Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
Moderátor: Moderátoři
Re: Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
Pentax - nějaká krabička, která chytá světlo, moc tomu nerozumím....
Zaujímavé je, že písmenká sú už v "M" štýle, K séria používala iný typ písma - teda až na výnimky, ako sa zdá...
Inak K sériu považujú niektorí za to naj, čo Asahi Kogaku vyrábal (pre K bajonet). Do tých čias sa datuje aj spolupráca Asahi Kogaku - Zeiss (Oberkochen), výsledkom ktorej bolo niekoľko objektívov a zrejme aj SMC/T* vrstvy...
Inak K sériu považujú niektorí za to naj, čo Asahi Kogaku vyrábal (pre K bajonet). Do tých čias sa datuje aj spolupráca Asahi Kogaku - Zeiss (Oberkochen), výsledkom ktorej bolo niekoľko objektívov a zrejme aj SMC/T* vrstvy...
Co se týče písmenek, přijdou mi prakticky shodné jak na K 50/1.2 tak na K 300/4 i na A 50/1.7 a 135/2.8. Rozdíl je tam mírný ve velikosti, potle toho kolik místa na popisek zbylo a kde jsou vyryta.bedo. píše:Zaujímavé je, že písmenká sú už v "M" štýle, K séria používala iný typ písma - teda až na výnimky, ako sa zdá...
podle B. Dimitrova, se vyráběly dvě verze SMC Pentax 50/1.2 a novější smc Pentax 50/1.2.
Taky doufám, že sraz klapne
Naposledy upravil(a) Miro2 dne 10 led 2014, 10:03, celkem upraveno 1 x.
Těším se na fotky.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Miro2: rozdiel medzi písmom na K a M (až SMC DA) je pekne vidieť na tomto obrázku:
K55/1.8 vs M50/1.4
Ďalšia zmena písma nastala až teraz s uvedením HD objektívov...
K55/1.8 vs M50/1.4
Ďalšia zmena písma nastala až teraz s uvedením HD objektívov...
I když to MXko je uříznuté a není na obrázku vidět, tak je pravda, že 55/1.8 má font písma jiný..., takže je možné, že se to týkalo jen některých skel, nebo skel vyrobených do určitého data.
EDIT: stačí kliknout pravým tlačítkem a dát "zobrazit obrázek"
EDIT: stačí kliknout pravým tlačítkem a dát "zobrazit obrázek"
"pravé myšítko + zobraziť obrázok" a aj MX by mal byť celý
Okrem tvaru písma bol trochu iný aj popis - "1:1.8/55 vs 1:1.4 50mm"
Okrem tvaru písma bol trochu iný aj popis - "1:1.8/55 vs 1:1.4 50mm"
Na mé K300/4 mám už novější styl písma/popisku, ale na stránkách B. Dimitrova je vidět obrázek tohoto skla se starším stylem popisu: http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/prim ... 300f4.html
Nicméně tento objektiv se také vyráběl ve dvou etapách (verzích), tak je možné, že ty novější verze dostaly nový popisek.
Nicméně tento objektiv se také vyráběl ve dvou etapách (verzích), tak je možné, že ty novější verze dostaly nový popisek.
jj, tak nejako to bude. Ešte jedna ukážka:Miro2 píše: Nicméně tento objektiv se také vyráběl ve dvou etapách (verzích), tak je možné, že ty novější verze dostaly nový popisek.
aj keď to by sa skôr hodilo do témy "Mám starý objektív a chci se pochlubit..."
Přelomový bude rok 1977, do roku 1977 se dělaly první verze těch K skel. V roce 1977 se také začaly vyrábět M skla.
Osobne som nadšený týmito objektívmi. Normálne zvažujem, že sa orientujem na tieto px staré manuály. Nedávno som chcel nejaký ľahký maňas, tak okolo 24-28 na krajinky počas vyjazdov. No napokon som siahol po M35/2,8 kôli veľmi dobrej cene. S takou trochu nevôľou som si ho nasadzoval prvý krát na aparát, no a od vtedy ho neviem zložiť. Sadol mi kontrastom, farbami a najmä ostrosťou cez celú plochu. A to ešte nemá nejaké úžasné hodnotenie na pentaxfore.
Takže se chlubím staro/novým 35. Alebo novo/starým ?
Takže se chlubím staro/novým 35. Alebo novo/starým ?
-
- V.I.P člen
Blahoželám, Káčkova rada je doslova na nezaplatenie
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
A nejen K řada, ale i M a A. Řada A se od M liší většinou jen přidáním elektronickho přenosu clony, příp. ještě vylepšenými SMC vrstvami.
-
- Pokročilý uživatel
jj....ja na K-acka nedam dopustit
teda na tie co som skusal ...
inak mam pocit, ze moja K20/4 ma trosku lenive lamely clony - mozno nejaky olej na lamelach? neviete o niekom, kto dokaze tieto stare Pentaxy dat doporiadku?
teda na tie co som skusal ...
inak mam pocit, ze moja K20/4 ma trosku lenive lamely clony - mozno nejaky olej na lamelach? neviete o niekom, kto dokaze tieto stare Pentaxy dat doporiadku?
Ja odporúčam p. Matunáka v Nových Zámkoch.