Odpalování ateliérového světla vestavěným bleskem K-5IIs

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
galdra
Nový uživatel
Nový uživatel

Odpalování ateliérového světla vestavěným bleskem K-5IIs

Příspěvek od galdra » 09 zář 2013, 13:34

Před týdnem jsem změnil po cca 20 letech značku a šel do Pentaxe. Pohoda, jen mám problém s odpalem ateliérového světla interním bleskem. Vím, že jsem vždy nastavoval manuál na blesku, ale tady to nemohu najít a zřejmě jsou tam nějaké předblesky, které atel. světlo odpálí dříve. Atel. světlo se odpálí, ale ne v čase expozice.
Díky za radu.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

yoli
Významný člen
Významný člen

Re: Odpalování ateliérového světla vestavěným bleskem K-5IIs

Příspěvek od yoli » 09 zář 2013, 14:07

Sprostá otázka, ale máš interný blesk na Wireless? Na pomocnom displaji je pri značke blesku W.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 09 zář 2013, 14:16

Vzhledem k tomu, že nevíme jaké zábleskové zařízení máš, tak nemůžeme nic poradit. Pentax komunikuje v módu wirreless pomocí kanálů, které se musí nastavit jak na těle, tak na zábleskovém zařízení. Pokud máš manuální blesky, tak musíš vypnout předblesknutí pro červené oči a fotit jen na základní záblesk interního blesku. Intenzitu záblesku nastavit pak manuálně na zábleskových jednotkách. Když je na těle nastaven režim expozice Av, tak to započítá celkové odražené světlo a automatika upraví clonu. To je ale při focení v ateliéru celkem nanic.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

galdra
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od galdra » 09 zář 2013, 15:31

hilda4sea píše:Vzhledem k tomu, že nevíme jaké zábleskové zařízení máš, tak nemůžeme nic poradit. Pentax komunikuje v módu wirreless pomocí kanálů, které se musí nastavit jak na těle, tak na zábleskovém zařízení. Pokud máš manuální blesky, tak musíš vypnout předblesknutí pro červené oči a fotit jen na základní záblesk interního blesku. Intenzitu záblesku nastavit pak manuálně na zábleskových jednotkách. Když je na těle nastaven režim expozice Av, tak to započítá celkové odražené světlo a automatika upraví clonu. To je ale při focení v ateliéru celkem nanic.

Jedná se o zadní světlo na pozadí a je odpalováno světlem AS-45M . http://www.bestoftechnic.de/Studioblitz ... r-Set.html

S vestavěným bleskem u Olympuse E-3 nemám problém, mám ho na manuál, takže nejsou žádné předblesky.

Mishak
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Mishak » 09 zář 2013, 15:38

Prosimtě, koukám, že ve specifikaci toho světla je, že má synchrokábl. Nepomohlo by odpalovat to tím?
Konektor máš vedle objektivu na těle.

Jedná se o zadní světlo na pozadí a je odpalováno světlem AS-45M . http://www.bestoftechnic.de/Studioblitz ... r-Set.html

S vestavěným bleskem u Olympuse E-3 nemám problém, mám ho na manuál, takže nejsou žádné předblesky.
Mishak
Fuji X-E2, XF 56/1,2 - XF 23/1,4 - XF 18-55/2,8-4 - Samyang 12/2, stativ Ravelli, záblesky PE DM250Ws, soft/stripboxy, BDs, RogueGrid, radioodpalovače AOKATEC, flashmetr electra a další šrot z amazonu, ebay.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 09 zář 2013, 16:17

Kromě záblesku pro červené oči ještě může aktivovat optické spouštění blesku ZAPNUTÉ pomocné světlo AF; položka v menu C17 - zvolit VYPNUTO.
Teď jsem to znovu zkusil a bleskne mi vestavěný blesk jen jednou.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

galdra
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od galdra » 10 zář 2013, 09:16

[quote="Mishak"]Prosimtě, koukám, že ve specifikaci toho světla je, že má synchrokábl. Nepomohlo by odpalovat to tím?
Konektor máš vedle objektivu na těle.

