K3 prvni dojmy
Moderátor: Moderátoři
Re: K3 prvni dojmy
Njn.... jenže tu mu musí někdo správně držet a musí mu na ní i "správně svítit". Navíc přijde o tu "cool možnost" svítit více, než na odrazku dopadá
Já tomuto sdělení vůbec nerozumím.hilda4sea píše:...Půdorys AF bodů odpovídá původnímu rozvržení K5.... Takže se může zdát, že jde vlastně o stejný senzor AF. Pouze zahustili počet AF bodů a ztrojnásobili počet bodů f2,8. To vše na stejném senzoru. Když by to byl stejný senzor AF, tak může být i stejný modul ostření. To by vysvětlovalo přetrvávající problémy AF-C a nemožnost kontinuálního ostření během videa. Skoro to vypadá jako by to byl modul ostření SAFOX IXi+ z modelu K-50, ale s 27 ostřícími body.
Jak může být senzor s 9 body stejný se senzorem s 25 body (byť na stejné centrální ploše)?
Jako že tam nějaká asijská máňa naletuje pár vývodů a těch AF 16 "ďubků" navíc ?
Já teda měl na FELu mikroelektroniku jen jeden semestr u pana Hadamčíka ale tohle opravdu ne...
Jan67
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je fakt tristní, zvláště, když na K-5II se mi to ještě nestalo, pokud jsem chybu neudělal já. To by mne fakt štvalo. A to dost často ostřím v málo osvětlených scénách.Pepul píše:Nedá mi to a taky se svěřím po týdnu používání K-3 s prvními dojmy:
(srovnávám s K-30 ze které jsem přešel)
Vezmu to s dovolením v bodech:
- Autofocus je stále na pendrek, což mě osobně ranilo nejvíc, protože to byl hlavní důvod přechodu. Ne kvůli trackingu, kontinuálnímu AF, či kvůli (musím přiznat i trošku funkčnímu) AF hold, ale především kvůli spolehlivosti. Občas se prostě stane, že potvrdí (zavrčí, pípne, ukáže) zaostření a ve skutečnosti není zaostřeno vůbec nikam (jasně, stačí namáčknout znova a už je vše jak má být, ale kvůli tomu jsem nemusel kupovat K-3 a mohl jsem zůstat u K-30). Takže tohle za mě jednoznačně největší průser a zklamání....
"Mít příležitost, mít dar vidění a umět zachytit..."
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
Zdá se mi, že si trochu protiřečíš.Pepul píše:
- Autofocus je stále na pendrek, což mě osobně ranilo nejvíc, protože to byl hlavní důvod přechodu.
....
- Taky ostření je přesnější. Sice mám k dispozici „jen“ clonu 1,7 na 50mm, ale procento chybovosti je menší než u předešlé K-30 a to ještě přisuzuji svým rukám a případnému back/front focusu objektivu.
Tak je AF na pendrek nebo přesnější?
Podle mého názoru je AF.S velmi přesný. Mohl by být možná ještě rychlejší, ale to je spíš věc objektivů.
Jan67
Asijská Máňa tam naletuje pár ďublíků navíc, ale předtím jí to asijský Béda nakreslí na víko krabice od bot.
Nejsem jediný, kdo i tuto možnost připouští.
Osobně si myslím, ale opravdu jen osobně, že cokoliv se kdokoliv naučil z této oblasti elektroniky dříve jak před 10 lety je při dnešním tempu vývoje částečně nebo zcela překonané. Někdy se mi zdá, že než stihnou novátoři přihlásit patenty, tak je vynález zastaralý.
Nejsem jediný, kdo i tuto možnost připouští.
Osobně si myslím, ale opravdu jen osobně, že cokoliv se kdokoliv naučil z této oblasti elektroniky dříve jak před 10 lety je při dnešním tempu vývoje částečně nebo zcela překonané. Někdy se mi zdá, že než stihnou novátoři přihlásit patenty, tak je vynález zastaralý.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Hildo promiň, ale to je totální kravina.
Nevím, kdo to ještě tvrdí. Že by nějaký reverzní inženýr z Canonu?
To by znamenalo, že když bych vybral jeden z nových bodů, musel by zaostřit nejbližší starý.
Tak to ale bohužel není.
Zkusil jsem teď fotit pravítko našikmo, kde mezi dvěma novými AF body jsou na stupnici 3 cm. Dostatečně velký rozdíl neostrosti při f1,8.
Takže tuto další fámu můžu s klidem vyvrátit.
Nevím, kdo to ještě tvrdí. Že by nějaký reverzní inženýr z Canonu?
To by znamenalo, že když bych vybral jeden z nových bodů, musel by zaostřit nejbližší starý.
