Odkazy na tištěné články
Moderátor: Moderátoři
Odkazy na tištěné články
Doporučuji přečíst článek v nově vyšlém PhoroLife 64/2008...
článek se jmenuje "JEDNA PANÍ POVÍDALA" a Karbusický v něm píše o tom, jak to s objektivy a jejich testování je...
...jen jako návnadu budu citovat úvod článku:
"Před několika lety jsem se při návštěvě výrobních závodů Pentaxu v Tokiu ptal vedoucího vývoje objektivů, proč jsem tak spokojený s kvalitou optiky, když v testech MTF tyto objektivy na špici nejsou. Odpověď mě překvapila svoji jednoduchostí: "Neděláme objektivy pro focení testovacích tabulí. Svět není plochá tabule, ale je třírozměrně prostorový. A právě na jeho zobrazení klademe důraz.""
...a v závěru píše: "...Jedna paní na internetu tptiž povídala", že nový profesionální objektiv SMC Pentax DA*16-50 mm f/2,8 ED AL IF SDM je špatný. Nezbývalo, než to risknout a objektiv si koupit a ukázat vám jeho vlastnosti na fotografiích. Na základě své vlastní zkušenosti s jeho používáním považuji tento objektiv za špičkové profesionální "sklo" s jedinečnou kresbou, perfektním přenosem kontrastu a velmi příjemným zobrazením oblastí mimo pole hloubky ostrosti při všech ohniskových vzdálenostech, a mohu ho tak osobně doporučit i velmi náročným fotografům. Na vás je pouze rozhodnutí, zda věříe vlastním očím při pohledu na tyto ukázky fotografií a mým slovům, nebo tomu, co "jedna paní povídala..."
článek se jmenuje "JEDNA PANÍ POVÍDALA" a Karbusický v něm píše o tom, jak to s objektivy a jejich testování je...
...jen jako návnadu budu citovat úvod článku:
"Před několika lety jsem se při návštěvě výrobních závodů Pentaxu v Tokiu ptal vedoucího vývoje objektivů, proč jsem tak spokojený s kvalitou optiky, když v testech MTF tyto objektivy na špici nejsou. Odpověď mě překvapila svoji jednoduchostí: "Neděláme objektivy pro focení testovacích tabulí. Svět není plochá tabule, ale je třírozměrně prostorový. A právě na jeho zobrazení klademe důraz.""
...a v závěru píše: "...Jedna paní na internetu tptiž povídala", že nový profesionální objektiv SMC Pentax DA*16-50 mm f/2,8 ED AL IF SDM je špatný. Nezbývalo, než to risknout a objektiv si koupit a ukázat vám jeho vlastnosti na fotografiích. Na základě své vlastní zkušenosti s jeho používáním považuji tento objektiv za špičkové profesionální "sklo" s jedinečnou kresbou, perfektním přenosem kontrastu a velmi příjemným zobrazením oblastí mimo pole hloubky ostrosti při všech ohniskových vzdálenostech, a mohu ho tak osobně doporučit i velmi náročným fotografům. Na vás je pouze rozhodnutí, zda věříe vlastním očím při pohledu na tyto ukázky fotografií a mým slovům, nebo tomu, co "jedna paní povídala..."
Pentax
-
- V.I.P člen
-
- Pokročilý uživatel
S názory a tvrzeními pana Karbusického sice v některých případech ne zcela souhlasím (jednou za čas), ale v tomhle má pravdu. Znám to i z vlastní zkušenosti, především ještě z analogu, že mnohá skla podávají v praxi úplně odlišné výsledky od hodnocení v nejrůznějších recencích a testech. O častých nesmyslech které putují mezi lidmi na diskuzích ani nemluvím. Nejlepší je to neřešit a prostě fotit. Stejnak většinou jsem ten nejslabší článek v řetězci fotograf-foťák-objektiv právě já, tak na co si dělat hlavu z případných drobných nedostatků na straně techniky. Dobré světlo, prima náladu a skvělé záběry všem. Ahoj
-
- Moderátor
Taky jsem si ten photolife koupil, kupuju ho ostatne pravidelne, ale ten clanek o 16-50 se mi vubec nelibi a nesouhlasim s nim. Uz takhle je ten objektiv tezko dostupny, sehnatelny jen na objednavku a drahy. Vsichni se snazime snizit zajem o nej, aby se na nas taky dostalo, a pak se objevi takovyhle clanek, ktery nasi snahu podkopava. No fuj...
...těžko sehnatelný...?? Proč..?? A drahý...?? :-Oelho_cid píše:Taky jsem si ten photolife koupil, kupuju ho ostatne pravidelne, ale ten clanek o 16-50 se mi vubec nelibi a nesouhlasim s nim. Uz takhle je ten objektiv tezko dostupny, sehnatelny jen na objednavku a drahy. Vsichni se snazime snizit zajem o nej, aby se na nas taky dostalo, a pak se objevi takovyhle clanek, ktery nasi snahu podkopava. No fuj...
nemylsím
http://cgi.ebay.com/PENTAX-DA-16-50mm-f ... dZViewItem
Pentax
-
- Pokročilý uživatel
elho cid: ironia nieje na mieste...ten objektiv sice nevlastnim ale verim ze je skvely...a drahy nieje...tazko zohnatelny? to ano..ale nic nieje nemozne..ja som na svoje skla cakal dva mesiace..a dockal som sa...nehladaj negativa na niecom po com vnutorne tuzis...ak tuzis po 16-50 tak si ju kup..neskor...mozno pojde cena dole..ale nemyslim si to...
MZ-5n s MF matnicou, Tokina 35-200/3.5-4.5
-
- Moderátor
Teď právě mají jeden skladem ve foto-servisu http://foto-servis.cz/index.php?main_pa ... ucts_id=87elho_cid píše:... Uz takhle je ten objektiv tezko dostupny...
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