vyvrtal som dierku do bajonetu, aby som mohol pouzivat M42>PK redukciu ako keby som mal origin PK objektiv.
- objektiv som opatrne upnul do zveraku do handier. vrtak uz neviem kolkatka to bola, to je jedno, normalne som to rucne odvrtal. jedine si treba dat pozor na kovove piliny (prach) aby nepopadali do objektivu.
- objektiv som opatrne upnul do zveraku do handier. vrtak uz neviem kolkatka to bola, to je jedno, normalne som to rucne odvrtal. jedine si treba dat pozor na kovove piliny (prach) aby nepopadali do objektivu.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Významný člen
Moja zvedavosť ma nenechala chladným tak som skúsil vyskratovať všetky a aj * kontakt a funguje to a aj clonové zdvýhatko sa pohybovalo . Len teraz by to chcelo vyskúšať či aj správne ?
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
to lennyl
Ja plánujem bajonet z objektívu odmontovať. Ten kovový prach na optike a v premazaných závitoch si ani nechcem predstavovať Predsalen najväčší problem bude umiestnenie klobúčiku / guličky na pružinku do * kontaktu.
to Palo
To je najväčšia otázka, či to naozaj bude fungovať správne. Zistíme až s prvým hotovým kusom. Neviem či je ten SUN šmejd vhodný, ale pre testovacie účely do toho lepšie sklo nedám.
Ja plánujem bajonet z objektívu odmontovať. Ten kovový prach na optike a v premazaných závitoch si ani nechcem predstavovať Predsalen najväčší problem bude umiestnenie klobúčiku / guličky na pružinku do * kontaktu.
to Palo
To je najväčšia otázka, či to naozaj bude fungovať správne. Zistíme až s prvým hotovým kusom. Neviem či je ten SUN šmejd vhodný, ale pre testovacie účely do toho lepšie sklo nedám.
KP, *ist DS, K-m (infra)
-
- Významný člen
Keby mám nejaký M objektív tak to spravím ale ja mám iba M42 a DA,FA .
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610