Tak to ale bohužel není.
Zkusil jsem teď fotit pravítko našikmo, kde mezi dvěma novými AF body jsou na stupnici 3 cm. Dostatečně velký rozdíl neostrosti při f1,8.
Takže tuto další fámu můžu s klidem vyvrátit.
Jan67
jan67: Trošku to tak vypadá, chápu. Je to tím, že nechci vynášet radikální soudy a být pesimistický. Pravdou také je, že píšu o dvou věcech. O spolehlivosti a přesnosti.
Spolehlivostí míním to, že když „ukážu“ na tohle, tak chci tohle zaostřit. A je jen na foťáku, jestli mi vyhoví, či nikoliv. Příklad (jeden z mnoha) co se mi stal s K-30: Přijdu na dětskou oslavičku. Přikrčím se před dítkem s foťákem a maminka dítka: „koukni támhle, strejda tě vyfotí“, zamířím na dítko, blik.... a mám vyfocený prostor mezi dítkem a zdí pět metrů za dítkem.... A ač už to třeba ten den neudělalo, tak ta momentka, kdy dítko hodilo svůj nejlepší úsměv dne je v háji. S K-30 se mi tohle prostě občas stalo. Ne příliš, ale bez vzoru pravidelnosti, bez pravidel. A jestliže vezmu K-3 do ruky a jedna z prvních fotek je, že zamířím na lampičku na stole a AF zaparkuje na nekonečnu a potvrdí zaostření... já myslel, že mi ten foťák vypadne z ruky. (ale jak jsem uved, možná je chyba ve mně a možná v objektivu, fakt nechci radikálně házet vinu na foťák - už jen když vidím, že jsem s podobnou zkušeností sám)
Přesností pak míním to, že když AF zapracuje (což opravdu dělá 99%, to nechci shazovat), tak výsledek tomu odpovídá, je zaostřeno kde má a jak bych si představoval.
Zkrátka a dobře: AF.S je opravdu přesný a rychlý, ale občas prostě uteče pryč (což by mi nevadilo) a potvrdí zaostření, ačkoliv zaostřeno vůbec nemá (což mi vadí).
kluzo: U K-30 jsem s tím zápasil častěji než bylo zdrávo. Jak já z toho už byl zoufalej a nešťastnej. Mě už přestávalo focení bavit, páč když nejlepší fotky z oslav a akcí a vůbec spousta momentek utekla právě skrze chybný ostření...
Ale jelikož jsem s podobnou zkušeností fakt zjevně sám, tak už bych se o tom nebavil. Chyba bude zjevně ve mně...
Spolehlivostí míním to, že když „ukážu“ na tohle, tak chci tohle zaostřit. A je jen na foťáku, jestli mi vyhoví, či nikoliv. Příklad (jeden z mnoha) co se mi stal s K-30: Přijdu na dětskou oslavičku. Přikrčím se před dítkem s foťákem a maminka dítka: „koukni támhle, strejda tě vyfotí“, zamířím na dítko, blik.... a mám vyfocený prostor mezi dítkem a zdí pět metrů za dítkem.... A ač už to třeba ten den neudělalo, tak ta momentka, kdy dítko hodilo svůj nejlepší úsměv dne je v háji. S K-30 se mi tohle prostě občas stalo. Ne příliš, ale bez vzoru pravidelnosti, bez pravidel. A jestliže vezmu K-3 do ruky a jedna z prvních fotek je, že zamířím na lampičku na stole a AF zaparkuje na nekonečnu a potvrdí zaostření... já myslel, že mi ten foťák vypadne z ruky. (ale jak jsem uved, možná je chyba ve mně a možná v objektivu, fakt nechci radikálně házet vinu na foťák - už jen když vidím, že jsem s podobnou zkušeností sám)
Přesností pak míním to, že když AF zapracuje (což opravdu dělá 99%, to nechci shazovat), tak výsledek tomu odpovídá, je zaostřeno kde má a jak bych si představoval.
Zkrátka a dobře: AF.S je opravdu přesný a rychlý, ale občas prostě uteče pryč (což by mi nevadilo) a potvrdí zaostření, ačkoliv zaostřeno vůbec nemá (což mi vadí).
kluzo: U K-30 jsem s tím zápasil častěji než bylo zdrávo. Jak já z toho už byl zoufalej a nešťastnej. Mě už přestávalo focení bavit, páč když nejlepší fotky z oslav a akcí a vůbec spousta momentek utekla právě skrze chybný ostření...
Ale jelikož jsem s podobnou zkušeností fakt zjevně sám, tak už bych se o tom nebavil. Chyba bude zjevně ve mně...
