Timelaps
Moderátor: Moderátoři
Timelaps
Plánujem porobiť nejaké timelaps videá. Pri nastavení intervalovej expozície sa však pri každej expozícií sklápa zrkadlo, čo je trochu problém, nakoľko len na 30 sek. video pri 25 fps človek potrebuje 750 snímok. Takýto spôsob je však dobrý akurát na skoré zničenie uzávierky. Druhá možnosť je natočiť video a následne ho zrýchliť. To však zaberie dosť veľa pamäte (na fullHD pri najnižom bitrate je to cca 36 min. na 16GB kartu, čo je dosť málo).
Napadá vás ešte nejaký lepší spôsob ako na timelapse so zrkadlom? Najvhodnejšie by to bolo asi s kompaktom s elektronickou uzávierkou, kde odpadá akýkoľvek problém jej mechanického poškodenia.
Napadá vás ešte nejaký lepší spôsob ako na timelapse so zrkadlom? Najvhodnejšie by to bolo asi s kompaktom s elektronickou uzávierkou, kde odpadá akýkoľvek problém jej mechanického poškodenia.
Re: Timelaps
Namátkou vygoogleno: 1000 fps ÷ 24 fps = 41.6 seconds...
Timelapse se používá hlavně na zrychlení dlouhotrvajícího pomalejšího děje co vím, takže kdybys chtěl minutový timelapse např po minutě potřebuješ zhruba 1500 snímků a zahrneš tím 24 hodin. Řekněme po půlminutě, máš 12 hodin. 1000 cyklů závěrky mi nepřipadá jako "shutter killer", pokud to párkrát vyzkoušíš. Obětoval bych tomu řekněme tak deset dvacet tisíc cyklů, primárně bych dlouhodobě zrcadlovkou timelapse asi nedělal, pokud bych ji nechtěl odrovnat. Dnes je běžná garance 150 000 cyklů, těch 20 000 bych klidně obětoval být tebou, pokud se tím hodláš seriózněji zabývat. Taky už mě to napadlo, no já jsem primárně fotograf takže možná jedno dvě minutový videjka, toť vše. Snad jsem pomohl.
Timelapse se používá hlavně na zrychlení dlouhotrvajícího pomalejšího děje co vím, takže kdybys chtěl minutový timelapse např po minutě potřebuješ zhruba 1500 snímků a zahrneš tím 24 hodin. Řekněme po půlminutě, máš 12 hodin. 1000 cyklů závěrky mi nepřipadá jako "shutter killer", pokud to párkrát vyzkoušíš. Obětoval bych tomu řekněme tak deset dvacet tisíc cyklů, primárně bych dlouhodobě zrcadlovkou timelapse asi nedělal, pokud bych ji nechtěl odrovnat. Dnes je běžná garance 150 000 cyklů, těch 20 000 bych klidně obětoval být tebou, pokud se tím hodláš seriózněji zabývat. Taky už mě to napadlo, no já jsem primárně fotograf takže možná jedno dvě minutový videjka, toť vše. Snad jsem pomohl.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ja ti neviem, zavierka ma zivotnost nad 100tis cyklov, par tisic jej osto neublizi. Ked idem niekam fotit, spravim za den v pohode 1k snimkov... ono sa to nezda, ale nazbiera sa. Clovek co ti po par rokoch preda telo s 20k snimkami v podstate fotak ani nepouzival.
Ja ked som skusal time lapse, tak cez programovatelnu drotovu spust. 24h som ale nerobil.
Ja ked som skusal time lapse, tak cez programovatelnu drotovu spust. 24h som ale nerobil.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
cibojak, asi máš trochu problém rozlišit zrcátko od závěrky... Zrcátko prakticky nijak neopotřebuješ, to že se sklápí ti nemusí absolutně nijak vadit. A co se týče závěrky, ta by měla vydržet okolo 100 tisíc cyklů. Takže pokud potřebuješ udělat jedno timelapse video o délce půl minuty, sotva si ji "zničíš" o setinu. Aspoň tě to donutí přemýšlet a nemrhat závěrkou na hovadiny.
A co si na to koupit nějaký starý tělo? Tuhle byl tuším nějaký Ist za dva litry na Pldx.
