K3 prvni dojmy
Moderátor: Moderátoři
Re: K3 prvni dojmy
IMHO to spolu celkom súvisí, pri 1/8000s letia lamely rýchlejšie ako pri 1/4000s a navyše závierka v K-03 je komplet nová, s plánovanou životnosťou 200000 cyklov (viac majú už len top profi telá Canikonu), takže nemám pocit, že by na nej šetrili. Ale samozrejme neviem o nič viac, ako hocikto iný s výnimkou inžinierov Pentaxu.
Těžko říct... nemám o tom přesné informace.bedo. píše:pri 1/8000s letia lamely rýchlejšie ako pri 1/4000s
Spíše bych ale řekl, že Pentax bude vždy používat stejný čas... čas x-syncu. A měnit se bude jen šířka štěrbiny.
Taky bych řekl, že rychlost lamel se měnit nebude, jen se bude měnit štěrbina. Pokud lamely letí rychlejc, tak to akorát znamená, že závěrka zůstává déle zcela otevřená. Tj. zvětšuje se xsync. Výsledný expoziční čas je určen časem, který je mezi startem 1.lamely a 2.lamely. NAle platí pokud jsou lamely rychlejší, je štěrbina větší a tím je i umožněna větší rychlost závěrky (menší čas). Nicméně si nemyslím, že by jedna závěrka pouštěla lamely různě rychle při různých čaech. Že by se tím šetřila životnost?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Z Pentax Europe jsem dostal e-mail, ve kterém mi děkují za poslané fotky a zároveň píšou, že je poslali do Japonska k vyjádření. Prosí o trpělivost atd.
to: Pepul
Sorry myslel jsem zámek AF + AE. Ten s přeostřením během změny kompozice nemá nic společného.
to: Pepul
Sorry myslel jsem zámek AF + AE. Ten s přeostřením během změny kompozice nemá nic společného.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Jj... chtěl jsem to napsat nějak "diplomaticky", protože nemam informace, zda třeba Pentax nepoužívá nějaké zvláštní řešení.
Ale ta rychlost bývá vždy rychlost X-sync. Věřím, že cena závěrky roste spolu s Xsync velmi brutálně.
Ale ta rychlost bývá vždy rychlost X-sync. Věřím, že cena závěrky roste spolu s Xsync velmi brutálně.
Nech je to akokoľvek, vymenili by ste hlučnejší chod závierky za 1/250s synchro čas? Nevravím, že to tak je, ale je to jedna z možností. S bleskom fotím veľmi málo, tak si chcem urobiť predstavu o dôležitosti 1/2EV rozdielu medzi 1/180s a 1/250s.
Ten význam se projeví, když bleskneš někoho, kdo mává rukou na pozdrav a místo ruky má šmouhu.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tenhle problém vyřešili Němci už před druhou světovou
Ever-patient PENTAX
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Ešte ma napadla jedna vec - prečo potom všetky Pentax závierky so synchrom 1/180s nepodporujú 1/8000s čas? Dokonca aj vlajková loď analógových AF zrkadloviek MZ-S podporovala len 1/6000s.
Bedo, tam jde o to, jestli je možné udělat menší štěrbinu nebo rychlejší lamely. Pokud je štěrbina stejná, tak rychlejší lamely znamenají lepší xsync (pro štěrbinu velikosti snímaného políčka) a rychlejší čas. Pokud je rychlost stejná a zmenšíš štěrbinu, tak to znamená rychlejší čas ale nikoliv lepší xsync.
Tj. to co jsi psal dává smysl, ale jen je otázkou, jestli existuje závěrka, která mění rychlost lamel v závislosti na expozičním čase. Podle mě by to byla velká nevýhoda, protože s pomalejšími lamelami se ti deformuje obraz, pokud zaznamenáváš nějaký hodně rychlý pohyb. Výhodnější je lamely pouštět na co největší možnou rychlost (pokud to neznamená rapidní snížení životnosti závěrky) neustále.
Tj. to co jsi psal dává smysl, ale jen je otázkou, jestli existuje závěrka, která mění rychlost lamel v závislosti na expozičním čase. Podle mě by to byla velká nevýhoda, protože s pomalejšími lamelami se ti deformuje obraz, pokud zaznamenáváš nějaký hodně rychlý pohyb. Výhodnější je lamely pouštět na co největší možnou rychlost (pokud to neznamená rapidní snížení životnosti závěrky) neustále.
Súhlas, to dáva zmysel. Len či tam nie je aj nejaký limit na šírku tej štrbiny, daný trebárs difrakciou (alebo skôr zložitosťou dodržania mechanických vôlí). Priznávam, že som nikdy podrobne neštudoval činnosť lamelovej závierky.
Já teda hnedka vyměnil... je třeba si uvědomit, že v případě v případě venkovního focení to znamená tahat buď o 50% slabší světla (levnější, lehčí, menší počet... jedno jak to nazveme) nebo mít o 50% záběrů v baterii více.bedo. píše:Nech je to akokoľvek, vymenili by ste hlučnejší chod závierky za 1/250s synchro čas? Nevravím, že to tak je, ale je to jedna z možností. S bleskom fotím veľmi málo, tak si chcem urobiť predstavu o dôležitosti 1/2EV rozdielu medzi 1/180s a 1/250s.
V hypotetickém případě, kdy k focení na 1/180 použiju třeba 3x kompaktní generátor Elinchrom Q to buď znamená, že můžu vzít jen 2ks (tedy ušetřit 1/3 váhy, 1/3 zapojování a několik desítek tisíc Kč za pořízení) nebo mít místo 150 záblesků cca 300 z jedné baterie (tím, že jí nešťavím na plný výkon stoupá využitelnost nelineárně a vytáhnu z ní mnohem více).
To je přece sakra rozdíl... ne?
To teda je. A človek by si pritom myslel, že je to taká blbosť.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
a amatér si koupí za 500,- odrazku
Ever-patient PENTAX
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS