Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
CSA
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od CSA » 01 srp 2013, 08:25

cport, díky :)
Já vlastně začínal asi v roce 1999 ještě s Canonem, ale asi po dvou třech letech sem víceméně násilně byl překlopen k Pentaxu (začal sem fotit pro firmu, která už měla nějaké PX vybavení), sám bych si ho tenkrát nekoupil, jelikož to prostě mezi laickou veřejností (což sem v té době byl) ani tenkrát nebyla nijak známá značka. V tý době sem si prostě jen pořídil "lepší foťák" a vůbec sem netušil, že to jednou skončí takhle. Stejně tak se to může dneska stát komukoli jinému, kdo řeší podobný problém. Jak píše Miky ... proč by dneska takový člověk měl sahat po Pentaxu, když je tam takovéhle riziko nejistoty. Je to smutý, ale je to tak.
"Stejne tak mohl koupit Canon a zjistit, ze ho omezuje taky..." To určitě ano, ale pokud si koupím nižší model, a nebude mi stačit, můžu jen za cenu nového těla upgradovat vejš a vejš. Stejně tak je k dispozici mnohem širší nabídka skel, pokud mě bude omezovat objektiv. A ten strop, kam až lze jít je bohužel u C+N mnohem výše, než ho má momentálně Pentax. A pokud někomu nestačí ani top modely od C/N, tak to už zpravidla bude takovej level, že může klidně upgradovat na středoformát (teda pokud si to, že mu nestačí technika jen nenamlouvá :lol:). Tady prostě chybí něco mezi jistě super APSC tělem (K5II) a ne až tak super (vzhledem k D800) 645D. Jinými slovy absence FF vytváří obrovskou propast v nabídce. A to nepočítám ostatní technické "fičury", kde Pentax zaspává (ostření, blesk...) Ale je fakt, že těch lidí, kteří by něco takového reálně využili (koupili) je asi stejně jen pár procent, většina si kupuje zrcadlovku jen pro větší radost z focení do rodinného alba. Ale nikdy dopředu nevíte, jestli se to taky časem nezvrhne :)
Ale i Nikon má své mouchy, ne že ne. Třeba nepochopím, jak může někdo vyrábět skla a těla i v top řadách, za desítky/stovky tisíc a mít roky trvající a zjevně neřešený problém s odlepujícím se gumováním, které na objektivu povolí už po půl roce ne až tak vytrvalého používání. Sice to není nic až tak dramatického, ale je to pro Nikon celkem ostuda.
https://www.facebook.com/castka
http://www.FotoBanka.net
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

CSA
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CSA » 01 srp 2013, 08:30

peterer: A to je právě ono. Fotíš makro a krajinky, na to je (a vždycky byl) Pentax výbornej a tudíž tě nijak neomezuje a podobný model od konkurence pro tebe není žádný velký rozdíl. Navíc to pro tebe má bonusy v podobě malinkých, opticky výborných a cenově přijatelných skel. Proto sem psal, že spoustě lidem prostě Pentax bohatě vystačí a když jim do ruky dáš D800, tak ten výsledek nebude o tolik jinej (neberu rozlišení). Ale pokud člověk fotí i jiný věci, tak rozdíl už pozná.
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...

peterer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od peterer » 01 srp 2013, 08:42

Ano CSA. Tvůj názor mi sedí, to jen Mikiho příspěvky mi připadají až příliš ultimátní, nespravedlivé vůči Pentaxu. Miki nic proti.
Čekatel na K-3, DA35/2,8ltd., A50/1,7

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 01 srp 2013, 09:03

Ach jo chlapi :-)
To, co tady píšete je asi všechno pravda, ale...
Jak můžete napsat, že vás jakýkoli foťák omezuje a zrovna u reportáže, to vážně moc nechápu. Ještě bych to chápal třeba, kdybychom se bavili o Flexaretě (i když i s tou se daly dělat skvělé reporty) a focení sportu.