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
na aukru je Pentax Q. na timelapse jak delane
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Zrejme som sa trochu zle vyjadril, mal som samozrejme na mysli uzávierku, ale aj mechanizmus sklápania zrkadla pri tom dostane zabrať. Mám doma zo dva staré kompakty (Olympus a Fuji), škoda že ani jeden nemá intervalovú expozíciu a nedajú sa ovládať z PC alebo nejaký mirorless a budem mať zároveň aj náhradný fotoaparát na cestovanie a pod.freddy krueger píše:cibojak, asi máš trochu problém rozlišit zrcátko od závěrky... Zrcátko prakticky nijak neopotřebuješ, to že se sklápí ti nemusí absolutně nijak vadit. A co se týče závěrky, ta by měla vydržet okolo 100 tisíc cyklů. Takže pokud potřebuješ udělat jedno timelapse video o délce půl minuty, sotva si ji "zničíš" o setinu. Aspoň tě to donutí přemýšlet a nemrhat závěrkou na hovadiny.
Cibojak> A dálkové ovládání ty kompakty nemají?
Kdesi jsem potkal DIY manuál na výrobu dálkového ovládání s timelapse funkcí.
Potřeboval jsi k tomu nějakou infra diodu, MP3 přehrávač, kably a pájku...
Možná to je dokonce i tady na fóru.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jo, je to tady na fóru a ten návod jsem psal já převzatý z pentaxforums.com. Stačí hledat.
Edit: Tady je to viewtopic.php?f=42&t=3048&p=48447 jen z tama zmizely obrázky, nevím proč, asi jsem je měl na nějakém hostingu co už neexistuje Každopádně určitě nebude fungovat ten impuls co v tom návodu je/byl. Kompakty budou pro aktivaci jistě vyžadovat jiný.
Edit: Tady je to viewtopic.php?f=42&t=3048&p=48447 jen z tama zmizely obrázky, nevím proč, asi jsem je měl na nějakém hostingu co už neexistuje Každopádně určitě nebude fungovat ten impuls co v tom návodu je/byl. Kompakty budou pro aktivaci jistě vyžadovat jiný.
Práveže nemajú jeden je starý Olympus Fe-115 a druhy Fuji s8000 (a dnes som zistil že nefunguje vôbec). Najlepšie sú na tom Canony, tam stačí prakticky na akýkoľvek starší kompakt nainštalovať hacknutý firmware, ktorý zvláda aj timelapse.Taurusek píše:Cibojak> A dálkové ovládání ty kompakty nemají?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
otvorit kompakt a vyviest si tlacitko spuste... jednoduchy casovac a mas.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Vím že je to starší téma ,docela mě to láká ale kompakt bych asi nezkoušel je možné asi udělat intervalové spouštení ale kdo ví jak ti malí japončíci uvnitř nastavují expozici ;c))
Zkoušel jsem to s gopro jde to ale...
Spíš by mne zajímalo od kterého Px těla je možnost intervalového snímání,uvažuji o koupi staršího těla abych si zbytečně nelikvidoval k5.....
Zkoušel jsem to s gopro jde to ale...
Spíš by mne zajímalo od kterého Px těla je možnost intervalového snímání,uvažuji o koupi staršího těla abych si zbytečně nelikvidoval k5.....
Pentax K5;smc 18-135 f/3.5-5.6 ED AL (IF) DC WR ;Tamron 17-50 2.8;Tamron AF SP 28-75/2,8 Di XR LD ASPH (IF) Macro;lensbaby muse 2.0;Tamron AF SP 90mm F/2.8 Di;Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di + nějaká roztodivná postarší skla ;c)
-
- Pokročilý uživatel
jsem si za tím účelem pořídil sx120 udělal jsem pár videí a fotek a foťák přišel do křemíkového nebe. Nicméně ten crack je dost dobrá věc.cibojak píše:
Práveže nemajú jeden je starý Olympus Fe-115 a druhy Fuji s8000 (a dnes som zistil že nefunguje vôbec). Najlepšie sú na tom Canony, tam stačí prakticky na akýkoľvek starší kompakt nainštalovať hacknutý firmware, ktorý zvláda aj timelapse.
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsem asi divný, za rok co mám K-5 jsem nafotil 7 tis. fotek (a to jsem s ní byl měsíc v Indii, 14 dnů v Mexiku, tři týdny v Maroku + spousta různých kratších výletů a zakázek). A na K20 těch fotek za 4 roky taky rozhodně nebylo přes 20 tis.bigfoot píše:ja ti neviem, zavierka ma zivotnost nad 100tis cyklov, par tisic jej osto neublizi. Ked idem niekam fotit, spravim za den v pohode 1k snimkov... ono sa to nezda, ale nazbiera sa. Clovek co ti po par rokoch preda telo s 20k snimkami v podstate fotak ani nepouzival.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jinak kdyby někdo měl zájem, mám koupenou timelapse spoušť (kvůli istD, na které jsem to chtěl zkoušet), jen konektor je pro novější Pentaxy. Ale on je vyměnitelný, univerzální, takže kdyby byl někdo schopný si jej předělat, tak se jí rád (levně) zbavím. Bližší info SZ...