Back focus
Moderátor: Moderátoři
Back focus
Potřeboval bych poradit, nevím, do které kategorie fóra se obrátit, prolíná se to mezi fotoaparáty a objektivy.
Koupil jsem si nový objektiv (první pevný a první limited) 35/2.8. S mojí K10D má hodně velký back focus, pro normální focení nepřijatelné. Když jej nasadím na moji cestovní k-m, tak už to docela jde, nějaký BF tam je, ale není to tak výrazné.
Potřeboval bych radu co s tím? Přijde mně, že mám jenom dvě možnosti, zajet s K10 a objektivem do Prahy na servis, což, je ze Zlína jeden den volna a cestování. Nebo poslat objektiv zpět do obchodu ve 14 děnní lhůtě a na pevná skla rezignovat.
Je nějak možné seřídít BF přes servisní menu K10 a jak se tam dostanu? Když seřídím objektiv v servisu, jak bude obejtkiv ostřit s k-m?
CO byste dělali vy? Nejlepší by možná bylo vrátit objektiv, časem si pořídit nové tělo a ještě časem znovu nový objektiv...
Koupil jsem si nový objektiv (první pevný a první limited) 35/2.8. S mojí K10D má hodně velký back focus, pro normální focení nepřijatelné. Když jej nasadím na moji cestovní k-m, tak už to docela jde, nějaký BF tam je, ale není to tak výrazné.
Potřeboval bych radu co s tím? Přijde mně, že mám jenom dvě možnosti, zajet s K10 a objektivem do Prahy na servis, což, je ze Zlína jeden den volna a cestování. Nebo poslat objektiv zpět do obchodu ve 14 děnní lhůtě a na pevná skla rezignovat.
Je nějak možné seřídít BF přes servisní menu K10 a jak se tam dostanu? Když seřídím objektiv v servisu, jak bude obejtkiv ostřit s k-m?
CO byste dělali vy? Nejlepší by možná bylo vrátit objektiv, časem si pořídit nové tělo a ještě časem znovu nový objektiv...
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.
Re: Back focus
Ještě dodám, že s mojí Sigmou 24-70 se na široké ohnisko taky projvuje BF, řeším to tak, že ostřím při maximálním zoomu a pak odzoomuju zpět. Ale u pevného skla se to řeší dost blbě...
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.
K1;GR;FujiX10;Px: DA 35/2.4AL,FA 50/1.4,FA 135/2.8,FA 24-90/3.5-4.5,FA 80-320/4.5-5.6; Sigma 70-200/2.8 DG HSM II Macro; Irix 15/2.4Firefly; Biotar 58/2T; Helios 40-1 85/1.5; Revuenon MC 135/2.8; mezikroužky Soligor KA;blesky Pentax AF540FGZ, AF500FTZ
Dík, aspoŇ nějaké další info, nevšiml jsem si, ale moc mně to nepomohlo... snad jen přenést dotaz do tohoto tématu. Má někdo praktickou zkušenost s úpravou FF/Bf u K10? Jiný zdroj softwaru na změnu v debug menu, než jsou ty ruské odkazy? Díky.
mas v podstate dve moznosti:
-nahrat ten upraveny subor na pamatovu kartu a upravit korekciu AF a akceptovat tento workaround
(aj so vsetkymi dosledkami, uprava pre vsetky AF objektivy atd.)
-obetovat cas a peniaze (normohodina v servise) a ist do servisu a upravit AF DA35/2.8 Limited s telom K10D (pozor, zmena sa dotkne vsetkych AF skiel co mas)
sklo 35/2.8 by som nepredaval (vyborny kontrast/farby/bokeh), skor riesil nastavenie AF na fotaku, ak planujes kupit novsie telo (K-r - to asi nie ked mas K-m, K30/K5/K5II/K50/K500) kde ti pojde nastavit FF/BF priamo vo fotaku bez nutnosti navstevy servisu.
inak neviem aky mas casovy plan na pripadnu kupu noveho tela, ale osobne by som sa nenechal obrat o dobry pocit pri foteni/z fotenia dakou nepresnostou AF a isiel rovno do servisu (ak ti nepomoze ten subor na pamatovej karte).
-nahrat ten upraveny subor na pamatovu kartu a upravit korekciu AF a akceptovat tento workaround
(aj so vsetkymi dosledkami, uprava pre vsetky AF objektivy atd.)
-obetovat cas a peniaze (normohodina v servise) a ist do servisu a upravit AF DA35/2.8 Limited s telom K10D (pozor, zmena sa dotkne vsetkych AF skiel co mas)
sklo 35/2.8 by som nepredaval (vyborny kontrast/farby/bokeh), skor riesil nastavenie AF na fotaku, ak planujes kupit novsie telo (K-r - to asi nie ked mas K-m, K30/K5/K5II/K50/K500) kde ti pojde nastavit FF/BF priamo vo fotaku bez nutnosti navstevy servisu.
inak neviem aky mas casovy plan na pripadnu kupu noveho tela, ale osobne by som sa nenechal obrat o dobry pocit pri foteni/z fotenia dakou nepresnostou AF a isiel rovno do servisu (ak ti nepomoze ten subor na pamatovej karte).
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
skus totoMaraM píše:Dík, aspoŇ nějaké další info, nevšiml jsem si, ale moc mně to nepomohlo... snad jen přenést dotaz do tohoto tématu. Má někdo praktickou zkušenost s úpravou FF/Bf u K10? Jiný zdroj softwaru na změnu v debug menu, než jsou ty ruské odkazy? Díky.
http://www.pktether.com/
k10 a k-m by malo v pohode korigovať BF
Díky za rady, ještě večer jsem našel nějakou aplikaci co mi odemkla Debug mod ve kterém by to snad mělo jít nastavit. Odpoledne budu zkoušet si s tím trochu pohrát. Hlavní je, že by to teda mělo nějak jít. Chtěl bych to vyřešit seřízením těla, s novým objektivem do servisu na nastavení pro staré tělo se mi nechce.