matak77 píše:No já většinou fotim tam, kde je světla málo. Takže mě takový problémy nepotkávají. Taky mám AF-540FGZ a když na to přijde v klidu přebleskne protisvětlo od slunce. Ja myslel že čas 1/180 je hraniční pro odkrytí celýho políčka závěrkou, pak že ten blesk už musí blikat -> HS. Nicméně ani na kratších časech nemám s bleskem problém, takže mi to nepřijde jako jenom "paralela" a používám to.
Tak to chápeš správně. Jestli fotíš výhradně tam, kde je málo světla a nedosáhneš ani na Xsync, tak se Tě tohle samozřejmě netýká. Ale výkonné blesky se dělají hlavně pro focení, kde je světla hodně. Aby jsi v kombinaci Xsync a vysoké clony mohl potlačit okolní světlo.
Používat to samozřejmě můžeš... ale je to prostě paralela k ND filtru. Můžeš jít nad Xsync čas, ale daní je to, že si snížíš výkon blesku. Lze si snadno i spočítat jak. Na 1/250 bude Tvůj blesk minimálně o 40% méně výkonnější (reálně to bude mnohem větší ztráta než 40%), než identický blesk na těle s 1/250 Xsync.
O studiových světlech ani nemluvě... tam je debata o HSS úplně mimo.
Vyšší XSync je prostě velká výhoda. Pro někoho naprosto klíčová... třeba já bych si okamžitě koupil 135 tělo s elektronickou závěrkou a Xsync třeba 1/1000, kdyby ho někdo nabízel. Klidně bych změnil systém na jakéhokoliv výrobce. To, že jí třeba zrovna ty nevyužiješ, na tom nic moc nemění.