Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Poltergeist
Uživatel
Uživatel

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od Poltergeist » 14 kvě 2013, 16:32

odtial som kupoval aj ja. Doporučujem :)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 14 kvě 2013, 18:06

Jestli je pravda, že K-30 končí, tak by logicky měla být uvedena DSLR pod K5II.
V kategorii K5II má Nikon D7100, který překonává ve všem nejen svého předchůdce, ale i Nikon D300s. Canon asi náhradu za 7D moc rychle chystat nebude, protože jde vlastně o model určený pro chudé sportovní reportéry, kteří si nemohli dovolit tehdejší Canon 1D II, III nebo IV s čipem velikosti APS-H. Běžný uživatel nákladné dvouprocesorové zpracování obrazu moc nevyužije.
Takže si myslím, že když by měl Pentax přijít s něčím za K5II, tak by to muselo být alespoň na technologické úrovni Nikonu D7100 s rozlišením 16 až 24 MPx.
(Pozn. nemyslím obrazové, ale technologické úrovni).
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 kvě 2013, 20:00

Přijde mi nesmyslné, aby K30 končila... technicky vzato je to nejmodernější zrcadlovka od Pentaxu.

Hlavně kam jí updatovat? Aby úplně překonala K5(II)?

Pentax by se spíš měl zamyslet nad modelem pod ní... zlej jazyk by skoro řekl, že kdyby obnovil/nechal si ve výrobě staré Kx a s cenou šel nejníže z konkurence, udělal by asi úplně nejlépe.

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 14 kvě 2013, 20:09

posledná veta z recenzie d7100 na ephoto "Momentálne v APS-C kategórii fotoaparátov nenájdeme azda až na Pentax K-5IIs nič lepšie ..."
nechápem to vyplakávanie, naozaj nám chýba 51 ostriacich bodov, 24megový snimač, sledovanie objektu či wifi?
osobne to nepotrebujem a kým sa nenaučím využiť K5 naplno vždy budem hľadať chybu medzi k5 a zemou, no a doteraz som za nepodarené obrázky bol zodpovedný ja :wink:

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 14 kvě 2013, 20:30

nighthawk787 píše:posledná veta z recenzie d7100 na ephoto "Momentálne v APS-C kategórii fotoaparátov nenájdeme azda až na Pentax K-5IIs nič lepšie ..."
nechápem to vyplakávanie, naozaj nám chýba 51 ostriacich bodov, 24megový snimač, sledovanie objektu či wifi?
osobne to nepotrebujem a kým sa nenaučím využiť K5 naplno vždy budem hľadať chybu medzi k5 a zemou, no a doteraz som za nepodarené obrázky bol zodpovedný ja :wink:
ono je rozdíl mít 16MPx rozprostřených na 24x35mm a mít těch 16MPx zdovolením namrdaných na 1.5x menší ploše
v tom vidím rozdíl já.

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 14 kvě 2013, 20:39

máš pravdu, ale ak budem mať výstavné ambície tak budem fotiť jedine na kinofilm, snímače sa dynamickým rozsahom stále nechytajú

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 14 kvě 2013, 20:57

nighthawk787 píše:máš pravdu, ale ak budem mať výstavné ambície tak budem fotiť jedine na kinofilm, snímače sa dynamickým rozsahom stále nechytajú
za mne na výstavu jedině svitek a větší
osobně jsem kino ze své výbavy téměř vyloučil. ale to jsme mimo téma

jetys
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jetys » 14 kvě 2013, 21:15

K-5 II(s) je opravdu skvělé tělo (až na tu horší ergonomii oproti K10D, to je ale asi moje subjektivní záležitost). Na druhou stranu - proč si nepřát něco lepšího?. Snímače mohou jít oběma směry (toužebné přání je oběma směry zároveň, ale vývoj je drobet pomalejší). Zvyšovat rozlišení a nezhoršit při tom odstup signál-šum nebo zvýšit odstup signál-šum při alespoň stejném rozlišení. Před lety byly ve FF horší snímače než jsou teď v APS-C.
Body: K-5II, K10D, ZX-7
K-mount : set Da 18-55WR, DA 18-55mm a DA 50-200mm, FA 50/1,4, FA 28-70/4
M42: 29/2,8 + 50/1,8 + 135/2,8 + 200/4

