Exponovani zachytnym zaostrovacim rezimem
Moderátor: Moderátoři
Re: Exponovani zachytnym zaostrovacim rezimem
nefunguje - c15 na 1 a fotí jak chce - hned po domáčknutí.
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla
já si to hodim do překladače na google díky za link a díky zatím všem za pomoc
nemáš náhodou nastavenú prioritu spúšte, t.j. spúšť je aktívna aj pri nepotvrdenom zaostrení od AF modulu?
Osobně to používám takto:
1. Na manuálním objektivu nic neměním, objektivy s AF přepnu do MF.
2. Na těle nastavím AF-S.
3. Pro spoušť nastavím prioritu ostření.
4. V menu nastavím záchytné ostření.
5. Nastavím sériové snímání v max. rychlosti snímání.
6. Namířím na přijíždějící auto a stisknu spoušť.
7. Otáčím ostřícím kroužkem objektivu a snažím se držet cíl zaostřený.
8. Jakmile "AF vidí", že je zastřeno povolí spoušť.
9. V okamžiku, kdy auto ujede ze zaostření, spoušť se automaticky zablokuje a povolí se až se zase chytí ostření.
Metoda je vcelku jednoduchá a vyžaduje jen malý trénink. Důležité je otáčet správným směrem ostřícím kroužkem - tzn. vlevo, když jede auto ke mně a vpravo, když jede ode mně.
V angličtině se tomu celkem výstižně říká "trap focus", čímž se naráží na způsob střelby z brokovnice na asfaltové holuby (trap).
S touto metodou mám výrazně menší odpad než s AF-C.
Hilda
1. Na manuálním objektivu nic neměním, objektivy s AF přepnu do MF.
2. Na těle nastavím AF-S.
3. Pro spoušť nastavím prioritu ostření.
4. V menu nastavím záchytné ostření.
5. Nastavím sériové snímání v max. rychlosti snímání.
6. Namířím na přijíždějící auto a stisknu spoušť.
7. Otáčím ostřícím kroužkem objektivu a snažím se držet cíl zaostřený.
8. Jakmile "AF vidí", že je zastřeno povolí spoušť.
9. V okamžiku, kdy auto ujede ze zaostření, spoušť se automaticky zablokuje a povolí se až se zase chytí ostření.
Metoda je vcelku jednoduchá a vyžaduje jen malý trénink. Důležité je otáčet správným směrem ostřícím kroužkem - tzn. vlevo, když jede auto ke mně a vpravo, když jede ode mně.
V angličtině se tomu celkem výstižně říká "trap focus", čímž se naráží na způsob střelby z brokovnice na asfaltové holuby (trap).
S touto metodou mám výrazně menší odpad než s AF-C.
Hilda
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
to by právě měla řešit ta c15 tu mám nastavenou na prioritu zaostření ( ne na prioritu spouště ) takže pokud není něco jiného v menu, kde by se to dalo nastavit, tak ani mám nastaveno.
hilda: ano,takto to funguje. ja som bol doteraz, ze ma vsetky nastavenia vo fotaku na 1 (teda bez zmeny).
treba mat nastavene v Custom Menu C3, polozka 15. AF.S Setting hodnotu na 1,teda Focus-priority.
inak uz neviem preco mu to nejde
treba mat nastavene v Custom Menu C3, polozka 15. AF.S Setting hodnotu na 1,teda Focus-priority.
inak uz neviem preco mu to nejde
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Po vánocích budu kupovat další sklo nějakou pevnou 50mm tak to zkusím s dalším sklem a když tak půjde do opravy. mám cca 0,5 roku nové tělo tak ho vymění znovu. Nebo třeba to je jen někde nějaký kontakt. nevíte jak jsou na tom opravy u pentaxu kam to odchází jestli je něco v ČR?
-
- Významný člen
Pokiaľ sa nemýlim tak by to malo fungovať lem s vyskratovanými kontaktami .