Možná by stálo za to napsat panu Štreitovi, že jeho fotky stojí za ho..o, protože přeci jeho manuálně ostřená Leica mu neumožňuje posunout se dál. A ten úchop, ta tragická rychlost ostření... :-D

Fakt se musím smát, jak všechny brzdí jejich technika v rozletu :-D :-D :-D

CSA fotíš hodně pěkné fotky s Pentaxem (velký obdiv). Zajímalo by mne ale, o kolik teď budou umělecky lepší (hodnotnější), a hlavně nakolik to bude zásluhou techniky, a nakolik zásluhou tvého osobního rozvoje. To, cos napsal, je podle mne celkem zavazující a osobně bych byl o dost umírněnější v hodnocení vlivu techniky na Fotografii. Protože FOTOGRAFIE by měla být prioritní a jedině na ni se pozná jak moc se dále rozvineš v "neomezujícím" prostředí. Chápal bych kdybys řekl, že si chceš kupovat lepší (vyšší) techniku kvůli pohodlí, ale napsat, že se nemůžeš posunout dál. To mi připadá hlavně vzhledem k tomu jakou technikou fotí a fotila spousta vynikajících fotografů dost (promiň) namyšlené tvrzení.

Omlouvám se za silná tvrzení (a zrovna od takového neprofesionála jako já), ale vaše tvrzení mi připadají stejně silná a cítil už jsem potřebu se taky vykecat :-)

bolek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od bolek » 01 srp 2013, 09:28

Páni kolegovia,
som síce príležitostný "cvakač", ale nikdy nepochopím ako môže niekoho technika v dnešnej dobe tak brzdiť v rozlete, ako sa tu niektorí vyjadrujú. Teraz nemyslím len jednu značku ... Mám známeho, ktorý popri práci fotí komerčne. Výbava za cca 8500 Eur. Na jednej svadbe nacvaká 5-6 tisíc záberov, upravených na CD 200-300 podľa objednávky a v tlačenej forme 50ks. Pri cenách FF Nikonu / telo + sklá / sa výbava pri testovanej životnosti techniky nikdy nezaplatí.
A aj on sa cíti byť ešte obmedzovaný technikou...

Tibor Huszár: "...foť s tým čo máš..."
Robert Vano: "... postav sa inde ako ostatní..."
Armáda ČSSR: "... staň sa majstrom svojej zbrane..."

Pozdravujem a želám všetkým rozlet bez hraníc a dobré svetlo.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 01 srp 2013, 09:31

to peterer:

Citát
".... Plno malých objektivů, skvělých opticky i mechanicky s jednotným závitem 49mm. Ve stejné kvalitě bych nosil u konkurence 3x větší objem i hmotnost, cenu. Děkuji nechci. Brašnička či ledvinka a objektivy v kapse, to chci....."

Já si myslím, že výše uvedený citát tvého příspěvku je typickou ukázkou pentaxího dogma. Máš naprostou pravdu, pokud ti stačí pevná ohniska od 15 do 77 mm (záměrně vynechávám DA 100/2,8 macro, už není tak malý). V takovém případě máš naprostou pravdu, včetně nenákladného filtru 49 mm. Jakmile ale chceš zoom - ne seťák - tak se situace prudce změní. Jakákoliv další skla už nejsou ani malá, ani levná, ani lehká.

Srovnáme-li Canon EOS 6D (Fullframe) s Pentaxem K5 II tak nám vyjde že: EOS 6D + 24-70/2,8 + 70-200/4 váží dohromady 2390 gramů a Pentax K5 II + 16-50/2,8 + 60-250/4 váží 2345 gramů.

Z uvedeného plyne, že když si dám do brašny plnoformátový Canon s celokovovými objektivy, tak mám stejně těžkou brašnu jako když tam dám K5 II s plastovými objektivy a ovšem s formátem APS-C. Objem je také stejný.
Když tam místo FF dám APS-C tělo EOS 70D, tak na váze ještě 200 g ušetřím, protože základní EF 17-55/2,8 váží jen 645 gramů.
Omlouvám se za obšírné srovnání, ale na argument hmotnosti jsem citlivý, protože na to naletí spousta lidí.

