megapixely vs velikost čipu

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
sokis
Nový uživatel
Nový uživatel

megapixely vs velikost čipu

Příspěvek od sokis » 24 pro 2006, 08:01

Zdravím, mám takový dotaz - respektive jen se chci ubezpečit, že to tak je :), ikdyž se o tom nějak nemluví... Vycházím z normální vlastnosti čipu: tedy - čím více magapixelů na stejně velky čip, tím na tomto čipu musí být více světločivých tyčinek - tím vzniká větší šum. Pokud to tak není - opravte mě prosím. Píši to proto, že 6 megapixel sice už začíná být dnes trochu málo, na druhou stranu mi stačilo, co udělal Panasonic (byť to není pravá DSLR) s modelem FZ-50, kde dal na čip 1/1.8" 10 megapixel!
Fotky na vyšší ISO jsem viděl... hrůza! Když kouknu na Canon EOS 350D tak ten má o něco menší čip než většinou bývá (má 22.2x14.8) a hodil na to 8 megapixel.. což taky asi nebude nejlepší. Je mi jasné, že leccos udělá sw, optika atd atd.. ale přece jenom. Jsem amatér a rád se nechám poučit, předem děkuji za reakce.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 24 pro 2006, 08:56

Velmi podstatným parametrem fotoaparátu je velikost jeho senzoru. Velmi zjednodušeně se dá říci, že čím větší bude senzor, tím těžší sice bude fotografovat ale o to vyšší bude kvalita obrazu. Velký senzor totiž nasbírá díky své ploše více světla a tak obraz je kvalitnější a s menším množstvím šumu. Velké senzory ale vyžadují objektivy s delším ohniskem a ty mají malou hloubku ostrosti a ta vyžaduje pečlivé ostření. Delší ohniska jsou též mnohem náchylnější na rozhýbání snímku. Velký senzor bude také nekompromisně zobrazovat vinětaci objektivu a zhoršenou kresbu v jeho rozích. Naopak malé senzory snižují potřebu přesně ostřit a velmi malé senzory kompaktních fotoaparátů jí v podstatě likvidují zcela. Díky malé ploše senzoru se ale obraz potýká s vysokým šumem.
Viz celý článek: http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_dslr1.html
Mělo by to na tvou otázku stačit
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 30 led 2007, 20:47

jen bych podotknul, ze uroven sumu neni jen o megapixely/velikost ale take o technologii... pri stejne velikosti a stejnem poctu mpix se urovne sumu mohou i nekolikanasobne listi podle pouzite technologie. Obecne se da rici ze pokud je jsou zachovany MPix a rozmery ale chip je novejsi technologie, sum je nizsi. To znamena, ze 10mpix jednoho vyrobce muze teoreticky sumet mene nez 5 mpix jineho vyrobce / jine generace pri stejne velikosti snimace.
Sumu navic existuje vice druhu, a pak uz zavisi na elektromagnetickem odstineni, provedeni fotoaparatu atp.
Jinak souhlasim s tim co bylo napsano ;)
Fujifilm A202 -> Kodak Z740 -> Pentax K100d + SMC 18-55
Osobní blog Digi reality table tennis

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“