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 14 kvě 2013, 21:42

hilda4sea píše:Jestli je pravda, že K-30 končí, tak by logicky měla být uvedena DSLR pod K5II.
V kategorii K5II má Nikon D7100, který překonává ve všem nejen svého předchůdce, ale i Nikon D300s. Canon asi náhradu za 7D moc rychle chystat nebude, protože jde vlastně o model určený pro chudé sportovní reportéry, kteří si nemohli dovolit tehdejší Canon 1D II, III nebo IV s čipem velikosti APS-H. Běžný uživatel nákladné dvouprocesorové zpracování obrazu moc nevyužije.
Takže si myslím, že když by měl Pentax přijít s něčím za K5II, tak by to muselo být alespoň na technologické úrovni Nikonu D7100 s rozlišením 16 až 24 MPx.
(Pozn. nemyslím obrazové, ale technologické úrovni).
K tomu porovnání s konkurencí: uvědom si i další hlediska - třeba rychlost snímání:
1)Nikon D7100 není žádný zázrak, buffer na 9 raw je až hamba (v dnešní době), samotné tělo je rozhodně nedosahuje kvalit K5II (i když je údajně "dobře"utěsněno, konstrukce není tak robustní). D300s nahradí až D400s (nebo d500s).
2)Canon 7D : dá myslím až 20 raw po sobě už si přesně nepamatuju... už v době svého uvedení budilo ale tělo rozpory, znám několik lidí, kteří jej pořídili a pak se jej zbavili. Z "mého" hlediska je lepší starší model 40D. Na druhou verzi čeká spousta lidí, jasně, někteří šli cestou bazarových 5DMII ale tam je fps cca 4.

Osobně nejsem rychlostřelec, ale jsou situace kdy se více snímků sakra hodí a není nic horšího, než čekat až se tělo "vzpamatuje" (tohle mě třeba odradilo od nákupu Nikona 7100). a to nemluvím jen o sportu, hodí se i na krajinky - pro focení skládaných panoramat, někdy je slunce rychlé jako prase :-)
Ještě uvádím, že jsem měl všechna zmíněná těla minimálně v ruce a s některými jsem i delší dobu fotil. Prostě neexistuje jen jeden pohled na věc a říct, že tohle je lepší nebo horší nejde jen tak: musí se uvést jak pro koho (jak na co).
A poslední věc - megapixely: 24 je fakt moc, to, že to míň šumí není vše (viz třeba rychlost) - ale zase může se někomu hodit.

bukypetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od bukypetr » 14 kvě 2013, 22:23

nighthawk787 píše:posledná veta z recenzie d7100 na ephoto "Momentálne v APS-C kategórii fotoaparátov nenájdeme azda až na Pentax K-5IIs nič lepšie ..."
uray píše:1)Nikon D7100 není žádný zázrak
Pentaxu fandím, ale přestaňme si lhát do kapsy, ano? D7100 se Nikonu nadmíru povedl a technologicky poráží K-5 (skoro) ve všech směrech. Až na zmíněnou velikost bufferu, ale žádný z Pentaxů zase pro změnu neumí využít rychlost rozhraní UHS-I, pokud se nepletu, a to uměla už D7000 před 2 a půl lety.

Mašinu sem si zkoušel a nic podobnýho, jako je ten 51bodový autofokus, sem v APS-C třídě ještě neviděl. Rychlý, přesný. Člověk skoro ani nepostřehne, že to zaostřuje, prostě je to ostrý. AF kterýhokoliv Pentaxu je proti tomuhle jako dětská hračka zralá tak do tomboly, ať se nám to líbí, nebo ne. Dokonce sem čirou náhodou došel k nemilýmu, až šokujícímu zjištění, že aji mizerná stará D3100 (nejnižší třída) mýho známýho vládne lepším AF než první generace K-5 (toho času vlajkovka)!

Ten "žádný zázrak" (D7100) má i překvapivě robustní tělo s příjemnou ergonomií. Jediný, co mi vadilo, tak řešení dvířek: ty spodní u baterky ochrání battery grip, ale ty boční u paměťovek, tam je Pentax poctivější. Jinak otravnou aretaci kruhovýho voliče má i D7100.

No, a pak sem ještě zavadil o věcičku zvanou Full-frame... Takhle, která značka tohle nebude mít zmáknutý, až zase trochu poklesnou ceny čipů, má problém. Kdo nezkusil, neuvěří - je to úplně jiná dimenze focení.

Miho
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Miho » 14 kvě 2013, 22:49

Ako spomenul uray, každý má ináč zoradené priority. Ja napríllad, napriek tomu že často fotím šport a dynamické scény, nikdy som sériové snímanie nepoužil. Teda len raz zo zvedavosti. Viac sa mi páči vystihnúť pravý moment, ako vystrielať sto takmer identických fotiek a potom sa v LR ťažko rozhodovať ktorá je tá „pravá". Ja ani neviem koľko FPS zvláda môj fotoaparát :wink: Čo mi chýba , je spoľahlivý a rýchly AF. Nič viac. Vlastne ešte jedno-jasnejšia budúcnosť značky. Teda okrem AF by mohli vymeniť aj celé marketingové oddelenie Pentax- Ricoh. :D
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 14 kvě 2013, 22:59

"Pentaxu fandím, ale přestaňme si lhát do kapsy, ano? D7100 se Nikonu nadmíru povedl a technologicky poráží K-5 (skoro) ve všech směrech."
záleží na úhlu pohledu, jak je na tom D7100 se stabilizací manuálních skel???