Určitě by to šlo, ale je to nepraktické. Jde o zadní světlo.

galdra
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od galdra » 10 zář 2013, 09:19

hilda4sea píše:Kromě záblesku pro červené oči ještě může aktivovat optické spouštění blesku ZAPNUTÉ pomocné světlo AF; položka v menu C17 - zvolit VYPNUTO.
Teď jsem to znovu zkusil a bleskne mi vestavěný blesk jen jednou.
AF pomocné světlo mám vypnuté, nepomůže to, Vestavěný blýskne, zadní světlo blýskne, ale ne ve stejný okamžik. Expozice je pouze s vestavěným bleskem.
Chybí mi manuální nastavení vestavěného blesku.
Buď tedy odpalovat rádiem nebo dát stálé světlo, ne záblesk.

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 10 zář 2013, 09:33

Pentaxí vestavěnej blesk umí asi jenom P-TTL, takže to bude chtít nějakej levnej blesk do sáněk. Nebo alespoň mě se nepovedlo nikde najít manuální nastavení blesku v menu těla.
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 10 zář 2013, 10:18

Takhle jsem se také jednou spálil s odpalovací fotobuňkou. A i když měla nastavení podle výkonu blesku (měřící předzáblesk je o něco slabší), tak to stejně bylo naprd. Asi bych dal odpalovák do sáněk (nebo kablíkem do X-sync) a pomohl si nějakým manuálním bleskem za pár šupů. Jako občasná pomoc by to stačilo.
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 10 zář 2013, 11:06

Pentax s tím má problém všeobecně... mi přijde.

Asi rok zpět jsem si zapomněl vzít k focení odpalování a řešil jsem všechno možné "horem-dolem". Zkoušel jsem odpalovat vestavěným bleskem, zkoušel jsem odpalovat externím bleskem Metz 58 na všechny možné režimy. Výsledek byl nevyzpytatelnej a nepoužitelnej. Nakonec bylo nejrychlejší vyslat asistenta do mého města, aby dovezl odpalování.

Jestli hledáš něco lowcost, kup si infračervený odpalovač... nebo nějakou čínu.

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 10 zář 2013, 11:21

Tak ono to nebude o Pentaxu. Zažil jsem „profíka”, který přišel fotit zakázku (lidé v oblečení) do půjčeného studia. 2 a půl hodiny zuřivě fotil, blesky bleskaly, nabíječe pípaly, modelky se nestíhaly převlíkat. Jednou nám ukázal náhled, zdál se mi nějakej bez kontrastu a tmavej, ale neřešil jsem to, nebyl jsem tam šéf a zase bych dostal sprďana, že mám kecy... Na posledních 20 minut přišel obvyklý uživatel aťasu a půjčil dotyčnému fotografovi odpalovák.

Dopadlo to tak, že když jsme druhý den dostali fotky, tak ze 300 jich bylo 270 osvícených jen odrazem o strop a v průměru o 2EV podexponované. Zbytek s odpalovači byl víceméně skoro dobře, až na vypálená mastná místa na obličejích a podobně.

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 10 zář 2013, 11:54

i mistr tesař se utne :D
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 10 zář 2013, 12:14

No, u tohoto případu bych to modifikoval na: "I mistr tesař si utne". :lol:

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 10 zář 2013, 12:14

lol... je úsměvné, kdo všechno může do branže... ale vůbec se tomu nedivim. Sám jsem se potkal s podobnejma exotama. Třeba teď jsem "asistoval" nějakému německému fotografovi (objednal si od nás modelky na focení bez focení), který celou zakázku fotil na zcela automatický režim. A když jsem mu poradil, aby si vyklopil z těla při focení proti sluníčku blesk... přišlo mu to jako geniální nápad.

Nicméně faktem je, že to u Pentaxu dělá problémy. Já k odpalování světel SB nepoužívám (pokud někde něco nezapomenu), ale když jsem se o to s K5 pokoušel... taky jsem nepochodil. A to jsem vyzkoušel opravdu všechno možné i nemožné. Záblesk se chytnul, ale mimo expozici. U mojich světel se dá na PC přesně nakalibrovat i spouštěč fotobuňky, ale prostě vůbec nic nezabralo.

Na K10d jsem to normálně používal a nebyl problém. Když jsem pak v aťasu to samé zkoušel s K10d, K20d, 1Ds M3 a 5DII ... nikde nebyl problém. Jen s tou K5 se mi to nepodařilo.

Je samozřejmě možné, že je na to nějakej fígl (kterej ani nemínim hledat), ale minimálně se to zde chová proti jiným značkám (i starším modelům) trochu nestandardně.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“