-
- Pokročilý uživatel
pepul neber to zle ale to čo píšeš sa mne nestávalo ani na k10, na k5 som nechal zoštelovať BF a bolo vystarané, nemáš ty náhodou nastavený autovýber ostriaceho bodu? k30 má švagor a mašinu len chváli
-
- Pokročilý uživatel
Hele, hele. Když proti lampičce nevím, ale když fotíš proti zdroji světla tak ten autofokus ti nikdy nezaostří správně. (mám takovou zkušenost a i jsem to viděl na nějakém videu). Tam je třeba si to nějak odstínit minimálně rukou.Pepul píše: A jestliže vezmu K-3 do ruky a jedna z prvních fotek je, že zamířím na lampičku na stole a AF zaparkuje na nekonečnu a potvrdí zaostření...
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
nighthawk: No když jsme u toho, mně přišlo, že se to začalo stávat u K-30 až od fw. 1.04. Nicméně používám výběr bodu a z takovejch 90% je pořád nastaven na střed.
dobros: Pardon. Vypnutá lampička. Osvětlená, ale sama nesvítící. Já ji skoro nezapínám a tak mi to přišlo jako samozřejmost. Omlouvám se.
dobros: Pardon. Vypnutá lampička. Osvětlená, ale sama nesvítící. Já ji skoro nezapínám a tak mi to přišlo jako samozřejmost. Omlouvám se.
Co se tyce difrakce,tak ta nehrozi. Dva faktory: sterbina neni tak mala a lamely jsou blizko cipu (focal plane shutter)bedo. píše:Súhlas, to dáva zmysel. Len či tam nie je aj nejaký limit na šírku tej štrbiny, daný trebárs difrakciou (alebo skôr zložitosťou dodržania mechanických vôlí). Priznávam, že som nikdy podrobne neštudoval činnosť lamelovej závierky.
To mě docela zajímá.lennyl píše:Nacital som fotky DNG do LightRoom 5.2 a nemal som problem ani s MultiWB ani s AWB
Mě přišlo, že multi WB zatím nepodporuje dobře ani Camera Utility 5.0, ani LR. (mám 3.5, ACR 6.5)
Dávám tři ukázky, dva zdroje světla (LED a svíčka) tj. s hodně odlišnou barevnou teplotou, snažil jsem se trochu navzájem odstínit:
1) foceno klasicky s AWB, výsledek dle očekávání
2) foceno s MAWB, vyvoláno v LR při nastavení WB "as shot", viditelné zabarvení do zelena
3) to samé jako 2) ale vyvoláno s nastavením WB "auto", ztratí se zelený nádech, ale optimální to není
Máš nějaké lepší výsledky ?
1) AWB 2) MAWB, as shot 3) MAWB, auto
Jan67
to Jan67:
Jeden moudrý člověk kdysi řekl "Vím, že nic nevím", čímž přenechal absolutní pravdy jiným.
Jeden moudrý člověk kdysi řekl "Vím, že nic nevím", čímž přenechal absolutní pravdy jiným.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
Pepul to čo popisuješ je ale tvoja chyba, mne sa to tiež občas stane, jednoducho ten stredový bod si chytí tú štrbinku a zaostrí tam kde má namierené, pričom ty tie dve osoby máš takmer v celom hladáčiku a doslova predpokladáš že nie je šanca zaostriť mimo, len že jePepul píše:Příklad (jeden z mnoha) co se mi stal s K-30: Přijdu na dětskou oslavičku. Přikrčím se před dítkem s foťákem a maminka dítka: „koukni támhle, strejda tě vyfotí“, zamířím na dítko, blik.... a mám vyfocený prostor mezi dítkem a zdí pět metrů za dítkem....
Takúto skúsenosť mám z fotenia bicyklistu pri akrobacii, jednoucho aj ked som nanho ostril tak pri tej rotácii vo vzduchu sa jednoducho dostal do takej polohy že som ho nemal pokrytého stredovým ostriacim bodom a foták si kludne zaostril pozadie
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Ivan-K: Máš pravdu. Asi to tak bude. Jak píšu - vidím chybu v sobě. Ale přesto - zrovna tento příklad: Ani dítko, ani mamina se nehýbaly, ostřím v takových případech na obličej dítka... a nebylo ostrý pozadí, ani dítko. Jak píšu - někde mezi.
Lennyl & Jan: To s tím LR mě taky zaujalo, anžto mně se LR5.2 s MAWB odmítl bavit a zelený nádech mají všechny MAWB fotky...
Lennyl & Jan: To s tím LR mě taky zaujalo, anžto mně se LR5.2 s MAWB odmítl bavit a zelený nádech mají všechny MAWB fotky...