"51bodový autofokus, sem v APS-C třídě ještě neviděl"
v roce 2009 Nikon D300s (stejný AF je i v D700)

. "Rychlý, přesný. Člověk skoro ani nepostřehne, že to zaostřuje, prostě je to ostrý. AF kterýhokoliv Pentaxu je proti tomuhle jako dětská hračka zralá tak do tomboly, ať se nám to líbí, nebo ne."
to nikdo nerozporuje ale K5II je v tomhle už "v pořádku"

"Dokonce sem čirou náhodou došel k nemilýmu, až šokujícímu zjištění, že aji mizerná stará D3100 mýho známýho vládne lepším AF než první generace K-5!" AF je jedna věc, co se pentaxu moc nedařila, hlavně kontinuální režim

"Ten "žádný zázrak" (D7100) má i překvapivě robustní tělo s příjemnou ergonomií. "Tohle nemá smysl vyvracet, to musí každý posoudit sám. Ale 7100 v tomhle rozhodně na špici není (myslím APC-S) už K20D mi připadala mnohem lépe vyřešena a např. "stará" Nikon D200 vážila o 1/3 více (viz google :-))
pěkné povídání, proč ne D7100 je třeba i tady:
http://www.dpreview.com/forums/thread/3 ... t-50914905

"No, a pak sem ještě zavadil o věcičku zvanou Full-frame... Takhle, která značka tohle nebude mít zmáknutý, až zase trochu poklesnou ceny čipů, má problém. Kdo nezkusil, neuvěří - je to úplně jiná dimenze focení."
No mnozí pentaxáci o FF zavadili když začínali a ve formě kinofilmu. I dnes mě pohled do hledáčku kinofimlového těla potěší :-) to je věčný boj, teď čtu zajímavý (starší) článek na téma formátů:
http://derrelonphotography.blogspot.cz/ ... d-why.html

Ale FF není spása, přináší i spoustu nevýhod. Rozhodně to značku jako takovou nemůže zachránit, pokud se jí nedaří v ostatních oborech. A co třeba Mirrorlesy? krom Leica a pod. není zatím žádný FF a přitom se tak dobře uchytily i v profi segmentu. Třeba MicroFT má crop faktor 2 a jak mu se daří...
Každopádně by (minimálně po marketingové stránce) teď Pentaxu mohl FF pomoci. Vše má své pro a proti.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 kvě 2013, 23:24

Já se k tomu teda taky vyjádřím - opravdu tragický AF jsem zažil jen na DSLR Olympus a na low-end Nikonech. Oly byl pomalý a v šeru se nechytal, Nikon D5000 klidně na 5m ostřil metr mimo.
Uznávám že MultiCAM3500 DX je vynikající AF, ale na přesnost AF D7000 bylo skoro stejně stížností jako na původní K-5.
Je třeba se na to dívat střízlivě - tráva se zdá vždycky zelenější na tom vedlejším dvorku.

Máme teď doma Canon 5D MkII - přítelkyně se rozhoupala a nastoupila do FF. Je trochu jiný, než jsem čekal - kde jsem očekával problém tam není a kde jsem ho nečekal tam je. Nicméně K-5 bych za něj nevyměnil. Hodně věcí by mi na něm chybělo.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 14 kvě 2013, 23:58

Musím uznat, že úsloví o trávě a dvorku je tady na fóru opravdu okřídlené. Nicméně, i když jsem s K5 IIs nadmíru spokojený, musím uznat, že pentaxklapky na očích jsou nejlepším produktem Pentaxu. Když je nejhůř, tak se dá alespoň neurčitě mlžit ve stylu ....něco je lepší a něco horší než jsme čekal.
Prostě v roce 2013 je to co nabízí Pentax jako DSLR zastaralé (vyjma čipu bez AA).
Mohu zastávat názor, že je pro mne osobně Pentax nejlepší ze všech foťáků, nebo líbí se mi jednoduché objektivy na šroubek apod. To beru.
Ovšem tvrzení, že Nikon D7100 není technologicky vyspělejší než K5 (k5II) nelze vůbec brát vážně. A už vůbec nelze argumentovat tím, že Olympus před lety ostřil pomalu. Před lety totiž bylo všechno jiné, např. my jsme byli mladší.
Možná, že milovníci Pentaxu ani žádný pokrok nechtějí, stejně jako milovníci značky Leica, co mají rádi manuální objektivy.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 15 kvě 2013, 00:02

mě u pentaxu drží to, že ze všech značek má nejlíp vyřešené rozložení tlačítek (možná je to o zvyku) a nemíním se vzdát dvou koleček a "třetí polohy na páčce u spouště"
tyhle ryze praktické věci by mi snad dokázal podle fotek nabídnout jediný konkurenční stroj... A D3/D3s fakt nezzaplatím

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“