K3 prvni dojmy
Moderátor: Moderátoři
Re: K3 prvni dojmy
milky: a čo napr. taký Canon 85/1.2, o ňom som zatiaľ čítal samé superlatívy. Máš nejakú skúsenosť?
Mám zkušenosti jen s 1čkovou verzí a (bohužel) 5DII. Byla skvělá... ale na plnou díru jsem měl občas problém zaostřit tak, jak bych si představoval. Zvláště, když tam bylo trošičku pohybu (stačilo fakt málo).bedo. píše:milky: a čo napr. taký Canon 85/1.2, o ňom som zatiaľ čítal samé superlatívy. Máš nejakú skúsenosť?
Nicméně asi takhle... je to sklo za +- 60 tis s DPH. Já jsem ho měl 3 měsíce a na 1,2 jsem nefotil snad ani jednou. Je to hodně podobné jako u 50 1,2. V moment, kdy člověk většinou stejně fotí přicloněně k F 2.0 (+-), tak se už trošičku ztrácí ten benefit a ta cena se hůře ospravedlňuje. Alespoň pro mě a zvláště na FF.
S FF hodně často fotim u clon okolo 2, kdy mi HO přijde na portréty naprosto "akorátní". A když pak člověk na F2 srovná to sklo za 60 se sklem 10, ten rozdíl není (alespoň pro mě) až tak propastnej, aby to těch 50 tis ospravedlnilo.
Nevim, jestli ten můj názor z toho postu je pochopitelnej... ale když ho řeknu obecně, tak je to tak, že si nemyslim, že by *55 a 85/1,2 byly skla srovnatelné kategorie. Bylo by nefér je srovnávat obrazově a už vůbec by bylo nefér je srovnávat poměrem cena/výkon, poměrem váhy apod.
PS: Já jsem 85 1,2 spolu s 50 1,2 kupoval celkem výhodně bazarově a pak jsem je prodal... byly luxusní, ale za ty peníze jde (z mého pohledu/pro můj styl focení) koupi t vybavení, které posune práci dále. Přechod na 50 1,4 mi ani nepřišel nějak markantní a přinesl s sebou i příjemné parametry, jako je váha. Takže znovu bych si žádné z téhle dvojky asi nekoupil.
dík, zaujímalo ma to preto, že
1. mám rád "monster bokeh"
2. ale zato už nemám rád "monster objektívy"
no a Pentaxová 55/1.4 na APS-C zhruba zodpovedá 85/1.8 na 35mm. Týmto si mi tak trochu potvrdil, že na tých 85mm stačí v praxi aj F2 a prípadne aj menej.
1. mám rád "monster bokeh"
2. ale zato už nemám rád "monster objektívy"
no a Pentaxová 55/1.4 na APS-C zhruba zodpovedá 85/1.8 na 35mm. Týmto si mi tak trochu potvrdil, že na tých 85mm stačí v praxi aj F2 a prípadne aj menej.
/bedo.:....zväčša stačí, samozrejme, je tu ale ešte jeden pohľad - 85/1,2 by mala byť na f1,8 lepšia ako 85/1,8 na rovnakej clone
bobo: to záleží aj od objektívu, napr. moje DA70Ltd a m.Zuiko 45 sú plne použiteľné už na plnú dieru. A vlastne mi zatiaľ na to minimum portrétov, ktoré robím, aj postačujú. Ale najlepšie portréty, aké som kedy urobil, boli aj tak s M50/1.4 ešte na film, kamarát ich má stále doma vystavené (je na nich jeho dcérka). Také dačo vždy poteší.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
85mm f1,2 je nieco ,resp. co z toho leze sa neda ani opisat kazdopadne je to objektiv ktory potrebuje top presny AF, na 5DII trosku viac odpadu na 5DIII lahoda Jeho AF je kvoli presnosti a malej HO pomaly ("dlhe sprevodovanie")ale nieje to objektiv na sport, na druhej strane 85mm f1,8 je neskutocny rychlik, takze je dobre mat oba
U mě je ten názor možná do značné míry ovlivněnej tím, že mám dlouhodobě 2 a více systémů. A v hlavě ty systémy mam rozdělené. Pentax mam pro zábavu a Canon na práci...