PS: Canon EOS 6D + EF 40/2,8 váží 800 g a K II + DA 40/2,8 váží 735 g. Objem je srovnatelný.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

CSA
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CSA » 01 srp 2013, 09:45

Kluzo, každý, kdo někdy zkoušel fotit s Pentaxem cokoli akčnějšího jistě ví, že to prostě Pentax nezvládá, nikdy nezvládal a pravděpodobně nikdy zvládat nebude (na úrovni srovnatelné s C/N). Hlavní motivací pro přechod pro mě byla rychlost a přesnost ostření, která je opravdu ze zcela jiného světa (alespoň u D800 v porovnání s K5II, jiné Nikony sem nezkoušel, u nižších modelů jistě bude rozdíl a fakt je ten, že D800 prostě má současný top AF systém - stejný jako D4, jestli se nepletu). A co je mi u PX platný 2,8 sklo, když musím stejně clonit alespoň na f4, kdyby to náhodou nestihlo doostřit (platí samozřejmě jen u akcí, kde to nejde opakovat) Takže rozdíl tam je opravdu velký.
Další věc, co mi vadila bylo měření expozice, byť tady možná nemám aktuální data, jelikož sem se díky nekonzistentním výsledkům kdysi naučil fotit vše na M, nicméně s tou D800 je při běžných podmínkách automativcké měření expozice neomylné a dává použitelné výsledky - víceméně teď jedu na prioritu clony či času a ono to tam prostě padá stejný, jako bych to měl na M. Stejně tak AWB, který je naprosto jinde. U K5 stěží použitelný, u D800 sem zatím neměl potřebu použít manuální vyvážení bílé, protože ta automatika je prostě geniální. Blesk. S Pentaxem na TTL je to spíš o štěstí, D800 se SB910 je opět nekompromisní, o snadnosti používání barevných filtrů bez nutnosti měnit ručně WB ani nemluvě (zase je to věc, ktrerou možná využije zlomek lidí, ale mě to prostě obrovsky šetří čas, který můžu věnovat focení).
Díky uvedeným faktorům mě při určitých použitích (sport, reporty, svatba...) opravdu Pentax oproti konkurenci dost omezoval, měl sem nehorázně velké % odpadu (nejčastěji blbě zaostřené - vysvětlujte pak zákazníkovi, že tu fotku nemáte, protože Pentax...), teď nemusím tolik honit z RAWu expozici, WB ... ušetří mi to obrovské množství času a mám mnohem větší výtěžnost fotek (= můžu jich dát zákazníkovi např. ze svatby mnohem více, při zachování ceny a časové náročnosti = benefit pro mě i pro zákazníka).
Dřív byla trochu jiná doba ... všichni ostřili manuálně a nikdo nebyl zvýhodněný ... jen ten, kdo to prostě uměl ovládat líp. V dnešní době prostě nejde nedržet krok s dobou a fotit na hokeji na MF :D Resp. jde, ale s obrovským odpadem, třeba jako hobby ... ale určitě ne na srovnatelné profesionální úrovni, kde prostě musíte odevzdat výsledek a ne zveřejnit fotku jen když se náhodou povede :)
S těmi skly na FF je to pravda ... i kdyby se objevil FF Pentax, tak těch skel by mi moc nezbylo a nutná investice by nebyla až tak rozdílná, jako komplet přechod jinam. I proto sem se po letech čekání rozhodl tak, jak sem se rozhodl.
že by Nikon měl našlápnuto ke krachu, toho se vážně nebojím :)
Jako největší nevýhodu D800 vidím to, že už se nemůžu vymlouvat na to, že tu fotku nezvládnul foťák ... teď už všechny průsery padaj jen na mě :-D
To Bolek: Nevím o koho jde, já na celodenních svatbách dělám kolem 1500 fotek (vč. toho všeho odpadu, o kterém se zmiňuju výše) a odevzdávám kolem 200-400 fotek (s Pentaxem). S Nikonem sem zatím svatbu nedělal, ale dovoluju si to odhadnout na 800-1200 z 1500. Zatím každý foťák co sem měl, se mi během životnosti (která mimochodem nikdy neskončila - žádný foťák sem nikdy k smrti neuhnal) zaplatil několikanásobně (jinak bych se na to asi mohl vybodnout), takže pokud to má někdo jinak, tak ... :)

