Recenze Pentax 20-40 limited
Moderátor: Moderátoři
Re: Recenze Pentax 20-40 limited
to bedo:
Dovoluji si upozornit, že EF 50/1,2 L USM má clonové číslo 1,2, což je zásadní výrobní rozdíl proti 1,4, i když to tak na první pohled nevypadá. Dále je 100% celokovový a váží 580gr.
to miky-lbc:
Pamatuji, že při mé první úvaze o Pentaxu, stál DA 35/2,8 Ltd 5.600 Kč.
Dovoluji si upozornit, že EF 50/1,2 L USM má clonové číslo 1,2, což je zásadní výrobní rozdíl proti 1,4, i když to tak na první pohled nevypadá. Dále je 100% celokovový a váží 580gr.
to miky-lbc:
Pamatuji, že při mé první úvaze o Pentaxu, stál DA 35/2,8 Ltd 5.600 Kč.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Nevím, jestli to tady už je, ale zde je podrobná recenze na HD 20-40:
http://www.pentaxforums.com/reviews/hd- ... ction.html
http://www.pentaxforums.com/reviews/hd- ... ction.html
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
Hildo, ja som písal o 20-40Ltd, neviem, ako sa tá *55 priplietla do tohoto vlákna... 

Podivej se na cenu Nikon 58mm f/1,4 AF-S NIKKOR G. ta je 2x takova jako 55/1,4*. Canon nema Lkovou 1,4, jinak by to bylo taky za vic nez u Pentaxe ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
Myslim, že mnohem lepší srovnání by bylo G 50mm 1.4 za nějakejch 8 tis.
.
To už se rovnou můžeš napsat nějakou Leicu nebo cokoliv jiného. Nevěřim, že *55 s úvodní cenou 9tis s DPH měla být rovnoprávnou konkurencí ke sklům za 35-60 tis.
Myslim, že mnohem lepší srovnání by bylo G 50mm 1.4 za nějakejch 8 tis.

To už se rovnou můžeš napsat nějakou Leicu nebo cokoliv jiného. Nevěřim, že *55 s úvodní cenou 9tis s DPH měla být rovnoprávnou konkurencí ke sklům za 35-60 tis.
Miky: nebolo by lepšie namiesto "úvodnej ceny" porovnávať obrazovú (a konštrukčnú) kvalitu? Nemyslím si, že Nikkor 50/1.4 sa môže podľa týchto kritérií rovnať s DA*55, aspoň podľa obrázkov, ktoré som videl. Nikkor 50/1.4 by bolo adekvátne porovnávať s FA50/1.4, k *55/1.4 je adekvátna práve tá 58/1.4, aj keď na rozdiel od Pentaxu je to "plasťák"...
Já jsem měl jak Nikkor G 50 1,4 tak Canon 50 1,4 USM... a nemyslim si, že by tam byl nějakej úplně brutální rozdíl.
Když pominu, že obě zmíněné ostří mnohem rychleji, tak hlavně i přesněji... ale mám jen starou K5, dle všech reakcí je to od K5 II lepší (nicméně to tvrdili i lidi, když přišla K5... takže asi tak).
Obrazově mi přijde mírně lepší... má takovej osobitej projev. Neni to rozhodně rozdíl třídy. AF je o hodně horší a pomalejší.
Když to dáš dohromady suma sumárum, tak stále platí to, co jsem psal. Je to dobré sklo, které mám rád a K3 chci hlavně proto, abych si s nim po letech jeho vlastnictví konečně mohl zafotit. Ale nemyslim, že by jeho výkon ospravedlňoval jeho cenu. Za 9 tisíc byl rozumnej. Za 12 tisíc byl akceptovatelnej... v něčem lepší a v něčem horší než konkurence. Za současnou cenu je ale prostě drahej.
Jinak fakt nechápu, jak to někdo soudnej může porovnávat s tím ultra rychlým Nikkorem 58 G. Viděli jste ho vůbec někdy v akci? Ta N58 zaostří ultra přesně na D4 11/11 za sec... a to na clonu 1.4. To je její největší benefit. S *55 je to v tomhle ohledu zcela nesrovnatelné.
I na K3 už by Nikkor 58 fotil tak 6tou fotku, než *55 vůbec zaostří. Fakt miluju tyhle debaty, kdy ortodoxňáři srovnávají nesrovnatelné
.
Když pominu, že obě zmíněné ostří mnohem rychleji, tak hlavně i přesněji... ale mám jen starou K5, dle všech reakcí je to od K5 II lepší (nicméně to tvrdili i lidi, když přišla K5... takže asi tak).
Obrazově mi přijde mírně lepší... má takovej osobitej projev. Neni to rozhodně rozdíl třídy. AF je o hodně horší a pomalejší.
Když to dáš dohromady suma sumárum, tak stále platí to, co jsem psal. Je to dobré sklo, které mám rád a K3 chci hlavně proto, abych si s nim po letech jeho vlastnictví konečně mohl zafotit. Ale nemyslim, že by jeho výkon ospravedlňoval jeho cenu. Za 9 tisíc byl rozumnej. Za 12 tisíc byl akceptovatelnej... v něčem lepší a v něčem horší než konkurence. Za současnou cenu je ale prostě drahej.
Jinak fakt nechápu, jak to někdo soudnej může porovnávat s tím ultra rychlým Nikkorem 58 G. Viděli jste ho vůbec někdy v akci? Ta N58 zaostří ultra přesně na D4 11/11 za sec... a to na clonu 1.4. To je její největší benefit. S *55 je to v tomhle ohledu zcela nesrovnatelné.
I na K3 už by Nikkor 58 fotil tak 6tou fotku, než *55 vůbec zaostří. Fakt miluju tyhle debaty, kdy ortodoxňáři srovnávají nesrovnatelné