... a to se odráží samozřejmě i na mém názoru k té 85/1,2. Profesionálně většinou nemam nic, kde bych chtěl takovou hloubku ostrosti na takovou fokální délku. Fotky do katalogů/bilboardy, reklamy apod. se většinou pořizují jinak. A v moment, kdy je člověk na F2.0-2.5 už ten rozdíl neni tak markantní. Obrazově určitě 1.2 verze stále vede, ale zase je o hodně těžší, pomalejší a hlavně dražší.
Nicméně kdybych měl jen jeden systém... možná bych si jí nakonec nechal, těžko říct. I proto chci svoje systémy sjednotit. V tomhle ohledu mě to celkem omezuje a hlavně ze mě vyprchalo už to "pravověrné Pentax fanouškovství", takže se nakonec rozhodnu podle toho, co bude prostě nejlepší.
... a to se odráží samozřejmě i na mém názoru k té 85/1,2. Profesionálně většinou nemam nic, kde bych chtěl takovou hloubku ostrosti na takovou fokální délku. Fotky do katalogů/bilboardy, reklamy apod. se většinou pořizují jinak. A v moment, kdy je člověk na F2.0-2.5 už ten rozdíl neni tak markantní. Obrazově určitě 1.2 verze stále vede, ale zase je o hodně těžší, pomalejší a hlavně dražší.
Nicméně kdybych měl jen jeden systém... možná bych si jí nakonec nechal, těžko říct. I proto chci svoje systémy sjednotit. V tomhle ohledu mě to celkem omezuje a hlavně ze mě vyprchalo už to "pravověrné Pentax fanouškovství", takže se nakonec rozhodnu podle toho, co bude prostě nejlepší.
to "pravověrné Pentax fanouškovství" je čo?miky_lbc píše:V tomhle ohledu mě to celkem omezuje a hlavně ze mě vyprchalo už to "pravověrné Pentax fanouškovství", takže se nakonec rozhodnu podle toho, co bude prostě nejlepší.
bedo. ... to je asi to, ze uz som si kupil dve dalsie tela od Pentaxu (po K5) a ingorujem ze inde by som mal uz full frame alebo presnejsi AF-C... ale mne sa viac pacia limited objektivy
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Ta druhá recenze z pcmag mě příjemně překvapila tím, že ten člověk si dal práci s nafocením fotek. Nejsou to takové ty obvyklé banální fotky namířené na barák při cloně 8...fyby píše:Dvě nové recenze:
http://www.whatdigitalcamera.com/equipm ... eview.html
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2427371,00.asp
To hodnocení šumu a srovnání s filmovým zrnem mě přijde zajímavý. Možná na to ale něco je.
Jan67
Musím se přiznat, že občasné argumentování se zrnem klasické fotografie mně docela pobaví. Pamětníci si jistě vzpomenou, jaký se sváděl se zrnem boj (nejen na polích), protože obvyklým cílem bylo dosažení pozitivu s co nejmenším projevem zrna, které vzniká při vyvolávání filmu tím, jak zůstávají částečky látky na filmovém pásu jako nepravidelné shluky, které jsou na každém políčku originální.
V digitální éře se nepřítelem fotografů číslo jedna stal digitální šum, který je nežádoucí projev zesílení informací odečtených snímačem. Jeho charakteristika je na rozdíl od fotografického zrna homogenní a vše co je pravidelné působí uměle. Teď jsem si vzpomněl na články pana Karbusického z doby uvedení K10D na trh, ve kterých zdůrazňoval uměleckou hodnotu snímků z K10D, protože jak známo, její šum byl vyšší než u tehdejší konkurence.
Abych předešel dalším diskusím, tak zrno ve fotografii se dalo využít jako výtvarný prvek v umělecké fotografii, právě pro jeho originální nahodilost, ale digi šum není ani originální a ani nahodilý.
V digitální éře se nepřítelem fotografů číslo jedna stal digitální šum, který je nežádoucí projev zesílení informací odečtených snímačem. Jeho charakteristika je na rozdíl od fotografického zrna homogenní a vše co je pravidelné působí uměle. Teď jsem si vzpomněl na články pana Karbusického z doby uvedení K10D na trh, ve kterých zdůrazňoval uměleckou hodnotu snímků z K10D, protože jak známo, její šum byl vyšší než u tehdejší konkurence.