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 01 srp 2013, 09:51

Řekl bych, že CSA to vystihnul naprosto přesně. Snad bych ještě zdůraznil, že pokud se focením někdo živí, tak nemůže dát šanci konkurenci, která je dnes velká, jen kvůli slabé technice. Na trhu fotografie už druhou šanci nedostaneš.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 01 srp 2013, 10:25

Hildo musel si dát do Pentax sestavy sklo 60-250 abys váhově dostihl Canon? Ja myslel že ekvivalent k 70-200 je 50-135 a ten je znatelně lehčí než 60-250 nebo 70-200.. no ale je pravda že váhově je to u těl tak nějak nastejno, FF je trochu těžší (K-5IIs-670g, D7100-675g, D600-850g, D800-900g, 60D-755g, 7D-820g, 5DIII-950g, 6D-755g). Taky si myslim že by si měl každej fotit s tím, s čím ho to baví. A jestli někoho baví fotit s Nikonen D800, tak ať si s ním fotí. Navíc předpokládám že CSA ví co dělá a přeju mu dobré světlo a milé zákazníky, když je teď tak natěšen z nového stroje.

Edit: hodil jsem na váhu (takovou hodně starou váhu) K-5IIs + DA*16-50 + DA*50-135 (popruh, baterka, krytky) a mám 2,25kg
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 01 srp 2013, 10:53

CSA píše:Kluzo, každý, kdo někdy zkoušel fotit s Pentaxem cokoli akčnějšího jistě ví, .........
Moje reakce nebyla jen na tebe.
Není to o posunutí dál, ale chápu jak to myslíš.
Hodně štěstí a dobré světlo s čímkoli :-)

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 01 srp 2013, 10:57

Naposledy upravil(a) kluzo dne 01 srp 2013, 11:05, celkem upraveno 1 x.

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 01 srp 2013, 11:04

Úplne rozumiem ako som písal hore prechodu na ďalší level, ktorý Pentax zatiaľ neponúka a možno ani neponúkne. Ale hmotnostné porovnania sú čisto faktografický údaj a keďže APS-C bolo od začiatku tak trochu skôr o kompromise, tak ak sa napíše A, nech napíše aj B, alebo nech sa to iba A vôbec nepíše, lebo to viac škodí ako pomáha...

Porovnanie Canonu 6D s Pentaxom K-5 II, čo sa týka hmotnosti, vychádza skoro rovnako. S tým sa nedá nesúhlasiť, aj keď Canon je "aj" plasťáčik.
Ale porovnanie Pentax so zoomom 16-50 a 60-250 oproti 24-70 a 70-200 je hrubé zavádzanie.
Ak sa bavime o paralelnom porovnani, tak to môže byť 16-50 + 50-135, čo v prepočte je približne Canoní 24-70 a 70-200 na FF. A keďže SR máme v tele Pentaxu a Canon ho musí dávať do objektívu, tak 24-70 IS a 70-200 IS. A vtedy sa dostaneme k viac než 1kg úspore!!!
Pentax K-5 II (760) + 16-50 (565) + 50-135 (685) = 2010gr
Canon 6D (770) + 24-70 2.8 IS (805) + 70-200 2.8 IS (1490)= 3065gr

Ak ale ide o porovnateľné hodnotenie aj čo sa týka s HO, tak je slušné dať do porovnania f4 objektiv IS od Canonu, kde sa to už pomaly vyrovnáva a tu by som aj ja mohol súhlasiť, že je to približne narovnako:
Canon 6D (770) + 24-70 4 IS (600) + 70-200 4 IS (760) = 2130gr