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
1 ) je potreba vypnout prioritu spouste, jinak fotak foti bez ohledu na zasotreni (coz je jinak proti K20 super vec)
2) objektiv musi zkratovat kontakty, tzn bajonet odmastit lihem, utrit bordel a u objektivu s bajonetem natrenym barvou pridat kus alobalu
zbytek uz tu byl popsany tak, ze to musi pochopit i male decko
2) objektiv musi zkratovat kontakty, tzn bajonet odmastit lihem, utrit bordel a u objektivu s bajonetem natrenym barvou pridat kus alobalu
zbytek uz tu byl popsany tak, ze to musi pochopit i male decko
Pro objektivy K, M, A není třeba nic měnit ani zkratovat. Funguje to bez problémů. Objektivy řad F, FA, DA, DFA lze pro záchytné ostření použít jen v tom případě, že mají možnost přepnout na těle objektivu mezi režimem AF a MF. V ostatních případech je to nefunkční.
Pokud lennyl chtěl např. záchytně ostřit s jeho oblíbeným FA 77/1,8, tak to nemohlo fungovat. Když si někdo koupí FA 50/1,4, tak má také smůlu, ale DA*55/1,4 má přepínání a se zachytným ostřením spolupracuje.
Pak pomůže jen to zkratování.
Hilda
Pokud lennyl chtěl např. záchytně ostřit s jeho oblíbeným FA 77/1,8, tak to nemohlo fungovat. Když si někdo koupí FA 50/1,4, tak má také smůlu, ale DA*55/1,4 má přepínání a se zachytným ostřením spolupracuje.
Pak pomůže jen to zkratování.
Hilda
to JirKrato:
Ještě mně napadla taková pitomost. Máš zmáčnutou spoušť při použití záchytného ostření. Ono to totiž nereaguje na to, že se v zozném poli objektivu něco pohne. Záchytné ostření zachytí okamžik, kdy je něco v ploše ostřícího bodu právě zaostřeno. Proto se volí priorita ostření - aby to necvakalo stále, protože spoušť je stále stisknutá.
Hilda
Ještě mně napadla taková pitomost. Máš zmáčnutou spoušť při použití záchytného ostření. Ono to totiž nereaguje na to, že se v zozném poli objektivu něco pohne. Záchytné ostření zachytí okamžik, kdy je něco v ploše ostřícího bodu právě zaostřeno. Proto se volí priorita ostření - aby to necvakalo stále, protože spoušť je stále stisknutá.
Hilda
vyskratovat kontakty si myslím že není potřeba je to K bajonet jak zde píší ostatní uživatelé.
Ano prioritu spouště mám vypnutou / mám zapnuto priorita ostření.
zkoušel jsem přepnout fotoaparát i do sériového snímání a zapl prioritu ostření / a vypl prioritu dodržení času mezi jednotlivými snímky a výsledek byl obdobný domáčknu a foťák pálí jednu fotku za druhou bez ohledu na to zda má ve stčedu snímku něco ostrého.
Ještě mě napadlo nebyla to nějaká chyba update měl jsem stroj kupovat s 1,6 nebo tak nějak.
Ano prioritu spouště mám vypnutou / mám zapnuto priorita ostření.
zkoušel jsem přepnout fotoaparát i do sériového snímání a zapl prioritu ostření / a vypl prioritu dodržení času mezi jednotlivými snímky a výsledek byl obdobný domáčknu a foťák pálí jednu fotku za druhou bez ohledu na to zda má ve stčedu snímku něco ostrého.
Ještě mě napadlo nebyla to nějaká chyba update měl jsem stroj kupovat s 1,6 nebo tak nějak.
To je zaujímavé že ti to nejde, lebo mne tak funguje každé sklo, vrátane toho čo skúšaš.
Mne to niekedy tiež cvakalo ihned ale to mi vtedy nefunguje ani zelené tlačítko
Mne to niekedy tiež cvakalo ihned ale to mi vtedy nefunguje ani zelené tlačítko
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Mě přijde že opravdu bude chyba v komunikaci spouští a filtru pro nespuštění nezapnutí v případě nezaostření... ale tak jinak vše na foťáku šlape tak jak má, tak docvakám ohňostroje na silvestr a pošlu to do opravy abych měl na novou bouřkovou sezonu fotak doma.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
DA, DFA, FA i F objektivy s mechanickym nahonem ostreni samozrejme JDE se zachytnym ostrenim uplne normalne pouzivat, jen si proste malickem pomoci uvolnovace bajonetu vyradite motor, ktery se pak protaci naprazdno a zbytek je uplne stejny jako s manualem. O prakticnosti toho pocinani lze diskutovat, ale JDE to..