Abych předešel dalším diskusím, tak zrno ve fotografii se dalo využít jako výtvarný prvek v umělecké fotografii, právě pro jeho originální nahodilost, ale digi šum není ani originální a ani nahodilý.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Hildo: osobne by som to nevidel až tak kategoricky, ale v podstate súhlasím. Len dodám, že ako zrno, tak šum (ak vyzerá "dobre") mi v podstate vôbec nevadia. Teda až na výnimky, keď mi vadia.
Hildo, to vše je samozřejmě pravda .
Ale asi to nebrání tomu, aby někdo to přirovnání pro ISO 51200 nepoužil:
The top sensitivity is ISO 51200; even when shooting in Raw mode the noise takes on a larger, chunkier pattern. It's something you could use to an aesthetic advantage, especially if you're a black-and-white shooter who yearns for the look of Tri-X or Tmax 3200.
Ale asi to nebrání tomu, aby někdo to přirovnání pro ISO 51200 nepoužil:
The top sensitivity is ISO 51200; even when shooting in Raw mode the noise takes on a larger, chunkier pattern. It's something you could use to an aesthetic advantage, especially if you're a black-and-white shooter who yearns for the look of Tri-X or Tmax 3200.
Jan67
Abych použil známý citát: "... Právě přicházím z Hradu...":
Obdržel jsem odpověď k použití AF-C při focení jedoucího auta s K-3 + DA 300/4.
Jenom pro připomenutí. Poslal jsem foto do Pentax Europe (foto laskavě poskytl "fyby", viz první strana vlákna).
Bohužel nebudeme moudřejší, protože odpověď je ve stylu "Nebude-li pršet nezmoknem".
Cit:
Bylo nám nápadné, že fotky jsou pořízeny na ISO 6400. To není hodnota, kterou lze doporučit.
Zkuste použít hodnotu ISO 100. Hodnota ISO by měla být, pokud je to možné, ponechána na ISO 100, pokud si situace bezpodmínečně nevyžaduje jinou hodnotu.
Doufáme, že jsme vám s naší odpovědí pomohli.
V případě zpětných dotazů nás neváhejte znovu kontaktovat.
Pro němčináře originální text:
Uns ist aufgefallen, dass die Bilder mit ISO 6400 aufgenommen wurden.
Diest kein empfehlenswerter Wert.
Bitte versuchen Sie es einmal mit ISO 100.
Den ISO Wert sollten Sie immer moeglichst bei 100 belassen, es sei denn, die Situation erfordert unbedingt einen anderen Wert.
Wir hoffen Ihnen mit unserer Antwort behilflich gewesen zu sein.
Bitte zögern Sie nicht, uns bei Rückfragen erneut zu kontaktieren.
Obdržel jsem odpověď k použití AF-C při focení jedoucího auta s K-3 + DA 300/4.
Jenom pro připomenutí. Poslal jsem foto do Pentax Europe (foto laskavě poskytl "fyby", viz první strana vlákna).
Bohužel nebudeme moudřejší, protože odpověď je ve stylu "Nebude-li pršet nezmoknem".
Cit:
Bylo nám nápadné, že fotky jsou pořízeny na ISO 6400. To není hodnota, kterou lze doporučit.
Zkuste použít hodnotu ISO 100. Hodnota ISO by měla být, pokud je to možné, ponechána na ISO 100, pokud si situace bezpodmínečně nevyžaduje jinou hodnotu.
Doufáme, že jsme vám s naší odpovědí pomohli.
V případě zpětných dotazů nás neváhejte znovu kontaktovat.
Pro němčináře originální text:
Uns ist aufgefallen, dass die Bilder mit ISO 6400 aufgenommen wurden.
Diest kein empfehlenswerter Wert.
Bitte versuchen Sie es einmal mit ISO 100.
Den ISO Wert sollten Sie immer moeglichst bei 100 belassen, es sei denn, die Situation erfordert unbedingt einen anderen Wert.
Wir hoffen Ihnen mit unserer Antwort behilflich gewesen zu sein.
Bitte zögern Sie nicht, uns bei Rückfragen erneut zu kontaktieren.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8