A v porovnaní priameho konkurenta Canonu 7D v prípade APS-C tiel je porovnanie obtiažnejšie, lebo Canon neponúka vo svojom portfóliu sklo podobných kvalít, rozsahu a rozmerov ako Pentax. AK vezmeme teda sklo od ineho výrobcu, ktorý je Pentaxu sklu najbližsie, tak Canon stráca výhodu IS, a hmotnostne má jeho set väčšiu váhu v porovnaní s Pentaxom viac ako 300gr!!!
Canon 7D (860) + 17-55 2.8 IS (645) + 50-135 2.8 (845) = 2350gr
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

pether
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od pether » 01 srp 2013, 11:46

Cas,vaha,penize,konkurence-uz se vubec nemluvi o praci se svetlem,kreativite a samotnem fotografovani,proste cvakat a cvakat bez rozmyslu,fotka zostrena,dobre awb,bez sumu-super naflakam jich 1000 na datku,zaplatit a jede se dal.

Preju vsem ,kteri se takto zivi spoustu dobre platicich zakazniku.

Fotografum,pro ktere je to porad jeste jen zabava,kreativni konicek,mozna urcity druh umeni,preju dobre svetlo a hlavne zajimave napady pri foceni.

A jestli je teda tohle forum o ff pentax,doufam ,ze se panove vydaji cestou Leica,nebo treba Sony.
Neni nic horsiho nez fotit reportaz s cihlou na krku)))
http://www.sonyalpharumors.com/sr4-nex- ... ens-specs/

http://www.jindrichstreit.cz/#/cz/portfolio/0

Tfujtajksl tam je tolik neostrych fotek,leica by mohla konecne zacit delat fotaky s af,co kdyby chtel nejaky profesional s leicou zacit fotit sport)))proboha dyt ona vlastne leica nema telezoom :lol: o kolik penez by jsem prisel prestupem z leicy na canon :D
fuji xt1-samyang 12/2-fujinon 23/1,4-pentax 50/1,7-pentax 135/3,5-fujinon 50-230
http://www.zapadakof.cz

zemik333
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od zemik333 » 01 srp 2013, 12:05

Něco k té váze..... S mojí nadváhou mě pár gramů na foťáku nezabije, mě je to jedno.

K velikosti : K5+ FA20 + da 40 + da 70 zaberou stejně místa jako cokoliv se zoomem v tomto rozsahu (17-70), je to pouze o tom co člověk chce. Obojí se vejde tak akorát do "Pistole". Já radši pevný.

K hildově "pragmatismu" : S chutí jeho příspěvky dlouhodobě čtu a nechápu, proč se vrátil k Pentaxu, když s ním je dlouhodobě vcelku nespokojen. Na tom nic pragmatického není. Spíše z něj a i některých dalších cítím určitou hysterii vůči Pentaxu (pochopitelnou) , protože má(máte, máme) prostě strach o svoje peníze. Nic proti, ale chce to klid.

A k té investici pro mikyho : Ten přechod zas tak tragickej bejt nemusí. Výměnu těla nemá cenu probírat, tam je to myslím jasné a v pohodě a hlavně stejné napříč systémy.
A objektivy : Řešil jsem to (jak jsem výše přiznal) také a zjistil jsem asi toto : pokud prodám své POUŽITÉ objektivy na Pentax, tak si bez problému za ty samé peníze koupím POUŽITÉ stejné třídy objektivy na Nikon. Pokud chci nové, tak samozřejmě musim přitopit. Toto platí při přechodu z APS-C na APS-C. Dokonce v případě 12-24 a 50-135 by asi i zbylo (stejná skla od Tokiny na Nikon). Ale proč bych to dělal ?
V případě přechodu na FF to také tak hrozné není. Ale samozřejmě při přechodu ze skel nižší třídy je to znát, ale pokud se přejde ze skel DA* nebo ltd to je také vcelku snesitelné. Tam dělá hlavní rozdíl cena těla a to velkej.....

zemik333
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od zemik333 » 01 srp 2013, 12:21

A ještě bych se měl vlastně přiznat, proč jsem systém nezměnil : Prostě si nějak nedovedu představit, že bych měl mít na krku něco jiného než Pentax. (od roku 1998 stále spolu P30-Mz5n-K100 - Kr-K10 a teď K-5 ( + průbežně celou sbírku ))

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“