Myslím, že plačeš na špatnom hrobe, ale to je jedno...miky_lbc píše:Fakt miluju tyhle debaty, kdy ortodoxňáři srovnávají nesrovnatelné.

Vrátím se zpět k tématu Pentax 20-40. Co jsem přečetl řadu diskuzí a zkušeností majitelů, tak si myslím, že na http://www.pentaxforums.com/ tu recenzi ještě upraví,
. Dělat recenzi jen z JPEGu z K-3 mi připadá trochu chudé. Osobní zkušenosti majitelů více těl a více objektivů limited se mi zdají věrohodnější v diskuzi.

Inak nechcem na Teba nejako tlačiť, ale už by si mohol nejaké obrázky z 20-40 dať aj Ty... 
A nemusí to byť nič špeciálne, stačili by mi DNG s nejakými detailami (tráva, vetvičky) za denného svetla na 20/35/40mm na minimálnej clone zaostrené na nekonečno a potom ešte nablízko, dík.

A nemusí to byť nič špeciálne, stačili by mi DNG s nejakými detailami (tráva, vetvičky) za denného svetla na 20/35/40mm na minimálnej clone zaostrené na nekonečno a potom ešte nablízko, dík.

U mě to je jednoduché, i když bych na něj měl, tak si ho prostě nekoupím a může být TOP jak chce. Jde o princip a to skrz, opět jiného průměru filtru. Když si to tak spočítám tak k tomuto předraženému kousku ještě připočíst baj očko skoro desítku za filtry
a pak se z těch krabiček co nosím sebou už vážně p... 
To se už raději pomalu dívám po nějaké jeté Da* 16-50 kde použiji fitry stejné jak na Da* 200 co už mám.

To se už raději pomalu dívám po nějaké jeté Da* 16-50 kde použiji fitry stejné jak na Da* 200 co už mám.
STŘÍBRU ZDAR
Já si skoro říkám, že bych koupil i třeba 16-50 s rozbitým SDM... za pár. A pak si jí nechat jen na screw.
tyjo, co to máš za filtry?Čtvrtek píše:Když si to tak spočítám tak k tomuto předraženému kousku ještě připočíst baj očko skoro desítku za filtrya pak se z těch krabiček co nosím sebou už vážně p...

bedo: B+W pol. Käsemann MRC nano XS-PRO DIGITAL 55mm - kolem 3.000
B+W přechodový filtr 702 MRC 55mm - kolem 3.000
B+W ND šedý filtr 102 a 106 MRC 55mm - každej máš za 2.000, takž 4.000
Dobře, kdybych u těch ND místo vrstev MRC vzal lacinější ta to mám vše za 8.000
ps: ten skleněný přechoďák je super věc, už bych plasťáky typu Cokin asi nenasadil.
B+W přechodový filtr 702 MRC 55mm - kolem 3.000
B+W ND šedý filtr 102 a 106 MRC 55mm - každej máš za 2.000, takž 4.000
Dobře, kdybych u těch ND místo vrstev MRC vzal lacinější ta to mám vše za 8.000

ps: ten skleněný přechoďák je super věc, už bych plasťáky typu Cokin asi nenasadil.
STŘÍBRU ZDAR
A není lepší, levnější se na filtry vykašlat, vyfotit správně podexponovanou fotku a dotesat to v PP, když nám to kvalita DSLR a SW umožňuje? Dle mého názoru jsou filtry jen jakési přežité exkluzivní ozdůbky, které lze z převážné části nahradit dovednostmi v PP. Když vidím občas nepřiměřeně užité přechoďáky nebo nadměrně užité polarizáky, divám se na nereálné ztmavení, temné zmodření, tak si říkám, jestli fakt není lepší APS. Ještě dokážu pochopit filtry pro eliminaci odlesků. Předpokládám, že teď dostanu sekec od vlastníků, uživatelů filtrů. V tomhle jsem u Pentaxu spokojený, neboť žádné průměry filtrů neřeším.
Fotky z 20-40 Limited - dle přání zkusím v blízké době udělat vhodné zkušební fotky, pokud možno v terénu za slušného počasí.
Fotky z 20-40 Limited - dle přání zkusím v blízké době udělat vhodné zkušební fotky, pokud možno v terénu za slušného počasí.